Pagina's

maandag 6 maart 2017

Provolone op toast met Argentijnse chimichurri

Heb je wel eens gehoord van provolone? Dat is een Italiaanse kaassoort, waar je een heerlijk voorgerechtje mee kunt maken. Op zijn Argentijns en mét een Argentijnse salsa


Hoe? Heel eenvoudig: je maakt toast van ciabatta. Daar leg je wat provolone op. 

Tot nu toe klinkt het recept heel Italiaans. 

Maar daarna gaat het geheel onder een gloeiend hete grill, zodat de kaas heerlijk smelt en een goudbruin korstje krijgt. 

Dat grillen van de kaas is een Argentijnse manier van bereiden. Daarom serveer ik er altijd een Argentijnse chimichurri bij. Het recept voor die saus heb ik je al eens eerder gegeven. Dus volg het linkje maar.

Het krokante brood, de pittige kaas en de frisse chimichurri: samen vormen ze een match made in heaven!


Recept Provolone op toast met Argentijnse chimichurri


Barbecueën in Argentinië


We hebben heel wat af gebarbecued in de paar jaar tijd dat we in Argentinië woonden. 

In dat land is barbecueën - of een asado zoals ze het er noemen - misschien wel het meest populaire tijdverdrijf. 

Als je daar op een zomerse zondagmiddag buiten loopt, ruik je de barbecuelucht als een soort nationale geur boven de stad hangen. Een geur die ik tot op de dag van vandaag associeer met het Zuid-Amerikaanse land.

Meestal lag er vlees op onze parilla, de barbecue, veel vlees. En dan vooral het wereldberoemde rundvlees afkomstig van de Argentijnse pampas!


Kaas van de parilla, de barbecue


Maar soms maakten we ook iets anders. Dan grilden we kaas! Niet als hoofdgerecht, want dat zou veel te machtig zijn, maar als voorgerecht.

Elke Argentijn kent het grillgerecht dat gemaakt wordt van de kaassoort provoleta

Het recept lijkt heel simpel, maar voor de uitvoering is wat vaardigheid vereist. De harde kaas wordt in dikke plakken gesneden en zo op het rooster van een hete parilla gelegd. 

De kunst is de kaas precies zo lang te grillen totdat hij net heerlijk gesmolten en goudbruin is, maar nog niet zo zacht dat hij door het rooster heen op de kooltjes sijpelt. 

Op het juiste moment wordt de provoleta van de grill geschept en op een bord gelegd en meteen geserveerd. 

De kaas wordt meestal gekruid met alleen wat gedroogde oregano. Af en toe gaat er ook nog wat (chili)peper overheen. 

De gegrilde provoleta wordt in de meeste gevallen gegeten zonder brood, al prefereren sommigen hem met een paar sneetjes krokant stokbrood.


Argentijnse provoleta en Italiaanse provolone


Provoleta is een lokaal gefabriceerde kaas, de Argentijnse variant van de Italiaanse kaas provolone.
Provoleta heb ik hier in Nederland nog nooit kunnen krijgen. Mocht jij een verkoopadres kennen, laat het me dan vooral weten!

Provolone is veel makkelijker verkrijgbaar. Goed gesorteerde Nederlandse kaaswinkels hebben meestal twee soorten: een vrij jonge versie en een oudere, hardere variant of provolone piccante.

De jonge versie wordt vaak geserveerd als dessertkaas. Dat is niet de soort die ik zou aanbevelen als vervanger van de Argentijnse provoleta. Koop daarvoor liever de oudere kaas. Die is wat pittiger van smaak en ideaal voor het voorgerecht dat ik er altijd mee maak.

Persoonlijk vind ik de Italiaanse provolone, die ik hier koop, te machtig om in zijn eentje als voorgerecht te eten. 

Ik serveer hem liever op krokant getoast brood. Voor de frisheid én om de Argentijnse touch te versterken geef ik er altijd de Argentijnse salsa chimichurri bij.

Verrukkelijk!



Chimichurri, een typisch Argentijnse salsa


Provolone op toast met Argentijnse chimichurri


Ingrediënten voor een voorgerecht voor 4 personen:

  • 1 ciabattabrood
  • olijfolie
  • 250 gram oude provolone (zie de blog hierboven)
  • Argentijnse chimichurri (zie mijn eerdere blog)
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Verhit de grillpan (of de BBQ) tot heet. Verwarm ook de grill in je oven voor.
  2. Snijd de kontjes van het brood. Die worden niet gebruikt. Snijd van de rest van het brood 8 sneetjes.
  3. Bestrijk één kant van elk sneetje met een beetje olijfolie. Dat gaat het makkelijkste met een bakkwast.
  4. Rooster de olijfoliekanten van de sneetjes ciabatta in de grillpan totdat ze mooie grillstrepen vertonen.
  5. Snijd ondertussen de provolone in plakjes of rasp hem grof. Verdeel de kaas over de niet gegrilde kanten van de sneetjes brood. Leg de broodjes op een bakplaat.
  6. Schuif de bakplaat in de oven, ±10 centimeter onder de grill. Gril de kaas kort totdat hij mooi gesmolten is en goudbruin kleurt.
  7. Leg op elk bord twee toastjes met provolone. Schep er wat chimichurri overheen. Maal nog wat peper over het gerecht en serveer het meteen.

Tips:

  1. Zet een kommetje met wat extra chimichurri op tafel. Zo  kan ieder naar believen nog wat meer nemen.
  2. Er staan op dit blog nog meer heerlijke Argentijnse recepten. Nieuwsgierig? Lees dan mijn blogs over de gegrilde lamskarbonaadjes met chimichurri of de flinterdunne tostados de jamón y queso, Argentijnse tosti's!

Gegrilde lamskarbonaadjes met Argentijnse chimichurri


    Argentijnse tostados de jamón y queso, flinterdunne tosti's


    2 opmerkingen:

    1. Weer een heerlijk gerecht om in de zomer te gaan proberen op mijn nieuwe BBQ te testen. Mischien test ik het deze week al wel als de zon een beetje blijft schijnen

      BeantwoordenVerwijderen
    2. Lekker! Ik zal voor je duimen deze week wat het weer betreft! ;)

      BeantwoordenVerwijderen