Pagina's

donderdag 25 maart 2021

Zelfgebakken pizza met venkelworst, rode ui en rucola: zet Italië op de kaart!

Ken jij de bordspellen uit de serie Ticket to Ride? Ik moet bekennen dat wij er sinds een paar maanden misschien wel een beetje verslaafd aan zijn...

In Ticket to Ride gaat het erom met treintjes routes te leggen op een (echt prachtig vormgegeven!) speelbord met een landkaart. Tijdens het spel trekt elke speler - geheime - bestemmingskaartjes, de tickets, waar op staat welke routes voltooid moeten worden om extra punten te scoren. De spelregels zijn heel eenvoudig, maar bieden tegelijkertijd voldoende diepgang. Om Ticket to Ride te winnen moet je niet alleen strategisch te werk gaan en je spel goed plannen; je hebt ook een tikkeltje geluk nodig! Precies de juiste mix!

Oorspronkelijk was er maar één Ticket to Ride-spel; met treintjes die de VS doorkruisten. Maar hoe populairder het spel werd, hoe meer spellen erbij kwamen. Zo kun je nu aan je keukentafel rondreizen door o.a. Europa, India, Afrika, Zwitserland, Scandinavië, Frankrijk en zelfs Nederland en Amsterdam! 

Niet alleen de bestemmingen verschillen per spel, ook de spelregels variëren: elk landenspel heeft weer zijn eigen uitdagingen. En zo raak je dus nooit uitgespeeld...

Recent kregen we van onze dochter de nieuwste combidoos cadeau. Aan de ene zijde van het speelbord staat de kaart van Japan en aan de andere die van Italië. 

Afgelopen weekend was als eerste Italië aan de beurt. Het bleek een geweldige variant! Voor de kenners: een aanrader! 

We maakten van onze zondag meteen een echte Italië-themadag! Bij het ontbijt aten we een heerlijke bresaolasandwich, tijdens het spel dronken we een kopje Italiaanse tomatenbouillon met olijven en voor het avondeten trakteerden we onszelf op een krokante versgebakken pizza belegd met venkelworst, gebakken rode ui en een handje rucola.

Denk jij nou: zo'n Italiaanse spelletjesdag willen wij ook wel? 

Dat kan! De spellen zijn overal online verkrijgbaar. En die homemade pizza? Hieronder vind je het recept!   

Overigens kun je vast al wel raden wat we volgend weekend gaan eten: sushi!

PS Ik heb geen aandelen in Ticket to Ride. Helaas! 😉

Recept: zelfgebakken pizza met venkelworst, rode ui en rucola


Zelfgebakken pizza met venkelworst, rode ui en rucola


Ingrediënten voor 2 pizza's (samen voldoende voor 2 à 3 personen):


Voor het pizzadeeg:

  • 5 gram instant gist
  • ±1,5 dl lauw water
  • 1 theelepel suiker
  • 250 gram pizzabloem of broodbloem (geen patentbloem; zie tip onder het recept)
  • 5 gram zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • een beetje bloem of semolina (griesmeel) voor het bestuiven van het werkvlak en de pizzaschep (zie tip onder het recept)

Voor de pizzasaus:

  • 1 blik tomaten (hele gepelde tomaten of tomatenstukjes)
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • eventueel ±1 theelepel poedersuiker, afhankelijk van de zuurgraad van de tomaten
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 à 2 eetlepels olijfolie

Voor het beleg:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • ±220 gram verse varkensworstjes met venkelzaad (ik gebruik altijd de worstjes van Brandt en Levie, maar andere worstjes zijn ook goed)
  • 2 rode uien
  • 150 gram pizzakaas
  • versgemalen zwarte peper
  • ±100 gram rucola

Extra nodig:

  • een pizzasteen
  • een pizzaschep

Bereiding:

  1. Het is het makkelijkst om je pizzadeeg te maken met een staande mixer met kneedhaken. Vermeng dan in de beslagkom de gist, 1 dl water en de suiker. De suiker moet goed opgelost zijn. Laat dit mengsel een paar minuten staan.
  2. Vervolgens voeg je de bloem eraan toe. En dan pas het zout, de olijfolie en het overgrote deel van het resterende water.
  3. Kneed je deeg ±10 minuten met de kneedhaak. Is het te droog? Schenk er nog wat water bij. 
  4. Kneed het deeg de laatste paar minuten met de hand. Zo kun je goed voelen of het deeg elastisch en vochtig genoeg is. Goed pizzadeeg kun je makkelijk oprekken zonder dat het kapot scheurt. Het deeg moet zo vochtig zijn dat het net niet aan je handen blijft plakken.
  5. Heb je geen staande mixer, leg je bloem dan op het aanrecht. Maak in het midden een kuiltje. Hierin mag de gist, 1 dl water en de suiker. Vermeng de gist, het water en de suiker goed. Wacht een paar minuten. Strooi het zout op de buitenrand van de bloem. Werk de bloem door het gistmengsel en voeg ondertussen ook de olie en het overgrote deel van de rest van het water toe. Kneed het deeg totdat het elastisch aanvoelt. Voeg eventueel extra water toe. 
  6. Verdeel het deeg in twee porties en maak van elk stukje een mooi bolletje. Leg de bolletjes op een bakplaat en dek ze af met een schone theedoek. Heb je een grote plastic doos, dan kun je ook die gebruiken voor het rijzen; sluit de doos af tijdens het rijzen.
  7. Laat het deeg op een warme plaats 1 à 1,5 uur rijzen. Je pizzadeeg is voldoende gerezen als het in volume verdubbeld is. 
  8. Maak ondertussen de pizzasaus. Pureer de tomaten in een foodprocessor of blender.
  9. Daarna mogen alle ingrediënten tot en met het zout in een pan samen met de gepureerde tomaten. Verwarm je tomatensaus en laat hem gedurende 5 à 10 minuten een beetje inkoken. Draai het vuur uit en maak je pizzasaus helemaal af door er wat zwarte peper en een flinke scheut olijfolie doorheen te roeren. Laat de saus afkoelen.
  10. Verhit voor het beleg wat olijfolie in een koekenpan. Verwijder de velletjes van je venkelworstjes. Pluk de worstvulling in stukjes uit elkaar en bak die zachtjes aan in de olie. Bak het vlees niet bruin maar wel gaar. Dat duurt maar een paar minuten. Schep de stukjes vlees uit de pan.
  11. Snijd de uien in dunne halve ringen. Fruit deze zachtjes in de resterende olie. Ook de uien mogen niet te veel bruinen. Na ongeveer 5 minuten zijn ze goed. Schep de uien uit de pan.
  12. Het is belangrijk om je oven én je pizzasteen goed voor te verwarmen. Begin hiermee minstens een halfuur voordat je je eerste pizza gaat bakken; lees voor de exacte tijd de gebruiksaanwijzing van je pizzasteen. Leg de pizzasteen op een rooster in de oven. Zet dan je oven aan op de maximale stand. Bij veel ovens is dat tegenwoordig 275 of 300°C. 
  13. Bestuif je werkvlak met een beetje bloem of semolina. Neem een gerezen bolletje deeg en vorm hier met de hand een mooi ronde pizzabodem van, dun in het midden en wat dikker aan de randen. In dit filmpje zie je hoe je dat het beste kunt doen. Tip: maak je pizza niet groter dan je pizzaschep/pizzasteen.
  14. Bestuif je pizzaschep met een beetje bloem of semolina en leg de pizzabodem erop. Schud een paar keer horizontaal heen en weer met je schep om te voelen of de bodem mooi los ligt.
  15. Beleg je pizzabodem achtereenvolgens met de tomatensaus, de kaas, de uienringen en de worststukjes. Gebruik van alles de helft. 
  16. Open de ovendeur en laat je pizza op de pizzasteen glijden. Maak daarbij horizontale bewegingen met je pizzaschep; dan gaat het allemaal heel vloeiend.
  17. Bak je pizza in ongeveer 5 minuten goudbruin en krokant. Het kan iets langer duren als je oven een lagere maximumstand heeft. Schep de pizza van de pizzasteen op een plank of een bord. 
  18. Zorg ervoor dat je ondertussen de tweede pizza hebt klaarliggen op je pizzaschep, zodat je die er meteen achteraan kunt bakken.
  19. Maal wat zwarte peper over je pizza's en bestrooi ze met rucola. Wij vinden het erg lekker om behoorlijk wat meer rucola te gebruiken dan op de foto, maar met al die rucola zou je de rest van het beleg niet meer kunnen zien. 😉
  20. Serveer je pizza's meteen. 

Tips:

  1. Koop voor dit gistgebak bij voorkeur geen patentbloem, maar speciale pizzabloem of broodbloem. Die geeft een veel beter resultaat. De bloem is tegenwoordig te koop in de meeste supermarkten. Internet biedt ook altijd uitkomst!
  2. Gebruik liever geen verse buffelmozzarella: die bevat te veel vocht.
  3. Wil je meer tips over het maken van gistdeeg? Ga dan naar mijn blog over roomboter-dinerbroodjes!
  4. Eet je vaker pizza's? Maak dan in één keer een grote portie pizzasaus en vries die in kleine bakjes in. Supermakkelijk!
  5. Natuurlijk kun je ook voor ander beleg kiezen. Zorg er wel voor dat je je pizza niet belegt met te veel en/of te vochtig beleg. Dan is hij moeilijk van de pizzaschep af te schuiven en bovendien wordt de bodem minder krokant.
  6. Semolina heeft een grovere structuur dan bloem en daardoor is het makkelijker je pizza op de pizzasteen te schuiven als je semolina gebruikt. Je moet wel houden van de kleine korreltjes aan de onderkant van je pizzabodem. 
  7. Op mijn blog vind je ook een fantastisch recept voor kleine snackpizzaatjes (in de vorm van kerstboompjes, maar je kunt ze ook een andere vorm geven)! 

Recept: zo bak je zelf kleine snackpizzaatjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten