Pagina's

vrijdag 22 juli 2016

Niet-te-geloven-zo-lekker-tulband: citroen-amandeltulband met olijfolie

Een paar dagen geleden lichtte ik al een tipje van de sluier op: ik zou je een citroentulband voorschotelen bereid met olijfolie!


Citroen-amandeltulband met olijfolie

Tulband met olijfolie?


Toen ik de eerste keer hier in huis aankondigde dat ik die wilde bakken, waren de reacties niet mals: “Soms kun je ook te ver gaan met je experimenten!” en “Dat hoeven we toch niet te proeven?” werd er gezegd!

Dus zag ik er maar vanaf. 

Althans zo deed ik het voorkomen. 

Wel zette ik mijn huisgenoten een paar dagen later een “citroen-amandeltulband” voor. 

Gretig werd er een eerste hap genomen. En nog een… “Mmmmm, mogen we zo meteen nog een plakje? Nee, maak er maar een dikke plak van!”


Schranspartij


Na de schranspartij biechtte ik mijn overtreding op: dit was dus die gevreesde tulband met olijfolie!
Nu is iedereen hier om!

Misschien kan ik jou ook verleiden om het recept een keer te proberen?


Ideale olijfolie voor patisserie


De tulband smaakt door het citroenglazuur, het aan het beslag toegevoegde citroensap, de citroenrasp en de limoenraps heerlijk fruitig. Tegelijkertijd geven het amandelmeel en de olijfolie een interessante diepgang aan de smaak. 

Het is wel essentieel dat je een zeer milde olijfolie gebruikt. De olijfoliesmaak mag niet gaan overheersen. Ik gebruikte de picudo-olie van Valderrama. Die wordt door zijn zeer zachte karakter vaker ingezet in de patisserie.


Tulband van muffinbeslag


Er is nog iets speciaals aan deze citroen-amandeltulband. 

Het beslag wordt niet gemengd zoals een klassiek cakebeslag – eerste de boter en suiker kloppen, dan de eieren erbij en vervolgens de bloem – maar als een muffinbeslag. 

Bij muffins werk je met twee aparte kommen: een kom met alle droge ingrediënten en een kom met alle natte ingrediënten. De inhoud van de droge kom en die van de natte kom worden kort gemengd, zonder te kloppen, en klaar!

Makkelijker kan eigenlijk niet! Foolproof!!

Nu moet ik je toch helemaal overtuigd hebben, toch?

Tip: serveer de citroen-amandeltulband met vers zomerfruit voor nog meer complimenten!


Recept Citroen-amandeltulband met olijfolie


Hoe bak je een citroen-amandeltulband met olijfolie?


Ingrediënten voor de tulband:

Droge ingrediënten:

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • een snufje zout
  • 50 gram amandelmeel
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • de rasp van 1 citroen
  • de rasp van 1 grote limoen

Natte ingrediënten:

  • 60 ml zonnebloemolie
  • 75 ml zeer milde extra vergine olijfolie
  • 3 eieren
  • het sap van 1 citroen

Voor het prepareren van de bakvorm:

  • een beetje zachte plantaardige margarine
  • een beetje zelfrijzend bakmeel of bloem

Voor het glazuur:

  • 150 gram poedersuiker
  • het sap van ±1 citroen, gezeefd

Bereiding:

  1. Verwarm de oven (bij voorkeur een oven zonder heteluchtcirculatie, dus met boven- en onderwarmte) voor tot 160°C.
  2. Vet een tulbandvorm met een inhoud van ±1,3 liter in met wat margarine. Bestuif de vorm met zelfrijzend bakmeel of bloem. Er mag geen plekje onbedekt zijn, want daar kan de cake later blijven plakken.
  3. Zet een kom klaar voor de droge ingrediënten. Zeef het zelfrijzend bakmeel samen met het bakpoeder boven de kom. Voeg alle andere droge ingrediënten hieraan toe en vermeng het geheel goed.
  4. Schenk de twee soorten olie in een andere kom. Klop de eieren erdoorheen met een garde totdat de eieren goed los zijn. Klop ook het citroensap erdoorheen.
  5. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en schep het geheel om totdat er een homogene massa is ontstaan. Stop dan meteen met scheppen.
  6. Doe het beslag over in de tulbandvorm en plaats de cake op een rooster iets onder het midden van de oven. Bak de cake in 45 à 50 minuten gaar. Prik met een satépen in de tulband om de gaarheid te testen. Er mogen wat kruimeltjes aan de satépen blijven hangen, maar geen vochtig beslag.
  7. Laat de cake buiten de oven 5 minuten een beetje afkoelen in de vorm. Stort de tulband vervolgens op een rooster en laat hem verder afkoelen.
  8. Roer ondertussen een stevig glazuur van de poedersuiker en het citroensap. Voeg niet te veel citroensap in één keer toe; je hebt niet veel nodig.
  9. Schenk het glazuur over de afgekoelde tulband. Het zal een beetje naar beneden gaan druipen, hetgeen een mooi effect geeft. Laat het glazuur hard worden alvorens de tulband te serveren.

Tips:

  1. De inhoud van een tulbandvorm kun je meten door er met behulp van een litermaat water in te gieten.
  2. De olie in het beslag stijft niet (zoals roomboter of margarine dat zouden doen) op na het afkoelen van de tulband. Daardoor wordt de structuur van de cake lekker zacht en sappig. Bovendien blijft de cake ook na een paar dagen nog heerlijk smeuïg.
  3. Gebruik een zeer milde extra vergine olijfolie. Je wilt immers de olijfoliesmaak wel proeven, maar hij mag niet gaan overheersen. Wij gebruikten de picudo-olie van Valderrama. Heerlijk!
  4. Amandelmeel is niets anders dan zeer fijn gemalen amandelen. Kun je geen amandelmeel vinden? Koop dan geschaafde amandelen en maal die zelf fijn in de foodprocessor. Pas op: ga niet te lang door met malen. Op een gegeven moment gaan de amandelen vet loslaten en dat is niet de bedoeling!
  5. Als je dat wilt kun je de tulband ook nog garneren met geroosterd amandelschaafsel. Rooster hiertoe 30 à 40 gram amandelschaafsel zachtjes in een droge koekenpan. Schep het schaafsel uit de pan als het goudbruin is en laat het afkoelen alvorens het over het nog vochtige glazuur te verdelen.
  6. Wil je deze cake serveren als dessert? Geef er dan vers fruit bij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten