Pagina's

dinsdag 19 juli 2016

Chocoladeflensjes met verse kersen en stracciatellaroomijs: een verrukkelijk decadent dessert!


Fris-zoete kersen, licht bittere pure chocolade en fluweelzachte room vormen samen een klassieke combinatie. Denk alleen maar aan de wereldberoemde Schwarzwälder kirschtorte!


Precies die taart inspireerde me voor een prachtig dessert met dezelfde basissmaken: chocoladeflensjes met verse kersen, stracciatellaroomijs en geschaafde pure chocolade.


Héél decadent, maar genieten…


Recept Chocoladeflensjes met kersen en stracciatellaroomijs


Chocoladeflensjes met verse kersen en stracciatellaroomijs


Ingrediënten voor een dessert voor 6 à 8 personen:


Voor de chocoladeflensjes:

  • 200 gram bloem
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 15 gram cacaopoeder
  • 15 gram pure chocolade (op kamertemperatuur)
  • een snufje zout
  • 3 eieren
  • ½ liter volle melk
  • 1 eetlepel gesmolten roomboter
  • vloeibare margarine (of roomboter) voor het bakken van de flensjes

Voor de garnering:

  • 750 gram zoete verse kersen
  • 1 liter stracciatellaroomijs
  • 60 gram pure chocolade
  • poedersuiker
  • eventueel een handje muntblaadjes

Bereiding:

  1. Verwijder een deel van de wikkel van een reep pure chocolade van ±75 gram; je moet de reep goed kunnen vasthouden. Rasp met een grove rasp 15 gram van de chocolade. Deze chocolade gaat zo meteen door het flensjesbeslag. Schaaf de rest van de chocolade (behalve het laatste stukje) met een kaasschaaf tot kleine krulletjes. De geschaafde chocolade heb je nodig voor de garnering van het dessert.
  2. Vermeng in een beslagkom de bloem, de twee soorten suiker, het cacaopoeder, de geraspte chocolade en het zout.
  3. Breek de eieren boven de kom. Roer de eieren door het droge mengsel totdat er een min of meer gladde massa ontstaat.
  4. Voeg beetje bij beetje de melk toe aan het beslag. Roer elke keer alle klontjes weg voordat je nieuwe melk toevoegt.
  5. Roer op het laatst de gesmolten boter door het beslag.
  6. Verhit een beetje margarine in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag. Schep een kleine soeplepel beslag in de pan en draai deze snel rond, zodat het beslag zich verdeelt over de hele bodem van de pan.
  7. Bak de eerste kant van het flensje licht bruin op groot vuur. Bak het flensje niet te bruin; dan kan de chocolade bitter worden.
  8. Draai het vuur klein en laat het flensje even drogen aan de bovenkant.
  9. Draai het flensje om en bak het op groot vuur ook licht bruin aan de andere kant.
  10. Laat het flensje uit de pan op een schaal glijden. Bak zo nog 5 à 7 flensjes. De hoeveelheid is afhankelijk van de maat van je pan. De flensjes blijven mooier als je er stukjes bakpapier tussen legt, maar noodzakelijk is dat niet.
  11. Ontpit ondertussen de kersen met een kersenontpitter. Halveer ze.
  12. Snijd elk flensje doormidden. Rol elke helft op tot een hoorntje.
  13. Vul de hoorntjes met de gehalveerde kersen.
  14. Leg op elk bord twee hoorntjes. Doe wat poedersuiker in een zeefje en zeef de suiker over de flensjes.
  15. Leg op de plek waar je het ijs wilt scheppen een beetje chocoladeschaafsel; dan glijdt het bolletje ijs daarna niet weg. Schep op de chocolade een bolletje stracciatellaroomijs.
  16. Garneer de borden met de overgebleven kersen, het resterende chocoladeschaafsel en eventueel enkele mooie blaadjes munt. Serveer meteen.

Tips:

  1. Serveer je dit dessert na een in verhouding zware maaltijd, geef elke eter dan maar één flensjeshoorntje.
  2. Vriest je diepvries erg diep, dan kan het ijs te hard zijn om makkelijk te scheppen. Plaats het ijs een minuut in een op minimaal ingestelde magnetron om wat zachter te worden.
  3. Je kunt dit dessert voor de maaltijd al voorbereiden tot en met stap 12. Leg alle hoorntjes op een grote schaal en dek deze goed af. Verwarm de chocoladeflensjes vlak voor het serveren even in de magnetron (half vermogen).
  4. Buiten het kersenseizoen kun je de kersen vervangen door verse aardbeien. Ook erg lekker!
  5. Nog een recept voor pannenkoeken met kersen? Wat dacht je van kleine luchtige pannenkoekjes met verse kersen, kersenjam en slagroom?

Luchtige pannenkoekjes met verse kersen, kersenjam en slagroom


    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten