Pagina's

dinsdag 17 april 2018

Mini-gerechtje met een zelfgemaakt rundervinkje

Heb je al eens zelf rundervinkjes gemaakt?


Onder aan dit blog vind je het recept voor de allerlekkerste kleine vinkjes, gemaakt van rolletjes verrukkelijk gekruid mager rundergehakt omwikkeld met malse plakjes rosbief. Een lichtpikante, krachtige jus maakt het gerecht helemaal af! 


Serveer je rundervinkjes met zijn drieën als hoofdgerecht, maar denk ook eens aan de mogelijkheid om ze in een mini-gerechtje te verwerken. Ideaal voor een veel-gangenmenu ter ere van een speciale gelegenheid!


Recept Mini-gerechtje met een zelfgemaakt rundervinkje


Keuzestress in een restaurant?


Kennen jullie dat ook: keuzestress in een restaurant? Vaak staan er zo veel lekkere dingen op de kaart dat je moeilijk kunt kiezen!

Gelukkig hebben veel restaurateurs hier tegenwoordig begrip voor. Wat ze doen? Ze bieden hun gerechten gewoon aan in kleinere porties, zodat hun klanten (veel) meer dan één bordje eten kunnen proeven! 

Ideaal voor lekkerbekken!


Hoe organiseer je een speciale mini-gerechtjes-avond!


Krijg je thuis eters, dan kun je zelf ook met dit concept aan de slag gaan. Organiseer eens een veel-gangenmenu met allemaal mini-gerechtjes. 

Zeker weten dat je gasten enthousiast zullen reageren! Ze kunnen op deze manier niet alleen optimaal kennis maken met alle aspecten van je kookkunsten, zo'n lange avond tafelen staat ook garant voor uren gezelligheid!


Tips voor een mini-gerechtjesmenu


Lijkt het je moeilijk om het menu voor zo'n mini-gerechtjes-avond samen te stellen? Ik heb wel wat tips voor je.




Mini-schaaltje met kruidige couscoussalade met gemarineerde kip




Klein kopje soep van geroosterde tomaten en puntpaprika


  • Idealiter volgt dan een warm visgerecht zonder al te veel koolhydraten, maar wel met wat verse groenten (en eventueel een lekker sausje). 
  • Een warm groentegerecht is ook altijd een aanrader. Kies in dit stadium van de maaltijd voor de toevoeging van een eiwitproduct, zoals peulvruchten (linzen, elegante dubbel gedopte tuinboontjes, kikkererwten, etc.) of paddenstoelen. 
  • Wat dacht je vervolgens van een gevogeltegerechtje? Voorbeeld: mini-kipschnitzeltjes met een tapenade met pijnboompitten.


Mini-kipschnitzeltjes met een tapenade met pijnboompitten


  • En daarna iets met vlees en aardappels, rijst of pasta? Voorbeeld: de rundervinkjes uit het recept van vandaag.
  • Serveer ook je dessert helemaal in stijl: op kleine bordjes of in glaasjes. Voorbeeld: mini-trifles van chocoladecake met vers zomerfruit


Verrines van blokjes chocoladecake met room en rood fruit




Financiers met abrikozenjam, rum en geroosterde amandelen


  • Wil je een kaasgang invoegen - ook weer in mini-uitvoering - doe dit dan voor het zoete dessert.
  • Je hoeft natuurlijk niet alle hierboven voorgestelde gangen te serveren. Maak zelf een keuze afhankelijk van de grootte van je gerechtjes.
  • Het is het leukste als je in je hele menu een bepaald thema aanhoudt: kook alles in mediterrane stijl bijvoorbeeld of maak er een oosterse avond van. 
  • Kies voor gerechten die makkelijk (deels) voor te bereiden zijn. Dat maakt het leven voor jou als kok behoorlijk rustiger.
  • Nog een aanrader: maak een werkschema, zowel voor de avond van je etentje zelf als voor de voorbereidingen. Zo voorkom je dat je in tijdnood komt of dat je iets vergeet, bijvoorbeeld een bepaalde garnering. 
  • Je hebt voor dit concept vrij veel serviesgoed en misschien ook bestek nodig. Je zou je gasten kunnen vragen om zelf wat mee te nemen. Dat ziet er ook leuk uit: elke gang eet je van andere bordjes! 
  • Vind je zo'n mini-gerechtjes-maaltijd te bewerkelijk voor één thuiskok? Je kunt ook een paar gangen uitbesteden aan gasten die graag koken. Geef dan wel duidelijke instructies over de aard en de grootte van de gerechten. 
  • Op dit blog vind je veel gerechten, die feestelijk genoeg zijn voor een menu als dit. Neus maar eens lekker rond! 

      Mini-gerechtje met een zelfgemaakt rundervinkje


      Het recept van vandaag, een klein gerechtje van een zelfgemaakt rundervinkje, gebakken aardappeltjes en een verrukkelijke jus, is ideaal voor een mini-gerechtjes-avond. 

      Je kunt de aardappeltjes al ruim van tevoren bakken. Even opwarmen in een koekenpan met anti-aanbaklaag is snel gebeurd.


