Pagina's

donderdag 29 maart 2018

Salade van gerookte kalkoen met dadels en een vijgendressing

Op de valreep vlak voor Pasen nog een makkelijk recept voor een vrolijk én feestelijk voorgerecht: een salade van dunne plakjes gerookte kalkoenborst, kleine blokjes dadel, gerookte amandelen, lentegroene frisée en een fruitige vijgen-balsamicodressing! 

Dit gerecht maakt je paasdiner in één klap speciaal!

Liever geen gerookte kalkoen? Kies in plaats daarvan gerookte kipfilet.


Vrolijke paasdagen!

Recept Salade van gerookte kalkoen met dadels en een vijgendressing


Snuffelen in eetwinkeltjes en delicatessenzaken


Leuk, leuk, leuk! Rondneuzen in kleine eetwinkeltjes, in luxueuze delicatessenzaken of op goed gesorteerde markten; ik kan het niet laten. Alles wat eetbaar is heeft voor mij een ongelooflijke aantrekkingskracht. Ik wil alles zien, ruiken en als het even kan ook proeven. 

Niet vreemd dus dat er in mijn (koel)kast altijd wel een paar potjes, zakjes of blikjes te vinden zijn met excentrieke sausjes, jams, chutneys, koekjes, vleeswaren, ingemaakte groenten en andere lekkernijen.

En als ik al dat lekkers eenmaal in  huis heb, dan wil ik er ook mee koken. Zo komen de lekkerste recepten tot stand!

Een paar voorbeelden? Als je een van mijn trouwe volgers bent, heb je waarschijnlijk de volgende recepten al voorbij zien komen.

Van de Maastrichtse kruisbessenjam van Adriaan de Smaakmaker maakte ik een heerlijke dressing voor mijn gerookte-eendenborstsalade.


Maastrichtse kruisbessenjam


Eendenborstsalade met een kruisbessenjamdressing


De mini-tacotubs van Santa Maria vulde ik met allerlei exotische salades. De lekkerste vulling was die van een kruidige avocadosalsa met gemarineerde grote garnalen! Daar heb ik inmiddels al heel wat fiestas mee opgefleurd!


Tacotubs met gemarineerde garnalen en avocadosalsa



Bij de Bisschopsmolen in Maastricht duikelde ik grof vezelrijk paneermeel op. Dat bleek ideaal te zijn voor mijn Limburgse gehaktballen!


Vezelrijk paneermeel van de Bisschopsmolen



Echte Limburgse gehaktballen met een lekker dik korstje


En heb je weleens Italiaanse bresaola geproefd? Dat is verrukkelijk gedroogd rundvlees, waar je een anders-dan-anders carpaccio van kunt maken die voortreffelijk smaakt.


Carpaccio van Italiaanse bresaola


Een dressing met vijgenkonfijt en balsamicoazijn


Onlangs kocht ik in een delicatessenwinkel onderstaand potje vijgenkonfijt. Mijn kookfantasie sloeg meteen op hol toen ik die proefde. Inslaan die vijgenkonfijt, was mijn primaire reactie! Sindsdien heb ik de konfijt al gegeten met een kaasplankje en bij een sublieme notenpaté en croûte (helaas niet zelfgemaakt, dus geen recept; het spijt me).


Vijgenkonfijt


Veel smaken en structuren in mijn gerooktekalkoensalade


Vorige week maakte ik een saladedressing van de vijgenkonfijt, net zoals ik dat deed met de kruisbessenjam van hierboven. Dat bleek een grandioos succes. Althans, dat vonden mijn man en ik. 

We serveerden hem bij een salade van dunne plakjes gerookte kalkoenborst, zoete sticky dadelblokjes, krokante rookamandelen en lichtbittere blaadjes frisée (of krulandijvie). Al die verschillende smaken - zout, rook, zoet, lichtbitter, friszuur - en structuren - vlezig, crunchy, zachtkleverig - pasten perfect bij elkaar.

De salade kreeg van ons de kwalificatie 'culinaire topper' en dus mag het recept op mijn blog! Geniet ervan!

Nog een paar tips: kun je geen gerookte kalkoenborst vinden? Gebruik dan gerookte kipfilet; ook erg lekker. 

En verder: wij aten de salade als voorgerecht, maar je kunt er ook makkelijk een compleet lunchgerecht van maken. Koop dat wat meer sla - eventueel ook andere slasoorten - en maak als je dat nodig vindt wat meer dressing; de rest van de ingrediënten hieronder in het recept is voldoende voor 4 lunchgerechten. Geef bij je lunchsalade (bij het voorgerecht mag ook, hoor) sneetjes meergranenstokbrood met zaadjes en een botertje gemaakt van roomboter, extra vergine olijfolie en een klein beetje gerookte zoutvlokken.


Recept Salade van gerookte kalkoen met een dressing van vijgenkonfijt


Salade van gerookte kalkoen met dadels en een vijgendressing


Ingrediënten voor een voorgerecht voor 6 personen:


Voor de salade:

  • 500 gram gerookte kalkoenborst
  • 1 ons gerookte amandelen
  • 1/2 krop frisée (krulandijvie)
  • 9 à 10 flinke dadels

Voor de vijgen-balsamicodressing:

  • 5 flinke eetlepels vijgenkonfijt
  • 1,5 eetlepel niet te scherpe grove mosterd, bijvoorbeeld Limburgse mosterd
  • 9 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 3 eetlepels walnotenolie
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Snijd de kalkoenborst met een scherp vleesmes in zo dun mogelijke plakjes. Je zou ook de poelier kunnen vragen om dit voor je te doen.
  2. Hak de amandelen grof.
  3. Was de sla en scheur de blaadjes in kleine krulletjes.
  4. Snijd de dadels in kleine blokjes.
  5. Doe de vijgenkonfijt in een mengbeker of een grote lege jampot. Als er veel grote stukjes in je konfijt zitten, hak die dan eerst wat kleiner, zodat je dressing straks niet te veel klontjes bevat. Schep alle andere dressingingrediënten erbij. Schud de beker goed totdat er een mooie, egale dressing ontstaat. Proef en voeg eventueel nog een beetje van een van de ingrediënten extra toe.
  6. Verdeel de plakjes kalkoen over 6 grote borden. Strooi de amandelen en de dadels eroverheen.
  7. Schep een paar eetlepels dressing door de sla en schep deze voorzichtig om.
  8. Leg op het midden van elk bord een hoopje sla. 
  9. Sprenkel de rest van de dressing over de kalkoenplakjes. 

Tips:

  1. Kun je geen vijgenkonfijt krijgen? Gebruik dan vijgenjam. Voeg niet in een keer 5 eetlepels toe aan je dressing, maar proef goed hoeveel je precies nodig hebt: de hoeveelheid suiker in de jam kan anders zijn dan in de konfijt. 
  2. Dressing over? Je kunt hem in de koelkast makkelijk een paar dagen bewaren. Wel weer even schudden voor gebruik. Lekker door 'gewone' bladsla (eventueel met noten).

Deze Limburgse mosterd is heerlijk in de dressing!

dinsdag 27 maart 2018

Spaanse sherrybouillon met chorizo en tomaat

Wat denk jij: is sherry weer helemaal terug van weggeweest?


Ik hoor geluiden van die strekking de laatste tijd steeds vaker om me heen. En sherry wordt niet alleen meer gedronken, er wordt ook steeds meer mee gekookt. In elk geval door mij! 😉😋

Eén van mijn favoriete sherrygerechten is deze Spaanse sherrybouillon gevuld met kleine blokjes chorizo, stukjes tomaat en ringetjes bosui. Lichtpikant en bomvol smaak!!


Recept Spaanse sherrybouillon met chorizo en tomaat


Bodegas in Jerez de la Frontera


Ben jij al eens in Andalusië geweest? Steden als Sevilla, Granada, Jerez de la Frontera en Málaga oefenen steeds meer aantrekkingskracht uit op ons toeristen. En niet in de laatste plaats omdat het er culinair uitstekend vertoeven is! In de vele restaurants worden geweldige gerechten geserveerd. Het meest bekend zijn de tapas. Wie houdt daar nou niet van?

En bij die Zuid-Spaanse tapas drink je natuurlijk sherry, de bekende versterkte wijn uit Jerez de la Frontera!


Bodega in Jerez de la Frontera


Als je een bezoek brengt aan een (of meer!) van de vele wijnproducenten die Jerez rijk is - een echte aanrader - leer je de sherry in al zijn facetten kennen. Je ziet hoe hij gemaakt en bewaard wordt en, ook niet onbelangrijk, je mag de verschilde soorten sherry proeven. Misschien besluit je wel om een lekkere fles mee naar huis te nemen!


Vaten vol met sherry!


Al eens gehoord van 'shapas'?


Dan kun je mooi meedoen aan een hippe trend die in Nederland de laatste paar jaren in opkomst is: de 'shapas'. 

Tapas kennen we ondertussen allemaal wel. Shapas verschillen daar eigenlijk niet van. Het gaat om dezelfde soort Spaanse hapjes. 

Nieuw is dat ze gecombineerd worden met een glas sherry van precies die soort die er qua smaak het beste bij aansluit. Je ziet hem al aankomen: sherry + tapas = shapas! 

Een beetje gekunsteld misschien, die naam, maar wie maalt daarom? De combinatie sherry + tapa is immers een perfect staaltje van synergie!

Tip: op de website Sherry wines kwam ik een heleboel voorbeelden van shapas tegen mét sherry-advies erbij. Leuk om ideeën op te doen!


Sherry dóór je gerecht 


Ik ben al jaren - lang voor de introductie van de shapas - een fan van sherry. Voor mij is een tapasavond niet compleet zonder een of meerdere glaasjes van het Spaanse goud. Laatst nog stonden er bij ons drie verschillende flessen op tafel én een hele reeks hapjes. Leuk om samen uit te vogelen welke sherry er nou het beste bij welk hapje hoorde!

Daarnaast kook ik ook graag met sherry. Dat wil zeggen: ik gooi de wijn dóór mijn gerechten. Misschien heb je al eens mijn Spaanse gehaktballetjes geproefd? Daar gaat een flinke slok sherry doorheen!


Spaanse gehaktballetjes met sherry en pimentón


Soep met sherry!


Vandaag wil ik nog zo'n sherryrecept in het zonnetje zetten: een stevige zelfgetrokken rundvleesbouillon, op smaak gemaakt met een nootachtige medium sherry en Spaans gerookt paprikapoeder, pimentón. 

Je vult de soep met kleine blokjes Spaanse droge worst, chorizo, tomaat en bosuitjes. Een verrukkelijk Spaans voorgerecht! 

En laat ik het niet vergeten: serveer de soep ook eens in kleine glaasjes als sh/tapa!

Bij mijn Spaanse bouillon serveer ik het liefst een paar sneetjes desemstokbrood besmeerd met pimentónboter: roomboter vermengd met een scheutje Spaanse extra virgen olijfolie, wat (gerookte) zoutvlokken en krokante pimentón-flakes.


Pimentón-flakes


Wanneer ga jij jezelf en je gasten verwennen met deze Spaanse sherrybouillon? Ik wens je alvast veel plezier en: proost!


Sherrybouillon met chorizo en tomaat


Spaanse sherrybouillon met chorizo en tomaat


Ingrediënten voor een voorgerecht voor 6 personen of een tapa:


Voor de zelfgetrokken bouillon:

  • 1 pond runderpoulet of magere runderlappen
  • 1½ à 2 liter water
  • 3 worteltjes
  • 1 prei
  • 1 ui
  • een bosje bladselderij
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 blaadje laurier
  • een stukje foelie
  • ½ theelepel mild kerriepoeder
  • 10 zwarte peperkorrels
  • een mespuntje nootmuskaat
  • vleesbouillonblokjes of bouillonpoeder naar smaak

Voor het afmaken van de soep:

  • 6 rijpe trostomaten
  • een dikke plak fijne chorizo van ongeveer 3 ons
  • 3 bosuitjes
  • een paar takjes bladselderij
  • 3/4 theelepel pimentón
  • 7 eetlepels medium sherry
  • 2 teentjes knoflook

Bereiding:

  1. Maak eerst de rundvleesbouillon. Snijd daartoe de worteltjes in plakjes. Snijd de prei in ringen en was deze goed. Snipper de ui grof. Hak de selderij grof.
  2. Doe alle ingrediënten tot en met de nootmuskaat en 2 vleesbouillonblokjes in een soeppan en breng het geheel net tegen de kook aan. Laat de soep enige uren trekken.
  3. Schep de groenten en het vlees uit de bouillon (bewaar het vlees voor bijvoorbeeld jachtschotel of kroketten). 
  4. Plaats een vergiet in een grote pan, leg er een kaasdoek of een (niet met wasverzachter behandelde) theedoek in en giet de bouillon door de zo ontstane fijne zeef.
  5. Voeg eventueel nog wat water toe aan de bouillon, wanneer er te veel is verdampt; je hebt 1,5 liter bouillon nodig.
  6. Maak de bouillon stevig op smaak met bouillonpoeder of bouillonblokjes; te flauwe bouillon is niet lekker.
  7. Breng in een andere pan wat water aan de kook. Kruis de tomaten in en leg ze 20 seconden in het kokende water. Daarna zijn de velletjes gemakkelijk te verwijderen.
  8. Ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  9. Snijd de chorizo in kleine blokjes.
  10. Breng de bouillon (indien al afgekoeld) opnieuw aan de kook.
  11. Snipper de knoflook zeer fijn. Snipper ook de selderij. Snijd de bosuitjes schuin in stukjes.
  12. Breng de bouillon op smaak met de knoflook, de sherry en de pimentón. Laat de alcohol even verdampen.
  13. Schep vlak voor het serveren de chorizoblokjes, de tomaat, de selderij en de bosui in de soep.
  14. Serveer de Spaanse bouillon met sneetjes stokbrood met pimentónboter, zoals beschreven in het blog hierboven.

donderdag 22 maart 2018

Varkenshaasmedaillons in een romige paprikasaus met cognac

Als je googlet op 'varkenshaas met roomsaus' krijg je meer dan 250.000 zoekresultaten!! Dat vinden jullie met zijn allen dus erg lekker. Een andere conclusie kan ik niet trekken, toch?! 


Daarom vandaag mijn favoriete recept voor varkenshaas met roomsaus. 


Het wordt niet de traditionele champignonroomsaus of een klassieke mosterdroomsaus, maar een roomsaus met drie soorten paprikapoeder en een fikse scheut cognac. Een beetje anders dus, maar zo lekker! Een echte aanrader!


Recept Varkenshaasmedaillons in een romige paprikasaus met cognac


Liever varkenshaasmedaillons


Ik braad mijn varkenshaas liefst niet in zijn geheel. Als je je varkenshaas in (dikke!) medaillons snijdt en die vervolgens bakt, genereer je zo veel meer smaak! Het bakoppervlak - met een krokant, bruin korstje - is immers veel groter; en wie houdt daar nou niet van?


Marineren in cognac en paprika


Als je mijn blog wat vaker leest, weet je waarschijnlijk al dat ik dol ben op marineren. Alweer vanwege die extra smaak die je zo toevoegt! 

Varkenshaasmedaillons marineer ik graag in een mengsel van cognac - of vieux, dat is iets goedkoper - en een ruime hoeveelheid mild paprikapoeder. De marinade is supersnel klaargemaakt, maar dan komt het lange wachten; je varkenshaas wordt het lekkerste als je 24 uur geduld hebt.


Romige en tegelijkertijd pikante paprikasaus


De overheerlijke saus is ook weer in no time klaar. Je braadt je vlees, neemt het uit de pan en houdt het warm. En ondertussen deglaceer je de pan met fond en room. Een paar minuten inkoken, op smaak maken en aan tafel! 

Pas tijdens het op smaak maken wordt je roomsaus pikant. Je gebruikt in dat stadium namelijk twee soorten pikant paprikapoeder: het 'gewone' pikante paprikapoeder en een klein beetje Spaans gerookt paprikapoeder, pimentón. Ik ben daar een groot liefhebber van. Vandaar dat ik er al eens eerder een blog over schreef. Hoeveel pikant paprikapoeder en pimentón je toevoegt, laat ik aan je eigen smaak over, maar ik raad je wel aan met een klein beetje te beginnen en al proevend meer door je saus te roeren. Je paprikaroomsaus mag wel wat pit hebben, maar je bepaalt zelf hoeveel precies. 

Voor nog meer pit kun je je gerecht vlak voor het serveren garneren met zogenaamde pimentón flakes, krokante vlokjes gerookte paprika. Prachtig en lekker! 

Wij eten onze varkenshaasmedaillons in paprikaroomsaus graag met Spätzli, een soort Duitse pasta. Ik neem altijd een paar pakjes daarvan mee als ik in Duitsland ben. Helaas is hij in Nederland moeilijk verkrijgbaar. Maar niet getreurd als je hem niet kunt vinden: dit gerecht is ook erg lekker met verse Italiaanse pasta of gebakken aardappeltjes! Een groentesuggestie: beetgaar gekookte haricots verts. Smullen!


Pimentón flakes


Varkenshaasmedaillons in een romige paprikasaus


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 600 gram grote varkenshaasjes
  • 4 theelepels mild paprikapoeder
  • een forse scheut cognac of vieux; minimaal 1,5 dl 
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • boter of margarine
  • 2 dl rundvleesfond
  • ¼ liter slagroom
  • ±1 theelepel pikant paprikapoeder
  • ±1/2 theelepel pimentón, Spaans gerookt paprikapoeder
  • pimentón flakes voor de garnering
  • enkele eetlepels in ringetjes geknipte bieslook voor de garnering

Bereiding:

  1. Snijd de varkenshaasjes in dikke ronde plakjes (medaillons). Leg de plakjes in een kom en strooi er het milde paprikapoeder overheen. Voeg een forse scheut cognac of vieux toe. Schep het geheel goed om. Laat het vlees zo minimaal 6 uur, maar liefst een heel etmaal marineren.
  2. Verhit wat boter of plantaardige margarine in een koekenpan. Neem het vlees uit de marinade en dep het droog. Bestrooi het met zout en peper en braad de lapjes op middelhoog vuur goudbruin en net gaar. Dat duurt maar een paar minuten. Zorg ervoor dat het vlees niet te bruin wordt. Dan wordt de paprika onaangenaam bitter van smaak.
  3. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. Schenk ondertussen de fond en de room in de koekenpan en roer de aanbaksels los. Laat de saus een beetje inkoken. Maak de saus op smaak met het pikante paprikapoeder, de pimentón en eventueel een nog beetje zout (of bouillonpoeder; ook erg lekker).
  4. Schep op vier (verwarmde) borden een beetje saus en leg de varkenshaasmedaillons in de saus. 
  5. Garneer met de pimentón flakes en de bieslook.

Tips:

  1. Ben je een liefhebber van heel veel saus? Niemand houdt je tegen om de dubbele hoeveelheid te maken... 😉😋
  2. Net als ik verliefd geworden op pimentón? Volg dan de link 'pimentón' voor nog meer pimentón-recepten. Wat dacht je van Spaanse gehaktballetjes of een romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika's?

Heerlijke tapa: Spaanse gehaktballetjes met pimentón



Romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika's


    dinsdag 20 maart 2018

    Feestelijke krabsandwiches voor je paasbrunch

    Onder het motto 'je kunt nooit te veel lekkere recepten hebben voor je paasbrunch' vandaag een recept voor feestelijke brunchsandwiches met krabsalade.


    Wat staat er bij jou op tafel op paasochtend?


    Tip: deze sandwiches zijn ook zeer geschikt voor een high tea!


