Pagina's

vrijdag 22 juli 2016

Niet-te-geloven-zo-lekker-tulband: citroen-amandeltulband met olijfolie

Een paar dagen geleden lichtte ik al een tipje van de sluier op: ik zou je een citroentulband voorschotelen bereid met olijfolie!


Citroen-amandeltulband met olijfolie

Tulband met olijfolie?


Toen ik de eerste keer hier in huis aankondigde dat ik die wilde bakken, waren de reacties niet mals: “Soms kun je ook te ver gaan met je experimenten!” en “Dat hoeven we toch niet te proeven?” werd er gezegd!

Dus zag ik er maar vanaf. 

Althans zo deed ik het voorkomen. 

Wel zette ik mijn huisgenoten een paar dagen later een “citroen-amandeltulband” voor. 

Gretig werd er een eerste hap genomen. En nog een… “Mmmmm, mogen we zo meteen nog een plakje? Nee, maak er maar een dikke plak van!”


Schranspartij


Na de schranspartij biechtte ik mijn overtreding op: dit was dus die gevreesde tulband met olijfolie!
Nu is iedereen hier om!

Misschien kan ik jou ook verleiden om het recept een keer te proberen?


Ideale olijfolie voor patisserie


De tulband smaakt door het citroenglazuur, het aan het beslag toegevoegde citroensap, de citroenrasp en de limoenraps heerlijk fruitig. Tegelijkertijd geven het amandelmeel en de olijfolie een interessante diepgang aan de smaak. 

Het is wel essentieel dat je een zeer milde olijfolie gebruikt. De olijfoliesmaak mag niet gaan overheersen. Ik gebruikte de picudo-olie van Valderrama. Die wordt door zijn zeer zachte karakter vaker ingezet in de patisserie.


Tulband van muffinbeslag


Er is nog iets speciaals aan deze citroen-amandeltulband. 

Het beslag wordt niet gemengd zoals een klassiek cakebeslag – eerste de boter en suiker kloppen, dan de eieren erbij en vervolgens de bloem – maar als een muffinbeslag. 

Bij muffins werk je met twee aparte kommen: een kom met alle droge ingrediënten en een kom met alle natte ingrediënten. De inhoud van de droge kom en die van de natte kom worden kort gemengd, zonder te kloppen, en klaar!

Makkelijker kan eigenlijk niet! Foolproof!!

Nu moet ik je toch helemaal overtuigd hebben, toch?

Tip: serveer de citroen-amandeltulband met vers zomerfruit voor nog meer complimenten!


Recept Citroen-amandeltulband met olijfolie


Hoe bak je een citroen-amandeltulband met olijfolie?


Ingrediënten voor de tulband:

Droge ingrediënten:

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • een snufje zout
  • 50 gram amandelmeel
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • de rasp van 1 citroen
  • de rasp van 1 grote limoen

Natte ingrediënten:

  • 60 ml zonnebloemolie
  • 75 ml zeer milde extra vergine olijfolie
  • 3 eieren
  • het sap van 1 citroen

Voor het prepareren van de bakvorm:

  • een beetje zachte plantaardige margarine
  • een beetje zelfrijzend bakmeel of bloem

Voor het glazuur:

  • 150 gram poedersuiker
  • het sap van ±1 citroen, gezeefd

Bereiding:

  1. Verwarm de oven (bij voorkeur een oven zonder heteluchtcirculatie, dus met boven- en onderwarmte) voor tot 160°C.
  2. Vet een tulbandvorm met een inhoud van ±1,3 liter in met wat margarine. Bestuif de vorm met zelfrijzend bakmeel of bloem. Er mag geen plekje onbedekt zijn, want daar kan de cake later blijven plakken.
  3. Zet een kom klaar voor de droge ingrediënten. Zeef het zelfrijzend bakmeel samen met het bakpoeder boven de kom. Voeg alle andere droge ingrediënten hieraan toe en vermeng het geheel goed.
  4. Schenk de twee soorten olie in een andere kom. Klop de eieren erdoorheen met een garde totdat de eieren goed los zijn. Klop ook het citroensap erdoorheen.
  5. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en schep het geheel om totdat er een homogene massa is ontstaan. Stop dan meteen met scheppen.
  6. Doe het beslag over in de tulbandvorm en plaats de cake op een rooster iets onder het midden van de oven. Bak de cake in 45 à 50 minuten gaar. Prik met een satépen in de tulband om de gaarheid te testen. Er mogen wat kruimeltjes aan de satépen blijven hangen, maar geen vochtig beslag.
  7. Laat de cake buiten de oven 5 minuten een beetje afkoelen in de vorm. Stort de tulband vervolgens op een rooster en laat hem verder afkoelen.
  8. Roer ondertussen een stevig glazuur van de poedersuiker en het citroensap. Voeg niet te veel citroensap in één keer toe; je hebt niet veel nodig.
  9. Schenk het glazuur over de afgekoelde tulband. Het zal een beetje naar beneden gaan druipen, hetgeen een mooi effect geeft. Laat het glazuur hard worden alvorens de tulband te serveren.

Tips:

  1. De inhoud van een tulbandvorm kun je meten door er met behulp van een litermaat water in te gieten.
  2. De olie in het beslag stijft niet (zoals roomboter of margarine dat zouden doen) op na het afkoelen van de tulband. Daardoor wordt de structuur van de cake lekker zacht en sappig. Bovendien blijft de cake ook na een paar dagen nog heerlijk smeuïg.
  3. Gebruik een zeer milde extra vergine olijfolie. Je wilt immers de olijfoliesmaak wel proeven, maar hij mag niet gaan overheersen. Wij gebruikten de picudo-olie van Valderrama. Heerlijk!
  4. Amandelmeel is niets anders dan zeer fijn gemalen amandelen. Kun je geen amandelmeel vinden? Koop dan geschaafde amandelen en maal die zelf fijn in de foodprocessor. Pas op: ga niet te lang door met malen. Op een gegeven moment gaan de amandelen vet loslaten en dat is niet de bedoeling!
  5. Als je dat wilt kun je de tulband ook nog garneren met geroosterd amandelschaafsel. Rooster hiertoe 30 à 40 gram amandelschaafsel zachtjes in een droge koekenpan. Schep het schaafsel uit de pan als het goudbruin is en laat het afkoelen alvorens het over het nog vochtige glazuur te verdelen.
  6. Wil je deze cake serveren als dessert? Geef er dan vers fruit bij!

donderdag 21 juli 2016

Sappige maanzaadtulband met citroen en sinaasappel

Vandaag het tweede recept in de reeks gezondere citroentulbanden: de maanzaadtulband met citroen en sinaasappel. 


Net zoals de geglazuurde citroentulband van gisteren maak je deze tulband ook met zonnebloemolie. Daardoor wordt hij supersappig! Je geeft er een crunch aan door maanzaadjes door het beslag te roeren.


Bak hem meteen en probeer er dan maar eens van af te blijven!


Sappige maanzaadtulband met citroen en sinaasappel


Cake met maanzaad


Tulband bakken met maanzaadjes. Hoe kom je erop? 

Eigenlijk gebeurde het gewoon toevallig, zoals dat vaker het geval is met nieuwe recepten. De oorsprong van het verhaal gaat al een hele tijd terug.

Utrechters kennen het restaurant wel, D’Coninck van Poortugael aan de Voorstraat. In de tijd dat ik in Utrecht woonde, kon je er uitstekend eten! Vandaar dat we het uitkozen om er onze bruiloft te vieren.


Bruiloftsmaal


Het werd niet alleen een culinaire avond; de sfeer zat er ook goed in.

Mijn moeder, zeer bedreven in het dichten van cabareteske liederen, had voor de gelegenheid een fantastische meezinger geschreven.

Op de melodie van “Dat is uit het leven gegrepen” van Farce Majeur zong de hele familie ons toe: “Maar hij was beslist niet de ware, hij was zogezegd surrogaat!”.

In elk couplet werd een andere ‘hij’ ten tonele gevoerd, allemaal vroegere vriendjes van mij. Een enorme rij: er leek geen einde te komen aan het lied… Dat het ook om jongetjes van de kleuterschool en buurjongens ging, wist mijn kersverse schoonfamilie helaas niet.

Ja, ik stond er gekleurd op, die avond!!

Tijdens het laatste couplet kwam uiteindelijk alles goed: die jongeman bleek wel de ware en is dat nu nog steeds!


Roomijs met maanzaad


Maar goed, het eten; daar gaat het hier nu om. 

Op het menu van die speciale avond stond onder andere een dessert met maanzaadijs. Verrukkelijk: romig, maar tegelijkertijd met een bite! 

Een aantal jaren later schafte ik een ijsmachine aan en sindsdien is dit ijs binnen ons gezin een klassieker; en niet alleen op onze trouwdag! Wij serveren het het liefst met geflambeerde kersen.



Maanzaadijs met geflambeerde kersen




Experimenteren met tulbandrecepten


Een paar jaar geleden was ik, zoals ik gisteren al vertelde, aan het experimenteren met citroentulbanden. 

De dag van tevoren had ik net maanzaadijs gemaakt en ik had nog een restje maanzaadjes over. 

Je begrijpt het al. Ik had net mijn citroen en sinaasappel geraspt, toen mijn oog viel op het schaaltje maanzaad. Ik wist dat in Duitsland maanzaad vaak gebruikt wordt in zoet gebak. Dus waarom zou ik niet een poging wagen?


Tulband met maanzaad: een blijvertje!


De tulband met maanzaad was na die eerste keer net zo’n blijvertje als het ijs met maanzaad. 

We serveren hem op verschillende manieren: gewoon met een lekker laagje poedersuiker of overgoten met een glazuur van 150 gram poedersuiker en enkele eetlepels citroen- en sinaasappelsap of (als dessert)met een lekkere klodder sinaasappelroom.


Tulband als dessert


Helaas is de dessertversie niet zo gezond als oorspronkelijk gepland… Maar hij is zo lekker!

Hoe je die sinaasappelroom maakt? Het recept is het heel gemakkelijk. Klop 4 dl slagroom stijf met een hoeveelheid poedersuiker naar smaak en voeg vervolgens 3 eetlepels Grand Marnier toe. 

Snijd van 5 sinaasappels de partjes tussen de vliesjes uit. Snijd de partjes in kleinere stukjes en schep ze voorzichtig door de Grand Marnier-room. 

Serveer bij elke plak tulband een schep sinaasappelroom. Smullen!


Maanzaadtulband met citroen en sinaasappel


Hoe bak je een maanzaadtulband met citroen en sinaasappel?


Ingrediënten:

  • 75 gram zachte roomboter + een beetje extra boter voor het invetten van de bakvorm
  • 100 gram zonnebloemolie
  • een mespuntje zout
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • de rasp van 1 citroen
  • de rasp van 1 sinaasappel
  • 3½ ei, losgeklopt in een kopje
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel + een beetje extra meel voor het bestuiven van de bakvorm
  • 35 gram maanzaad
  • poedersuiker

Bereiding:

  1. Verwarm de oven (bij voorkeur een oven zonder heteluchtcirculatie, dus met boven- en onderwarmte) voor tot 160°C.
  2. Vet een tulbandvorm met een inhoud van ±1,3 liter in met wat boter. Bestuif de vorm met zelfrijzend bakmeel. Er mag geen plekje onbedekt zijn, want daar kan de cake later blijven plakken.
  3. Klop de roomboter in een beslagkom samen met de olie, het zout, de twee soorten suiker en de twee soorten rasp smeuïg.
  4. Voeg één voor één de eieren toe en klop elke keer totdat de eieren helemaal zijn opgenomen.
  5. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en klop het door het beslag.
  6. Schep op het laatst het maanzaad door het beslag.
  7. Doe het beslag over in de tulbandvorm en plaats de cake op een rooster iets onder het midden van de oven. Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. Draai op het laatst eventueel de oven 10° lager als de tulband te donker dreigt te worden. Een goede tulband heeft een heel dunne, lichtbruine korst. 
  8. Prik met een satépen in de tulband om de gaarheid te testen. Er mogen wat kruimeltjes aan de satépen blijven hangen, maar geen vochtig beslag.
  9. Stort de tulband op een rooster en laat hem afkoelen.
  10. Zet de tulband op een serveerschaal. Doe enkele theelepels poedersuiker in een zeefje en strooi zo wat poedersneeuw over het gebak.

Tips:

  1. De inhoud van een tulbandvorm kun je meten door er met behulp van een litermaat water in te gieten.
  2. De olie in het beslag stijft niet (zoals de roomboter) op na het afkoelen van de tulband. Daardoor wordt de structuur van de cake lekker zacht. Bovendien blijft de cake ook na een paar dagen nog heerlijk smeuïg. Vervang de roomboter liever niet helemaal door olie; de echte roombotersmaak wil je ook niet missen!
  3. Lees in de blog hierboven hoe je een heerlijke sinaasappelroom maakt om bij de tulband te serveren.

woensdag 20 juli 2016

Gezonder zelf bakken: 3x citroentulband met plantaardige olie

Hou je van bakken? Dan heb je vast wel een klassiek cakerecept in je culinaire bagage!

Zo’n recept dat uitgaat van een viervierdenbeslag met als basisingrediënten gelijke delen roomboter, bloem, suiker en eieren.

Een klassieke citroentulband maak je op een vergelijkbare manier. Je voegt aan de vier belangrijkste ingrediënten nog wat rijsmiddel, citroenrasp en vanille toe en bakken maar!


Maar heb je er al eens over nagedacht om een meer moderne citroentulband te maken, waarin je (een deel van) de roomboter vervangt door plantaardige olie? Dat is veel gezonder en ook nog eens erg lekker!



Citroentulband met zonnebloemolie



Viervierdenbeslag met veel roomboter: minder gezond


Het viervierdenbeslag is al heel lang razend populair. Niet onlogisch want de cakes die je ermee bakt zijn bijzonder lekker. 

Toch zie je laatste jaren steeds meer afwijkende recepten ontstaan. 

Niet alleen vanwege de vraag naar meer variatie; ook gezondheidsaspecten gaan meer en meer een rol spelen. 

Met name de grote hoeveelheid roomboter is velen een doorn in het oog. Het is inmiddels algemeen bekend dat plantaardige vetten veel gezonder zijn.


Cakes bakken met plantaardige olie: minder ongezond én lekker!


De grote vraag is echter: kun je wel lekkere cakes bakken als je de roomboter (deels) vervangt door plantaardige olie? Wat gebeurt er dan met de structuur en de smaak?

De eerste vraag kan ik volmondig met “Ja!” beantwoorden. Misschien zijn cakes met olie als ingrediënt zelfs wel lekkerder, in elk geval qua structuur!

Een groot voordeel van olie is dat hij vloeibaar is bij kamertemperatuur. Dat heeft tot gevolg dat de olie in een cake niet opstijft tijdens het afkoelen van het gebak. En dat blijft daardoor veel smeuïger! Ook een paar dagen later nog. Daarmee is de tweede vraag ook al half beantwoord.

Nu de smaak nog. Het is juist de smaak van roomboter in cakes, die veel mensen aantrekt. Maar wist je dat je al roomboter proeft, ook als er maar een beetje in het gebak zit? Als je dus de roomboter niet helemaal weglaat, zit je al goed!

Indien het je om de karakteristieke smaak van de roomboter te doen is, is het wel raadzaam te kiezen voor een oliesoort met een neutrale smaak, die de roomboter niet verdringt. Zonnebloemolie is hiervoor een goede keuze!

Gezonder zelf bakken: 3x citroentulband met plantaardige olie


De afgelopen tijd heb ik een heel aantal citroentulbanden gebakken, waarbij ik experimenteerde met alternatieve vetstoffen. Van de lekkerste drie wil ik je graag de recepten geven.

De eerste is een vrij eenvoudige citroentulband, waarbij ik een groot deel van de roomboter heb vervangen door zonnebloemolie. Ik glazuur hem meestal met een poedersuikerglazuur met vers citroensap, maar je kunt hem na afkoeling ook gewoon bestuiven met een beetje poedersuiker. Beide varianten zijn heerlijk!


Citroentulband met zonnebloemolie



De tweede tulband is eigenlijk een citroen-sinaasappeltulband. Er zit ook wat sinaasappelrasp in. Dat geeft de cake een heerlijk aroma. Voor een heel speciale bite heb ik het beslag gemengd met krokante maanzaadjes. Een aanrader!


Maanzaadtulband met citroen en sinaasappel



De laatste variant is wat experimenteler, maar daarom niet minder lekker. 

In de cake proef je niet alleen citroen, maar ook limoen en amandelmeel, hetgeen de tulband een mediterraan karakter geeft. Dat laatste wordt nog versterkt door de olijfolie (een zeer milde soort) die erin zit. Laat je door al deze wat minder traditionele ingrediënten alsjeblieft niet afschrikken. 

Persoonlijk vind ik deze de allerlekkerste citroentulband van de drie!


Citroen-amandeltulband met olijfolie


Vandaag het recept voor de citroentulband met zonnebloemolie


Ga snel met het onderstaande recept aan de slag en laat me horen van je ervan vindt! De komende week volgen de twee andere recepten.

Bak ze!


Recept Geglazuurde citroentulband met zonnebloemolie


Hoe bak je zelf geglazuurde citroentulband met zonnebloemolie?

Ingrediënten voor de tulband:

  • 75 gram zachte roomboter + een beetje extra boter voor het invetten van de bakvorm
  • 100 gram zonnebloemolie
  • een snufje zout
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • de rasp van 1 citroen
  • 3½ ei, losgeklopt in een kopje
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel + een beetje extra meel voor het bestuiven van de bakvorm

Ingrediënten voor het glazuur:

  • 150 gram poedersuiker
  • enkele eetlepels gezeefd vers citroensap

Bereiding:

  1. Verwarm de oven (bij voorkeur een oven zonder heteluchtcirculatie, dus met onder- en bovenwarmte) voor tot 160°C.
  2. Vet een tulbandvorm met een inhoud van ±1,3 liter in met wat boter. Bestuif de vorm met zelfrijzend bakmeel. Er mag geen plekje onbedekt zijn, want daar kan de cake later blijven plakken.
  3. Klop de roomboter in een beslagkom samen met de olie, het zout, de twee soorten suiker en de citroenrasp smeuïg.
  4. Voeg één voor één de eieren toe en klop elke keer totdat de eieren helemaal zijn opgenomen.
  5. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en klop het door het beslag.
  6. Doe het beslag over in de tulbandvorm en plaats de cake op een rooster iets onder het midden van de oven. Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. Draai op het laatst eventueel de oven 10° lager als de tulband te donker dreigt te worden. Een goede tulband heeft een heel dunne, lichtbruine korst. 
  7. Prik met een satépen in de tulband om de gaarheid te testen. Er mogen wat kruimeltjes deeg aan de satépen blijven hangen, maar geen vochtig beslag.
  8. Stort de tulband op een rooster en laat hem afkoelen.
  9. Roer ondertussen een stevig glazuur van de poedersuiker en het citroensap. Voeg niet te veel citroensap in één keer toe; je hebt niet veel nodig.
  10. Bestrijk de bovenkant van de tulband met het glazuur. Het glazuur zal een beetje naar beneden gaan druipen, hetgeen een mooi effect geeft. Laat het glazuur hard worden alvorens de tulband te serveren.

Tips:

  1. De inhoud van een tulbandvorm kun je meten door er met behulp van een litermaat water in te gieten.
  2. Als je dat lekkerder vindt, kun je het citroenglazuur ook weglaten. Bestuif de tulband dan vlak voor het serveren met een beetje poedersuiker.
  3. Vanwege zijn smeuïgheid kun je deze tulband prima een dag voor het serveren al bakken. Dat kan heel handig zijn!
  4. Wil je deze cake een keer serveren als dessert? Geef er dan vers fruit en eventueel slagroom bij!
  5. Toch liever een citroentulband bakken met alleen maar roomboter? Vervang de 100 gram zonnebloemolie dan door 100 gram roomboter.

dinsdag 19 juli 2016

Chocoladeflensjes met verse kersen en stracciatellaroomijs: een verrukkelijk decadent dessert!


Fris-zoete kersen, licht bittere pure chocolade en fluweelzachte room vormen samen een klassieke combinatie. Denk alleen maar aan de wereldberoemde Schwarzwälder kirschtorte!


Precies die taart inspireerde me voor een prachtig dessert met dezelfde basissmaken: chocoladeflensjes met verse kersen, stracciatellaroomijs en geschaafde pure chocolade.


Héél decadent, maar genieten…


Recept Chocoladeflensjes met kersen en stracciatellaroomijs


Chocoladeflensjes met verse kersen en stracciatellaroomijs


Ingrediënten voor een dessert voor 6 à 8 personen:


Voor de chocoladeflensjes:

  • 200 gram bloem
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 15 gram cacaopoeder
  • 15 gram pure chocolade (op kamertemperatuur)
  • een snufje zout
  • 3 eieren
  • ½ liter volle melk
  • 1 eetlepel gesmolten roomboter
  • vloeibare margarine (of roomboter) voor het bakken van de flensjes

Voor de garnering:

  • 750 gram zoete verse kersen
  • 1 liter stracciatellaroomijs
  • 60 gram pure chocolade
  • poedersuiker
  • eventueel een handje muntblaadjes

Bereiding:

  1. Verwijder een deel van de wikkel van een reep pure chocolade van ±75 gram; je moet de reep goed kunnen vasthouden. Rasp met een grove rasp 15 gram van de chocolade. Deze chocolade gaat zo meteen door het flensjesbeslag. Schaaf de rest van de chocolade (behalve het laatste stukje) met een kaasschaaf tot kleine krulletjes. De geschaafde chocolade heb je nodig voor de garnering van het dessert.
  2. Vermeng in een beslagkom de bloem, de twee soorten suiker, het cacaopoeder, de geraspte chocolade en het zout.
  3. Breek de eieren boven de kom. Roer de eieren door het droge mengsel totdat er een min of meer gladde massa ontstaat.
  4. Voeg beetje bij beetje de melk toe aan het beslag. Roer elke keer alle klontjes weg voordat je nieuwe melk toevoegt.
  5. Roer op het laatst de gesmolten boter door het beslag.
  6. Verhit een beetje margarine in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag. Schep een kleine soeplepel beslag in de pan en draai deze snel rond, zodat het beslag zich verdeelt over de hele bodem van de pan.
  7. Bak de eerste kant van het flensje licht bruin op groot vuur. Bak het flensje niet te bruin; dan kan de chocolade bitter worden.
  8. Draai het vuur klein en laat het flensje even drogen aan de bovenkant.
  9. Draai het flensje om en bak het op groot vuur ook licht bruin aan de andere kant.
  10. Laat het flensje uit de pan op een schaal glijden. Bak zo nog 5 à 7 flensjes. De hoeveelheid is afhankelijk van de maat van je pan. De flensjes blijven mooier als je er stukjes bakpapier tussen legt, maar noodzakelijk is dat niet.
  11. Ontpit ondertussen de kersen met een kersenontpitter. Halveer ze.
  12. Snijd elk flensje doormidden. Rol elke helft op tot een hoorntje.
  13. Vul de hoorntjes met de gehalveerde kersen.
  14. Leg op elk bord twee hoorntjes. Doe wat poedersuiker in een zeefje en zeef de suiker over de flensjes.
  15. Leg op de plek waar je het ijs wilt scheppen een beetje chocoladeschaafsel; dan glijdt het bolletje ijs daarna niet weg. Schep op de chocolade een bolletje stracciatellaroomijs.
  16. Garneer de borden met de overgebleven kersen, het resterende chocoladeschaafsel en eventueel enkele mooie blaadjes munt. Serveer meteen.

Tips:

  1. Serveer je dit dessert na een in verhouding zware maaltijd, geef elke eter dan maar één flensjeshoorntje.
  2. Vriest je diepvries erg diep, dan kan het ijs te hard zijn om makkelijk te scheppen. Plaats het ijs een minuut in een op minimaal ingestelde magnetron om wat zachter te worden.
  3. Je kunt dit dessert voor de maaltijd al voorbereiden tot en met stap 12. Leg alle hoorntjes op een grote schaal en dek deze goed af. Verwarm de chocoladeflensjes vlak voor het serveren even in de magnetron (half vermogen).
  4. Buiten het kersenseizoen kun je de kersen vervangen door verse aardbeien. Ook erg lekker!
  5. Nog een recept voor pannenkoeken met kersen? Wat dacht je van kleine luchtige pannenkoekjes met verse kersen, kersenjam en slagroom?

Luchtige pannenkoekjes met verse kersen, kersenjam en slagroom


    dinsdag 12 juli 2016

    Mediterrane krieltjes met zongedroogdetomatenboter

    Omdat ze zo lekker zijn: na de ovenkrieltjes en de krieltjessalade nog een recept voor krieltjes!

    Gisteren stoomde ik ze eerst gaar en vervolgens serveerde ik ze met een mediterrane kruidenboter met zongedroogde tomaatjes. Heerlijk zomers!


    Wat een woord: ‘zongedroogdetomatenboter’! Ideaal voor galgje of is het daarvoor zelfs te lang? Je zult het wel niet aantreffen in het woordenboek. Alhoewel het in een culinair woordenboek niet zou misstaan.

    Want deze fruitige kruidenboter zou absoluut vaker geserveerd moeten worden. Zelf maak ik maak hem regelmatig. Afhankelijk van het gerecht waar ik hem mee combineer, varieer ik met de hoeveelheden boter, zongedroogdetomatentapenade (nog zo’n galgjeswoord…) en kruiden. Soms roer ik er ook nog wat fijngesnipperde zwarte olijven doorheen. Of een paar eetlepels extra vergine olijfolie.

    De speciale kruidenboter smaakt voortreffelijk bij gegrild vlees (ribeye, een goede hamburger, schouderkarbonade, braadworstje, lamskarbonaadje, etc.), bij kip, op Turks brood of ciabatta, op een gepofte aardappel… En dus bij verse krieltjes!

    Misschien weet jij nog wel meer variatiemogelijkheden. Laat het me horen!


    Recept Mediterrane krieltjes met zongedroogdetomatenboter


    Mediterrane krieltjes met zongedroogdetomatenboter


    Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen:

    • 1 kg geschrapte verse krieltjes
    • 40 gram zachte roomboter
    • 4 theelepels zongedroogdetomatentapenade (kant-en-klaar)
    • 2 takjes tijm
    • een takje basilicum
    • een takje platte peterselie (+ eventueel nog een beetje voor de garnering)
    • een paar sprietjes bieslook (+ eventueel nog een beetje voor de garnering)
    • 1 klein teentje knoflook
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Bereiding:

    1. Was de krieltjes en leg ze in een stoommandje of de stoominhang van de stoompan. Bestrooi ze met zout.
    2. Breng een bodempje water aan de kook in de onderste pan van de stoompan en stoom de aardappeltjes gaar. Schud ze af en toe even om.
    3. Maak ondertussen de zongedroogdetomatenboter. Ris daartoe de blaadjes van de takjes tijm. Pluk ook de blaadjes van het takje basilicum.
    4. Snipper de tijm, de basilicum en de peterselie fijn. Snijd de bieslooksprietjes in kleine ringetjes.
    5. Hak de knoflook zeer fijn.
    6. Vermeng de boter met de zongedroogdetomatentapenade, de kruiden, de knoflook, een klein beetje zout (er zit ook al zout in de tapenade, dus voeg niet te veel in één keer toe) en wat versgemalen zwarte peper. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
    7. Serveer de krieltjes met de zongedroogdetomatenboter. Je hebt hierbij twee opties: je kunt de boter al voor het serveren door de krieltjes scheppen of je kunt de boter los op tafel zetten zodat iedereen zichzelf kan bedienen.
    8. Garneer de krieltjes eventueel met nog wat extra peterselie en bieslook.

    Tips:

    1. Je kunt de krieltjes natuurlijk ook stomen in de stoomoven als je die hebt. Heb je geen stoomoven, stoompan of stoommandje, dan kun je de aardappelen ook gewoon koken.
    2. Komt je roomboter vers uit de koelkast? Dan is hij veel te hard om er kruidenboter van te maken. Laat hem snel zacht worden in de magnetron, die je instelt op de allerlaagste stand.
    3. Serveer deze krieltjes ook eens als een bijzondere tapa!

    vrijdag 8 juli 2016

    Krieltjessalade met krokante spekjes en verse tuinkruiden

    Er is zomers weer voorspeld voor het weekend! BBQ-weer dus!


    En wat is er nou lekkerder als bijgerecht bij zo’n zomerse BBQ dan een zelfgemaakte aardappelsalade?
    Precies: een zelfgemaakte krieltjessalade!


    Met deze versie kun je absoluut voor de dag komen. Door de krokante spekjes en de lichtpikante, kruidige dressing is hij super van smaak. En wat vind je van die prachtige kleuren?


    Dit is de zomer op je bord!


    Recept Krieltjessalade met krokante spekjes en verse tuinkruiden


    Krieltjessalade met krokante spekjes en verse tuinkruiden


    Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen:

    • 1200 gram geschrapte verse krieltjes
    • zout
    • 1 ons krokant gebakken gerookte spekjes (kant-en-klaar of zelfgebakken)
    • ±3 eetlepels mayonaise (naar smaak)
    • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
    • ±2 eetlepels witte balsamicoazijn (afhankelijk van de zuurgraad van de mayonaise)
    • de blaadjes van een bosje platte peterselie, grof gehakt
    • 3 eetlepels bieslook, in ringetjes gesneden
    • 1 kleine Spaanse peper, ontdaan van pitjes en zaadlijsten, gesnipperd
    • versgemalen zwarte peper

    Bereiding:

    1. Halveer indien nodig de wat grotere krieltjes.
    2. Leg de aardappeltjes in een pan. Voeg zoveel water toe, dat ze helemaal onder staan. Zout de aardappelen en breng het water aan de kook.
    3. Kook de krieltjes in 8 à 10 minuten bijna gaar. Draai dan het vuur uit, maar giet de aardappelen niet af en laat het deksel op de pan. Laat de krieltjes zo nog een paar minuten staan totdat ze nét beetgaar zijn. Giet ze dan pas af en doe ze over in een wijde schaal, waarin ze een beetje kunnen afkoelen.
    4. Roer ondertussen een sausje van de mayonaise, de olijfolie, de balsamicoazijn en de zwarte peper.
    5. Schep het sausje door de aardappeltjes. Laat de smaken bij voorkeur eerst een uur lekker intrekken.
    6. Voeg vlak voor het serveren de spekjes, de verse kruiden en de Spaanse peper toe. Zo blijven deze ingrediënten lekker vers en knapperig. Proef en voeg eventueel nog wat zout, peper en/of azijn toe.
    7. Serveer de salade niet te koud.

    Tips:

    1. Witte balsamicoazijn is een lekker frisse azijnsoort. Hij smaakt heel anders dan rode balsamicoazijn. Witte balsamico is verkrijgbaar bij goed gesorteerde delicatessenwinkels en in sommige supermarkten. Kun je hem niet vinden, vervang hem dan door witte wijnazijn.
    2. Gebruik liever geen krulpeterselie. Die heeft lang niet zo veel smaak als de geurige platte variant.
    3. Liever een vegetarische salade? Laat de spekjes dan gewoon weg. De salade is dan nog steeds erg lekker! Toch behoefte aan een extra smaakaccent? Denk dan eens aan (in stukjes gesneden) zongedroogde tomaatjes!
    4. Wil je meer lekkere recepten met krieltjes? Klik dan hieronder op het label 'krieltjes'!

    donderdag 7 juli 2016

    Eindeloos variëren met krieltjes uit de oven

    Wist je dat verse krieltjes seizoensproducten zijn? In de vroege zomer zijn ze het allerlekkerst! Daarom moet je er nu van profiteren!

    Je kunt er eindeloos mee variëren: koken, bakken, roosteren, door de salade scheppen. Heerlijk!

    Bij de salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, zwarte olijven en verse kruiden van laatst aten wij krieltjes in de schil, die we roosterden in de oven. We hadden er geen omkijken naar en het resultaat was verrukkelijk: vanbuiten knapperige, bruine schilletjes en vanbinnen smeuïg kruim!


    Wij aten de krieltjes met een paar takjes tijm, maar je kunt ze op vele manieren serveren:
    • Rooster andere verse kruiden, zoals rozemarijn, mee.
    • Bestrooi de aardappeltjes na het roosteren met tuinkruiden als platte peterselie, bieslook of marjolein. Deze kruiden zijn rauw veel lekker dan meegeroosterd.
    • Wil je wat meer dan alleen maar kruiden? Rooster dan een handje amandelschaafsel goudbruin in een koekenpan zonder boter of olie. Strooi het amandelschaafsel over de gebakken krieltjes samen met een beetje gehakte krulpeterselie.
    • Pof de losse teentjes van een bolletje knoflook (nog in hun schilletjes) mee met de krieltjes. De knoflook wordt dan boterzacht en licht bruin. Knijp de teentjes na het poffen uit boven de aardappeltjes. Je kunt de zachte knoflook ook door een kruidenbotertje roeren. Mmm…
    • Serveer de krieltjes met uitgebakken spekjes of dobbelsteentjes chorizo; eventueel in combinatie met wat gefruite uitjes of gesnipperde Spaanse peper.
    • Geef er een lekkere saus bij. Wat dacht je van zelfgemaakte truffelmayonaise, basilicummayonaise, kruidige knoflookmayonaise of knoflookmayonaise met komijn?
    • Of bestrooi de krieltjes een paar minuten voordat je ze uit de oven haalt met een pikante rub. De rub, die ik laatst voor mijn krokant gebakken kabeljauw gebruikte, is hier heel geschikt voor.
    • En last but not least: geroosterde krieltjes zijn verrukkelijk met een frisse salsa. Misschien heb je nog wel een pot Argentijnse chimichurri in de koelkast staan, zoals ik je eerder aanraadde…

    Recept In de oven geroosterde krieltjes in de schil




    In de oven geroosterde krieltjes in de schil met tijm


    Ingrediënten voor een bijgerecht voor 3 à 4 personen:

    • 1 kg krieltjes in de schil
    • een klein bosje tijm
    • (zee)zout en versgemalen zwarte peper
    • olijfolie

    Bereiding:

    1. Verwarm de oven voor tot 235°C. Gebruik bij voorkeur de heteluchtstand van je oven; zo bak je de krokantste aardappeltjes.
    2. Was de krieltjes en snijd de allergrootste eventueel een keer door.
    3. Ris de blaadjes van de tijm en hak deze wat fijner.
    4. Leg de aardappeltjes op een bakplaat en vermeng ze met de tijm, wat zout en peper en een lekkere scheut olijfolie. Verdeel de aardappeltjes goed over de plaat, zodat ze gelijkmatig kunnen bruinen.
    5. Plaats de bakplaat in de oven, iets onder het midden.
    6. Bak de krieltjes in een klein halfuur gaar en goudbruin. Schep ze af en toe even om.

    Tip:

    Koop verse krieltjes in de schil altijd op de dag dat je ze gaat maken. Tijdens het bewaren krijgen ze snel uitlopers en dat wil je niet.

    woensdag 6 juli 2016

    Haricotsvertssalade met cherrytomaatjes, basilicum en knoflook

    Je kunt nooit te veel recepten hebben voor lekkere zomersalades. Daarom na mijn eerdere recept voor een salade met cherrytomaatjes nóg zo’n geweldig recept met diezelfde tomaatjes in de hoofdrol!


    Verras je familie en vrienden vandaag nog met deze makkelijke, gezonde, snelle, maar vooral verrukkelijke haricotsvertssalade met cherrytomaatjes, basilicum en knoflook. Misschien iets voor bij de BBQ?


    Recept Haricotsvertssalade met cherrytomaatjes, basilicum en knoflook


    Haricotsvertssalade met cherrytomaatjes en knoflook


    Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen:

    • 350 gram haricots verts
    • zout
    • 250 gram cherrytomaatjes
    • 1 rode ui
    • 1 Spaanse peper
    • 1 teentje knoflook
    • de blaadjes van een bosje basilicum
    • 2 à 3 eetlepels witte balsamicoazijn
    • 6 eetlepels extra vergine olijfolie
    • versgemalen zwarte peper

    Bereiding:

    1. Maak de haricots verts schoon en kook ze beetgaar in een bodempje gezouten water. Doe de boontjes over in een vergiet en spoel ze af onder de kraan totdat ze helemaal koud zijn. Door het afspoelen koelen ze niet alleen af; ze behouden ook hun mooie groene kleur!
    2. Snijd de cherrytomaatjes in kwartjes.
    3. Snijd de ui in flinterdunne kwart-ringen.
    4. Snijd de Spaanse peper open en verwijder de pitjes en de zaadlijsten. Snipper de peper zeer fijn.
    5. Snipper ook het teentje knoflook.
    6. Vermeng alle ingrediënten en proef de salade. Voeg eventueel nog wat extra zout, peper, azijn of olie toe. Serveer de haricotsvertssalade meteen.

    Tip:

    Je kunt alle ingrediënten tot en met de knoflook ruim voor de maaltijd al vermengen als dat beter uitkomt. Bewaar de salade tot gebruik in de koelkast. Maak hem pas op smaak vlak voor het opdienen.

    Salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, zwarte olijven en verse kruiden

    Tomaten zijn op hun best nu het zomer is. Sappig, zoet, kruidig en knapperig. Hoog tijd dus om juist nu een tomatensalade op het menu te zetten.

    Deze salade van verschillende soorten cherrytomaatjes, artisjokkenharten, zwarte olijven en verse tuinkruiden is een topper. Maak hem vandaag nog!


    Salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, zwarte olijven en verse kruiden


    Culi-shoppen in Den Haag


    Vorige week zaterdag was het ideaal weer om te shoppen. En dat heb ik dus ook gedaan.

    Als ik shop, dan neus ik over het algemeen niet in modezaken. Nee, dan kun je me vinden in allerlei soorten winkels die iets met eten te maken hebben. 

