Pagina's

vrijdag 16 december 2016

De 10 meest bekeken recepten van 2016

Nu 2016 bijna ten einde is, is hét moment gekomen om terug te kijken op het jaar! Voor mij was het een bijzonder jaar, want in februari startte ik met dit blog!


Ik heb er zelf enorm veel plezier aan beleefd en ik hoop dat dat voor jou als lezer ook geldt!


Welke recepten sprongen er dit jaar uit? Anders gezegd: welke recepten vonden jullie met zijn allen de allerlekkerste?


Met stip bovenaan staan de Turkse courgettepannenkoekjes met een frisse citroen-knoflookdip. Daar konden jullie geen genoeg van krijgen!


Turkse courgettepannenkoekjes met een frisse citroen-knoflookdip


Op een heel eervolle tweede plaats eindigde de chimichurri, een typisch Argentijnse salsa! Heel begrijpelijk, want die is zo lekker! Later kwam hij ook nog eens terug in een recept met lamskarbonaadjes.


Chimichurri, een typisch Argentijnse salsa


De romige aardappel-kipschotel met spinazie en kaas was een echte gezinstopper! Dat recept werd meteen het eerste weekend dat het online stond al vele honderden malen bekeken. En klaargemaakt, hoop ik! 😉


Romige aardappel-kipschotel met spinazie en kaas


Velen van jullie waren het met me eens: de allerlekkerste verse friet maak je zelf! Massaal hebben jullie dat gedaan! Dat zal wat blije gezichten hebben opgeleverd in jullie gezinnen!


Zelfgemaakte verse friet


Bakken doen jullie ook allemaal erg graag. Met name de zelfgebakken ontbijtkoek, of peperkoek, zoals wij Limburgers hem noemen, gooide hoge ogen! Hoeveel kinderen zijn hier het afgelopen jaar al blij mee gemaakt? Hij is namelijk ideaal om als verrassing in de lunchboxjes te stoppen!


Zelfgebakken ontbijtkoek


Op de zesde plek staat een wat minder bekend gerecht: mijn taugé-tompoezen. Dat zijn krokante bladerdeeghapjes met een oosterse roerbakvulling. Een hip én verrukkelijk recept! Als je dit nog niet geprobeerd hebt: een aanrader volgens veel van mijn volgers!


Taugé-tompoezen, krokante bladerdeeghapjes met een oosterse roerbakvulling


Wie heeft er allemaal zelf filet américain gemaakt dit jaar? En hebben jullie de zachte, luchtige mini-melkbolletjes die bij het recept hoorden ook allemaal gebakken? Heerlijk toch?!


Zelfgemaakte filet américain


Ook heel populair: zuurvlees, een heerlijk mals stoofpotje met een saus die gemaakt is met ontbijtkoek! Limburgser kun je het niet krijgen! In het recept geef ik je de ingrediënten voor 4 personen. Maar maak gerust een grotere portie, want dit vinden al je vrienden lekker! En oh ja, hier horen de frietjes van hierboven bij! Geen zuurvlees zonder friet!


Limburgs zuurvlees, een stoofpotje met ontbijtkoek!


De maaltijdsalade van gemarineerde garnalen, artisjokkenharten en kruidensla spreekt veel volgers aan, die niet alleen lekker maar ook nog eens gezond willen eten! Zeker in de zomer worden er in Nederland behoorlijk wat maaltijdsalades gegeten!


Maaltijdsalade van gemarineerde garnalen, artisjokkenharten en kruidensla



Heel wat Nederlanders (en Belgen, want velen van jullie wonen in ons zuidelijke buurland! Welkom!) zijn dol op mijn mini-saucijzenbroodjes met Indonesisch gehakt. Een heerlijk hapje om het oude jaar mee af te sluiten over een paar weken!


Mini-saucijzenbroodjes met Indonesisch gehakt


Tot slot wil ik jullie allemaal bedanken voor jullie betrokkenheid het afgelopen jaar! Ik wens jullie gezellige én lekkere feestdagen toe en ik hoop dat ik jullie volgend jaar weer allemaal terugzie op mijn blog! Aan mij zal het niet liggen: ik barst nog van de leuke ideeën voor nieuwe recepten!


Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar!



Oliebollen met Grand Marnier


P.S. Ga je deze heerlijke oliebollen met Grand Marnier ook bakken om het oude jaar uit te luiden?


donderdag 15 december 2016

Recepten Culinaire Bagage in nieuw kookboek 'Recepten uit Limburg III'!

Ik heb een leuk nieuwtje! Deze week kwam er een nieuw kookboek uit, 'Recepten uit Limburg III', mét daarin twee recepten van Culinaire Bagage!


Zoals je uit de titel al kunt opmaken is het een boek met allemaal regionale recepten uit het zuiden des lands. En daar weten ze wat lekker eten is!


De recepten die ik heb bijgedragen, stonden al eerder op deze blog: de ontbijtkoek en de Limburgse riefkeukskes, aardappelpannenkoekjes.


Recepten uit Limburg III


Om het verschijnen van het nieuwe kookboek te vieren, zal ik die twee recepten hieronder nogmaals opnemen. Zo heb je meteen een klein voorproefje!

Wil je meer informatie over het boek of wil je het misschien meteen al bestellen (voor €11)? Ga dan gauw naar de website van Recepten uit Limburg! Als je snel bent, heb je het boek (en de eventuele andere boeken van Recepten uit Limburg) nog voor de kerstdagen in huis! Als dat geen leuk kerstcadeautje is...


Zelfgebakken ontbijtkoek


Zelfgebakken ontbijtkoek


Ingrediënten voor een cakevorm met een bodem van 25 cm:

  • 375 gram bloem
  • 225 gram bruine basterdsuiker
  • 3¼ à 3½ dl volle melk
  • 1½ theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • ¾ theelepel gemalen nootmuskaat
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • ¼ theelepel gemalen kardemom
  • een mespuntje zeer fijn gemalen witte peper
  • een snufje zout
  • 1½ theelepel dubbelkoolzure soda
  • roomboter voor het invetten van de vorm en voor het besmeren van de plakjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 150°C (conventionele oven).
  2. Vet de bakvorm in met wat boter.
  3. Vermeng de bloem met de dubbelkoolzure soda. Zeef het mengsel boven een beslagkom. Voeg alle andere droge ingrediënten toe. Meng alles door elkaar met de mixer op de laagste stand.
  4. Nu kan de melk erbij. Begin met 3¼ dl en voeg later eventueel nog een scheutje toe. Klop de melk er met de mixer goed doorheen. Het resultaat is een half vloeibaar beslag, dat mooi glad moet zijn.
  5. Giet het beslag in de bakvorm.
  6. Bak de koek in 70 à 75 minuten net gaar. Hij mag niet te droog of bruin worden. De  koek is gaar als een erin geprikte satépen er droog uitkomt.
  7. Stort de koek op een rooster en laat hem afkoelen.
  8. De ontbijtkoek is het lekkerst als je hem eerst een dagje laat staan. Dan kunnen de smaken van de specerijen er goed intrekken. Al wil ik daar meteen bij zeggen dat ik het krokante korstje van de eerste dag ook erg waardeer…
  9. Hoe dan ook: serveer de koek in dunne plakjes met een beetje roomboter.

Tips:

  1. Dubbelkoolzure soda (baking soda) is een rijsmiddel, verkrijgbaar in oosterse winkels.
  2. Gebruik voor het snijden van de ontbijtkoek bij voorkeur een scherp glad mes, bijvoorbeeld een vleesmes. De gladde sneetjes zijn veel spekkiger dan de kruimelige, die je met een broodmes zou krijgen.


Limburgse riefkeukskes, aardappelpannenkoekjes, met gerookte vis en mierikswortelroom


Limburgse riefkeukskes, aardappelpannenkoekjes, met gerookte vis en mierikswortelroom


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 3 à 4 personen:


Voor de aardappelkoekjes:

  • 1,5 kg vastkokende aardappels
  • 2 dl melk
  • 2 eieren
  • 100 gram bloem
  • zout
  • grof gemalen zwarte peper
  • plantaardige margarine voor het bakken

Voor de mierikswortelroom:

  • 6 eetlepels lobbig geklopte slagroom (zonder suiker)
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 6 theelepels mierikswortelpuree
  • 1,5 theelepel grove mosterd
  • zout en versgemalen zwarte peper

Voor de vis:

  • 4 ons gerookte vis (koud- of warmgerookte zalm, gerookte forel, gerookte heilbot)
  • een bosje bieslook, in ringetjes geknipt

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en rasp ze grof in de foodprocessor. Dat gaat het beste met de grove raspschijf.
  2. Doe de rasp over in een beslagkom en schep de andere ingrediënten behalve de margarine erdoorheen. Mocht je niet zeker zijn over de hoeveelheid zout en peper, bak dan eerst een mini-proefkoekje. Voeg eventueel nog wat extra zout of peper toe.
  3. Verhit in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag een beetje margarine. Schep een groentelepel beslag in de pan en druk de aardappelrasp goed plat. Zo ontstaat een dun pannenkoekje. Bak in dezelfde pan nog twee pannenkoekjes.
  4. Bak de riefkeukskes aan beide kanten goudbruin. Draai dan het vuur laag en laat de pannenkoekjes nog een beetje doorgaren. Als ze goed dun zijn, zijn ze vrij snel gaar vanbinnen. Bak de aardappelpannenkoekjes op het laatst nog even op groot vuur, zodat ze lekker krokant worden.
  5. Neem de aardappelpannenkoekjes uit de pan en leg ze op een velletje keukenpapier.
  6. Bak zo alle riefkeukskes.
  7. Maak ondertussen de mierikswortelroom door alle ingrediënten luchtig door elkaar te scheppen.
  8. Zet een grote schaal met riefkeukskes op tafel. Zet er een schaal met gerookte vis, een kommetje met mierikswortelroom en een bakje met bieslook naast. Laat iedereen zichzelf bedienen. Dat is verreweg het gezelligste!

Tips:

  1. Een eventueel restje mierikswortelroom kun je in de koelkast nog een dag bewaren.
  2. Je werkt nog sneller als je met twee koekenpannen tegelijkertijd riefkeukskes bakt. Hoe sneller ze op tafel staan, hoe krokanter ze zijn!
  3. Liever geen vis? Lees het oorspronkelijke blog voor nog meer combinatietips!

woensdag 14 december 2016

Saladecups gevuld met een feestelijke garnalensalade

Ik las vandaag in het nieuws dat de klassieke garnalencocktail nog steeds zeer geliefd is als voorgerecht tijdens de kerstdagen! En terecht: wie kan dat verrukkelijke gerecht nou weerstaan?!


Zelf serveer ik mijn garnalensalade het liefst als hapje. De crunch van een luxe saladecupje combineert perfect met het romige van de cocktailsaus! Heerlijk bij een feestelijk glas prosecco!


Recept Saladecups gevuld met een feestelijke garnalensalade



Saladecups gevuld met een feestelijke garnalensalade


Ingrediënten voor ±48 stuks:

  • 300 gram Hollandse garnalen
  • 4 volle eetlepels mayonaise
  • 3 volle eetlepels lobbig geklopte slagroom
  • 3 volle eetlepels tomatenketchup
  • 1 theelepel worcestersaus
  • een mespunt pikant paprikapoeder
  • ½ theelepel pikant kerriepoeder
  • 1/4 theelepel chilipoeder
  • een mespunt cayennepeper
  • een flinke scheut cognac
  • enkele eetlepels in ringetjes geknipte bieslook (naar smaak)
  • 1/2 rode puntpaprika
  • 48 saladecups of andere krokante mini-bakjes

Bereiding:

  1. Vermeng alle ingrediënten vanaf de mayonaise tot en met de bieslook. Houd wat bieslook achter voor de garnering. Proef de saus en voeg eventueel nog een beetje van één of meer van de ingrediënten toe. De saus mag behoorlijk pittig zijn.
  2. Schep drie kwart van de garnalen door de saus.
  3. Snijd de puntpaprika in piepkleine blokjes.
  4. Vul de saladecups met de garnalensalade.
  5. Leg op elk hapje nog wat garnalen zonder saus.
  6. Garneer de hapjes met de paprikablokjes en de achtergehouden bieslook.
  7. Serveer je garnalenhapjes meteen; zo voorkom je dat de saladecups zacht worden.

Tips:

  1. Deze garnalenhapjes zijn ook heerlijk bij een feestelijke high tea!
  2. Zin in nog meer hapjes met garnalen? Wat dacht je van mijn salade van Hollandse garnalen, avocado en tomaat? Of van de wat meer avontuurlijke taco tapas met avocadosalsa en gemarineerde garnalen?


Taco tapas met avocadosalsa en gemarineerde garnalen



Verrines met een salade van garnalen, avocado en tomaat

dinsdag 13 december 2016

Oliebollen met een tic voor bij het Oudejaarsavondspel

Deze oliebollen zijn onbetwist de lekkerste! Er zitten niet alleen zoete rozijnen in, maar ook vrolijk gekleurde gekonfijte kersjes én een fikse scheut alcohol!


Als je toch bij de slijter bent op oudejaarsdag, koop dan niet alleen een voorraadje bubbels, maar haal ook een fles Grand Marnier in huis. Duik daarna de keuken in en trakteer je vrienden en familie op deze boozy bollen!


Gelukkig Nieuwjaar!

Oliebollen met Grand Marnier


Oudejaarsavond: uitbundig feesten of gezellig thuis?


Geef jij een spectaculair feest op oudejaarsavond of wijd je het nieuwe jaar gezellig in met alleen je allerbeste vrienden of familie?

Ik doe al jarenlang het laatste! Maar dat betekent niet dat onze oudejaarsavond gewoontjes is! Ja, we eten oliebollen en drinken een lekker glas bubbels (of meer…), maar verder doen we niets dat anderen ook doen!


Wij spelen het ‘oudejaarsavondspel’!


Wat we dan wel ondernemen? Wij spelen een spel op oudejaarsavond! Dat noemen we heel saai het ‘oudejaarsavondspel’, maar het spel zelf is verre van eentonig!


Vragen over heel 2016


De spelregels zijn heel eenvoudig. 

In de maanden voor 31 december verzint iedere deelnemer vele tientallen vragen die het afgelopen jaar als onderwerp hebben. 

Dat mogen niet zomaar vragen zijn over het nieuws, de hits van het jaar of het weer. Nee, het moeten allemaal vragen zijn, die in verband staan met de deelnemende spelers!

Verder is iedereen vrij in de keuze van de onderwerpen. Meestal komen de vakanties uitgebreid aan bod. En allerlei wetenswaardigheden (of zijn het meer roddels?) over vrienden, familie en collega’s… Elke oudejaarsavond zijn er wel een aantal vragen over weekenduitstapjes, theaterbezoek, populaire televisieseries (wij kunnen soms echt binge watching-gedrag vertonen…), favoriete muziek, etc.

Hoe meer humor er in de vragen voorkomt, hoe meer succes ze oogsten! Soms zijn er hele series vragen, die in dichtvorm worden gesteld. Of er zijn beeld- en geluidvragen.

Alle vragen worden uitgetypt op papiertjes, die netjes worden dichtgevouwen. En al die papiertjes gaan weer in een grote bak. Iedere vragensteller heeft zijn eigen kleur papier om verwarring te voorkomen.


Vragen beantwoorden en cadeautjes uitpakken


Op oudejaarsavond verschijnt die bak op tafel naast een enorme berg cadeautjes!

En dan gaat het spel pas echt gespeeld worden: om beurten neemt iemand een papiertje en beantwoordt een vraag; of niet natuurlijk want de vragen kunnen behoorlijk pittig zijn…

Als een vraag goed wordt beantwoord, mag de speler een cadeautje met zijn of haar naam van de grote berg nemen en uitpakken!

Zijn al de pakjes met iemands naam op, dan mag die speler verdergaan met naamloze pakjes, want die zijn er ook!


Het oudejaarsavondspel!


Maanden van tevoren al pakjes verzamelen


Al die pakjes verzamelen we gedurende de maanden voor Oud en Nieuw. 

Grote, waardevolle cadeaus zitten er per definitie niet bij. Het zijn allemaal kleinigheidjes, soms zelfs alleen maar fopcadeaus of grappige gadgets! 

Het gaat immers meer om de hoeveelheid! 

Om een voorbeeld te noemen: zelf werd ik vorig jaar blij verrast met een groot aantal kleine props voor het maken van blogfoto's: papieren servetten, brocantelepels, vorkjes, schaaltjes, bordjes, etc. Leuk!

Vooraf maken we in elk geval altijd duidelijke afspraken over het maximumbedrag per pakje en de maximale uitgaven per speler. En dan kan de voorpret beginnen, soms al in de zomer!!


Waarom het ‘oudejaarsavondspel’?


Wij spelen dit spel dit jaar al voor de zesde keer. Het idee ontstond vijf jaar geleden toen we tussen Sinterklaas en kerst verhuisden.

Op pakjesavond waren we druk bezig met het inpakken van andere zaken dan sinterklaascadeautjes. Geen tijd dus!

En met kerst waren we al die eerder ingepakte dozen weer aan het uitpakken: weer geen tijd dus…

Al met al hadden we tegen de tijd dat het nieuwe jaar naderde al behoorlijk wat in- en uitgepakt; alleen geen cadeaus. Toch wilden we hét cadeaufeest van het jaar niet ongemerkt voorbij laten gaan. En ja, zo ontstond dus het idee voor ons spel!

En dat was meteen zo’n doorslaand succes dat zowel Sinterklaas als de Kerstman nu het nakijken hebben! Helaas, het zij zo! Maar wat hebben we een plezier, elk jaar op die Sinter-kerst-oudejaarsavond!


Oliebollen gaan hand in hand met pepernoten en kerstkransjes


Wat eet je nou op zo’n multi-cadeau-avond? Tja, tot nu toe zijn we de keuzestress uit de weg gegaan. We beginnen meestal met een uitgebreid areaal aan hartige hapjes.


Mini-kipschnitzels met een tapenade met pijnboompitten

Mini-saucijzenbroodjes met Indonesisch gehakt


En dan volgt al het snoepgoed dat iedereen normaal gesproken over heel december verdeelt. Naast de bak met oudejaarsavondvragen staan schaaltjes met pepernoten, marsepein en kerstchocolaatjes.


Kruidnootjes op oudejaarsavond


Perfecte oliebollen met een flinke scheut Grand Marnier!


En natuurlijk mogen ook de oliebollen niet ontbreken! Die bakken we nog elk jaar zelf. Want zelfgebakken oliebollen zijn en blijven toch altijd het lekkerst.

We geven onze oliebollen altijd een licht alcoholisch tintje mee: we wellen de rozijnen niet gewoon in water, maar in smaakvolle Grand Marnier! En dan voegen we ook meteen maar een scheutje extra toe aan het beslag! 

Voor de kleur en nog meer zoete smaak gaan er wat vrolijke rode, groene en gele bigarreaux (gekonfijte kersjes) doorheen. Het resultaat is echt verrukkelijk!

De hamvraag is nu natuurlijk: staan deze oliebollen dit jaar ook bij jou op tafel naast de champagne en speel je daarbij misschien zelfs ons vermaarde ‘oudejaarsavondspel’? Wat zouden we dat leuk vinden!!


Recept Oliebollen met Grand Marnier


Hoe bak je zelf de lekkerste oliebollen met Grand Marnier?


Ingrediënten voor ±15 grote oliebollen:

  • 14 gram gedroogde gist
  • 4,5 dl lauwwarme volle melk
  • 1 theelepel suiker
  • 500 gram witte broodbloem (voor meer info: lees mijn eerdere blog hierover)
  • 10 gram zout
  • ½ ei, losgeklopt in een kopje
  • 150 gram rozijnen
  • een forse scheut Grand Marnier
  • 100 gram in stukjes gesneden bigarreaux (gekonfijte kersjes in 3 kleuren)
  • zonnebloemolie om in te frituren
  • poedersuiker

Extra:

  • een grote ijsbolletjestang

Bereiding:

  1. Schenk de helft van de melk in een kom en roer er de suiker en de gist doorheen. Zorg ervoor dat de gist en de suiker goed opgelost zijn. Laat dit mengsel ongeveer tien minuten staan. De gist komt dan tot leven en er ontstaan luchtbelletjes.
  2. Wel ondertussen de rozijnen in een forse scheut Grand Marnier. Verwarm het geheel daartoe een beetje (niet te veel; dan verdampt er te veel alcohol). De rozijnen nemen zo makkelijker het vocht op.
  3. Voeg de bloem, het zout, de rest van de melk en het ei toe aan het gistmengsel. Roer van het geheel een egaal beslag. Je kunt dit klusje het beste uitbesteden aan je staande mixer als je die hebt. Na een kleine vijf minuten is het beslag klaar.
  4. Roer de bigarreaux, de rozijnen en een paar eetlepels van de Grand Marnier (waarin de rozijnen stonden te wellen) door het beslag.
  5. Dek de kom af met een vochtige doek en laat het oliebollenbeslag een uur rijzen in een warme omgeving, bijvoorbeeld in een tot 30°C voorverwarmde oven.
  6. Verhit de frituurolie tot 180°C.
  7. Gebruik voor het bakken van de oliebollen een grote ijsbolletjestang. Doop de tang even in de olie en schep vervolgens de eerste bol uit het beslag. Bak niet te veel bollen tegelijkertijd. Ze rijzen nog wat na tijdens het bakken en ze moeten lekker kunnen zwemmen in de olie. Keer de bollen af en toe. Na ongeveer zes minuten zijn ze goudbruin en gaar.
  8. Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Leg ze daarna pas in een serveerschaal en bestrooi ze met poedersuiker. Het mooiste resultaat krijgt je wanneer je de poedersuiker daartoe in een zeefje doet.
  9. Serveer je oliebollen bij voorkeur recht uit de pan, warm en vers. Al zijn ze uren later ook nog erg lekker!

Tips:

  1. Oliebollen over? Piep ze op 1 januari even op in de magnetron; dan worden ze weer heerlijk sappig!
  2. Wist je trouwens dat je oliebollen prima kunt invriezen? Ontdooien gaat weer het makkelijkste in de magnetron. Daarna moet je ze wel meteen opeten; anders worden ze droog.
  3. Ben je niet zo'n liefhebber van zoet gebak? Als je de rozijnen, de Grand Marnier, de bigarreaux en de poedersuiker weglaat uit het recept, dan smaken je oliebollen heel naturel en dus niet zoet maar eerder hartig! Voeg wel die ene theelepel suiker toe aan het beslag. Die heb je nodig om het mooi te laten rijzen; je proeft hem niet. Hartige oliebollen smaken erg lekker bij een kom stevige soep, bijvoorbeeld mijn verse Mexicaanse tomatensoep met stoofvlees, maïs en rode paprika. Ik zal je binnenkort het recept hiervoor geven! 

Veel plezier en gelukkig Nieuwjaar!


maandag 12 december 2016

Financiers met abrikozenjam, rum en geroosterde amandelen

Friandises zijn de kleine zoete hapjes, die je vaak bij de koffie of de thee krijgt in een restaurant. Het kunnen bonbons zijn, kleine koekjes, soesjes, petitfours of zelfs glaasjes met een mini-dessert.


Thuis kun je die natuurlijk ook serveren. Heerlijk na je kerstdiner!


Het is het makkelijkste om je friandises voor de kerstdagen kant-en-klaar te kopen. Maar waarom zou je niet zelf aan de slag gaan? Bijvoorbeeld met deze delicate financiers met abrikozenjam, rum en geroosterde amandelen?


Misschien gebruik ik nu weer een onbekend woord: financiers. Nee, dat zijn geen strakke-pakken-mannen uit de financiële wereld. Althans dat kunnen financiers wel zijn, maar dat is niet wat ik bedoel. Je spreekt deze financiers ook anders uit; op zijn Frans. Het klinkt dan zo ongeveer als 'finonsjee'.

In de culinaire wereld zijn financiers een soort kleine cakejes, waarin een deel van het meel vervangen wordt door notenmeel. In het onderstaande recept zijn dat amandelmeel en hazelnotenmeel.

De boter wordt niet koud toegevoegd zoals in een gewone cake. Er wordt eerst een beurre noisette van gemaakt. Daartoe wordt de boter verwarmd totdat hij goudbruin van kleur is en de eiwitbestanddelen zijn bezonken. Beurre noisette smaakt lekker nootachtig en versterkt dus de smaken van het notenmeel.

Je kunt financiers maken in allerlei smaken. Ik maak ze graag met frisse abrikozenjam, een scheutje rum en krokant geroosterde amandelen.

Mmmmm, een originele manier om je gasten na het kerstdiner te verwennen!


Recept Financiers met abrikozenjam, rum en geroosterde amandelen


Financiers met abrikozenjam, rum en geroosterde amandelen


Ingrediënten voor ±30 stuks:

  • 125 gram roomboter
  • 60 gram hazelnoten zonder vlies
  • 125 gram geschaafde amandelen
  • 200 gram poedersuiker
  • 125 gram bloem
  • een mespuntje zout
  • 1 vanillestokje
  • de rasp van 1 citroen
  • 5 eiwitten
  • 8 eetlepels abrikozenjam met niet te veel vruchtvlees
  • 1 eetlepel bruine rum
  • een beetje gesmolten roomboter voor het invetten van de bakvorm
  • een echte financiersbakvorm of een mini-muffinvorm
  • een wegwerpspuitzak

Bereiding:

  1. Begin met het maken van een beurre noisette. Verwarm daartoe de boter in een pan met een dikke bodem van een lichte kleur. Het is de bedoeling dat je de kleur van de boter goed kunt zien gedurende het bruiningsproces. Draai het vuur middelhoog. Roer in de boter tijdens het verwarmen. Op een gegeven moment zie je dat de eiwitbestanddelen in de boter zich gaan scheiden van het vet. De boter wordt daarna snel bruin. Hij is klaar, zodra hij licht gekleurd is. De eiwitbestanddelen zakken dan naar de bodem. Neem de pan meteen van het vuur. Anders gaan de eiwitten verbranden. Giet de beurre noisette door een fijne zeef of een koffiefilter (mét filterzakje erin) in een kommetje; zorg ervoor dat de bezinksels niet in de beurre noisette terechtkomen.
  2. Verwarm de (conventionele) oven voor tot 190°C.
  3. Maal de hazelnoten samen met 65 gram van het amandelschaafsel zeer fijn in de foodprocessor. Pas op: ga niet te lang door met malen, want dan gaat het vet loslaten uit de noten.
  4. Voeg de poedersuiker, de bloem en een mespunt zout toe en draai de foodprocessor nog heel even. Doe het meelmengsel over in een kom.
  5. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Schep het vanillemerg en de citroenrasp door het bloemmengsel.
  6. Klop in een kommetje de eiwitten los met 3 eetlepels abrikozenjam.
  7. Meng het eiwitmengsel door de bloem.
  8. Voeg de beurre noisette toe en klop het beslag met een garde totdat het mooi egaal is.
  9. Hang een wegwerpspuitzak in een litermaat. Vul de spuitzak met het beslag.
  10. Vet de holtes van de bakvorm goed in met gesmolten boter. Afhankelijk van de grootte van de bakvorm en van je oven moet je wellicht meerdere porties achter elkaar maken.
  11. Knip het puntje van de spuitzak en spuit het beslag in de bakvorm. Vul elke holte tot twee derde.
  12. Bak de financiers in 15 à 20 minuten goudbruin en gaar. Tijdens het rijzen in de oven krijgen ze het mooie bolle kopje, dat zo typisch is voor financiers. Prik met een satépen in de financiers om hun gaarheid te testen. Er mag geen vochtig beslag meer aan de satépen blijven plakken.
  13. Stort de financiers op het werkvlak en laat ze afkoelen op een rooster.
  14. Rooster ondertussen het resterende amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Schep het schaafsel in een kommetje.
  15. Verwarm 5 eetlepels abrikozenjam en roer er 1 eetlepel rum door.
  16. Prik met de satépen vanaf de bovenkant een paar diepe gaatjes in elke financier. Bestrijk de financiers vervolgens met de warme jam. De jam zal een beetje in de gaatjes trekken, waardoor de gebakjes lekker fruitig worden. Dip de financiers met de jamkant in de het amandelschaafsel, zodat het schaafsel er mooi aan blijft plakken.
  17. Laat de financiers nogmaals afkoelen. Dek ze af en serveer ze bij voorkeur een dag na het bakken. Ze zijn dan heerlijk smeuïg en de smaken hebben zich extra goed ontwikkeld.

Tips:

  1. Als je het in huis hebt, kun je ook kant-en-klaar amandelmeel gebruiken. Veel tijdwinst levert dat echter niet op, aangezien je toch de hazelnoten moet malen.
  2. Deze financiers zijn ook verrukkelijk bij een high tea!
  3. Wil je graag wat meer informatie over vanillestokjes? Lees dan een van mijn eerdere blogs!

Ik wens je gezellige én lekkere feestdagen!


vrijdag 9 december 2016

Mini-kipschnitzels met een tapenade met pijnboompitten en nog meer oudejaarsavondhapjes

Organiseer je de komende oudejaarsavond een groot feest voor al je vrienden? Dan kun je wel wat recepten voor borrelhapjes gebruiken!


Met deze mini-kipschnitzels gooi je gegarandeerd hoge ogen: die vindt iedereen superlekker! Je kunt ze warm of koud serveren; aan jou de keus!


Geef de tapenade met pijnboompitten er apart bij als een soort dip. Zo maak je van je schnitzels in een handomdraai geraffineerde tapas!



Mini-kipschnitzels met tapenade met pijnboompitten


De tapenade is ook erg lekker op een Italiaans toastje of in combinatie met krokante broodstengels!

Hieronder vind je de recepten voor zowel de mini-kipschnitzels als de tapenade met pijnboompitten. Veel plezier ermee en geniet van je feest!


Tapenade met pijnboompitten


Wil je nog meer recepten voor originele oudejaarsavondhapjes? Wat dacht je van de volgende suggesties:


Mini-kipschnitzels met een tapenade met pijnboompitten


Ingrediënten voor de mini-kipschnitzels:

  • 4 kipfilets
  • bloem
  • 1 à 2 doosjes paneermeel
  • 3 à 4 eieren
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie en margarine om in te bakken

Ingrediënten voor de tapenade met pijnboompitten:

  • 60 gram pijnboompitten
  • 100 gram zwarte olijven zonder pit
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 bosuitje
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 1 teentje knoflook
  • ±1 dl extra vergine olijfolie
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Maak eerst de tapenade. Rooster daartoe de pijnboompitten in een droge koekenpan; schep ze af en toe om. Ze moeten mooi goudbruin worden. Neem de pijnboompitten uit de pan en laat ze afkoelen.
  2. Hak de olijven samen met de kappertjes, het bosuitje, de tijmblaadjes en het teentje knoflook zeer fijn.
  3. Hak de pijnboompitten grof.
  4. Voeg ze bij de tapenade.
  5. Maak de tapenade af met de olijfolie en de peper. Dek de tapenade af en laat de smaken even doortrekken.
  6. Snijd ondertussen de kipfilets met een scherp mes in dunne plakjes, niet groter dan ±5x5 centimeter.
  7. Zet schaaltjes klaar met bloem (met zout en peper erdoorheen), ei (losgeklopt met een eetlepel olijfolie) en paneermeel. Paneer de kipfiletjes hiermee (in de volgorde bloem, ei, paneermeel).
  8. Verhit de margarine en de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de schnitzeltjes snel rondom bruin. Als ze bruin zijn, zijn ze ook al meteen gaar, aangezien ze zo dun zijn.
  9. Serveer de mini-kipschnitzels met de pijnboompittentapenade.

Tips:

  1. Je kunt de schnitzels nog wat dunner maken door ze tussen twee lagen huishoudfolie te leggen en ze met een vleeshamer plat te slaan.
  2. Je kunt de schnitzels ruim van tevoren al paneren. Bewaar ze afgedekt in de koelkast. Bak ze pas vlak voor het serveren als je ze warm wilt serveren.
  3. Handig bij het paneren van de kipschnitzels: gebruik één hand om de kipfiletjes door de bloem en het paneermeel te halen (de droge ingrediënten) en één hand om ze door het ei te halen (het natte ingrediënt). Zo paneer je niet zo snel je vingers mee!
  4. Deze schnitzels zijn overigens ook koud erg lekker. Bijvoorbeeld bij een zomerse picknick!
  5. Je kunt de tapenade met pijnboompitten ook serveren op Italiaanse toastjes. Maak daartoe eventueel een grotere portie!

Ik wens je een geweldige Oudejaarsavond en een lekker Nieuwjaar!


Kerstontbijt: panettone met Grand-Marnier-boter

Je kent vast wel het Italiaanse kerstbrood panettone! Wist je dat dat het allerlekkerste smaakt besmeerd met een licht alcoholisch botertje, een luchtige en zoete Grand-Marnier-boter?


Probeer dit makkelijke en snelle recept meteen uit en verras je familie en vrienden de komende kerst met een bijzonder ontbijt- of brunchgerecht!



Kerstontbijt: panettone met Grand-Marnier-boter


Italianen eten tijdens de kerstdagen graag een plakje panettone na het diner


Geef ze daar maar eens ongelijk in: het luchtige brood gevuld met zachte gewelde rozijnen en kleine stukjes gekonfijte sinaasappelschil is verschrikkelijk lekker!

Ik heb me er nooit aan gewaagd panettone zelf te bakken. En dat is ook helemaal nergens voor nodig! Het brood dat je tegenwoordig overal in (Italiaanse) delicatessenwinkels kunt kopen, is van een uitstekende kwaliteit!

Gezellig in deze tijd van het jaar: panettones zijn altijd feestelijk verpakt. Meestal zitten de broden in prachtige dozen met een lintje waar je ze aan kunt dragen. Ook ben ik al diverse sfeervolle kerstblikken met panettones erin tegengekomen: mooi!!


Italiaanse panettone


Panettone voor het kerstontbijt of de kerstbrunch


Sinds ik voor de eerste keer een panettone kocht - dat is alweer zo'n vijftien jaar geleden - eten wij het brood niet zoals de Italianen in de avond, maar juist s'ochtends vroeg. 

Alhoewel, vroeg? Op kerstochtend mag er uitgeslapen worden, toch? Hoe dan ook: wij vinden het het allerlekkerste bij het ontbijt of bij de kerstbrunch!

We bestuiven onze panettone altijd eerst met een gulle laag poedersuiker. Aan tafel snijden we het brood aan en dan krijgt ieder een mooie punt (of meer; met kerst mag alles!).

Daarna wijken we nog verder af van de Italiaanse traditie; bij dezen mijn excuses aan de Italianen...


Panettone met Grand-Marnier-boter


Wij eten ons feestelijke kerstbrood namelijk het liefst met een zoete, alcoholische boter, Grand-Marnier-boter om precies te zijn! 

Die versterkt de smaak van de gekonfijte sinaasappelschilletjes, die in de panettone zitten, optimaal!


Grand-Marnier-boter voor bij de panettone


Grand-Marnier-boter is supersnel klaar!


Je vraagt je misschien af of dat niet bewerkelijk is, vóór het ontbijt al in de weer te moeten zijn met het maken van een speciale boter. Ik kan je geruststellen: je hoeft alleen maar wat zachte roomboter luchtig te kloppen met enkele eetlepels poedersuiker, een snufje zout én een fikse scheut Grand Marnier! Als je dat doet met een elektrische mixer, ben je in een mum van tijd klaar!


Wil je nog feestelijker voor de dag komen? Maak dan van je panettone-ontbijt een champagne-ontbijt!


Allicht kun je ook kiezen voor een Italiaanse prosecco! Zo kom je ook de Italianen weer een stapje tegemoet! 😉

Proost en gezellige kerstdagen!



Recept Italiaanse panettone met Grand-Marnier-boter


Italiaanse panettone met Grand-Marnier-boter


Ingrediënten voor een ontbijt- of brunchgerecht voor 8 personen:

  • 1 grote Italiaanse panettone
  • 150 gram zachte roomboter
  • een snufje zout
  • ±100 gram poedersuiker + wat extra voor het bestuiven van het brood
  • ±5 eetlepels Grand Marnier

Bereidingswijze

  1. Klop de roomboter romig met het zout en de poedersuiker. Dat gaat het snelste met een elektrische mixer.
  2. Voeg een forse scheut Grand Marnier toe en mix de boter nog even totdat hij heerlijk luchtig is.
  3. Proef en voeg eventueel nog wat suiker of likeur toe.
  4. Let de panettone op een mooie schaal. Doe wat poedersuiker in een zeefje en bestuif de panettone met de suiker.
  5. Snijd de panettone in hoge, dunne punten (zie foto's). Besmeer de sneden brood met een genereuze hoeveelheid Grand-Marnier-boter.

Tips:

  1. Panettone is een luxe Italiaans brood, gevuld met vruchten, zoals rozijnen en oranjesnippers. Koop voor dit recept liever geen panettone met chocolade of crème-achtige vullingen. Dat combineert niet zo goed met de Grand-Marnier-boter.
  2. Is je roomboter te koud en te hard om op te kloppen, zet hem dan even in een op minimaal ingestelde magnetron.
  3. Heb je nog wat Grand-Marnier-boter over? Geen probleem: hij is ook erg lekker op rozijnenbrood of allerlei soorten notenbrood, vijgenbrood, dadelbrood, etc. Bewaar de boter in de koelkast, maar neem hem er een uur voor gebruik uit, zodat hij op kamertemperatuur kan komen.
  4. Behalve bij een kerstontbijt- of brunch smaakt dit panettonegerechtje ook erg goed bij een feestelijke high tea!

woensdag 7 december 2016

Mini-saucijzenbroodjes met Indonesisch gehakt

Laatst gaf ik je het recept voor Indonesische gehaktballetjes. Die zijn ongelooflijk lekker! Zó lekker, dat ik met dat gehakt nog wat meer recepten wilde bedenken.


Deze mini-saucijzenbroodjes zijn daarvan het resultaat. Misschien zijn ze nog wel lekkerder dan de gehaktballetjes...


Laat je me horen welk hapje jouw voorkeur heeft?


Of misschien heb jij een nog wel leuker idee om het Indonesische gehakt te verwerken. Stuur me je recept dan op. Wie weet plaats ik het wel op dit blog!



Recept Mini-saucijzenbroodjes met Indonesisch gehakt


Hoe maak je zelf mini-saucijzenbroodjes met Indisch gehakt?


Ingrediënten voor 30 of 40 hapjes:


Voor het Indonesische gehakt:

  • een pond rundergehakt
  • 1 ons ontbijtspek, zeer fijn gesneden
  • 10 eetlepels gefruite uitjes (kant-en-klaar)
  • 3 theelepels sambal badjak
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels ketjap asin
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 ei
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels melk

    Voor de saucijzenbroodjes:

    • 10 plakjes diepvriesbladerdeeg
    • een handje bloem
    • 1 ei, losgeklopt in een kopje
    • enkele eetlepels sesamzaadjes
    • enkele eetlepels maanzaadjes
    • een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat

    Bereiding:

    1. Verwarm de oven voor tot 200°C. Vet een of meer bakplaten in met wat margarine (afhankelijk van de grootte van je oven).
    2. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
    3. Vermeng alle ingrediënten voor het gehakt. Verdeel het gehakt in 10 porties. Rol van elke portie een worstje van ongeveer 12 cm lang (de lengte van de bladerdeegplakjes).
    4. Leg op elk plakje bladerdeeg een rolletje gehakt.
    5. Rol het deeg om het gehakt. Laat het deeg een klein beetje overlappen. Druk de naad goed aan.
    6. Leg de broodjes met de naad naar beneden op het werkvlak. Snijd elk broodje in 3 of 4 mini-broodjes; bepaal zelf hoe groot je je hapjes wilt maken.
    7. Leg de broodjes op de bakplaat met enige tussenruimte.
    8. Besmeer de broodjes met een beetje ei. Strooi er wat van de twee soorten zaadjes overheen.
    9. Bak de saucijzenbroodjes in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin.
    10. Schep ze van de bakplaat en laat ze een klein beetje afkoelen op een rooster. Serveer de mini-saucijzenbroodjes. Geef er eventueel wat sambal badjak bij, al zijn ze ook heel lekker zonder sambal.

    Tips:

    1. Wil je deze mini-saucijzenbroodjes al eerder maken, laat ze dan na het bakken goed afkoelen op een rooster. Bewaar ze daarna afgedekt in de koelkast. Verwarm ze een kwartiertje op een rooster in een oven van 140 à 150°C.
    2. Je kunt van het Indonesische gehakt ook balletjes maken zonder bladerdeeg. Lees mijn eerdere blog voor het recept.

    Indonesische gehaktballetjes

      dinsdag 6 december 2016

      Kerstdessert: druiventaart met vanillebavarois

      Als ik zelf een dessert zou mogen uitkiezen voor een feestelijke gelegenheid – kerstdiner, oudejaarsavondbuffet, verjaardag, etc. – dan zou ik het wel weten: dan werd het gegarandeerd deze overheerlijke druiventaart!

      Je zou hem kunnen zien als mijn visitekaartje, mijn ‘signature dish’ zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. Als je deze taart ergens traceert, kun je bijna met zekerheid zeggen: “Machteld was here!”. Of er is iemand langsgekomen, die mijn blog of mijn vroegere website Menu op Maat heeft gelezen... 😉

      De druiventaart heeft een dunne krokante bodem, die een perfecte tegenhanger vormt voor de luchtige en romige bavaroisvulling. 


      Laatstgenoemde is op smaak gemaakt met echte vanille; als je goed kijkt naar de foto zie je de kleine zwarte spikkeltjes zo zitten! 


      De zoete pitloze witte druiven vormen bijna letterlijk de kers op de taart; die zorgen voor de frisse en tevens sappige touch!



      Druiventaart met vanillebavarois


      Vanille uit Sri Lanka


      Je kunt deze taart niet maken zonder vanillestokjes. Ik raad je aan niet aan de slag te gaan met fabrieksvanillesuiker of vanille-essence; het verschil proef je absoluut! Alleen met echte vanille krijgt de bavarois zijn verrukkelijke aroma en zijn delicate smaak.

      De laatste keer dat ik druiventaart maakte, gebruikte ik een van de prachtige, dikke, lange, soepele vanillestokjes, die mijn man en dochter speciaal voor mij hadden meegenomen uit Sri Lanka. Ik voelde me een echte bofkont met zulke geweldige ingrediënten!


      Interessante weetjes over vanille


      • Veel van de teelt van vanille vindt tegenwoordig plaats in Sri Lanka en Madagaskar.
      • Het waren echter de Azteken in Mexico, die alweer eeuwen geleden, het culinaire nut van de vanillepeul ontdekten.
      • Ze aromatiseerden er hun chocoladedrank mee, ook al een Mexicaanse vinding!
      • De vanillepeul is de vrucht, de boon, van een specifieke klimorchidee.

      De vanille-orchidee


        Vanillepeulen aan de vanille-orchidee


        • Kenmerkend is dat de verse vrucht helemaal niet het aroma en de smaak heeft, waar wij nu zo verzot op zijn; de boon moet eerst fermenteren! Culinair historici gaan ervan uit dat de Azteken per toeval ontdekten dat de licht verrotte bonen van de orchidee niet alleen heel sterk geurden, maar dat ze zo ook als smaakmaker voor voeding gebruikt konden worden.
        • De Azteken ontwikkelden een heel procedé om de bonen gecontroleerd te laten rotten tot de lekkernij die ze nodig hadden. Een soortgelijke fermentatiemethode wordt nu nog steeds toegepast!
        • De vanillebonen werden met de hand geplukt als ze bijna - dus niet helemaal - rijp waren. Te lang wachten was fataal, want dan barstten de peulen open, hetgeen ze onbruikbaar maakte.
        • Daarna legden de Azteken de bonen in de zon, waar ze vocht begonnen te verliezen; 'zweten' wordt dat genoemd bij vanille.
        • De 'bezwete' bonen werden afgedekt met een deken met de bedoeling om ze zo te laten fermenteren.
        • Het proces van 'zweten' en fermenteren werd nog een aantal malen herhaald. Net zolang als nodig was om het aroma van de vanillepeulen volledig tot ontwikkeling te laten komen.
        • De zorgvuldige pluk en het hele fermentatieproces was, en is tegenwoordig nog steeds, bijzonder tijdrovend. Vandaar dus dat goede vanille zo duur is!
        • De naam vanille komt van het Spaanse ‘vainilla’, dat het verkleinwoordje is van ‘vaina’: peul.
        • De lekkerste vanillestokjes koop je niet in de supermarkt. Kijk ernaar uit als je rondneust in delicatessen- of specerijenwinkels. De mooiste zijn lang, dik en soepel. En ze glanzen een beetje.
        • Vanillestokjes kun je het beste bewaren in een goed afgesloten glazen buisje. Daarin drogen ze niet uit.
        • Een vanillestokje wordt vrijwel nooit in zijn geheel gebruikt. Om de smaak en de geur optimaal te benutten, snijd je een vanillestokje altijd in de lengte door. Met de punt van een scherp mes schraap je vervolgens de kostbare zwarte zaadjes, het ‘vanillemerg’, uit het stokje. Die zaadjes worden aan het gerecht dat je wilt maken toegevoegd.

        Vanillestokjes met het eruit geschraapte vanillemerg


        • Werk je met een warme bereiding, dan kun je het leeggeschraapte vanillestokje nog mee laten trekken in een eventuele vloeistof, zoals melk of room.
        • Met gebruikte vanillestokjes (dus zonder merg) kun je de allerlekkerste vanillesuiker maken. Laat het leeggeschraapte stokje even een paar uur drogen en stop het vervolgens in een pot met suiker. Zorg er hierbij voor dat het stokje helemaal onder de suiker staat. De suiker zal langzaam maar zeker de smaak en het aroma aannemen van de erin gestoken vanillestokjes. Heerlijk!
        • Vanille wordt niet vaak gebruikt in hartige gerechten, al schijnt de smaakstof lekker te zijn in combinatie met garnalen en kreeft. Zelf heb ik dat nooit uitgeprobeerd. Heb jij daar ervaring mee? Een recept stel ik altijd op prijs!
        • Vanille wordt des te meer toegepast in zoete gerechten: hij geeft gebak en desserts een extra dimensie!
        • Ook op dit blog vind je een aantal recepten voor zoete gerechten, die vragen om echte vanille: briochepudding met appeltjes en rozijnen, zelfgemaakt maanzaadijs met geflambeerde kersen en roomijs met M&M’s, rozijnen en echte vanille. Zoek ze maar een keer op; ze zijn absoluut de moeite waard om een keer te maken!

          Nu je alles weet over vanille wordt het tijd om zelf druiventaart met vanillebavarois te gaan bakken! 


          Veel plezier ermee en wees bereid veel complimentjes in ontvangst te nemen!



          Recept Druiventaart met vanillebavarois


          Druiventaart met vanillebavarois


          Ingrediënten voor een taart/dessert voor ±8 personen:


          Voor een taartbodem met een doorsnede van 24 cm:

          • 150 gram bloem
          • een snufje zout
          • 75 gram poedersuiker
          • 90 gram koude roomboter
          • een klein ei
          • een beetje boter voor het invetten van de bakvorm

          Voor de vanillebavarois:

          • 5 gram witte gelatineblaadjes
          • 3/8 liter slagroom
          • een snufje zout
          • 75 gram witte basterdsuiker
          • het merg van 1 vanillestokje
          • 1 eiwit
          • 50 ml water

          Voor de garnering:

          • 500 gram pitloze witte druiven

          Bereiding:

          1. Vermeng in de kom van de foodprocessor de bloem, het zout en de poedersuiker. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel. Laat de machine draaien, totdat er een kruimelige substantie ontstaat. Klop dan het ei los in een kopje en voeg het toe. Stop de foodprocessor zo gauw het deeg samenhang begint te vertonen. Te lang gekneed deeg wordt niet mooi bros. Vorm een vrij platte ronde schijf van het deeg en laat deze in de koelkast minstens een uur (afgedekt) opstijven.
          2. Vet een vlaaivorm (met losse bodem) met een doorsnede van 24 centimeter in met een beetje boter. Leg het deeg tussen twee lagen huishoudfolie en rol het uit met een deegroller. Neem de bovenste laag huishoudfolie weg en breng het deeg met behulp van de onderste laag over naar de bakvorm. Druk het deeg goed aan. Werk de rand mooi af. Dat gaat dat het makkelijkst door met de deegroller over de rand te rollen. Zo snijd je het deeg keurig af.
          3. Laat het deeg wederom minimaal een uur opstijven.
          4. Verwarm de (conventionele) oven voor tot 180°C.
          5. Prik de bodem her en der in met een vork. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en vul dit met een steunvulling (van bijvoorbeeld oude spliterwten of gebruik een keramische vulling). Bak de taartbodem zo gedurende 20 minuten. Verwijder dan de steunvulling en het papier en bak de taart nog 10 minuten op 180°C en daarna 15 minuten op 150°C. Neem de taartbodem uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster.
          6. Nu kun je aan de slag met de vulling. Laat eerst de gelatineblaadjes weken in een beetje koud water.
          7. Ondertussen kun je het eiwit stijfkloppen met een snufje zout. Voeg tijdens het kloppen beetje bij beetje 50 gram witte basterdsuiker toe.
          8. Snijd het vanillestokje in de lengterichting door en schraap met een scherp mes het merg eruit.
          9. Klop ¼ liter slagroom bijna stijf met de resterende basterdsuiker en het vanillemerg.
          10. Verwarm vervolgens in een steelpannetje de 50 ml water uit de ingrediëntenlijst een beetje en los daar de (uitgeknepen) gelatineblaadjes in op. Laat het water wat afkoelen en roer er 1/8 liter slagroom doorheen. Plaats het pannetje in een bak met ijswater totdat het mengsel nét begint te geleren.
          11. Schep de geklopte room door het lobbige gelatinemengsel. Let erop dat er geen klontjes ontstaan met alleen maar gelatine.
          12. Tot slot kan het roommengsel beetje bij beetje door de meringue (de geklopte eiwitten) geschept worden.
          13. Je hebt nu een luchtige bavarois, waarmee je de taartbodem kunt vullen. Laat de taartvulling in de koelkast in ongeveer tien minuten een beetje opstijven.
          14. In de tussentijd kun je de druiven wassen en drogen.
          15. Verdeel de druiven op decoratieve wijze over de bavarois. Omdat je de bavarois iets hebt laten opstijven, zullen ze er niet meer inzakken, maar mooi op de taart blijven liggen.
          16. Laat de taart minstens vier uur afkoelen in de koelkast alvorens hem te serveren.

          Tips:

          1. Heb je geen foodprocessor? Dan kun je het deeg ook met de hand kneden. Zet alle ingrediënten van tevoren klaar en kneed het deeg zo kort mogelijk voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat je handen en het werkvlak koud zijn; dan gaat het deeg niet plakken.
          2. Vind je het uitrollen van het deeg moeilijk, dan kun je het deeg ook met je vingertoppen uitdrukken in de bakvorm. Een eventueel scheurtje in het deeg kun je makkelijk repareren met een restje deeg van de rand. Daar zie je na het bakken niets meer van.
          3. Het bakken van de taartbodem met de steunvulling noem je ‘blind bakken’. Blind bakken zorgt ervoor dat tijdens het bakken de bodem niet omhoog komt. Daarom moet de steunvulling vrij zwaar zijn. In kookwinkels kun je speciale keramische vullingen kopen voor dit doel: kleine bolletjes van een soort gebakken klei. Beschik je daar niet over, gebruik dan droge (oude) spliterwten of bonen.
          4. Het kan handig zijn om de dag of avond van tevoren de deegbodem al te bakken. Dan kun je meteen aan de slag met de bavarois. Bewaar de deegbodem nadat hij is afgekoeld goed afgedekt in een droge omgeving: niet in de koelkast dus.
          5. In dit recept wordt gewerkt met rauw eiwit. Lees op mijn blog over zelfgemaakte mayonaise hoe je het beste hiermee om kunt gaan.
          6. Eiwit kun je alleen maar mooi stijf kloppen als er geen spoortje vet in zit, dus ook geen druppeltje dooier. Soms kan de kom nog een beetje vet zijn. Maak een kom waar je eiwit in wilt kloppen daarom altijd schoon met het snijvlak van een doorgesneden citroen of een stukje keukenpapier met wat citroensap erin.
          7. Als je op de dag van je diner weinig tijd hebt voor het bereiden van deze taart, kun je de taart ook een dag eerder al maken. Bewaar hem dan goed afgedekt in de koelkast. Onder een stolp is ideaal. Door het bewaren wordt de taartbodem iets minder krokant, maar de taart blijft nog steeds erg lekker.
          8. Geen tijd of zin om de taartbodem te bakken? Je zou de vanillebavarois eventueel ook los  in coupes of schaaltjes kunnen serveren met de druiven erbovenop. Geef er dan roomboterkoekjes bij voor de crunch. Je kunt de koekjes ook in stukjes breken en alle ingrediënten in laagjes opbouwen in glazen: een laagje koekkruimels, een laagje bavarois, een laagje druiven, etc. Zo krijg je een soort trifle!

          Ik wens je gezellige én lekkere feestdagen!


          Het 'blind bakken' van een taart


            maandag 5 december 2016

            Kerstpasteitjes gevuld met een romige kippenragout met madera

            Als kind kon ik me geen kerstontbijt voorstellen zonder pasteitjes. Misschien herkent een van jullie dat nog wel van vroeger. Of misschien eet je zelf ook pasteitjes op kerstochtend!


            Terwijl wij ons nog aan het aankleden waren, zette mijn moeder de oven vast aan met daarin de gevulde pasteitjes met kippenragout, ‘videekes’ zoals ze in het zuiden ook wel worden genoemd. In no time rook het hele huis ernaar: zo feestelijk! Voor mij rook dat naar kerst!



