Pagina's

donderdag 30 juni 2016

Wimbledon scones met verse aardbeien en slagroom

De Britten houden van tradities. Ook op het culinaire vlak.

Misschien wel de twee bekendste Britse culinaire tradities zijn de afternoon tea en de strawberries and cream tijdens het tennistoernooi op Wimbledon. 

Ik heb beide gecombineerd in een verrukkelijk recept voor zelfgebakken scones met verse aardbeien en lichtgezoete geklopte slagroom.


Bak jij deze Wimbledon scones dit jaar om ze te serveren wanneer je favoriete tennissers strijd leveren op het heilige gras? Je zult er gegarandeerd succes mee boeken.


Dat is alvast 15-0 voor jou!


Wimbledon scones met verse aardbeien en slagroom



 Ik zal je zo het recept voor de Wimbledon scones geven. Maar eerst even een paar leuke feitjes over de befaamde strawberries and cream, die elk jaar weer immens populair zijn op Wimbledon.


Interessante weetjes over de strawberries and cream van Wimbledon


  • Al tijdens het allereerste tennistoernooi op Wimbledon in 1877 werden er aardbeien gegeten.
  • Daarna ging er geen jaar meer voorbij zonder aardbeien.
  • Waarom die traditie? Dat is niet echt duidelijk. Waarschijnlijk had hij een makkelijke start omdat juni/juli sowieso het aardbeienseizoen is. Daarbij was het snoepen van aardbeien eind negentiende eeuw zeer in de mode in het mondaine Londen.
  • De aardbeien waren vaak onderdeel van een afternoon tea, die toen ook al heel populair was.
  • Het verhaal gaat dat de tennisster Mrs GW Hillyard, zesvoudig Wimbledon-kampioene, zich in 1907 tijdens een van de beruchte regenonderbrekingen te goed deed aan zo'n afternoon tea compleet met aardbeien. Later tegen de pers sprak ze van een “fearful tea”, want ze verloor de wedstrijd die na de regen werd uitgespeeld…
  • Nog steeds wordt er veel getead op Wimbledon; ook met aardbeien erbij.
  • Volgens de officiële website van het toernooi worden er de laatste jaren in twee weken tijd gemiddeld 28.000 kg aardbeien opgesnoept.
  • Daarbij wordt 7000 liter room geserveerd.
  • De aardbeien voor Wimbledon zijn allemaal supervers en van Britse bodem. Ze worden de dag voor het consumeren geoogst bij speciaal geselecteerde kwekers.
  • De volgende morgen worden ze voor dag en dauw afgeleverd in de All England Club. Ter plekke worden de kroontjes pas verwijderd.
  • De aardbeien worden verdeeld in porties van minimaal 10 stuks.
  • Ze worden niet in partjes of plakjes gesneden, maar heel geserveerd.
  • De cream is niet, zoals wij dat gewend zijn in Nederland, geklopte slagroom met suiker. Nee, het gaat om vloeibare ongezoete double cream. Dat is een soort room met iets meer vet dan onze slagroom. Hij is ook wat dikker.
  • De room wordt vlak voor het serveren over de aardbeien geschonken.
  • De aanbevolen hoeveelheid room is een halve eetlepel per aardbei. Volgens de Britse smaak is dat precies voldoende om het lichte zuurtje van de aardbeien te compenseren. Meer room zou geen recht doen aan de subtiele smaak van de populaire vruchten.
  • Decadentie hoort ook bij Wimbledon: veel van de strawberries worden weggespoeld met champagne. Tijdens het toernooi worden maar liefst 28.000 flessen van deze godendrank soldaat gemaakt!
  • Niet alleen bezoekers smullen tijdens ’s werelds beroemdste tennistoernooi van strawberries and cream. Ook de meeste van de tegenwoordig streng op hun dieet lettende tennissers slaan deze heerlijke traktatie - inclusief room - niet af!

Recept Wimbledon scones met verse aardbeien en slagroom


    Zo bak je zelf Wimbledon scones met verse aardbeien en slagroom!


    Ingrediënten voor ±12 stuks:

    • 1 portie scones (volgens het stap-voor-staprecept met veel baktips in een eerdere blog)
    • 500 gram aardbeien
    • ¼ liter slagroom, lobbig geklopt met een beetje poedersuiker
    • frambozenjam

    Bereiding:

    1. Bak de scones en laat ze tot halfwarm afkoelen op een rooster.
    2. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in plakjes.
    3. Zet de scones, de aardbeien, de slagroom en de jam op tafel.
    4. Snijd aan tafel de scones door en besmeer ze met een dun laagje frambozenjam. Beleg ze royaal met aardbeien en maak het geheel af met een genereuze dot slagroom.

    Tips:

    1. Het lijkt misschien vreemd: frambozenjam op scones met aardbeien. Het geheime trucje is echter dat precies die jam voldoende frisheid en suiker bevat om de smaak van de aardbeien optimaal te versterken. Heerlijk!
    2. Overgebleven scones kunnen nog een paar dagen bewaard worden. Dek ze tijdens het bewaren goed af. Piep ze vóór het serveren even op in de magnetron. Dan worden ze weer lekker zacht en smeuïg.
    3. Nog meer lekkere recepten voor scones? Proef eens scones met verse kersen en slagroom of hartige scones met chorizo, rode puntpaprika en kaas!

    Scones met kersen en slagroom


    Scones met chorizo en rode puntpaprika



    dinsdag 28 juni 2016

    Peperonata, een zomerse Italiaanse paprika-tomaatstoofpot

    Denk je aan Italiaans eten, dan denk je aan pasta. En aan pizza.

    Een veel onbekender Italiaans gerecht, maar minstens even lekker en zeker zo gezond, begint ook met een ‘p’: peperonata!

    Wat is peperonata?


    Het gaat hier om een sappig groentegerecht van prachtig gekleurde paprika’s en rijpe, zondoorstoofde tomaten. Dat alles op smaak gemaakt met zoete gefruite uien, knoflook en zachte olijfolie.


    Peperonata, Italiaanse stoofpot van paprika's en tomaten



    Zoals vaak bij pure gerechten, staat of valt de kwaliteit van peperonata bij de kwaliteit van zijn ingrediënten. 

    Koop stevige paprika’s met dik vruchtvlees. 

    En vooral: bezuinig niet op de tomaten! Die moeten absoluut smaakvol en heerlijk rijp zijn.

    Als het stoofpotje klaar is, kom je geen losse tomatenstukjes meer tegen. De tomaten zijn dan helemaal uit elkaar gevallen en hebben een saus gevormd voor de paprika’s. Daarom is het van vitaal belang dat je de tomaten eerst ontvelt en ontpit. Je wilt geen saus met velletjes en pitjes, niet waar?!

    Ook de paprika’s zou je vooraf kunnen ontvellen. Dat doe je door ze eerst bijna zwart te blakeren onder een gloeiend hete grill. Daarna gaan ze in een licht opgebolde en afgesloten diepvrieszak totdat ze wat afgekoeld zijn. Als het goed is laten dan de velletjes vrij makkelijk los.

    Zelf ontvel ik de paprika’s nooit voor een peperonata. Ik kies ervoor de paprika’s iets minder lang te stoven dan gebruikelijk is. Dan blijven ze nog een beetje een bite houden en zijn fris van smaak. Bovendien gaan de velletjes niet los krullen.

    Ook kinderen vinden het gerecht op deze manier erg lekker!

    Ik serveer een verse peperonata graag in de zomer als de groenten op hun best zijn. Hij smaakt prima bij gegrild vlees (van de BBQ!), een mediterraan gehaktbrood of een rozemarijn-kippetje uit de oven.

    Met peperonata haal je een beetje van de Italiaanse zomer in huis! Geniet ervan!


    Recept Peperonata, een zomerse Italiaanse paprika-tomaatstoofpot



    Hoe maak je zelf Italiaanse peperonata?


    Ingrediënten voor een bijgerecht voor 3 à 4 personen:

    • 2 uien
    • pure olijfolie
    • 1 teentje knoflook uit de pers
    • 2 kleine, gave laurierblaadjes
    • 1 groene paprika
    • 2 rode paprika’s
    • 1 gele paprika
    • 8 rijpe, smaakvolle tomaten
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • extra vergine olijfolie

    Bereiding:

    1. Snipper de uien en fruit ze samen met de laurierblaadjes gedurende minimaal 10 minuten in een beetje olijfolie. Ze moeten niet bruin worden, maar lichtgeel en lekker zacht. Fruit de laatste 2 minuten de knoflook mee.
    2. Ontvel ondertussen de tomaten door ze in te kruisen en vervolgens 20 seconden onder te dompelen in kokend water. Daarna laten de velletjes makkelijk los. Verwijder ook de pitjes. Snijd het vruchtvlees in stukjes.
    3. Snijd de paprika’s in niet te kleine blokjes.
    4. Voeg de paprikastukjes toe aan de gefruite uien en bak ze enkele minuten mee. Strooi wat zout over het gerecht.
    5. Nu mogen de tomatenstukjes erbij. Verwarm het geheel goed; draai daarna het vuur laag. Laat het deksel van de pan. Na ±10 minuten zijn de tomaten ingekookt tot een smaakvolle, fruitige saus.
    6. Maak het gerecht stevig op smaak met eventueel nog wat zout, versgemalen zwarte peper en een lekkere scheut extra vergine olijfolie.

    donderdag 23 juni 2016

    Dronken aardbeien-appelsalade: met bosaardbeitjeslikeur


    Geen kinderachtig toetje vandaag: een dronken aardbeien-appelsalade. Het recept is supermakkelijk maar tegelijkertijd zo lekker!


    Je hoeft alleen maar wat aardbeien en appels te snijden en ze te marineren in bosaardbeitjeslikeur met een paar schepjes poedersuiker.


    Tijdens het hoofdgerecht slurpen de aardbeien de drank bijna helemaal op en nemen de appels ook af en toe een slokje. En daarna ben jij aan de beurt om dat fruit weer soldaat te maken.

    Cheers!


    Dronken aardbeien-appelsalade: met bosaardbeitjeslikeur


    Koken met alcohol


    Ik kan niet zo goed tegen alcohol, helaas. Een glaasje wijn zakt al snel naar mijn benen en weg is mijn balans…

    Toch vind ik alcohol heel lekker. Dus… kook ik er maar mee!
     
    Ingekookt of mee verwarmd bevat een scheutje wijn nauwelijks meer alcohol; die verdampt voor het overgrote deel. 

    Proef maar eens de tonijnsaus van mijn vitello-tonnato-burgers of de ragout voor mijn kipbitterballen met madera.


    Vitello-tonnato-burgers: kalfshamburgers met tonijnmayonaise


    Koude gerechten met drank bevatten een ietsje meer alcohol, want daar valt niet veel te verdampen.

    Een boozy cocktailsaus voor bij de garnalen kan ik echter nog wel aan! Gelukkig, want die zou ik niet willen missen.


    Tomaatjes gevuld met garnalensalade


    Aardbeien met een tic


    Het dessert dat vandaag in het middelpunt staat, een salade van aardbeienpartjes en blokjes Granny Smith met bosaardbeitjeslikeur, is wat mij betreft nét op het randje. 

    Of net erover? Dat ligt eraan hoeveel ik ervan eet ;)

    Ik maak deze salade altijd voordat we aan tafel gaan voor het voor/hoofdgerecht. Ik verzeker je: dan zijn die aardbeien zelf in elk geval wel behoorlijk dronken tegen de tijd dat ze op tafel verschijnen. 

    Zij hebben namelijk maar een uurtje nodig om hun rode buikjes helemaal vol te zuigen, de gulzigaards!

    Maar daarom niet getreurd: aardbeien zijn ontegenzeggelijk een stuk lekkerder met een stuk in hun kraag. De alcohol en de suiker in de drank versterken het zoetje dat de aardbeien van nature al hebben!


    Waarschuwing: als je één keer je aardbeien zo gegeten hebt, wil je nooit meer anders!


    Tip: vergeet niet na het eten van je dessert je schaaltje leeg te drinken. De marinade is net zo lekker als het fruit zelf!


    Recept Aardbeien-appelsalade met bosaardbeitjeslikeur


    Dronken aardbeien-appelsalade: met bosaardbeitjeslikeur


    Ingrediënten voor een dessert voor 4 personen:

    • 1 pond niet te kleine rijpe aardbeien
    • 2 grannysmithappels
    • poedersuiker naar smaak
    • minimaal 2 dl bosaardbeitjeslikeur (fraise des bois)

    Bereiding:

    1. Snijd de aardbeien in partjes.
    2. Schil de appels en snijd ze in blokjes.
    3. Vermeng het fruit met wat poedersuiker en een forse scheut likeur. Proef en voeg eventueel nog wat extra poedersuiker of likeur toe.
    4. Laat het fruit een uurtje marineren.

    Tip:

    Wil je aardbeien (met of zonder appel) serveren bij een ander dessert, bijvoorbeeld ijs, flensjes of gebak? Ook dan kun je ze marineren in bosaardbeitjeslikeur! Dat maakt je dessert meteen heel smaakvol en speciaal! Wat dacht je van zelfgebakken tompoezen met slagroom en gemarineerde aardbeien? Verrukkelijk toch?!


    Tompoes met gemarineerde aardbeien en slagroom


    woensdag 22 juni 2016

    Temperamentvolle Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook

    Deze Spaanse aardappel-knoflooksoep is romig en fluweelachtig. 


    Maar toch is het geen soep voor watjes! 


    Door de toevoeging van een fikse hoeveelheid gepofte knoflook, rokerige pimentón en kruidige bladselderij en bosui krijgt hij behoorlijk wat pit!


    Een soep met echt Spaans temperament dus!


    Temperamentvolle Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook


    Desserts, met een hoofdletter 'D'!


    Toetjes, eet jij ze elke dag?
    Ik eigenlijk niet terwijl ik toch best wel een zoetekauw ben… Maar elke dag snoepen na de warme maaltijd gaat zelfs mij te ver!

    Maar áls ik één keer in de paar weken een toetje eet, dan is het er wel zo eentje dat meteen een ‘Dessert’ mag heten. Ja, met een hoofdletter ‘D’!

    Voor mij geen kant-en-klare puddinkjes of pakken vla uit het zuivelschap van de supermarkt. Nee, als ik zondig, dan zondig ik met iets decadents uit eigen oven… of romig zelfgemaakt ijs… of fruitige pannenkoeken… of een luchtige mousse… of een zachte bavarois die smelt op de tong… of…


    Lichte maaltijd? Dan een Dessert!


    En meestal doe ik dat ook niet na een copieuze maaltijd. Een dessert is bij ons in huis idealiter een vervolg op een lichte maaltijdsalade of een hoofdgerecht met soep. Zo’n maaltijd, waarna je nog wel een gaatje over hebt zogezegd. Of waarvan je het vermoeden hebt dat je zonder dessert later op de avond nog gaat snacken. En dat moeten we natuurlijk ten koste van alles voorkomen, niet waar?!

    Mocht je al zitten te smachten naar iets zoets, dan moet ik je teleurstellen. Ik was eigenlijk van plan je te vertellen na welke maaltijdsoep wij voor het laatst zo’n ‘Dessert’ hebben gegeten. Alhoewel teleurstellen… Die soep was wel erg lekker!


    Geen Dessert vandaag, maar een Soep. Een Spaanse Soep!


    Het recept voor de Spaanse aardappel-knoflooksoep - want dat was de soep in kwestie - is supereenvoudig. 

    In principe gaat het om een kruidige bouillon met bosui en bladselderij, die gepureerd en dus verdikt wordt met kruimig gekookte aardappels. Zijn diepe smaak en zijn prachtige aroma krijgt hij van de pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder) en natuurlijk knoflook. 

    Geen gewone rauwe of gefruite knoflook, maar zachte, in de oven gepofte knoflook.


    Knoflook


    Hoe pof je knoflook?


    Knoflook pof je door hele, ongepelde teentjes op 175°C rustig te laten garen in een schaaltje met een scheutje olijfolie. Dat kost een halfuurtje oventijd, maar verder heb je er ook geen omkijken naar! 

    De knoflookpulp wordt zo boterzacht van smaak en van structuur. Het wordt een goudgele smeuïge pasta met een diepe, ik zou bijna zeggen ‘donkere’, smaak, als je begrijpt wat ik bedoel. Zo’n soort smaak die je ook krijgt als je uien heel lang en zachtjes karamelliseert. 

    Doordat het rauwe van de knoflook helemaal verdwijnt, kun je er ook veel meer van gebruiken dan van de ongepofte versie.


    Een temperamentvol Spaans soepje!


    Na het poffen druk je de pulp uit zijn jasje en je pureert hem mee in de soep. Een scheutje room en een niet te zuinige hoeveelheid versgemalen zwarte peper maken het geheel af. Het resultaat is een soep, die in eerste instantie alleen maar romig en fluweelachtig oogt, maar bij nader inzien over behoorlijk wat power blijkt te beschikken!

    Voor de bouillon gebruikte ik zelfgetrokken rundvleesbouillon (die had ik nog in de vriezer), maar je kunt ook gerust bouillon van blokjes gebruiken. Groentebouillon is een optie voor een dagje zonder vlees.

    Wij maakten er geen vegetarische maaltijd van. Want als bijgerecht serveerden we de scones met chorizo en rode puntpaprika, waarvan ik je gisteren het recept al gaf. De combinatie was perfect!

    Wij hebben echt zitten genieten van onze kleine Brits-Spaanse fiesta!


    Scones met Spaanse chorizo en rode puntpaprika



    Toch een tip voor een Dessert!


    En ben je nu toch nog nieuwsgierig naar het ‘Dessert’, waar we ons feestje mee afsloten, lees dan mijn volgende blog maar! Ik zal om je te verleiden alvast een tipje van de sluier oplichten: er was behoorlijk wat alcohol in het spel…


    Recept Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook


    Temperamentvolle Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook


    Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 3 à 4 personen:

    • 6 ongepelde teentjes knoflook
    • olijfolie
    • 1 ui
    • 2 bosuitjes
    • 750 gram kruimige aardappelen
    • een bosje bladselderij
    • 1 liter niet te flauwe vleesbouillon of eventueel groentebouillon (zelfgetrokken of van bouillonblokjes)
    • ½ theelepel pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder)
    • 1/8 liter slagroom
    • een ruime hoeveelheid versgemalen zwarte peper
    • zout of bouillonpoeder
    • wat extra bladselderij
    • ½ Spaanse peper

    Voor het bijgerecht:

    Bereiding:

    1. Verwarm de oven voor tot 175°C. Leg de teentjes knoflook in een schaaltje met wat olijfolie. Pof ze een klein half uur totdat ze gaar en heerlijk zacht zijn.
    2. Snipper ondertussen de ui en snijd de bosuitjes in ringetjes. Doe beide soorten ui samen in een grote soeppan en fruit ze 10 minuten zachtjes in een beetje olijfolie.
    3. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Hak de bladselderij grof. Voeg aan de uien toe: de bouillon, de aardappelen, de bladselderij en het paprikapoeder. Breng het geheel aan de kook en laat de aardappelen garen.
    4. Druk de knoflookpulp uit de schilletjes zo gauw die klaar is en voeg hem toe aan de pruttelende soep.
    5. Als de aardappelen gaar zijn, kun je de soep pureren. Dat kan (eventueel in porties) in de foodprocessor/blender of met behulp van de staafmixer. De soep moet mooi glad worden.
    6. Roer de room door de soep.
    7. Proef en maak de aardappel-knoflooksoep stevig op smaak met een ruime hoeveelheid versgemalen zwarte peper en nog wat extra zout of bouillonpoeder. 
    8. Hak de resterende bladselderij fijn.
    9. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de Spaanse peper. Hak ook de peper fijn.
    10. Serveer de soep in mooie kommen en garneer met de bladselderij en de Spaanse peper.
    11. Geef er de scones met chorizo, rode puntpaprika en kaas bij.

    Tips:

    1. Natuurlijk kun je deze soep ook als voorgerecht serveren. De hoeveelheid is dan voldoende voor ongeveer 6 personen.
    2. Je zou de aardappel-knoflooksoep ook kunnen vullen. Lekker zijn piepkleine blokjes chorizo, krokant gebakken stukjes serranoham of rodepuntpaprikasnippers. Voeg een eventuele vulling pas toe bij het opmaken van de borden.

    dinsdag 21 juni 2016

    Hartige scones met chorizo, rode puntpaprika en kaas

    Wat eet je het liefst: Spaans of Engels?

    Ja, ik weet het. Dat is een rare vraag! En ook een beetje een domme vraag, want ik ben niet eens geïnteresseerd in je antwoord. Mijn recept van vandaag is namelijk Spaans en Engels tegelijkertijd. 

    Dus je hoeft helemaal niet te kiezen!


    Gisteren bakte ik hartige Britse scones met een Spaanse vulling van blokjes chorizo. De combi bleek voortreffelijk! 


    Staan deze Spaans-Britse scones vandaag bij jou op het menu?


    Hartige scones met chorizo, rode puntpaprika en kaas


    Uitgebreide high tea


    Ik hou ervan mijn familie, vrienden – en mezelf natuurlijk!! – te trakteren op een uitgebreide high tea.

    Ik beleg wat sandwiches, bak een flinke portie scones en verzin wat zoete verwenbakseltjes. Ik geef het grif toe: ik antwoord niet gauw “Nee” op de vraag “Mag het een schepje suiker meer zijn?”…


    Soms mag het wat minder zoet


    Maar af en toe heb ik behoefte aan een wat hartigere high tea. 

    Dan halveer ik de hoeveelheid zoete scones (helemaal zonder is een high tea geen echte high tea, toch?). 

    En ik perk de keuze in cakes en koekjes wat in. 

    Toch is mijn menukaart op zo’n middag langer. Want ik serveer dan minimaal één hartige amuse; een theekopje met soep, een klein saucijzenbroodje, een speciaal toastje, een hippe verrine met salade, etc. 

    En na de sandwiches tover ik warme hartige scones op tafel!


    Ik ben een fan van hartige scones  


    Nu zie ik de vraagtekens al verschijnen in je ogen: “Hartige scones?” 

    De kans bestaat dat je die nog nooit gegeten hebt. 

    Eigenlijk bak je hartige scones precies zoals de zoete versie. Alleen de suiker laat je weg. En in plaats daarvan voeg je geraspte kaas en eventueel andere hartige ingrediënten toe. 

    Allerlei variaties zijn mogelijk: je kunt het zo gek niet bedenken.

    Ik bakte al eens scones met zongedroogde tomaten en basilicum. Die belegde ik met heerlijk romige mozzarella. En scones met kaas en bieslook, maanzaadscones met spekjes en gruyère, scones met spekjes en kummel… 

    Allemaal even lekker!


    Scones met zongedroogde tomaten en basilicum



    Hartige scones met chorizo, rode puntpaprika en kaas


    En gisteren dus scones gevuld met piepkleine blokjes pikante chorizo. En stukjes rode puntpaprika, wat geraspte oude kaas, een teentje knoflook en gesnipperde Spaanse peper! 

    Ik at ze vers uit de oven. Even opensnijden, een likje roomboter erop en… mmmmm!

    Ik denk dat deze Spaans-georiënteerde scones prima passen in een high tea met meer mediterrane smaken.

    Gisteren at ik er trouwens geen hele high tea bij. Ik serveerde ze als bijgerecht bij een Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook. Heerlijk! 

    Overigens, voordat je ernaar gaat vragen: het recept voor de soep volgt morgen!


    Spaanse aardappel-knoflooksoep


    Hartige scones en soep: a match made in heaven!


    Eigenlijk doe ik dat vaker: hartige scones serveren bij de soep. Dat is een gouden combinatie. Zo maak je van elke soep meteen een maaltijdsoep!

    En de scones die ik nog over had? Die legde ik vandaag even in de magnetron om ze op te warmen. Zo had ik meteen een heel speciale lunch!

    Tip: je kunt hartige scones zelfs heel goed invriezen. Wel meteen opeten nadat ze uit de magnetron komen!

    Ik hoop dat ik je nu lekker genoeg gemaakt heb om je eens te wagen aan het onderstaande recept. Ik garandeer je: het is absoluut de moeite waard!


    Recept Hartige scones met chorizo, rode puntpaprika en kaas


    Hartige scones met chorizo, rode puntpaprika en kaas


    Ingrediënten voor ±12 hartige scones:

    • 250 gram bloem
    • 2½ theelepel bakpoeder
    • 100 gram grof geraspte oude kaas
    • 30 gram koude plantaardige margarine
    • 40 gram koude roomboter
    • 1 teentje knoflook uit de pers
    • 1 ei, losgeklopt in een kopje
    • 125 ml zure room
    • 80 gram chorizo in plakken van ½ cm dik
    • ¼ rode puntpaprika
    • ¼ Spaanse peper
    • 3 eetlepels in ringetjes geknipte bieslook
    • een handje bloem voor het bestuiven van het werkvlak
    • een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat
    • roomboter voor het besmeren van de scones

    Bereiding:

    1. Scones worden lekker licht wanneer het deeg zo weinig mogelijk bewerkt wordt. Daarom worden de eerste handelingen uitgevoerd met de pulsknop van de foodprocessor. Heb je geen foodprocessor, werk dan met koude handen, gebruik alleen de vingers in plaats van de volle hand en werk zo snel mogelijk. Zet alle ingrediënten van tevoren klaar, zodat er geen vertraging ontstaat tijdens het werken. Met name de boter en de margarine mogen niet warm worden. Dan wordt het resultaat plakkerig.
    2. Vet een bakplaat in met margarine. Verwarm de oven voor tot 175°C (conventionele oven met onder- en bovenwarmte).
    3. Snijd de chorizo in blokjes van ½ x ½ x ½ cm.
    4. Snijd de puntpaprika in stukjes van ongeveer dezelfde maat als de chorizo.
    5. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten uit de Spaanse peper en snipper het vruchtvlees fijn.
    6. Vermeng de bloem, het bakpoeder en de kaas in de foodprocessor goed.
    7. Snijd de boter en de margarine snel in dunne plakjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel. Meng de vetten met een paar korte pulsen even door het meel. Het geheel wordt dan wat kruimelig.
    8. Voeg vervolgens in één keer de zure room, de knoflook en de helft van het ei toe (bewaar de rest van het ei). Puls nog een paar keer en haal het deeg meteen uit de machine zodra het enige samenhang begint te vertonen.
    9. Leg het deeg op het werkvlak en strooi er de chorizo, de paprikastukjes, de Spaanse peper en de bieslook overheen. Verdeel de ingrediënten met kleine kneepjes van de vingertoppen snel door het deeg. Stop weer zo gauw mogelijk.
    10. Rol het deeg zonder veel druk uit op een licht met bloem bestoven werkvlak totdat het een dikte heeft van zo’n drie centimeter.
    11. Spoel een scherp uitstekertje met een diameter van 4 à 5 cm even af onder de koude kraan. Droog het niet. Steek er 12 rondjes mee uit het deeg (restjes kun je voorzichtig nog een keer uitrollen).
    12. Leg de scones op de bakplaat en bestrijk de bovenkanten met het resterende ei.
    13. Bak de scones in ±18 minuten totdat ze net gaar zijn en licht bruin gekleurd.
    14. Neem de scones van de bakplaat en laat ze tot halfwarm afkoelen op een rooster.
    15. Snijd aan tafel de scones open en besmeer ze met een likje roomboter. 

    Tips:

    1. Scones kunnen, mits goed afgedekt, een paar dagen bewaard worden. Piep ze dan vóór het serveren even op in de magnetron (op half vermogen). Halfwarm zijn ze het allerlekkerst!
    2. Nog meer tips voor het bakken van scones? Ga dan even naar mijn post met het basisrecept voor zoete scones!

    donderdag 16 juni 2016

    Luchtige pannenkoekjes met verse kersen en slagroom

    Pannenkoekjes met verse kersen: dat is de zomer op je bord!
    Deze luchtige pannenkoekjes zijn heel makkelijk om te maken en superlekker! Waar wacht je nog op? Zet ze vanavond al op tafel!


    Je eet deze kersenpannenkoekjes halfwarm of op kamertemperatuur. Daardoor kun je ze al ruim voor de maaltijd bakken als je dat zou willen. Handig!

    Zelf serveer ik ze niet alleen als dessert, maar ook vaak als zoet hapje bij een high tea of een brunch.

    Een grote schaal met kersenpannenkoekjes staat ook prachtig op een feestelijk dessertbuffet. Heel verrassend en speciaal! Ik heb er al vaak hoge ogen mee gegooid!


    Recept Luchtige pannenkoekjes met verse kersen en slagroom




    Luchtige pannenkoekjes met verse kersen en slagroom


    Ingrediënten voor ±35 stuks (dessert voor 6 à 7 personen):

    • 200 gram zelfrijzend bakmeel
    • 50 gram witte basterdsuiker
    • een mespuntje zout
    • 2 eiwitten
    • 2 eierdooiers
    • 2 dl volle melk
    • 40 gram gesmolten roomboter, licht afgekoeld
    • plantaardige margarine of roomboter voor het bakken van de pannenkoekjes
    • 1 kg verse kersen
    • ½ liter slagroom
    • poedersuiker naar smaak
    • kersenjam
    • eventueel wat blaadjes munt voor de garnering

    Bereiding:

    1. Bak eerst de pannenkoekjes. Vermeng daartoe in een kom het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en het zout.
    2. Klop de eiwitten stijf.
    3. Klop in een andere kom de eierdooiers licht schuimig.
    4. Voeg al roerend de melk en de roomboter toe aan de eierdooiers.
    5. Schenk het mengsel langzaam bij het meelmengsel. Roer ook nu weer goed, totdat er een glad beslag ontstaat.
    6. Spatel hier voorzichtig het eiwit doorheen. Laat zo weinig mogelijk lucht ontsnappen.
    7. Verhit een beetje boter of margarine in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag. Schep hierin 5 à 6 kleine hoopjes beslag. Bak de pannenkoekjes totdat ze goudbruin zijn aan de onderkant. Draai dan het vuur wat lager. Als het beslag bijna droog is aan de bovenkant, kun je de pannenkoekjes omdraaien. Bak ze aan de andere kant nog een minuutje op middelgroot vuur. Bak van het resterende beslag nog meer pannenkoekjes.
    8. Laat de pannenkoekjes een beetje afkoelen.
    9. Ontpit ondertussen het overgrote deel van de kersen en halveer ze.
    10. Klop de slagroom stijf met poedersuiker naar smaak. Doe de slagroom over in een spuitzak.
    11. Besmeer elk pannenkoekje met een laagje kersenjam. Beleg ze met wat verse kersen en garneer ze met een toefje slagroom.
    12. Leg voor een dessert 5 kersenpannenkoekjes op een groot bord. Maak het bord verder op met de achtergehouden kersen en eventueel een paar mooie blaadjes munt.

    Tips:

    1. Je kunt deze pannenkoekjes ook een dag van tevoren al maken als dat handiger is. Bewaar ze dan na afkoeling afgedekt in de koelkast. Serveer ze niet te koud. Je zou ze heel kort – afgedekt met aluminiumfolie – tot halfwarm kunnen verwarmen in een oven van 140°C. Opwarmen in de magnetron is ook een optie. Zorg er in elk geval voor dat de pannenkoekjes niet uitdrogen en serveer ze meteen na het verwarmen. Garneer de pannenkoekjes niet al een dag voor het serveren.
    2. Nog een recept voor pannenkoeken met kersen? Wat dacht je van chocoladeflensjes met verse kersen en stracciatellaroomijs?

    Chocoladeflensjes met verse kersen en stracciatellaroomijs


    dinsdag 14 juni 2016

    Scones met verse kersen en slagroom: voor een zomerse high tea!

    Feest! Het is weer kersentijd!


    Ik heb de eerste verse kersen alweer geproefd. Het eerste pondje at ik zo uit het vuistje. 


    En het tweede? Dat combineerde ik met de scones van vorige week! Zoooo lekker!!!


    Scones met verse kersen en slagroom: voor een zomerse high tea!


    De fruitigste scones voor de zomer!


    Scones met verse kersen en slagroom is hét high-tea-gerecht dat je deze zomer moet proeven. 

    Je bakt gewoon een portie scones (met het basisrecept voor scones van vorige week). Laat ze even afkoelen tot halfwarm. Snijd ze vervolgens open en besmeer ze met een laagje kersenjam. Daarbovenop gaan in plakjes gesneden verse kersen en een flinke dot gezoete slagroom. 

    En als kers op de, eh ja, scone: nog een kers natuurlijk!

    En dan genieten!


    Een complete zomerse high tea met kersenscones


    Wil je er meteen een hele high tea omheen serveren? Ook dat kan! Volg dan de link 'high tea' in de header van dit blog!


    Nog meer recepten met verse kersen


    Weet je nog dat ik een tijdje geleden beloofde je te verwennen met nog meer recepten voor verse kersen? Wat dacht je van wentelteefjes met kersen, bramen, aardbeien, blauwe bessen en zelfgemaakt vanilleroomijs?


    Wentelteefjes met zomerfruit en vanilleroomijs




    Chocoladetaart met verse kersen, slagroom en Kirsch



    Mijn absolute favoriet is een chocoladetaart, gemaakt met veel echte pure chocolade, luchtig geklopte slagroom en een gigahoeveelheid kersen, frambozen, aardbeien, blauwe bessen en bramen! Mijn dochter Petra viert haar verjaardag midden in de zomer en elk jaar weer is deze taart van de partij!


    Chocoladetaart met heel veel zomerfruit en slagroom



    Volgende week, of misschien al deze week als ik tijd heb, volgt een recept voor kleine pannenkoekjes met verse kersen. En ik plan nog een decadent recept voor chocoladeflensjes met kersen en stracciatellaroomijs!


    Luchtige pannenkoekjes met verse kersen, kersenjam en slagroom



    Chocoladeflensjes met verse kersen en stracciatellaroomijs




    Hou deze site dus goed in de gaten. Of nog makkelijker: geef je e-mailadres door (dat kan rechtsboven op de site). Dan ontvang je automatisch elk nieuw recept in je inbox. En natuurlijk kun je me ook volgen via Facebook. Zo hoef je nooit meer een lekker recept te missen!

    Dat wordt smikkelen deze zomer!



    Recept Scones met verse kersen en slagroom


    Scones met verse kersen en slagroom


    Ingrediënten voor ±12 stuks:

    • 1 portie scones (zie recept vorige week)
    • kersenjam
    • 500 gram zoete verse kersen
    • ¼ liter slagroom, lobbig geklopt met een beetje poedersuiker

    Bereiding:

    1. Bak de scones.
    2. Zoek ondertussen 12 mooie kersen uit en hou ze apart; laat de steeltjes eraan zitten.
    3. Ontpit de rest van de kersen en halveer ze of snijd ze in dunnere plakjes.
    4. Klop de slagroom.
    5. Laat de scones tot halfwarm afkoelen op een rooster.
    6. Zet de scones, de kersen, de room en de jam op tafel.
    7. Snijd aan tafel de scones door en besmeer ze met een dun laagje kersenjam.  Beleg ze royaal met kersenplakjes en maak het geheel af met een genereuze dot slagroom en een van de achtergehouden kersen.

    vrijdag 10 juni 2016

    Scones voor een high tea: met veel baktips!

    Hou je van high tea? Dan ben je vast ook dol op scones!


    Probeer dit heerlijke recept voor scones meteen uit en verwen jezelf en je vrienden!



    Scones met jam en room


    High tea op je verjaardag!


    In ons gezin is het vaste prik dat het feestvarken op zijn verjaardag het menu bepaalt. Heel herkenbaar, toch? Waar wordt bij jou thuis het vaakst voor gekozen?

    Zelf vind ik het altijd moeilijk om te kiezen. Misschien dat ik daarom zo vaak uitkom bij een high tea. Zo kan ik tenminste een hele hoop gerechtjes in één maaltijd proeven! En het is supergezellig!


    Waaruit bestaat een high tea?

     
    We beginnen meestal met een klein hartig (voor)gerechtje

    Daarna zet ik een etagère op tafel met op het onderste niveau verschillende sandwiches of belegde dinerbroodjes

    De volgende gang bestaat uit scones

    En helemaal bovenaan op mijn schaal staan allerlei zoete lekkernijen. Ik zorg er in elk geval altijd voor dat er genoeg is voor urenlang smikkelplezier! 

    En daarbij horen natuurlijk diverse soorten thee. Om het extra feestelijk te maken trekken we ook wel eens een flesje bubbels open!

    Vandaag geen recepten voor sandwiches en gebak. Die vind je elders op deze site. Nee, vandaag zet ik de scones in het zonnetje.


    Scones met verse aardbeien en slagroom


    Hét recept voor scones


    Een goed basisrecept voor scones is een must in de culinaire bagage van iedere liefhebber van high tea! Jarenlang heb ik geëxperimenteerd met verschillende recepten.

    Het eerste kwam ik laatst nog, helemaal vergeeld, tegen tussen mijn kookboeken. Toen ik in Argentinië woonde verzorgde ik de receptenrubriek voor het huisblad van de Nederlandse Vereniging. Ik wijdde in een van de edities een stukje aan een theehuis in het dorpje Gaiman, in Patagonië, waar we van een echte Welshe afternoon tea genoten. Mét een recept voor scones erbij!

    Sweet memories…


    Mijin oude recept voor scones



    Het oude recept is daarna nog vele malen aangepast. Mijn scones van nu zijn nog lekkerder dat die allereerste!
     

    Tips voor het bakken van de lekkerste scones


    Gebruik relatief zachte bloem; dat wil zeggen bloem met weinig gluten.


    Begin bij het begin: de beste ingrediënten. Mijn scones worden het smeuïgst als ik speciale bloem voor patisserie gebruik. Die bevat weinig gluten. Veel gluten zou de scones taaier maken. Patentbloem is makkelijker verkrijgbaar en is ook vrij zacht. Koop die als je geen patisseriebloem kunt vinden.
     

    Zorg ervoor dat je vetten goed koud zijn.


    Het is altijd handig om al je ingrediënten voor de start van het bakken afgewogen klaar te zetten. Maar zorg er daarbij wel voor dat je vetten niet warm en zacht worden. Bewaar ze dus in de koelkast totdat je ze daadwerkelijk gebruikt. Als je roomboter of je margarine niet hard en koud zijn bij het verwerken, wordt je sconesdeeg gegarandeerd plakkerig! Uitrollen en uitsteken wordt dan een nachtmerrie…
     

    En dan misschien wel de belangrijkste tip: maak niet te veel werk van het kneden van het deeg!


    De allerlekkerste scones zijn vederlicht, niet compact en niet droog. Dat resultaat krijg je door de juiste ingrediënten in de juiste hoeveelheden te gebruiken. Maar misschien nog crucialer is het kneden. Dat moet je tot een minimum beperken! Kneed je te lang, dan gaat het gluten in het meel, hoe weinig ook,  zich toch te veel ontwikkelen.
     

    Gebruik de foodprocessor voor het kneden.


    Je foodprocessor kneedt het deeg veel sneller en effectiever dan je handen. Bovendien blijft de boter in de foodprocessor lekker koel. Gebruik het normale sikkelmes; niet het zogenaamde kneedmes. Heb je geen foodprocessor, werk dan snel en met koele handen. En kneed voorzichtig en zachtjes. Gebruik vooral je vingers en niet de hele hand.


    Kneed een eventuele vulling snel en met kleine kneepjes van je vingertoppen door het deeg.


    Soms wil je je scones op smaak maken met een extra vulling. Denk aan rozijnen of ander gedroogd fruit. Of aan hartige ingrediënten, zoals spekjes, olijven, zongedroogde tomaatjes, e.d. (Ja echt, hartige scones zijn superlekker! In latere posts meer hierover.)


    Scones met zongedroogde tomaatjes en basilicum



    Die ingrediënten voeg je pas toe als de foodprocessor zijn werk heeft gedaan. Neem het deeg uit de foodprocessor zo gauw het samenhang vertoont en vorm er nog geen bal van. Verdeel het in stukken over je werkvlak en strooi de vulling eroverheen. Meng de vulling met kleine kneepjes van je vingers door het deeg. Gebruik hiervoor niet veel kracht. Weer geldt: het deeg wil zo weinig mogelijk gekneed worden.


    Rol het deeg uit zonder er hard op te drukken.


    Maak een platte bal van het deeg, zodra alle ingrediënten vermengd zijn. Strooi een klein beetje bloem op het werkvlak en leg de deegbal erop. Rol het deeg met een deegrol uit totdat de deegplak ongeveer 3 centimeter dik is. Druk tijdens het rollen niet te hard; dan worden de scones te compact.


    Maak je uitsteekvormpje nat alvorens de scones uit te steken.


    Steek de scones uit met een vrij hoog (meer dan 3 cm) en scherp deeguitstekertje. Spoel echter eerst het uitstekertje af onder de koude kraan. Droog het niet. De binnenkant van het vormpje wordt hierdoor  lekker koel en glad. Daardoor kun je de scones er makkelijker uitdrukken. Bovendien worden de zijkanten van de scones zelf hierdoor ook mooi glad. En dat heeft weer tot gevolg dat de scones beter rijzen en niet zo snel scheef zakken tijdens het bakken. Spoel het uitsteekvormpje weer opnieuw af nadat je 3 à 4 scones hebt uitgestoken.


    Rol restjes deeg opnieuw uit; weer met lichte hand.


    Na een rondje uitsteken hou je nog veel deeg over. Zonde om weg te gooien! Vorm (weer voorzichtig en zonder hard te drukken) een nieuwe platte bal van de restjes. Neem hierbij zo weinig mogelijk extra bloem mee. Nu kun je weer nieuwe scones uitsteken.


    Bestrijk de scones met losgeklopt ei.


    Na het uitsteken leg je je scones ruim uit elkaar neer op een ingevette bakplaat. Wil je dat ze na het bakken mooi gaan glimmen aan de bovenkant? Bestrijk ze dan met een klein beetje losgeklopt ei. Bestrijken met melk geeft een matter resultaat. Hou je ervan om je scones na het bakken te bestuiven met poedersuiker, bestrijk ze dan niet. Dan blijft de poedersuiker beter plakken.


    Bak de scones in een goed voorverwarmde oven.


    Voor het bakken van scones gebruik ik het liefst de conventionele ovenstand; d.w.z. de stand met boven- en onderwarmte. Door de luchtcirculatie kunnen scones wat sneller scheef zakken in een heteluchtoven.

    Heb je een relatief kleine oven of wil je veel scones maken? Bak meerdere porties na elkaar. Twee of meer bakplaten boven elkaar is geen goed idee. Dat kan de warmteverdeling in de oven nadelig beïnvloeden.

    Worden je scones te snel bruin? Draai dan de laatste paar minuten de oven 20 à 25° lager.


    Het serveren van scones


    Traditioneel worden scones geserveerd met jam en clotted cream.

    Clotted cream komt van oorsprong uit Cornwall en wordt daarom ook wel cornish clotted cream genoemd. Het is een vaste roomsoort, een beetje boterig van substantie. De kleur is wat geler dan die van de slagroom zoals wij die kennen. Meestal zit er meer dan 55% vet in. Clotted cream wordt ongeklopt geserveerd.

    In Nederland is clotted cream niet overal verkrijgbaar. Als ik hem niet kan krijgen, vervang ik hem meestal door gewone licht gezoete en lobbig geklopte slagroom. Dat is ook een goed (lichter en luchtiger) alternatief als je clotted cream te machtig en te vet vindt.

    Scones worden aan tafel opengesneden en daarna wordt elke helft belegd met jam en room. Je eet ze ook per helft op. In Groot-Brittannië worden hele discussies gevoerd over de vraag wat er het eerst op een scone gesmeerd zou moeten worden: de jam of de room. Iedereen heeft er een andere mening over. Dus ik zou zeggen: doe het zoals jij het het lekkerste vindt! Als je geklopte slagroom gebruikt, besmeer de scone dan eerst met jam en garneer hem vervolgens met slagroom.


    Tips voor het bewaren van scones


    Scones zijn het allerlekkerste als ze nog een beetje warm zijn. Dan smaken ze zo heerlijk vers! Maar je kunt ze een of twee dagen bewaren als dat handiger is. Wil je ze in dat geval toch graag warm eten? Leg ze dan een paar minuten in de magnetron (op half vermogen) totdat ze warm genoeg zijn. Na het oppiepen in de magnetron moeten scones wel meteen geserveerd worden om uitdrogen te voorkomen.

    Overgebleven scones (als zich dat tenminste ooit voordoet…) kun je eventueel invriezen. Ontdooien gaat weer het makkelijkste in de magnetron.


    Hartige scones


    De laatste paar jaren worden hartige scones ook steeds populairder. Zeker als je een aantal gasten verwacht, die niet houden van een al te zoete maaltijd, een aanrader! Denk aan scones met kaas en bieslook, scones met spekjes en kummelzaadjes of scones met zongedroogde tomaten en basilicum. Ik heb ook nog een lekker recept voor scones met chorizo en rode puntpaprika. Daarover binnenkort meer!


    Scones met chorizo en rode puntpaprika



    Tijdens een high tea gaan eventuele hartige scones vooraf aan de zoete scones. Ze zijn het allerlekkerst als je ze halfwarm serveert. Gewoon met een klontje roomboter.

    Tip: serveer ook eens hartige scones als bijgerecht bij een soep. Of eet een hartige scone bij het ontbijt, de lunch of een picknick! Super!


    De ingrediënten voor de lekkerste scones


    Ondertussen zit je natuurlijk  met smart te wachten op hét recept. Hieronder vind je het! Het gaat om een basisrecept: geen extra vullingen dus. Je kunt echter naar hartelust variëren als je dat wilt. Zo bak je citroenscones door samen met de zure room en het ei de rasp van een citroen en 2 theelepels citroensap toe te voegen. Heb je meer trek in rozijnenscones? Voor 12 scones heb je 50 gram rozijnen nodig.
     

    Enjoy!



    Recept Scones


    Zó bak je zelf de allerlekkerste scones met jam en room!


    Ingrediënten voor ±12 stuks:

    • 250 gram bloem
    • 2½ theelepel bakpoeder
    • 1/3 theelepel zout
    • 50 gram suiker
    • 40 gram koude roomboter
    • 35 gram koude plantaardige margarine
    • 1 ei, losgeklopt in een kopje
    • 100 ml zure room
    • een handje bloem
    • een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat
    • jam naar keuze
    • een potje clotted cream of ¼ liter slagroom, lobbig geklopt met een beetje poedersuiker

    Bereiding:

    1. Vet een bakplaat in met margarine. Verwarm de oven voor tot  175°C.
    2. Scones worden lekker licht wanneer het deeg zo weinig mogelijk bewerkt wordt. Daarom worden de eerste handelingen uitgevoerd met de pulsknop van de foodprocessor. Heb je geen foodprocessor, werk dan met koude handen, gebruik alleen de vingers in plaats van de volle hand en werk zo snel mogelijk. Zet alle ingrediënten van tevoren klaar, zodat er geen vertraging ontstaat tijdens het werken. Met name de boter en de margarine mogen niet warm worden. Dan wordt het resultaat plakkerig.
    3. Begin met de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout in de foodprocessor goed te vermengen.
    4. Snijd de boter en de margarine snel in dunne plakjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel. Meng de vetten met een paar korte pulsen door het meel. Het geheel wordt dan wat kruimelig.
    5. Voeg vervolgens in één keer de zure room en de helft van het ei toe. Puls nog een paar keer en haal het deeg meteen uit de machine zodra het enige samenhang begint te vertonen.
    6. Leg het deeg op het aanrecht en vorm er een platte bol van.
    7. Rol het deeg zonder veel druk uit op een licht met bloem bestoven werkvlak totdat het een dikte heeft van zo’n drie centimeter.
    8. Spoel een scherp uitstekertje met een diameter van 4 à 5 cm even af onder de koude kraan. Droog het niet. Steek er 12 rondjes mee uit het deeg (restjes kun je voorzichtig nog een keer uitrollen).
    9. Leg de scones op de bakplaat en bestrijk ze met een beetje (van de rest van het) ei.
    10. Plaats de bakplaat in de oven. Na 17 à 18 minuten zijn de scones mooi gaar en lichtbruin gekleurd.
    11. Neem ze van de bakplaat en laat ze tot halfwarm afkoelen op een rooster.
    12. Snijd aan tafel de broodjes door en besmeer ze met jam.  Garneer ze met clotted cream of slagroom.

    Tip:

    Lees de tips over bakken, serveren en bewaren in de blog hierboven voordat je begint.


    dinsdag 7 juni 2016

    Zelfgemaakte chocoladepasta met of zonder hazelnoten

    Zelf chocoladepasta maken, kan dat? Natuurlijk! Het is zelfs heel makkelijk.

     
    Deze chocoladepasta onderscheidt zich van andere recepten doordat hij heel licht en luchtig is. Verrukkelijk!

    Kies zelf of je hazelnoten toevoegt of niet. Ideaal voor als een van je gezinsleden een notenallergie heeft!


    Zelfgemaakte chocoladepasta met of zonder hazelnoten


    Broodbeleg in Afrika


    Deze chocoladepasta zag voor het eerst het levenslicht toen ik met mijn gezin in Afrika woonde. 

    Het was in die tijd soms moeilijk om voor voldoende variatie in broodbeleg te zorgen. De karig bevoorrade supermarktjes in onze woonplaats verkochten twee of drie soorten jam en honing. Meer keus was er niet. 

    Je begrijpt: dat gaat snel vervelen!


    Albert Heijn in Afrika?


    Op een dag ging het gerucht dat een van de kleinste supermarktjes een container vol met etenswaren van Albert Heijn had geïmporteerd. 

    We konden het nauwelijks geloven. Was dit een 1-aprilgrap? Albert Heijn-producten midden in Afrika? 

    Toch wilden we deze kans niet voorbij laten gaan.


    Drop, hagelslag, stroopwafels en... chocoladepasta


    En we bleken niet de enigen te zijn, die nieuwsgierig waren. 

    Toen we de straat van de supermarkt inreden, zagen we de rij met auto’s al staan. Allemaal buitenlanders zoals wij! 

    Eenmaal binnen was het dringen geblazen. De supermarkt was niet veel groter dan een gemiddelde huiskamer en veel ruimte was er niet. 

    Maar de ruimte die er was stond inderdaad vol met hagelslag, drop, speculaas, chocolade, stroopwafels, basterdsuiker, beschuiten, blikjes met groenten en fruit… Een ware lusthof!


    Hamsteren!!


    De prijzen voor al dit lekkers waren torenhoog. Desalniettemin werd er gehamsterd bij het leven! 

    Ook wij vulden in rap tempo ons boodschappenmandje. Mijn toen vijfjarige dochtertje Petra mocht kiezen wat ze het lekkerste vond. Haar oogjes glinsterden van de pret!

    Alleen die allerlaatste pot chocoladepasta, die zagen we net verdwijnen in het mandje voor ons… Oeps!


    Zelf chocoladepasta maken


    Het vervolg van dit verhaal laat zich raden. Moeders ging zelf aan de slag met die chocoladepasta. 

    En daar kregen we geen spijt van. De pasta die na enkele pogingen op tafel kwam, bleek veel lekkerder dan welke pasta uit een potje dan ook!

    Je maakt deze chocoladepasta door eiwitten luchtig te kloppen met suiker. Daar gaat dan zachte roomboter doorheen. En op het laatst voeg je echte pure chocolade toe. 

    Voor een lekkere crunch rooster je verse hazelnoten. Zelf roer ik de noten niet door de chocoladepasta heen; als je ze pas aan tafel over je boterham strooit, zijn ze veel krokanter!


    Versgebakken witte bolletjes met zelfgemaakte chocoladepasta


    De chocoladepasta komt het beste tot zijn recht op zacht wittebrood. Mijn zelfgebakken witte roomboter-dinerbroodjes zijn ideaal. Smeer de chocoladepasta direct op het brood zonder boter te gebruiken.


    Recept: zo bak je zelf witte roomboter-dinerbroodjes


    Tip: roomboter-dinerbroodjes belegd met een dikke laag chocoladepasta en wat geroosterde hazelnoten smaken heerlijk bij een high tea!


    Recept Zelfgemaakte chocoladepasta met of zonder hazelnoten


    Zó maak je zelf chocoladepasta: met of zonder hazelnoten

    Ingrediënten:

    • 100 gram pure chocolade (in kleine stukjes gebroken)
    • 2 eiwitten
    • 125 gram poedersuiker
    • 150 gram zachte roomboter
    • 100 gram hazelnoten zonder vliesjes

    Bereiding:

    1. Smelt 80 gram van de chocolade in de magnetron (enkele minuten op vol vermogen; tussendoor af en toe roeren). Laat de chocolade niet te warm worden; net gesmolten is voldoende. Los op het laatst de achtergehouden 20 gram op in de gesmolten chocolade.
    2. Klop de eiwitten luchtig. Voeg vervolgens beetje bij beetje de poedersuiker toe, terwijl je blijft kloppen. Klop de meringue stijf.
    3. Klop in een andere kom de boter heerlijk romig.
    4. Nu mag de boter beetje bij beetje bij de meringue. Klop weer goed totdat er een luchtig mengsel ontstaat.
    5. Voeg in één keer de (nu licht afgekoelde) chocolade toe en klop nogmaals totdat de chocolade helemaal opgenomen is.
    6. Doe de chocoladepasta over in een schone (jam)pot.
    7. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn. Schep ze uit de pan en hak ze grof.
    8. Serveer de hazelnoten in een apart kommetje naast de chocoladepasta.
    9. Besmeer je brood met een laagje chocoladepasta en strooi er indien gewenst wat hazelnoten overheen.

    Tips:

    1. Gebruik liever geen extra pure chocolade. Die bevat te weinig suiker voor dit recept.
    2. De chocoladepasta kan ongeveer een week bewaard worden in een goed afgesloten pot in de koelkast.
    3. Laat de chocoladepasta elke keer voor het serveren een paar uurtjes op kamertemperatuur komen. Dan is hij makkelijk smeerbaar en heerlijk luchtig.
    4. In dit recept wordt gewerkt met rauwe eiwitten. Klik hier voor meer info over het gebruik van rauwe eieren.