Bij kip in wijnsaus denk je waarschijnlijk automatisch aan coq au vin. Maar dat is toch niet het recept dat ik je in dit blog ga geven; misschien komt dat later nog weleens. 😉
Coq au vin maak je door kip te stoven in rode wijn. Vandaag gaan we echter aan de slag met witte wijn:
- eerst snijd je je kipfilet in dunne reepjes of kleine blokjes; wat je zelf het lekkerste vindt
- dan braad je die kip even stevig aan zodat hij een krokant korstje krijgt
- je fruit ook wat uien totdat ze lekker zoet en mild van smaak zijn
- door je kip en uien roer je een paar eetlepels bloem; die zorgen voor de binding van je saus
- daarna mag er een mengsel van droge witte wijn, ongeklopte room en water doorheen
- goed roeren zodat de saus mooi glad en dik wordt
- nog wat smaakmakers en verse kruiden erbij en...
- klaar!
Zó maak je snel en makkelijk rijst met kipfilet in een romige wittewijnsaus
Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 à 5 personen:
- 100 gram witte langkorrelrijst per persoon
- ±750 gram kipfilet (dunne plakjes zijn het makkelijkst in reepjes te snijden)
- zout en versgemalen zwarte peper
- 4 eetlepels vloeibaar bak- en braadproduct
- 2 grote uien
- 3 eetlepels bloem
- 2,5 dl droge witte wijn
- ¼ l slagroom, ongeklopt
- 3 à 4 dl water
- een beetje bouillonpoeder of verkruimelde kippenbouillonblokjes naar smaak
- ±2 theelepels poedersuiker
- ±8 eetlepels fijngehakte platte peterselie
Bereiding:
- Kook de rijst onder toevoeging van een beetje zout gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. De mooiste fluffy rijst krijg je als je een rijstkoker gebruikt.
- Snijd de kipfilets in dunne reepjes of kleine blokjes; wat je zelf het lekkerste vindt.
- Verhit 2 eetlepels vloeibaar bak- en braadproduct in een hete koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak hierin het vlees onder af en toe omscheppen stevig aan zodat het mooi bruin wordt. Omdat je kipstukjes klein zijn zijn ze dan ook al meteen gaar. Bestrooi de kip met wat zout en versgemalen zwarte peper. Proef even of het genoeg is. Schep de kip uit de pan.
- Snipper de uien. Verhit nog 2 extra eetlepels bak- en braadproduct in je pan.
- Fruit de uiensnippers zachtjes totdat ze glazig zien. Dat duurt een minuut of 7 à 8.
- Verwarm ondertussen in een andere pan een mengsel van de wijn, de room en het water totdat het lekker warm is maar niet kookt.
- Voeg het vlees toe aan de uien. Strooi de bloem over het gerecht en roer goed.
- Voeg vervolgens het wijnmengsel toe aan de kip. Verwarm het geheel en roer nog eens goed. De saus gaat dan mooi binden. Voeg eventueel wat extra water toe als je de saus nog wat te dik vindt.
- Breng de wittewijnsaus op smaak met het bouillonpoeder, de poedersuiker en wat zwarte peper. Roer vlak voor het serveren 6 eetlepels van de gehakte peterselie door je kipgerecht.
- Schep op elk bord een portie rijst. Maak in het midden een klein kuiltje. Schep daarin een flinke lepel kipfilet in wijnsaus. Garneer met de resterende peterselie. Zet eventuele restjes rijst en kip in schalen op tafel.
Tips:
- Je kunt je kipschotel tot en met stap 9 ruim van tevoren voorbereiden. Kook je rijst pas vlak voordat je aan tafel gaat. Warm dan ook je kip op. Dat kan gewoon in de pan op het fornuis, eventueel onder toevoeging van een beetje extra water.
- Ben je nog op zoek naar een groentegerecht om je maaltijd compleet te maken? Onze voorkeur gaat meestal uit naar snijbonenruitjes met krokante spekjes en gefruite ui. Maar erwtjes, sperzieboontjes, haricots verts of geroerbakte bimi (de laatste op smaak gemaakt met een snufje peper, zout en tijm) zijn ook erg lekker bij je kip in roomsaus.