    Recept Feestelijke krabsandwiches voor je paasbrunch


    Feestelijke krabsandwiches voor je paasbrunch


    Ingrediënten voor ±16 sandwiches:

    • 3/4 wit casinobrood, ongesneden
    • 250 gram vers krabvlees (van de scharen) of surimi
    • 5 eetlepels mayonaise
    • 5 eetlepels lobbig geklopte slagroom (ongezoet)
    • 1/2 eetlepel tomatenketchup
    • 2 eetlepels medium sherry
    • wat sprietjes bieslook, in kleine stukjes geknipt
    • een mespunt cayennepeper
    • een mespunt pikant kerriepoeder

    Bereiding:

    1. Leg het brood een tijdje in de vriezer totdat het wat harder is. Het is dan makkelijker in zeer dunne plakjes te snijden. Verwijder eerst de korsten van het brood. Snijd dan 16 sneetjes brood af. Dat gaat het beste met een snijmachine, die je instelt op 6 mm. Maar ik ga ervan uit dat je die niet hebt; gebruik dan een scherp gekarteld broodmes. De sneetjes moeten dunner worden dan dat de bakker ze zou snijden.
    2. Rafel de krab of snijd de surimi in blokjes en verdeel deze blokjes in ‘rafeltjes’.
    3. Roer van alle andere ingrediënten behalve de slagroom een sausje.
    4. Schep de slagroom er voorzichtig doorheen.
    5. Vermeng het krabvlees met de saus.
    6. Bestrijk 8 sneetjes brood met een ruime portie krabsalade.
    7. Dek af met de andere 8 sneetjes. Druk de sandwiches voorzichtig aan.
    8. Snijd de sandwiches diagonaal door. Veeg het mes tussendoor af en toe af met een stukje keukenpapier. Zo blijft het snijvlak van de sandwiches mooi ‘schoon’.
    9. Leg de boterhammetjes op een schaal. Als je de schaal zorgvuldig afdekt met huishoudfolie, kun je de sandwiches enige uren in de koelkast bewaren. Ze zijn het lekkerste wanneer ze goed koud geserveerd worden.

    Tips:

    1. Zelf gebruikte ik in plaats van casinobrood speciaal pane per tramezzini dat ik bij de groothandel kocht. Ik schreef hier al eens eerder een blog over. 
    2. Aanvulling: tegenwoordig kun je behalve bij diverse groothandels ook bij de Jumbo het sandwichbrood kopen dat ik gebruikte voor de foto.
    3. Uiteraard kun je ook ander brood gebruiken. Kies voor brood met een niet te grove structuur, zodat de krabsalade niet door het brood heen 'lekt'.
    4. Heb je nog een restje krabsalade over, gebruik dit dan als vulling voor kleine saladecups. Hou er rekening mee dat de saladecups snel zacht worden. Vul ze dus pas vlak voor het serveren.
    5. Nog meer brunchrecepten? Volg de link 'brunch' en maak je keuze! Aanraders: dinerbroodjes met zelfgemaakt kipgehaktbrood, speltboterhammetjes met bresaola en truffelmayonaise, chocoladebroodjes met amandelen, zelfgemaakte chocoladepasta en walnotenmuffins met honingglazuur en dadels!

    Dinerbroodjes met zelfgemaakt kipgehaktbrood

    Speltboterhammetjes met bresaola en truffelmayonaise

    Chocoladebroodjes met amandelen

    Zelfgemaakte chocoladepasta

    Walnotenmuffins met honingglazuur en dadels

      woensdag 14 maart 2018

      Franse salade van gerookte zalm, maïs en tomaten

      Doe jij dat ook weleens, lekkere gerechten uit een restaurant thuis namaken en er dan gelijk een eigen draai aan geven? Geweldig hè, om creaties van inventieve restaurantkoks als inspiratiebron te gebruiken!

      Neem nou deze lenteachtige salade. Al weer jaren geleden lunchte te ik op een zonnig terras in het centrum van Parijs. Ik bestelde een lichte salade met daarbij wat brood.

      De ober bracht mij een prachtige diepe schaal vol met crunchy bladsla; allemaal verschillende soorten blaadjes variërend van frisgroen tot paarsbruin. Het vrolijke uiterlijk van de sla werd versterkt door een gulle hoeveelheid rode tomaatblokjes, gele maïskorrels en vlezige reepjes dik gesneden roze gerookte zalm, die als een soort confetti over de sla was gestrooid. Daarbij serveerde hij een glazen kannetje met een klassieke Franse vinaigrette.

      Ik genoot van de perfecte combinatie van de zoete, zoute en friszure smaken! En van het markante samenspel van de krokante groenten en de zachte op de tong smeltende zalm.

      Nog regelmatig lunch ik thuis met deze salade. Maar af en toe serveer ik hem ook wel als voorgerecht. Met wat minder bladsla en een iets meer verfijnde vinaigrette, waar ik een flinke slok nootachtige medium sherry aan toevoeg.

      Een echte aanrader voor de komende paasdagen! Maar laat je er niet van weerhouden deze gerooktezalmsalade het hele jaar door te maken! 


      Tip: soms vervang ik een deel van de gerookte zalm door kleine rivierkreeftjes voor een aantrekkelijke variant!



      Recept Franse salade van gerookte zalm, maïs en tomaten


      Franse salade van gerookte zalm, maïs en tomaten


      Ingrediënten voor een voorgerecht voor 4 personen:

      • een stukje gerookte zalm van ±300 gram (liever geen dunne plakjes)
      • 3 rijpe trostomaten
      • ±60 gram gemengde krulsla
      • een blik krokante maïs
      • 3 eetlepels medium sherry
      • 3 eetlepels balsamicoazijn
      • 9 eetlepels extra vergine olijfolie
      • ±1½ theelepel mosterd
      • 1 á 2 theelepels poedersuiker (naar smaak)
      • versgemalen zwarte peper, zout

      Bereiding: 

      1. Ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
      2. Scheur de sla in stukjes.
      3. Laat de maïs uitlekken.
      4. Snijd de gerookte zalm in plakjes of reepjes.
      5. Verdeel de vis over vier grote borden. Strooi de tomatenblokjes en de maïs eroverheen. Leg op het midden van elk bord wat sla.
      6. Doe de rest van de ingrediënten over in een mengbeker of een lege jampot. Schud het geheel goed zodat er een gebonden vinaigrette ontstaat. Proef en voeg eventueel nog wat zout, peper of poedersuiker toe.
      7. Schenk vlak vóór het serveren de vinaigrette over de salades. 

      dinsdag 13 maart 2018

      Feestelijk mediterraan shared dining-menu


      Vraagje: wat hebben de volgende gerechten met elkaar gemeen?


      Het antwoord is simpel: als je ze allemaal tegelijk op tafel zet, vormen ze samen een feestelijk én verrukkelijk mediterraan shared dining-menu! Zo gezellig; ideaal voor de paasdagen. Dus nodig die vrienden en familie maar vast uit!

      Hoe de gerechtjes er uitzien? Bekijk de foto's hieronder maar. Loopt het water je al in de mond? Achter de gerechtnamen hierboven zitten linkjes naar de recepten!

      Veel plezier ermee en prettige paasdagen!



      Bladerdeegflapjes gevuld met kruidig gehakt en tomaat



      Italiaanse kalfsgehaktballetjes


      Slawraps met heerlijk gekruide varkenshaasreepjes




      Italiaanse toastjes met frisse artisjokkencrème en gedroogde ham


      Salade van garnalen met avocado, tomaat en kruiden


      Mini-schaaltjes met couscoussalade met gemarineerde kipblokjes, kruiden en paprika


      Mini-kipschnitzels met een heerlijk milde tapenade


      Salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, olijven en verse kruiden

      Verrukkelijke chocolade-desserttaart met rood fruit en slagroom

      donderdag 8 maart 2018

      Gezellig vegetarisch share-menu voor Pasen

      Nog een week of drie en dan staat Pasen alweer voor de deur! Komt de hele familie dit jaar bij jou langs? Dan ben je vast al naarstig op zoek naar een leuk menu voor het diner!

      Mijn advies: pak het dit jaar eens wat minder conventioneel aan. Ga niet voor een klassiek 3-gangenmenu met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, maar maak een heleboel kleine hapjes en zet die tegelijkertijd op tafel.

      Je gasten kunnen ze dan samen delen, sharen. Daarmee is je hippe share-menu een feit! Gezellig!

      Hier onder zal ik wat suggesties doen voor een aantal gerechtjes die samen een geweldig share-menu vormen. 

      Speciaal: het hele menu is vegetarisch! We zitten op dit moment immers midden in de Week zonder vlees. Maar waarom zouden we na deze week - en dus ook tijdens de paasdagen - stoppen met het eten van lekkere vegetarische hapjes?

      Uiteraard hoef je de onderstaande lekkernijen niet allemaal te maken, een selectie is ook prima!



      Koffiekopjes met een romige soep van geroosterde tomaten en paprika's


      Koffiekopjes of kleine glaasjes met een romige soep van geroosterde tomaten en rode puntpaprika's.

      Dit is een heerlijk warm soepje om je avond mee te starten. 

      Liever geen losse amuse vooraf? Zet tussen de andere hapjes een mooie soepterrine op tafel zodat iedereen zichzelf kan bedienen! Volg alle rode linkjes voor dit recept en degene hieronder.


      Scones met zongedroogde tomaten en basilicum, belegd met mozzarella


      Scones met ingebakken stukjes zongedroogde tomaat en basilicum, besmeerd met een beetje roomboter en belegd met mozzarella. 


      In plaats van mozzarella kun je ook kiezen voor een romige burrata. 

      Lekker als hapje op zich, maar ook de combinatie met de soep is fantastisch!


      Pikante knoflook-kaasdip om te delen



      Flinterdunne toast van pizzadeeg


      Om bij de kaas te blijven: wat dacht je van een zachte kaasdip met een kruidige, pittige knoflooksmaak? 


      Verrukkelijk met zelfgebakken flinterdunne Italiaanse toast, die wij hier in huis pizzatoast noemen. Die toast smaakt overigens ook weer lekker bij de soep. 

      Liever niet zelf aan de slag met brooddeeg? Koop dan gewoon een zak tortillachips of nachos voor bij je kaasdip!


      Er gaat niets boven zelfgemaakte hummus


      Een klassieker bij de pizzatoast is zelfgemaakte hummus


      Het recept is supermakkelijk en hummus uit eigen keuken is zo veel lekkerder dan die uit de supermarkt! Ook prima voor erbij: vers pitabrood.


      Courgettepannenkoekjes met een frisse citroen-knoflookdip


      Deze Turkse courgettepannenkoekjes zijn zo lekker, dat ze in 2016 zelfs het meest bekeken recept van mijn blog waren! 


      Maken dus! Serveer ze met een frisse dip.


      Krieltjes met zongedroogdetomatenboter


      Mis je nog een aardappelgerecht? Mijn mediterrane krieltjes met zongedroogdetomatenboter zijn een echte aanrader!



      Frisse linzenschotel met tomaat, parika en venkelzaad


      Nog zo'n verrukkelijk mediterraan gerechtje: een frisse Italiaanse linzenschotel met tomaat, paprika en venkelzaad


      Serveer de linzen in kleine glaasjes, verrines, voor een feestelijk effect!


      Kruidig gemarineerde zwarte olijven


      Lekker om tussendoor van te pikken: kruidige gemarineerde olijven.


      Heb je na al deze feestelijke vegetarische hapjes nog een plekje over voor een dessert? 

      Volg dan de link 'desserts' en neus eens rond tussen mijn recepten. 

      Mijn voorstel gaat in de richting van een fruitig dessert met aardbei.


      Aardbei-appelsalade met bosaardbeitjeslikeur


      De eerste voorjaarsaardbeien, bijvoorbeeld de heerlijk zoete lambada's, liggen alweer bij de groenteboer! Eet ze puur of met slagroom of ijs. Of dronken. Dronken? Ja, in een fruitsalade met bosaardbeitjeslikeur! Zo lekker!

      Tip: een heleboel van de bovengenoemde gerechten kun je op paaszaterdag al maken of tenminste voorbereiden. Heel  handig!


      Voor de liefhebbers van vlees en vis: houd mijn volgende blog in de gaten. Daarin de menukaart en de recepten voor een feestelijk mediterraan share-menu met naast groentegerechtjes ook vlees, kip en vis!


      Ik wens je gezellige paasdagen!


      dinsdag 6 maart 2018

      Goddelijke walnoten-kruidcake met honingglazuur en sukade

      Taart vind ik iets voor een feestje, maar cake mag van mij altijd. Dus ook op een gewone doordeweekse dag. Die fleurt daar alleen maar van op! Van vind jij?

      Twijfel je nog? Stop, wacht!

      Misschien moet je eerst deze goddelijke walnoten-kruidcake bakken en dan pas antwoord geven op mijn vraag. Wedden dat je het na het proeven van de cake helemaal met me eens bent?!



      Goddelijke walnoten-kruidcake met honingglazuur en sukade





      Wakker liggen van cake


      Herken jij je hierin? Af en toe is er weleens een nacht dat je te onrustig bent om snel in slaap te vallen. 

      Van anderen krijg je dan het advies: "Als je niet kunt slapen, moet je aan iets heel leuks denken en dan komt de slaap vanzelf!"

      Nou, ik kan je verzekeren dat dat voor mij niet altijd opgaat. Want iets leuks, dat heeft bij mij steevast met lekker eten te maken. En als ik daaraan denk, wordt inslapen nog moeilijker...

      Laten we bijvoorbeeld het onderwerp van dit blog nemen, cake (leuk genoeg toch?). 

      Als ik me daarop focus 's nachts, kan ik het slapen echt wel vergeten. 

      In de eerste plaats ga ik dan dagdromen - alhoewel, nachtdromen is meer van toepassing, maar dan wel klaarwakker - van een lekkere kop warme thee met een dikke plak cake. 

      En als ik niet anders kan dan toegeven dat dat er helaas niet in zit, dan ga ik recepten liggen bedenken voor de cake die ik de volgende ochtend beslist wil gaan bakken. Als ik na zo'n slechte nachtrust tenminste nog uit bed kan komen...


      Cakebakboek


      's Nachts denken aan cake is dus niet zo'n slim plan. 

      Als klein kind wist ik dat eigenlijk al. Ik kan me herinneren dat ik als zesjarige bij tijd en wijle obsessief naar cake lag te verlangen in mijn bed.

      De boosdoener was een prentenboekje dat ik soms stiekem las in het licht dat door een kier vanuit de gang mijn kamer binnen scheen. Het luisterde naar de voor zichzelf sprekende titel 'Jan Klaassen bakt een cake'. Je voelt hem al aankomen: het verhaal had niet veel om het lijf. Maar de plaatjes, die waren zo verleidelijk...

      Dat cakeblik met dat verrukkelijke beslag druipend over de randen, die keuken vol gekliederd met de lekkerste ingrediënten, Jan Klaassen die alles oplikte. 

      Zoals dat gaat in kinderboeken mislukte de cake - Jan Klaassen viel in slaap voor de deur van de oven met alle gevolgen van dien - maar Katrijn maakte alles weer goed door onverwacht thuis te komen met een bij een vriendin gebakken cake. 

      En dus volgde er weer zo'n smakelijke tekening. Precies, die geurige mok thee met een dikke plak cake!


      Wakkerligcake met mijn eigen specerijenmengsel, walnoten, honingglazuur en sukade


      Al brengt een cakenacht me dus niet veel nachtrust, aan die van laatst heb ik wel een fantastisch cakerecept overgehouden: voor een kruidcake met honing en walnoten. En daar profiteren jullie vandaag van!


      De walnoten voor mijn cake liggen al klaar


      Mijn walnoten-kruidcake is heerlijk zacht, smeuïg en sappig van structuur door het gebruik van zonnebloemolie. Maar de boter ontbreekt ook niet, want die romige botersmaak sluit perfect aan bij het overheerljke specerijenmengsel dat ik samenstelde. 

      Geurige Ceylonkaneel, pittig gemberpoeder, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat: in de juiste verhoudingen en de juiste hoeveelheden maken ze een juweeltje van deze walnotencake. 

      De honing, de sukade en de twee soorten basterdsuiker zorgen voor de zoetheid, al is die beslist niet overheersend.


      Kortom een droom van een cake!



      Recept Walnoten-kruidcake met honingglazuur en sukade


      Goddelijke walnoten-kruidcake met honingglazuur en sukade


      Ingrediënten voor een cake met een bodem van ±27 cm:


      Voor de cake:

      • 75 gram walnoten
      • 90 gram zachte roomboter
      • 120 gram zonnebloemolie
      • 125 gram witte basterdsuiker
      • 100 gram bruine basterdsuiker
      • 30 gram vloeibare honing
      • een mespunt zout
      • 1,5 theelepel gemalen kaneel, bij voorkeur Ceylonkaneel (zie mijn eerdere blog hierover)
      • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
      • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
      • een mespunt gemberpoeder
      • een mespunt gemalen kardemom
      • 4½ ei, losgeklopt in een kopje
      • 225 gram zelfrijzend bakmeel
      • een beetje boter en bloem of zelfrijzend bakmeel voor het preparen van de bakvorm

      Voor de garnering:

      • 125 gram poedersuiker
      • 3 eetlepels vloeibare honing
      • ±1 eetlepel koud water
      • 50 gram sukade
      • 30 gram walnoten 
      • 30 gram geschaafde amandelen

      Bereiding:

      1. Verwarm de oven voor tot 160°C (conventionele oven).
      2. Vet de cakevorm in met boter en bestuif hem vervolgens met een dun laagje bloem.
      3. Hak de walnoten (voor het beslag) vrij grof.
      4. Klop in een beslagkom de boter en de olie romig met de mixer.
      5. Voeg het zout, de twee suikersoorten, de honing en de specerijen toe en klop door totdat er een smeuïge massa ontstaat.
      6. Klop één voor één de eieren door de botermix. Los elk ei eerst goed op alvorens het volgende toe te voegen. 
      7. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en schep of klop het door het beslag.
      8. Schep ook de walnoten door het beslag.
      9. Doe het beslag over in de cakevorm.
      10. Bak de cake in 65 à 70 minuten gaar en licht bruin. Draai de oven op het einde eventueel 10° lager als de cake te bruin dreigt te worden. De cake is gaar zo gauw een erin gestoken satépen er schoon uit komt. Bak de cake niet te lang. Hij moet nog een beetje sappig en spekkig blijven en nauwelijks korstjes hebben.
      11. Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een koekenpan zonder vet. Hak de walnoten voor de garnering in stukjes.
      12. Roer van de poedersuiker, de honing en het water een stevig glazuur zonder klontjes.
      13. Stort de cake op een rooster. Laat hem niet afkoelen voordat je hem garneert; dan trekken de smaken van het glazuur beter in het gebak. 
      14. Prik met de satépen her en der vrij diepe gaatjes in de cake. Heerlijk als die zich zo meteen volzuigen met glazuur. 
      15. Bestrijk de cake met het glazuur. Verdeel de walnoten, het amandelschaafsel en de sukade over het glazuur voordat het de kans krijgt hard te worden.
      16. Laat de cake afkoelen. 

      Tips:

      1. Zoals de meeste baksels met specerijen, is ook deze walnoten-kruidcake pas echt op zijn best de dag nadat hij gebakken is. Dan hebben alle smaken uitgebreid de kans gehad om zich optimaal te ontwikkelen! Kun jij zo lang wachten met proeven?
      2. Volg de link 'cake' voor nog meer heerlijke cakerecepten!