      Heerlijke zelfgebakken aardappeltjes


      Ondertussen kun je je rundervinkjes braden. Die hebben maar een kleine tien minuten nodig.


      Zelfgemaakte rundervinkjes als hoofdgerecht


      En mocht je nou geen zin hebben in zo'n speciaal menu: braad dan wat meer rundervinkjes - 3 per persoon is een mooie portie - en serveer ze als een 'normaal' hoofdgerecht. 

      Zaak is wel dat je deze vinkjes een keer proeft, want ze zijn bijzonder lekker. Ze lijken in niets op de vette, veel te zoute slavinken uit de supermarkt.

      Je maakt het magere rundergehakt voor de vulling helemaal zelf aan met een heerlijk mengsel van specerijen en verse tuinkruiden. Van het gehakt rol je kleine worstjes, die je vervolgens inpakt in malse plakjes rosbief (vleeswaar).


      Kruidige jus voor bij je rundervinkjes


      De smaakvolle jus maak je van hetzelfde kruidenmengsel als waar je het gehakt mee kruidt.

      Ik weet het zeker: als je deze rundervinkjes één maal gegeten hebt, dan blijft het daar niet bij! Zo ging dat in mijn gezin ook. En het is altijd opnieuw weer smullen!



      Je rundervinkjes liggen klaar om de pan in te gaan


      Recept Mini-gerechtje van een zelfgemaakt rundervinkje en gebakken aardappeltjes


      Hoe maak je zelf rundervinkjes?


      Ingrediënten voor 10 rundervinkjes (voldoende voor 10 mini-gerechtjes of eventueel 3 hoofdgerechten):

      • 1 grote ui
      • 5 theelepels mild paprikapoeder
      • 1/2 theelepel pikant paprikapoeder
      • een mespunt cayennepeper
      • 2 theelepels gedroogde oregano
      • 3 eetlepels versgehakte bladselderij
      • 2 eetlepels versgehakte tijmblaadjes of 2 theelepels gedroogde tijm
      • 1 teentje knoflook uit de pers
      • 2 eetlepels olijfolie
      • zout en versgemalen zwarte peper
      • 300 gram mager rundergehakt
      • 1 ei
      • 10 eetlepels paneermeel
      • 1 eetlepel + 1 theelepel worcestersaus
      • 10 smalle plakjes niet te doorbakken rosbief (vleeswaar)
      • margarine en olijfolie voor het braden van de rundervinkjes
      • ±4 theelepels aardappelmeel
      • ±4 dl koud water
      • bouillonpoeder naar smaak
      • ±1 kg gebakken aardappeltjes (zie het recept in een eerder blog)
      • eventueel een paar mooie takjes bladselderij voor de garnering

      Bereiding:

      1. Begin met het maken van je pittige kruiden- en specerijenmengsel. Rasp daartoe de helft van de ui boven een schaaltje (de rest is moeilijk te raspen; gebruik dat voor een ander doel). Voeg alle ingrediënten vanaf het paprikapoeder tot en met de zwarte peper toe. Roer er een homogeen mengsel van. 
      2. Neem 1/3 deel van het kruidenmengsel en kneed dit door het gehakt samen met het ei, het paneermeel en 1 eetlepel worcestersaus. Braad een piepklein proefhamburgertje van het gehakt. Proef goed en voeg eventueel nog wat extra zout en/of peper toe aan je gehakt.
      3. Rol 10 kleine worstjes van het gekruide gehakt. 
      4. Bestrooi de plakjes rosbief met een klein beetje zout en peper. Omwikkel elk worstje met een plakje rosbief. Als je dat wilt, kun je rundervinkjes nu op een bord leggen en afdekkken met huishoudfolie. Zo kun je ze prima een dag bewaren in de koelkast. Makkelijk!
      5. Verhit een beetje margarine en olijfolie in een braadpan of koekenpan. Braad hierin de rundervinkjes lekker bruin en net gaar. Dat duurt een kleine 10 minuten. Gare rundervinkjes voelen stevig aan als je er met een spatel zachtjes op drukt. 
      6. Zorg er ondertussen voor dat je gebakken aardappeltjes warm zijn.
      7. Neem je rundervinkjes uit de pan en houd ze warm.
      8. Blus de pan af met 4 dl water, waar je het resterende 2/3 deel van het specerijenmengsel en 1 theelepel worcestersaus doorheen geroerd hebt. Los het aardappelmeel op in nog een paar eetlepels water. Voeg het aardappelmeelmengseltje al roerend toe aan de jus. Verwarm alles goed. Zo gauw de jus heet wordt, begint hij te binden. Proef de jus en voeg bouillonpoeder naar smaak toe. 
      9. Leg op 10 kleine bordjes een kransje van aardappeltjes. Daar mag een rundervinkje bovenop. Maak je mini-gerechtje af met een paar lepels jus. Garneer eventueel met een paar mooie takjes bladselderij. 

      Tips:

      1. Als je dat lekker vindt kun je vlak voor het serveren nog wat geknipte bieslookringetjes en/of versgroene gehakte bladselderij door de jus roeren. 
      2. Hou je jus over? Schenk hem in een schaaltje en zet dat op tafel, zodat liefhebbers nog wat meer kunnen nemen!

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten