Pagina's

woensdag 25 oktober 2017

Net echte grotchampignons: meringuepaddenstoeltjes

Vandaag een klein voorproefje uit mijn nieuwe kookboek 'Feestrecepten uit Limburg': de net echte grotchampignons, paddenstoeltjes van krokante meringue en chocolade. 

Heerlijk om te bakken in deze tijd van het jaar. 

Ik serveer ze vaak als friandises na een feestelijke maaltijd; ze zijn ideaal om je kerstdiner helemaal in stijl mee af te sluiten!


Tip: plan je een herfst- of kerst-high tea? Deze meringuechampignonnetjes smaken daar perfect bij!


Net echte grotchampignons: van krokante meringue en chocolade


Limburgse grotchampignons


In mijn gezin zijn deze kleine meringue-grotchampignons al jaren een grote hit. 

Ik kwam op het idee om ze op te nemen in mijn Limburgse kookboek vanwege het feit dat de echte grotchampignon een typisch Limburgs product is, zeker in het verleden.

Door de constante temperatuur van rond de 13 à 14 graden en de hoge luchtvochtigheid waren de kalksteengrotten (mergelgrotten noemen wij ze in Limburg) rondom Valkenburg en in de Sint-Pietersberg bij Maastricht ideaal om champignons in te kweken. Dat gebeurde gedurende bijna de hele twintigste eeuw.


Grotchampignons vers uit de grotten op tafel!


Grotchampignons waren in mijn jeugd een heel gewoon product. 

Terwijl mijn moeder haar soep of ragout stond voor te bereiden, ging mijn vader naar de champignonkwekerij vlakbij ons dorp, Berg en Terblijt, om een portie paddenstoelen te kopen. 

Verser kon je het niet krijgen: de champignons verhuisden recht van uit de grotten naar ons bord!

Inmiddels worden er nauwelijks meer champignons gekweekt in de grotten. De moderne teelt in zogenaamde champignoncellen is veel efficiënter. Wel is het kweken van champignons nog voor een groot deel een Limburgse aangelegenheid. Vooral in Noord-Limburg bevinden zich veel kwekerijen.


Krokante meringuepaddenstoeltjes


Meringuepaddenstoeltjes bakken met je kinderen


De recepten voor de soep en de ragout volgen een andere keer, maar voor nu wil ik je het recept voor de 'net echte grotchampignons' niet onthouden! 

Ga er snel mee aan de slag en laat je kinderen meehelpen: die vinden de meringuepaddenstoeltjes prachtig... én lekker natuurlijk!


Recept Net echte grotchampignons: meringuepaddenstoeltjes


Net echte grotchampignons: meringuepaddenstoeltjes


Ingrediënten voor 30 à 35 meringuepaddenstoeltjes:

  • 5 eiwitten zonder een spoortje dooier erin
  • een snufje zout
  • 250 gram fijne suiker
  • 2 Marsrepen
  • cacaopoeder

Extra:

  • een beetje citroensap
  • margarine of boter
  • bakpapier

Bereiding:

  1. Verwarm de heteluchtoven voor tot 90°C.
  2. Beboter een of meer bakplaten en plak er een mooi passend stuk bakpapier op.
  3. Leg een spuitzak met daarin een groot glad spuitmondje klaar.
  4. Maak je beslagkom vetvrij door hem schoon te maken met een beetje citroensap.
  5. Klop de eiwitten luchtig onder toevoeging van het zout. Blijf kloppen en voeg ondertussen lepel voor lepel de suiker toe totdat de meringue helemaal stijf is. Testen of het eiwitschuim klaar is? Snijd er met een mes in. Als de messnede zichtbaar blijft, is je meringue goed!
  6. Schep het schuim in de spuitzak.
  7. Spuit op het bakpapier 30 à 35 paddenstoelenhoedjes (relatief plat en rond; wrijf de puntjes glad met een vochtig theelepeltje) en evenveel paddenstoelensteeltjes (langgerekt en hoog met een puntje).
  8. Bak de schuimpjes in 1,5 à 2 uur krokant. De beste manier om de gaarheid te controleren is gewoon proeven!
  9. Snijd de Marsrepen in stukjes en smelt ze au bain-marie, d.w.z. in een kom die je boven op een pan plaatst waarin je een bodempje water hebt verwarmd. Roer de massa goed door, totdat er een zacht mengsel ontstaat.
  10. Snijd de puntjes van de steeltjes ervan af.
  11. Smeer op elk steeltje een beetje Mars en plak er meteen een hoedje bovenop. Druk de hoedjes voorzichtig aan.
  12. Doe een paar schepjes cacao in een theezeefje en strooi het poeder over je grotchampignons om ze nog echter te laten lijken.

Tips:

  1. Om de kerstsfeer te verhogen, decoreer ik de schaal met meringuepaddenstoeltjes altijd met takjes rozemarijn. Die lijken net op kleine dennentakjes!
  2. Bewaar je champignons droog, bijvoorbeeld onder een stolp of in een goed afgesloten doos. Zet ze in elk geval niet in de koelkast.
  3. Nog meer Limburgse recepten? Bestel dan mijn kookboek 'Feestrecepten uit Limburg'! Tot 6 november 2017 kun je zelfs meedoen aan een winactie: ik verloot vijf exemplaren van het Limburgse kerstkookboek onder de abonnees van mijn gratis receptenservice. Geef je dus snel daarvoor op!

Kerstkookboek 'Feestrecepten uit Limburg'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten