De Britten houden van tradities. Ook op het culinaire vlak.
Misschien wel de twee bekendste Britse culinaire tradities zijn de afternoon tea en de strawberries and cream tijdens het tennistoernooi op Wimbledon.
Ik heb beide gecombineerd in een verrukkelijk recept voor zelfgebakken scones met verse aardbeien en lichtgezoete geklopte slagroom.
Bak jij deze Wimbledon scones dit jaar om ze te serveren wanneer je favoriete tennissers strijd leveren op het heilige gras? Je zult er gegarandeerd succes mee boeken.
Dat is alvast 15-0 voor jou!
Ik zal je zo het recept voor de Wimbledon scones geven. Maar eerst even een paar leuke feitjes over de befaamde strawberries and cream, die elk jaar weer immens populair zijn op Wimbledon.
Interessante weetjes over de strawberries and cream van Wimbledon
- Al tijdens het allereerste tennistoernooi op Wimbledon in 1877 werden er aardbeien gegeten.
- Daarna ging er geen jaar meer voorbij zonder aardbeien.
- Waarom die traditie? Dat is niet echt duidelijk. Waarschijnlijk had hij een makkelijke start omdat juni/juli sowieso het aardbeienseizoen is. Daarbij was het snoepen van aardbeien eind negentiende eeuw zeer in de mode in het mondaine Londen.
- De aardbeien waren vaak onderdeel van een afternoon tea, die toen ook al heel populair was.
- Het verhaal gaat dat de tennisster Mrs GW Hillyard, zesvoudig Wimbledon-kampioene, zich in 1907 tijdens een van de beruchte regenonderbrekingen te goed deed aan zo'n afternoon tea compleet met aardbeien. Later tegen de pers sprak ze van een “fearful tea”, want ze verloor de wedstrijd die na de regen werd uitgespeeld…
- Nog steeds wordt er veel getead op Wimbledon; ook met aardbeien erbij.
- Volgens de officiële website van het toernooi worden er de laatste jaren in twee weken tijd gemiddeld 28.000 kg aardbeien opgesnoept.
- Daarbij wordt 7000 liter room geserveerd.
- De aardbeien voor Wimbledon zijn allemaal supervers en van Britse bodem. Ze worden de dag voor het consumeren geoogst bij speciaal geselecteerde kwekers.
- De volgende morgen worden ze voor dag en dauw afgeleverd in de All England Club. Ter plekke worden de kroontjes pas verwijderd.
- De aardbeien worden verdeeld in porties van minimaal 10 stuks.
- Ze worden niet in partjes of plakjes gesneden, maar heel geserveerd.
- De cream is niet, zoals wij dat gewend zijn in Nederland, geklopte slagroom met suiker. Nee, het gaat om vloeibare ongezoete double cream. Dat is een soort room met iets meer vet dan onze slagroom. Hij is ook wat dikker.
- De room wordt vlak voor het serveren over de aardbeien geschonken.
- De aanbevolen hoeveelheid room is een halve eetlepel per aardbei. Volgens de Britse smaak is dat precies voldoende om het lichte zuurtje van de aardbeien te compenseren. Meer room zou geen recht doen aan de subtiele smaak van de populaire vruchten.
- Decadentie hoort ook bij Wimbledon: veel van de strawberries worden weggespoeld met champagne. Tijdens het toernooi worden maar liefst 28.000 flessen van deze godendrank soldaat gemaakt!
- Niet alleen bezoekers smullen tijdens ’s werelds beroemdste tennistoernooi van strawberries and cream. Ook de meeste van de tegenwoordig streng op hun dieet lettende tennissers slaan deze heerlijke traktatie - inclusief room - niet af!
Zo bak je zelf Wimbledon scones met verse aardbeien en slagroom!
Ingrediënten voor ±12 stuks:
- 1 portie scones (volgens het stap-voor-staprecept met veel baktips in een eerdere blog)
- 500 gram aardbeien
- ¼ liter slagroom, lobbig geklopt met een beetje poedersuiker
- frambozenjam
Bereiding:
- Bak de scones en laat ze tot halfwarm afkoelen op een rooster.
- Maak de aardbeien schoon en snijd ze in plakjes.
- Zet de scones, de aardbeien, de slagroom en de jam op tafel.
- Snijd aan tafel de scones door en besmeer ze met een dun laagje frambozenjam. Beleg ze royaal met aardbeien en maak het geheel af met een genereuze dot slagroom.
Tips:
- Het lijkt misschien vreemd: frambozenjam op scones met aardbeien. Het geheime trucje is echter dat precies die jam voldoende frisheid en suiker bevat om de smaak van de aardbeien optimaal te versterken. Heerlijk!
- Overgebleven scones kunnen nog een paar dagen bewaard worden. Dek ze tijdens het bewaren goed af. Piep ze vóór het serveren even op in de magnetron. Dan worden ze weer lekker zacht en smeuïg.
- Nog meer lekkere recepten voor scones? Proef eens scones met verse kersen en slagroom of hartige scones met chorizo, rode puntpaprika en kaas!