Kook je graag met verse tuinkruiden?
Dan is het onderstaande recept voor een Italiaanse kruidensla echt iets
voor jou! Er gaan maar liefst 5 verschillende soorten kruiden in:
- basilicum,
- platte peterselie,
- marjolein,
- oregano
- en rucola; want dat is officieel ook een kruid!
Al die kruiden samen - in grote hoeveelheden! - maken je salade
supersmaakvol!
En dan heb ik het nog niet gehad over de andere smaakbommetjes in je
sla: fruitige halfgedroogde tomaatjes, zoete cherrytomaten, romige
buffelmozzarella, aromatische knoflook, milde extra vergine olijfolie, frisse
witte balsamicoazijn en pittige chilivlokken!
Deze salade is een must voor liefhebbers van de Italiaanse keuken. Met als extra bonus:
hij ziet er heel feestelijk uit op tafel, met het groen, wit en rood van de
Italiaanse vlag, Il Tricolore!
Ga meteen naar het recept! Buon appetito!
Zó maak je zelf een fantastische Italiaanse kruidensla; mét halfgedroogde tomaatjes en mozzarella
Ingrediënten voor een bijgerecht of een vegetarisch voorgerecht voor 3 à 4 personen:
- een flinke bos platte peterselie
- 100 gram rucola
- een flinke bos basilicum
- een klein bosje verse marjolein (als je het kunt krijgen; eventueel kun je de marjolein weglaten)
- een klein bosje verse oregano (eventueel te vervangen door een extra theelepel gedroogde oregano)
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 100 gram halfgedroogde tomaatjes
- 250 gram cherrytomaatjes
- 200 gram mozzarella
- 1 teentje knoflook
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 eetlepels condimento bianco of witte balsamicoazijn
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Bereiding:
- Hak de peterselie grof. Snijd de rucola eventueel een beetje kleiner als de blaadjes te groot zijn. Van de basilicum, de marjolein en de verse oregano gebruik je alleen de blaadjes. Knip ze van een bosje of een plantje af; laat de blaadjes daarbij heel.
- Vermeng alle kruiden - ook de gedroogde oregano - in een grote schaal.
- Snijd de halfgedroogde tomaatjes elk in 2 stukjes.
- Snijd de cherrytomaatjes elk in 4 partjes.
- Snijd of scheur de mozzarella in kleine stukjes.
- Verdeel alle tomaten en de kaas over de groene salade.
- Hak de knoflook fijn. Roer een sausje van de knoflook, de chilivlokken, de olijfolie, de witte balsamicoazijn, het zout en de peper.
- Schenk de dressing over de salade. Schep de sla een paar keer om. Proef en voeg eventueel nog wat extra zout, peper en/of chilivlokken toe.
- Serveer je Italiaanse kruidensla meteen.
Tips:
- Verse marjolein is niet vaak verkrijgbaar in de supermarkt. Vraag ernaar - of bestel de kruiden - bij je groenteman. Een plantje in een pot met aarde is heel handig; daar kun je nog maandenlang blaadjes van afknippen (gebruik die bijvoorbeeld ook eens voor mijn kalfsgehaktworstjes met marjolein). Extra tip: marjoleinplantjes zijn ook vaak te koop in tuincentra, zeker in het voorjaar.
- Zijn je kruiden niet meer supervers en een beetje slap geworden? Geen nood: leg ze een halfuurtje in een bak met koud water. Daar knappen ze enorm van op!
- Deze Italiaanse kruidensla smaakt uitstekend bij vrijwel elke Italiaanse maaltijd. Maar volgens ons is hij absoluut onmisbaar als bijgerecht bij de mini-calzones waar wij hier in huis verzot op zijn. De volgende keer zal ik je daar het recept voor geven, want die calzones móet je een keer geproefd hebben!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten