Pagina's

dinsdag 31 oktober 2017

Vezelrijk paneermeel zelf maken

Als ik in Maastricht ben, kan ik het niet laten altijd even een bezoekje te brengen aan de Bisschopsmolen, een oude watermolen in het hart van stad, waar nog dag in dag uit spelt wordt gemalen. Terplekke bakken ze er ook brood van; en vlaaien, koeken, croissants, worstebroodjes... Mmmmm!


Ik sla meestal flink in. Daarbij koop ik ook steevast een paar pakken vezelrijk paneermeel, gemaakt met de (restjes van de) broden die in de winkel liggen. Dat paneermeel heeft superveel smaak en het is lekker grof van structuur.


Het heeft maar een nadeel: het is in een vloek en een zucht weer op. En als je aan zoiets lekkers gewend bent, wil je niet meer anders. Dus maak ik het sinds kort ook zelf! Lees hieronder hoe!


Zelfgemaakt vezelrijk paneermeel


Culinaire bezoekjes aan Maastricht


Heb jij dat ook, dat als je in een stad bent, je altijd op zoek gaat naar de culinaire pareltjes? 

Ik wel in elk geval. Daarbij denk ik niet alleen aan restaurants, maar met name aan winkels waar ik authentieke (streek)producten kan kopen; ingrediënten waar ik thuis zelf mee aan de slag kan. 

Zo heb ik in de weken daarna nog steeds plezier van mijn uitstapje! 

Maastricht is een van mijn favorieten om te bezoeken. Voor foodies heeft die stad zo veel te bieden! 


Watermolen de Bisschopsmolen


Neem nou de Bisschopsmolen. Dat is een ouderwetse graanmolen, waar sinds een aantal jaren weer opnieuw meel wordt gemalen: speltmeel. 

Maar er is een groot verschil met de molens die we elders in Nederland kennen. Het gaat hier niet om een windmolen, maar om een watermolen! Het grote schoepenrad aan de achtergevel van de molen hangt in de Jeker, een riviertje dat dwars door Maastricht stroomt, tussen en zelfs onder de gebouwen door. 

Je kunt de molen bezichtigen als je dat wilt.


De Bisschopsmolen in hartje Maastricht


Bekijk het schoepenrad en ga ook even naar binnen om het originele maalwerk in werking te zien.


Het schoepenrad van de Bisschopsmolen


Het maalwerk van de Bisschopsmolen


De maquette, die ze er hebben staan, geeft je in één oogopslag een beeld van het hele gebouw.


De maquette van de Bisschopsmolen


Culinair genieten in de gelagkamer van de Bisschopsmolen


Aanrader: duik na je bezichtiging de gelagkamer in en laat je daar uitgebreid verwennen. 

Wij kiezen meestal eerst voor een van de heerlijke broodgerechten (wat dacht je van een open tosti van speltbrood met gesmolten kaas, ham van het Livarvarken en cherrytomaatjes?) en daarna proeven we een van de verleidelijke vlaaien. 

Tip: probeer eens de kruisbessenvlaai. Zo heerlijk Limburgs!


De bakkerswinkel van de Bisschopsmolen


Achter de molen bevindt zich een bakkerij, waar op ambachtelijke wijze heel veel verschillende broden worden gebakken. Die broden bevatten geen tarwe, maar wel rogge, gerst, kamut, maïs, gierst, teff, quinoa, haver, boekweit. 

En spelt natuurlijk, meer specifiek het zogenaamde Kollenberger spelt, dat groeit op de prachtige Limburgse heuvels. 

De andere granen worden ook betrokken van regionale bedrijven. Evenals het fruit voor de vlaaien.


Kollenberger spelt uit Limburg


In de bakkerswinkel kun je je hart ophalen als je van authentiek brood houdt. Maar vergeet ook niet een vlaai te bestellen. En natuurlijk moet je een of meer zakken vezelrijk paneermeel kopen, want daar begon het in dit blog allemaal om, niet waar!


Vezelrijk paneermeel van de Bisschopsmolen


Omdat de broden van de Bisschopsmolen zo veel verschillende soorten graan en vaak ook zaden bevatten, zit al dat lekkers ook allemaal in het paneermeel dat ervan gemaakt wordt. Tel daarbij op dat het paneermeel mooi grof wordt gemalen, dan kun je je wel voorstellen hoe lekker dat moet zijn in je gerechten!


Deze granen zitten er allemaal in het paneermeel


Koken met vezelrijk paneermeel


Gebruik het paneermeel voor een krokant korstje op je ovenschotel of paneer er je kroketten of schnitzels mee. En uiteraard is het een onmisbaar ingrediënt in de ongeëvenaarde Limburgse gehaktballen.

Wat die Limburgse gehaktballen zo speciaal maakt? 

Daar vertel ik je in mijn volgende blog alles over, maar een tipje van de sluier wil ik vast oplichten: Limburgse gehaktballen hebben van oudsher een dikke, krokante paneerlaag aan de buitenkant. 

En dat is me toch lekker... 😋


Een pan vol met Limburgse gehaktballen


Dus mis mijn volgende blog niet! Als je je opgeeft voor mijn gratis receptenservice (dat kan rechtsboven op dit blog), krijg je het recept voor de gehaktballen en alle volgende recepten automatisch in je mailbox. Ideaal toch!


Zelf vezelrijk paneermeel maken


En dan nu het recept waar je voor gekomen bent. Woon je niet in Maastricht, kom je er (bijna) nooit of is je voorraad 'gewoon' op zoals mij zo vaak overkomt, maak dan je vezelrijke paneermeel zelf! 

Je kunt het helemaal aanpassen aan je eigen smaak, want jij kiest van welke broodsoorten je het maakt en hoe fijn je het maalt. 

Het meel op de foto hieronder is gemaakt van het speltbrood met zonnebloempitten dat mijn eigen bakker verkoopt. Je ziet de zaadjes zo zitten. Heerlijk voor superkrokante korstjes!


Recept Vezelrijk paneermeel zelf maken


Hoe maak je zelf vezelrijk paneermeel?


Ingrediënten:

  • restjes van lekker vezelrijk brood (met of zonder zaden)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 120 à 150°C. Voor zwaar en donker gekleurd brood mag de oven wat lager dan voor lichter brood. Bij mij droogt het brood beter als ik de heteluchtoven gebruik, maar dat kan per oven verschillen.
  2. Verdeel de sneetjes brood over de bakplaat, zodat ze zo veel mogelijk in één laag liggen.
  3. Droog het brood in de oven totdat het krokant is. Dat duurt ongeveer een halfuur.
  4. Maal het krokante brood in de foodprocessor. Bepaal zelf hoe fijn je je paneermeel wilt hebben. Heb je geen foodprocessor, doe het brood dan in een stevige diepvrieszak. Dan springt het niet alle kanten uit als je het vervolgens fijn rolt met de deegroller. 

Tips:

  1. Ben je meer een liefhebber van wittebrood? Ook daar kun je op dezelfde manier paneermeel van maken. Als je het grof maalt, krijg je toch die lekker krokante structuur!
  2. Nog meer Limburgse recepten? Volg dan de link 'Limburgs recept' in de rechterkolom van dit blog.
  3. Aanrader: bestel mijn nieuwe kerstkookboek 'Feestrecepten uit Limburg' vol met de lekkerste Limburgse recepten. Tot 6 november maak je bovendien kans dit boek te winnen. Hoe? Dat lees je op mijn blog van vorige week.

Kerstkookboek 'Feestrecepten uit Limburg'

woensdag 25 oktober 2017

Net echte grotchampignons: meringuepaddenstoeltjes

Vandaag een klein voorproefje uit mijn nieuwe kookboek 'Feestrecepten uit Limburg': de net echte grotchampignons, paddenstoeltjes van krokante meringue en chocolade. 

Heerlijk om te bakken in deze tijd van het jaar. 

Ik serveer ze vaak als friandises na een feestelijke maaltijd; ze zijn ideaal om je kerstdiner helemaal in stijl mee af te sluiten!


Tip: plan je een herfst- of kerst-high tea? Deze meringuechampignonnetjes smaken daar perfect bij!


Net echte grotchampignons: van krokante meringue en chocolade


Limburgse grotchampignons


In mijn gezin zijn deze kleine meringue-grotchampignons al jaren een grote hit. 

Ik kwam op het idee om ze op te nemen in mijn Limburgse kookboek vanwege het feit dat de echte grotchampignon een typisch Limburgs product is, zeker in het verleden.

Door de constante temperatuur van rond de 13 à 14 graden en de hoge luchtvochtigheid waren de kalksteengrotten (mergelgrotten noemen wij ze in Limburg) rondom Valkenburg en in de Sint-Pietersberg bij Maastricht ideaal om champignons in te kweken. Dat gebeurde gedurende bijna de hele twintigste eeuw.


Grotchampignons vers uit de grotten op tafel!


Grotchampignons waren in mijn jeugd een heel gewoon product. 

Terwijl mijn moeder haar soep of ragout stond voor te bereiden, ging mijn vader naar de champignonkwekerij vlakbij ons dorp, Berg en Terblijt, om een portie paddenstoelen te kopen. 

Verser kon je het niet krijgen: de champignons verhuisden recht van uit de grotten naar ons bord!

Inmiddels worden er nauwelijks meer champignons gekweekt in de grotten. De moderne teelt in zogenaamde champignoncellen is veel efficiënter. Wel is het kweken van champignons nog voor een groot deel een Limburgse aangelegenheid. Vooral in Noord-Limburg bevinden zich veel kwekerijen.


Krokante meringuepaddenstoeltjes


Meringuepaddenstoeltjes bakken met je kinderen


De recepten voor de soep en de ragout volgen een andere keer, maar voor nu wil ik je het recept voor de 'net echte grotchampignons' niet onthouden! 

Ga er snel mee aan de slag en laat je kinderen meehelpen: die vinden de meringuepaddenstoeltjes prachtig... én lekker natuurlijk!


Recept Net echte grotchampignons: meringuepaddenstoeltjes


Net echte grotchampignons: meringuepaddenstoeltjes


Ingrediënten voor 30 à 35 meringuepaddenstoeltjes:

  • 5 eiwitten zonder een spoortje dooier erin
  • een snufje zout
  • 250 gram fijne suiker
  • 2 Marsrepen
  • cacaopoeder

Extra:

  • een beetje citroensap
  • margarine of boter
  • bakpapier

Bereiding:

  1. Verwarm de heteluchtoven voor tot 90°C.
  2. Beboter een of meer bakplaten en plak er een mooi passend stuk bakpapier op.
  3. Leg een spuitzak met daarin een groot glad spuitmondje klaar.
  4. Maak je beslagkom vetvrij door hem schoon te maken met een beetje citroensap.
  5. Klop de eiwitten luchtig onder toevoeging van het zout. Blijf kloppen en voeg ondertussen lepel voor lepel de suiker toe totdat de meringue helemaal stijf is. Testen of het eiwitschuim klaar is? Snijd er met een mes in. Als de messnede zichtbaar blijft, is je meringue goed!
  6. Schep het schuim in de spuitzak.
  7. Spuit op het bakpapier 30 à 35 paddenstoelenhoedjes (relatief plat en rond; wrijf de puntjes glad met een vochtig theelepeltje) en evenveel paddenstoelensteeltjes (langgerekt en hoog met een puntje).
  8. Bak de schuimpjes in 1,5 à 2 uur krokant. De beste manier om de gaarheid te controleren is gewoon proeven!
  9. Snijd de Marsrepen in stukjes en smelt ze au bain-marie, d.w.z. in een kom die je boven op een pan plaatst waarin je een bodempje water hebt verwarmd. Roer de massa goed door, totdat er een zacht mengsel ontstaat.
  10. Snijd de puntjes van de steeltjes ervan af.
  11. Smeer op elk steeltje een beetje Mars en plak er meteen een hoedje bovenop. Druk de hoedjes voorzichtig aan.
  12. Doe een paar schepjes cacao in een theezeefje en strooi het poeder over je grotchampignons om ze nog echter te laten lijken.

Tips:

  1. Om de kerstsfeer te verhogen, decoreer ik de schaal met meringuepaddenstoeltjes altijd met takjes rozemarijn. Die lijken net op kleine dennentakjes!
  2. Bewaar je champignons droog, bijvoorbeeld onder een stolp of in een goed afgesloten doos. Zet ze in elk geval niet in de koelkast.
  3. Nog meer Limburgse recepten? Bestel dan mijn kookboek 'Feestrecepten uit Limburg'! Tot 6 november 2017 kun je zelfs meedoen aan een winactie: ik verloot vijf exemplaren van het Limburgse kerstkookboek onder de abonnees van mijn gratis receptenservice. Geef je dus snel daarvoor op!

Kerstkookboek 'Feestrecepten uit Limburg'

vrijdag 20 oktober 2017

Win het kookboek 'Feestrecepten uit Limburg'!

Groot nieuws: mijn boek 'Feestrecepten uit Limburg' is uit!



Kookboek Feestrecepten uit Limburg


Wij hebben het hier al uitgebreid gevierd, maar nu ben jij als volger aan de beurt. Om je mee te laten delen in de feestvreugde, organiseer ik een winactie!

Wil jij 'Feestrecepten uit Limburg' winnen? 

Ik verloot maar liefst 5 exemplaren onder de abonnees van mijn gratis receptenservice. Als je je voor 6 november aanstaande hiervoor opgeeft, kun je nog meedoen. Uiteraard maakt ook iedereen een kans, die al langer geabonneerd is. 


Belangrijk: opgeven kan altijd rechtsboven op dit blog. Nadat je je e-mailadres hebt doorgegeven, ontvang je een e-mail (dat is wettelijk verplicht), waarin je gevraagd wordt je inschrijving te bevestigen. Doen! (Tip: als je je e-mail niet meteen ontvangt, check dan even je spam box)

Op 6 november maak ik de winnaars bekend. Wie weet ben jij wel één van de gelukkigen!

Het nieuwe Limburgse kookboek 'Feestrecepten uit Limburg' is het vijfde deel uit de reeks 'Recepten uit Limburg', uitgegeven door Stichting Benefactor uit Geleen. De vorige vier kookboeken waren verzamelingen van Limburgse recepten, voor een groot deel aangeleverd door volgers van de Facebook-pagina van Recepten uit Limburg.

Omdat het vijfde deel een mijlpaal is, is gekozen voor een andere opzet. Als foodblogger, geboren en getogen in Limburg, heb ik heel wat Limburgse feestrecepten in mijn culinaire bagage. Daarom is mij gevraagd de speciale feesteditie helemaal te schrijven en van foto's te voorzien. Een hele eer!

In het feestelijke kookboek ligt de nadruk op recepten voor de kerst. Limburgse recepten wel te verstaan!

Denk aan bourgondische gerechten als Limburgs knien in 't zoer (konijn in het zuur), kerstpasteitjes, zoervleis (zuurvlees), Limburgse stoverij met oud bruin bier, traditioneel driekoningenbrood, greumelkesvlaai (kruimelvlaai) met gekaramelliseerde appeltjes, ouderwetse keersekeukskes (kersenpannenkoekjes) en de verrukkelijke gebrende amandele (suikeramandelen) die je in de aanloop naar kerstmis op elke Limburgse kerstmarkt kunt kopen.


Alle recepten voor deze lekkernijen en nog veel meer (40+ recepten en 120+ foto's) vind je in het nieuwe kookboek. Het boek bevat 100 pagina's en is verkrijgbaar voor €12,50 (inclusief verzendkosten binnen Nederland).

Je kunt 'Feestrecepten uit Limburg' makkelijk via mij bestellen. Stuur me even een mailtje met je adresgegevens. 


Zo ben jij in elk geval verzekerd van een Limburgs lekkere kerst!


Limburgs konijn in 't zuur


Limburgse kerstpasteitjes



Keersekeukskes, Limburgse kersenpannenkoekjes



Limburgse suikeramandelen


Greumelkesvlaai met gekaramelliseerde appeltjes

Wil jij als eerste alle nieuws horen over mijn kookboek én alle volgende recepten van dit blog gratis in je inbox ontvangen? Abonneer je dan op mijn receptenservice! Of volg Culinaire Bagage op Facebook of Pinterest!


dinsdag 17 oktober 2017

Dinerbroodjes met kipgehaktbrood en zelfgemaakte mayonaise

Het viel me de laatste paar weken op dat mijn recept voor zelfgebakken roomboter-dinerbroodjes opeens veel door jullie bekeken wordt. Misschien hebben jullie weer de broodbakkoorts onder de leden sinds Heel Holland Bakt op tv is. Wie zal het zeggen...

Hoe dan ook, dat is voor mij de reden van mijn blog van vandaag met daarin een recept voor fantastisch homemade beleg voor op die broodjes: kruidig kipgehaktbrood.


Het recept stamt nog uit de tijd dat ik bijna wekelijks zelf broodbeleg voor mijn gezin maakte.

In Afrika, waar we drieënhalf jaar woonden, werd hartig broodbeleg nauwelijks verkocht. Elke keer als we uit Nederland kwamen na een verlof, zaten er wel een paar hammen, worsten en stukken bacon in onze bagage (ja, dat was letterlijk 'culinaire bagage'), maar die raakten snel op. 

Om de voorraad aan te vullen braadde ik vaak een heel aantal gehaktbroden van kip-, varkens- en/of rundergehakt tegelijkertijd. Eenmaal afgekoeld kon je die makkelijk in dunne plakjes snijden. En die gingen dan weer in zakjes van 2 à 3 ons de vriezer in.

Af en toe trek ik ook in Nederland weer eens zo'n 'oud' gehaktbroodrecept uit de kast. Het kost wat meer tijd dan een onsje vleeswaar kopen bij de slager, maar het moet gezegd worden: zelfgemaakt broodbeleg is wel erg lekker! 😋

Om mijn sandwiches of broodjes met dit verrukkelijke kipgehaktbrood nog specialer te maken draai ik meestal ook even een portie mayonaise. Onder het mom van 'als je dan toch bezig bent...' enz. Want ja, ook mayonaise die je zelf maakt is lekkerder dan kant-en-klaar.

Overigens, kinderen zijn dol op deze kleine belegde broodjes; en volwassenen natuurlijk ook. Ik serveer ze regelmatig bij een high tea; daar stelen ze echt de show!


Recept Dinerbroodjes met kipgehaktbrood en zelfgemaakte mayonaise


Dinerbroodjes met kipgehaktbrood en zelfgemaakte mayonaise



Ingrediënten voor 24 belegde dinerbroodjes: 


Voor het kipgehaktbrood:

  • 6 ons kipfilet 
  • 1 ons gekookte ham
  • 4 sjalotjes
  • plantaardige margarine of zonnebloemolie
  • 4 sneetjes (oud) wittebrood
  • 2 theelepels mild paprikapoeder
  • 1 theelepel worcestersaus
  • zout, peper
  • een handje bloem

Voor de broodjes:

  • 24 dinerbroodjes (bruin en/of wit naar wens)
  • 24 blaadjes botersla
  • zelfgemaakte mayonaise (het recept vind je in een van mijn eerdere blogs)

Bereiding:

  1. Snipper de sjalotjes en fruit ze zachtjes in een beetje margarine. Schep de sjalotjes uit de pan als ze lichtgeel en glazig zijn.
  2. Verwijder de korstjes van het wittebrood en verdeel het in stukken. Maal het brood fijn in de foodprocessor. Schep het uit de mengkom.
  3. Maal ook de ham fijn. Voeg de ham bij het broodkruim.
  4. Snijd de kipfilets in blokjes en maal die vrij fijn; het resultaat moet meer lijken op gehakt dan op een gladde puree of farce. 
  5. Schep het kipgehakt bij het broodkruim en de ham en voeg de gefruite sjalotjes, het paprikapoeder, de worcestersaus, een beetje zout en wat peper toe. Kneed het gehakt totdat het egaal is. Vorm van een heel klein beetje van het gehakt een hamburgertje en bak dit even om te proeven of er eventueel nog wat zout of peper bij moet.
  6. Vorm twee mooie niet te dikke rollen van het gehakt en bestuif deze met bloem.
  7. Braad de gehaktrollen in wat margarine of olie aan alle kanten goudbruin. Draai vervolgens het vuur laag en leg een deksel op de pan. Gaar het gehakt gedurende een halfuur. Draai de rollen af en toe om. Neem het vlees uit de pan en laat het afkoelen. Bewaar de gehaktbroden tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  8. Als de gehaktbroden goed koud zijn, kun je ze makkelijk met een scherp vleesmes in dunne plakjes snijden. 
  9. Snijd de dinerbroodjes open en besmeer ze met de mayonaise. Beleg elk broodje met een blaadje botersla en een gulle portie gehakt.

Tips:

  1. Een eventueel restje kipgehakt kun je nog een paar dagen bewaren in de koelkast. Invriezen is ook een optie, maar doe dat meteen na het afkoelen en snijden zodat het gehakt zo vers mogelijk ingevroren wordt. 
  2. Ook warm zijn de kipgehaktbroden erg lekker. Geef er frietjes of gebakken aardappeltjes bij en een lekkere salade.
  3. Serveer je je broodjes tijdens een high tea? Dan is het goed om te weten dat je het gehakt en de mayonaise een dag van tevoren al kunt maken. Dat scheelt een hoop stress... Beleg de broodjes pas vlak voordat je gasten komen; anders wordt de sla slap.
  4. Zelf je dinerbroodjes bakken? Dat kan! Bekijk snel mijn recept voor overheerlijke roomboter-dinerbroodjes. Die zijn nog lekkerder dan die van de bakker!

Zelfgebakken roomboter-dinerbroodjes

woensdag 11 oktober 2017

Quesadillas met Mexicaans gehakt en verse salsa

Ken je quesadillas? Dat zijn een soort Mexicaanse tosti's!


Je maakt ze door tarwetortillas of wraps te vullen met kaas en nog een andere vulling. Dat kan vlees/kip zijn of groente of een combinatie van beide. Je kunt er eindeloos mee variëren!


Na het vullen vouw je je tortilla dicht. En je bakt hem in de pan totdat hij heerlijk krokant is en de kaas gesmolten en zacht. 


Ik vul mijn favoriete quesadilla altijd met rul gebakken Mexicaans gekruid gehakt en een handje geraspte jonge kaas. 


Recept Quesadillas met Mexicaans gehakt en verse salsa


Erbij geef ik een frisse versgemaakte Mexicaanse tomatensalsa. Heerlijk om je quesadilla in te dippen!

Buen provecho ofwel smakelijk eten!


Recept Mexicaanse tomatensalsa


Quesadillas met Mexicaans gehakt en verse salsa


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 3 personen:


Voor de quesadillas met Mexicaans gehakt:

  • 8 à 10 wraps of tarwetortillas
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 3/4 theelepel chilipoeder
  • 2 theelepels worcestersaus
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • eventueel verse korianderblaadjes
  • ±200 gram geraspte jonge kaas
  • olijfolie

Voor de Mexicaanse tomatensalsa:

  • 10 rijpe trostomaten
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote Spaanse peper
  • het sap van 1 à 2 limoenen (naar smaak)
  • enkele eetlepels extra vergine olijfolie
  • ±2 theelepels poedersuiker
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • eventueel verse korianderblaadjes

Bereiding:

  1. Maak eerst de salsa. Ontvel daartoe de tomaten door ze even met een mes in te kruisen en 20 seconden onder te dompelen in kokend water. Leg ze daarna in ijswater. De velletjes laten dan makkelijk los. Verwijder ook de pitjes.
  2. Snijd het tomatenvruchtvlees fijn. Snipper de sjalotjes. Snijd de peper open en verwijder de pitjes en de zaadlijsten. Hak de Spaanse peper en de knoflookteentjes. 
  3. Vermeng de tomatenstukjes met de rest van de salsa-ingrediënten tot en met de peper. Als je van koriander houdt, zoals ik, voeg dan een hoeveelheid fijngehakte blaadjes naar smaak toe. Proef goed en maak de tomatensalsa helemaal af zoals jij hem het lekkerst vindt. Verdeel de salsa over eenpersoons dipschaaltjes.
  4. Verhit in een pan een beetje olijfolie en bak het gehakt rul. Maak het gehakt lekker op smaak met de oregano, de komijn, het chilipoeder, de worcestersaus, de knoflook en wat zout en peper. 
  5. Hak de koriander grof als je die wilt gebruiken.
  6. Snijd elke tortilla doormidden, zodat je twee helften krijgt. Leg op de helft van elk stuk tortilla wat gehakt, een beetje koriander en wat kaas. Vouw de andere helft erover heen, zodat je kwartjes krijgt. 
  7. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bestrijk de boven- en onderkant van je tortillapakketjes heel dun met olijfolie. Bak de quesadillas in de koekenpan aan beide kanten totdat ze goudbruin en lichtkrokant zijn. Ondertussen smelt de kaas. 
  8. Serveer je quesadillas meteen met de tomatensalsa.

Tips:

  1. Ik serveer deze quesadillas ook weleens als borrelhapje. Na het bakken snijd ik ze dan nog een keer door, zodat ik mooie kleine puntjes krijg. Altijd weer een succes!
  2. Soms maak ik een stevigere, meer salade-achtige salsa. Daarvoor ontvel ik de tomaten niet. Wel verwijder ik de pitjes. 
  3. Ben je een liefhebber van een heel pikante salsa? Snipper je Spaanse peper dan in zijn geheel. De hitte zit vooral in de zaadlijsten.
  4. Ook lekker bij deze quesadillas: avocadosalsa. Je vindt het recept in een van mijn eerdere blogs.

vrijdag 6 oktober 2017

Bestel nu mijn kookboek 'Feestrecepten uit Limburg'!

Het is de laatste paar weken een beetje rustig geweest op dit foodblog, maar dat betekent niet dat ik heb stilgezeten. Integendeel, zou ik zelfs willen zeggen!

Ik vertelde eerder al eens dat ik werk aan een nieuw kookboek. Inmiddels kan ik aankondigen dat het bijna af is. Vorige week stond in het teken van het zeer zorgvuldig lezen en de laatste correcties doorgeven aan de designer. En natuurlijk volgden daarop de onvermijdelijke correcties op correcties. Iedereen die al eens met dit bijltje gehakt heeft, zal begrijpen wat ik bedoel. 😓

Maar de aanhouder wint: 'Feestrecepten uit Limburg' staat klaar voor de drukker!!

Wil je al even een sneak preview van hoe het boek er gaat uitzien? Nou vooruit, dit wordt de cover!


Cover Feestrecepten uit Limburg


Het boek ook openslaan? Nee, dat ga ik niet voor je doen. Daarvoor moet je het kopen, toch?! Wel kan ik vast verklappen dat het uitpuilt van de lekkerste Limburgse feestrecepten. Met december in aantocht ligt de nadruk op de kerstdagen en oud en nieuw.

Als geboren en getogen Limburgse heb ik heel wat recepten in mijn culinaire bagage, die hun oorsprong vinden in de meest bourgondische provincie van Nederland. Ik koester ze al mijn hele leven en met name bij feestelijke gelegenheden tover ik ze weer uit kast.

Denk aan gerechten als Limburgs konijn in het zuur (knien in 't zoer), zuurvlees (zoervleis), Limburgse stoverij met oud bruin bier, kruimelvlaai (greumelkesvlaai) met gekaramelliseerde appeltjes, driekoningenbrood en de verrukkelijke suikeramandelen (gebrende amandele noemen wij ze) die je in de aanloop naar de kerst op elke Limburgse kerstmarkt kunt kopen.

Alle recepten voor deze lekkernijen en nog veel meer (40+ recepten en 120+ foto's) vind je in het nieuwe kookboek.


Limburgs konijn in een zoetzure saus



Driekoningenbrood met boon


Limburgse suikeramandelen


Kun je bijna niet wachten en wil je niet het risico lopen dat het boek uitverkocht is voordat je je hand erop hebt kunnen leggen? Stuur mij dan een mailtje (culinairebagage@gmail.com), dan reserveer ik vast een exemplaar voor jou! Het wordt een boek met 100 pagina's voor de prijs van €12,50 inclusief verzendkosten (binnen Nederland).


Zo ben jij in elk geval verzekerd van een Limburgs lekkere kerst!


Wil jij als eerste alle nieuws horen over mijn kookboek én alle volgende recepten van dit blog gratis in je inbox ontvangen? Abonneer je dan op mijn receptenservice! Of volg Culinaire Bagage op Facebook of Pinterest!