            Kerstpasteitjes gevuld met een romige kippenragout met madera


            Op de een of andere manier is dat gebruik er uitgesleten. Jammer misschien, maar er zijn natuurlijk weer een heleboel andere lekkere kersthapjes voor in de plaats gekomen!

            Pasteitjes sieren bij mij wel regelmatig de brunchtafel of ze staan tijdens de kerstlunch op het menu. Op 27 december, als ik ondertussen ruim verzadigd ben door alle overdadige kerstetentjes, serveer ik ze soms zelfs als warme maaltijd; met een salade erbij.

            Ik vul de pasteibakjes niet meer vóór het verwarmen, zoals dat door de generatie van mijn moeder werd gedaan. Daardoor verliest het bladerdeeg een hoop van zijn knapperigheid en de ragout droogt in de oven snel uit.

            Bij mij gaan de bakjes los in de oven en ondertussen verwarm ik de ragout, die ik vaak al eerder heb gemaakt. Ik snijd nog even wat peterselie en een beetje krokante prei en dan kan ik de borden gaan opmaken.

            Op elk bord gaat een pasteibakje. Daar schep ik een forse lepel ragout in. En ernaast schep ik nog meer ragout; daar kun je immers nooit genoeg van krijgen! Ik garneer het geheel met de peterselie en de prei en klaar!

            Aan tafel!!


            Recept Kerstpasteitjes gevuld met een romige kippenragout met madera


            Hoe maak je de lekkerste pasteitjes voor de kerst?


            Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen of een lunchgerecht voor 8 personen:

            • 4 niet te kleine kipfilets
            • 1 liter water
            • 2 kippenbouillonblokjes
            • 2 sjalotjes in ringetjes gesneden
            • 2 worteltjes in stukken gesneden
            • 4 takjes bladselderij
            • 1 prei in stukken gesneden
            • 2 stukjes foelie
            • ½ theelepel mild kerriepoeder
            • een paar korrels zwarte peper
            • 120 gram plantaardige margarine
            • 120 gram bloem
            • ¼ liter slagroom
            • madera
            • versgemalen zwarte peper
            • 1 dunne prei
            • een bosje platte peterselie
            • 8 kerstpasteibakjes (kant-en-klaar)

            Bereiding:

            1. Breng het water aan de kook met daarin alle ingrediënten tot en met de korrels peper. Laat de kip gedurende een dik halfuur zachtjes garen in de bouillon.
            2. Neem de kip uit de bouillon en snijd hem in kleine dobbelsteentjes.
            3. Schep met een schuimspaan ook de andere ingrediënten uit de bouillon. Deze worden niet meer gebruikt. Je zou de bouillon ook kunnen zeven als je dat makkelijker vindt.
            4. Meet de hoeveelheid bouillon af en vul hem eventueel met wat extra water aan tot 8 dl.
            5. Smelt de margarine in een steelpan. Roer de bloem er doorheen totdat er geen klontjes meer zijn. Laat dit mengsel enkele minuten op een zacht pitje door en door heet worden.
            6. Voeg vervolgens beetje bij beetje de bouillon toe. Roer elke keer totdat de bouillon volledig is opgelost. 
            7. Maak de ragout op smaak met de slagroom, een fikse scheut madera en wat versgemalen zwarte peper. Proef of er nog extra zout nodig is.
            8. Meng de kipdobbelsteentjes door de ragout.
            9. Verwarm de pasteibakjes volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking in de oven.
            10. Snipper de prei heel fijn en was hem goed. Snipper ook de peterselie.
            11. Vul de pasteitjes met de ragout en schep de rest van de ragout naast de pasteitjes op de borden.
            12. Garneer de borden met wat preisnippers en de gehakte peterselie.

            Tips:

            1. Je kunt de ragout ruim van tevoren bereiden. Verwarm hem in de pan onder toevoeging van een klein beetje water.
            2. De prei geeft de ragout een krokantje én een beetje een pikante smaak. Gebruik hem puur voor de garnering en laat hem niet mee garen in de ragout; daar wordt hij zacht van en dat is niet de bedoeling!
            3. Veel mensen vinden het lekker om gebakken champignons door de kippenragout te scheppen. Ik ben daar zelf niet zo'n voorstander van: dan worden de paddenstoelen naar mijn smaak te zacht. Wil je champignons gebruiken voor je pasteitjes, snijd ze dan plakjes, bak ze lekker krokant en gebruik ze net zoals de prei voor de garnering. Laat in dat geval de prei weg.

            Ik wens je gezellige én lekkere kerstdagen!


            vrijdag 2 december 2016

            Tomaatjes gevuld met een boozy garnalensalade

            Toegegeven: deze tomaatjes met garnalen zijn misschien een beetje ouderwets...


            Maar hey, sinds oma's stoofpotje en oma's erwtensoep weer helemaal hip zijn; waarom zouden we oma's gevulde tomaatjes dan geen tweede leven gunnen?


            Want ze zijn echt ouderwets lekker!!


            Bovendien, met dit verrukkelijke gerechtje bestaande uit kleine Tasty Tom-tomaatjes gevuld met een boozy, lichtpikante garnalensalade kun je alle kanten uit!


            Je kunt de tomaatjes serveren als amuse, als voorgerecht (3 per persoon), als brunchgerecht, als oudejaarsavondhapje of als bijgerecht bij een uitgebreid koud buffet, om maar eens een paar opties te noemen!


            Kies je voor het laatste, combineer de tomaatjes dan bijvoorbeeld met een feestelijk huzarensalade, een salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, zwarte olijven en verse kruiden, blini's met gerookte zalm en mierikswortelroom, een salade van gerookte zalm, rivierkreeftjes, maïs en tomaten, een salade van gerookte kalkoen, avocado en haricots verts, een zelfgebakken paté, zelfgemaakte vitello tonnato, een spectaculaire pastei van kip, kalfsvlees en ham en/of lingue met artisjokkencrème en serranoham!


            Recept Tomaatjes gevuld met een boozy garnalensalade


            Tomaatjes gevuld met een boozy garnalensalade


            Ingrediënten voor 8 à 10 stuks:

            • 1½ ons Hollandse garnalen
            • 3 volle eetlepels mayonaise
            • 3 volle eetlepels lobbig geklopte slagroom
            • 3 volle eetlepels ketchup
            • ½ theelepel worcestersaus
            • een mespunt pikant paprikapoeder
            • ¼ theelepel pikant kerriepoeder
            • een mespunt chilipoeder
            • een mespunt cayennepeper
            • een scheutje (of meer) cognac of vieux
            • 1 zeer fijn gesnipperd sjalotje
            • enkele sprietjes bieslook, in ringetjes geknipt
            • 8 à 10 Tasty Tom-tomaatjes of andere kleine rijpe trostomaatjes
            • zout

            Bereiding:

            1. Vermeng alle ingrediënten vanaf de mayonaise tot en met de bieslook en proef het sausje goed. Pas de hoeveelheid cognac en specerijen aan aan je smaak.
            2. Schep de garnalen door de saus.
            3. Verwijder met een scherp mes de kapjes van de tomaatjes. Bewaar de kapjes.
            4. Hol de tomaatjes uit met een meloenbolletjesstekertje.
            5. Bestrooi ze aan de binnenkant met een beetje zout.
            6. Vul de tomaatjes met de garnalensalade.
            7. Leg de tomatenkapjes erbovenop.
            8. Serveer de gevulde tomaatjes.

            Tips:

            1. Je kunt de boozy saus al een dag van tevoren maken. Bewaar de saus afgedekt in de koelkast.
            2. De tomatenpulp die je uit de tomaatjes schept kun je (eventueel ingevroren) bewaren voor als je een keer een tomatenbouillon wilt maken.
            3. Eten er kinderen mee? Maak voor hun dan een aparte portie zonder drank en misschien met wat minder specerijen. De meeste kinderen vinden deze gevulde tomaatjes heerlijk!