    Dat zijn niet alleen charcuteriespecialisten, groentejuweliers, kruideniertjes met specerijen, chocolaterieën en hun soortgenoten. Je moet het veel breder zien. Wat dacht je van kookboekenhandels, pannenshops en serviezenspeciaalzaken? Of zelfs van brocantewinkeltjes?


    Food props voor de mooiste kookfoto’s


    Zaterdag was het de beurt aan de laatste categorie. Wat ik daar zoek? Kort gezegd: props! 

    Bordjes, kopjes, kannetjes, kommetjes, bestek, gardes, schaaltjes, glaasjes, snijplanken, dienbladen, servetten, ijscoupes, broodmandjes, soepterrines, koffiepotten, blikjes, doosjes... Oud, verweerd, met een barstje her en der; hoe meer karakter, hoe mooier! Allemaal rekwisieten die ik gebruik om mijn gerechten zo fotogeniek mogelijk te maken.

    Prachtig gekleurd fruit, knapperig verse groenten, feestelijk gebak: dat soort voedsel spet meestal van de foto af, ook zonder speciaal bordje of kommetje. Maar een saai ogende aardappelsoep, een eenvoudige tulband, een beigige portie hummus, een stoofpotje en zelfs een pepernoot hebben mooie props nodig om jou als lezer lekker te maken!


    Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook

    Walnotentulband

    Hummus

    Stoofpot van hertensukade

    Kruidnootjes


    Regelmatig ga ik dus op propjacht. Op mijn gemak snuffelen in knusse bric-à-brac-winkeltjes vind ik echt het summum. En als ik dan ook nog slaag, is het helemaal feest! Wat vind je van mijn oogst van zaterdag?


    Brocante


    Ik moet toegeven: in het gezellige Zeeheldenkwartier in Den Haag is het eigenlijk altijd wel raak. Ik kan er nooit met gesloten portemonnee doorheen lopen. Ook de echte eetwinkeltjes zijn er zo uitdagend dat het onmogelijk is om er niet naar binnen te gaan.


    Snoeptomaatjes met de vormen en kleuren van kersen, pruimen, peren, kruisbessen en druiven


    Bij de groenteboer op de hoek van de Piet Heinstraat lagen zaterdag de mooiste tomaten naar me te lonken; allemaal verschillende soorten. Van dikke coeurs de boeuf tot piepkleine groengele cherrytomaatjes. 

    En ook al liep ik al te sjouwen met de spulletjes van de foto hierboven, toch trokken de tomaten me naar binnen.

    Voordat ik het wist stond ik met een zakje in mijn handen mini-tomaatjes op te scheppen. Ik voelde me als een klein kind in een snoepwinkel! 

    Er waren tomaatjes bij die ik nog nooit had gezien en geproefd. Sommige soorten kon je eigenlijk niet eens meer cherrytomaatjes noemen. Ze zagen er meer uit als heel andere soorten fruit. Zo waren er knalgele peertomaatjes, donkerpaarse blauwedruiftomaatjes, piepkleine limoengroene kruisbestomaatjes en vuurrode mini-pruimtomaatjes.


    Verschillende soorten mini-tomaatjes


    Eenmaal thuis heb ik eerst alle soorten puur geproefd. 

    Ze bleken allemaal weer een beetje anders te smaken. De ene tomaat was wat zoeter, de ander wat kruidiger en frisser. 

    Ook de structuren verschilden enorm. De gele peertomaatjes waren zacht, terwijl de kruisbestomaatjes met hun knapperige velletjes ontploften in je mond als je je tanden erin zette en dan heel sappig bleken. Over smaakexplosies gesproken…


    Salade met cherrytomaatjes, souvlaki en in de oven geroosterde krieltjes


    Na het proeven dook ik mijn voorraadkast in om te zoeken naar ingrediënten om met de fruitige tomaatjes een salade samen te stellen. Uiteindelijk koos ik voor een combi met gemarineerde artisjokkenharten, zwarte olijven en een ruime hoeveelheid verse kruiden (zie het recept hieronder).

    Ik legde wat souvlaki’s op de grill en in de oven stond een kilootje krielaardappeltjes krokant te bakken. Alles bij elkaar werd het een maaltijd om een blog over te schrijven. Bij dezen dus!


    Recept Salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, zwarte olijven en verse kruiden


    Salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, zwarte olijven en verse kruiden


    Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen, een tapa of een mediterraan share-gerecht:

    • 5 ons rijpe cherrytomaatjes (liefst verschillende soorten)
    • 2 ons in olie gemarineerde artisjokkenharten (kant-en-klaar)
    • 150 gram milde zwarte olijven zonder pit
    • ±6 eetlepels extra vergine olijfolie
    • ±3 eetlepels witte balsamicoazijn
    • de blaadjes van een bosje basilicum
    • een bosje bieslook
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Bereiding:

    1. Snijd de cherrytomaatjes in kwartjes of halveer ze (afhankelijk van de soort tomaatjes).
    2. Snijd de artisjokkenharten grof in stukken.
    3. Knip de bieslook in ringetjes.
    4. Leg alle groenten in een mooie schaal.
    5. Maak de salade op smaak met de olijfolie, de balsamicoazijn, zout en versgemalen zwarte peper. Proef en voeg eventueel nog wat meer van (één van) de smaakmakers toe.
    6. Garneer de salade met de basilicumblaadjes en de bieslookringetjes. Serveer meteen.

    Tip:

    Maak je deze salade in de winter, dan kan het wel eens voorkomen dat de tomaatjes niet zo zoet en smaakvol zijn als je dat zou willen. Je kunt de salade dan heel makkelijk oppiepen door er een theelepeltje poedersuiker doorheen te scheppen.