Pagina's

woensdag 20 december 2017

10 Limburgse feesthapjes voor oudejaarsavond: voor echte bourgondiërs!

Dit jaar was voor mij een jaar met veel Limburgse nostalgie. Logisch als je bezig bent met het schrijven van een Limburgs kerstkookboek. Elk recept riep weer zijn eigen herinneringen op!


Inmiddels hebben heel wat van die Limburgse feestrecepten ook hun weg gevonden naar dit blog mét alle verhalen die erbij horen!


Je zult ondertussen wel begrijpen waar ik naartoe wil: mijn gezin en ik gaan dit jaar helemaal in stijl op zijn Limburgs afsluiten.


Hoe we dat gaan doen? Door op oudejaarsavond een waar Limburgs feestbuffet op tafel te zetten!

Natuurlijk wil je nu wel weten wat er dan zoal op dat buffet zal staan. Ik moet mijn keuze zelf ook nog maken, maar ik heb wel al een aantal heel lekkere ideeën...

Hieronder vind je de gerechten waar ik tussen twijfel, mét linkjes naar de stap-voor-stap recepten.

Ga jij dit jaar ook op Limburgse wijze uitzwaaien net zoals wij? Voor welke hapjes kies jij dan?

Ik wens je in elk geval veel plezier en natuurlijk smakelijk eten. En proost! Want de bubbelwijn mag niet ontbreken op oudejaarsavond!


Kerstkrans gevuld met pittig Limburgs gehakt


We beginnen de avond zo goed als zeker met een borrelgerecht. Jij ook?

Wat dacht je van een hartige kerstkrans gevuld met Limburgs gehakt? Ik zet hem altijd gewoon op tafel met een mes ernaast. Zo kan iedereen zijn eigen stukje afsnijden, de fanatiekste snoepers een grotere portie dan de anderen...


Amuse van een aardappelkoekje met gerookte zalm


Ik vind het altijd leuk om iedereen voor de echte maaltijd alvast een voorproefje te geven van wat er komen gaat. Misschien serveer ik wel deze amuse van een klein aardappelpannenkoekje, een riefkeukske, belegd met gerookte zalm. Culinair genieten!


Een bord vol met Limburgse koude schotel


De hoofdmaaltijd wordt sowieso een traditioneel Limburgs koud buffet, want zo'n buffet hoort in Limburg onlosmakelijk bij een feestje! Wat het middelpunt van mijn buffet wordt? Een koude schotel natuurlijk, oftewel een onvervalste Limburgse huzarensalade!


Tomaatjes met een boozy garnalenvulling


Om de huzarensalade heen liggen altijd allerlei andere lekkere koude hapjes. Zoals deze verrukkelijke tomaatjes gevuld met een boozy garnalensalade. Pure luxe!


Slawraps met zalmsalade


Slawraps gevuld met een romige zalmsalade zijn ook een optie!


Salade van gerookte eendenborst met appeltjes en walnoten


Wil je iets heel exclusiefs voor je koude buffet, zet dan een grote schaal op tafel met een salade van gerookte eendenborst. Daar gooi je beslist hoge ogen mee!

Nog uitgebreider tafelen? Denk dan aan gevulde eieren of Limburgse asperges gerold in een plakje Livarsjink, ham van de Limburgse kloostervarkens uit Echt!


Oliebollen met een tic


Aan een toetje doe ik op zo'n avond niet echt. Na het hartige buffet mag iedereen uitbuiken. Ik zet een grote pot thee (of meerdere, want ik ben zelf een enorme theeleut...) en de cappuccino of espresso zijn selfservice. Daarnaast zet is wat zoet lekkers neer. Voor wie nog een plekje overheeft. Niets moet, maar de rest van de avond kan iedereen zich op elk willekeurig moment van zoete hapjes bedienen zo veel als hij of zij wil.

Wat zet ik klaar? Geen oudejaarsavond kan zonder oliebollen natuurlijk. Dus die staan prominent tafel. De mijne zijn altijd vers uit eigen keuken en hebben een twist: er zit wat Grand Marnier in. MMMM... Met alleen maar hoofdletters M!


Appel-kruimelvlaai


Als ik tijd genoeg heb, bak ik misschien wel mijn favoriete vlaai: een greumelkesvlaai, kruimelvlaai dus, gevuld met gekaramelliseerde appeltjes.


Meringuepaddenstoeltjes


En wat vind je van deze delicate kleine meringuepaddenstoeltjes? Die doen denken aan de champignons, die vroeger in de Limburgse grotten werden gekweekt. Stiekem vind ik deze zoete variant veel lekkerder...


Suikeramandelen uit Limburg


Misschien wel het allerlekkerste zoete hapje van de avond is meteen ook het allerkleinste. Alhoewel, dat hangt ervan af hoeveel je ervan eet. Probeer maar eens weerstand te bieden aan deze krokante versgemaakte suikeramandelen. Wedden dat je dat niet lukt...

Ik hoop dat ik je voldoende geïnspireerd heb om er dit jaar een Limburgs lekkere oudejaarsavond van te maken. Veel plezier!


Ik wens je alvast een fantastisch 2018 of op zijn Limburgs: Zaelig Nuujjoar!


vrijdag 15 december 2017

Hartige scones voor een hartige high tea!

Wil je tijdens de feestdagen een high tea organiseren, maar mag het allemaal wel een beetje minder zoet?


Waarom maak je er dan geen Hartige High Tea van?!


Eerst serveer je heerlijke sandwiches of mini-broodjes met lekker beleg. En daarna zet je geen zoete scones met jam en room op tafel, maar hartige scones. Bijvoorbeeld de scones met oude kaas en bieslook van het recept helemaal onder aan dit blog!


Hartige scones voor een hartige high tea!


Andere hartige scones zijn ook een optie. Op Culinaire Bagage vind je ook het recept voor scones met chorizo, rode puntpaprika en kaas.


Scones met chorizo, rode puntpaprika en kaas


En wat dacht je van scones met zongedroogde tomaten en basilicum, belegd met mozzarella?


Scones met zongedroogde tomaten en basilicum, belegd met mozzarella


Je sluit je hartige high tea af met allerlei soorten hartig gebak en kleine hapjes. Ik heb wel een paar suggesties, maar de keus is aan jou. In ons gezin zijn we dol op de mini-saucijzenbroodjes met Indonesisch gehakt van de foto hieronder.


Mini-saucijzenbroodjes met Indonesisch gehakt


Maar als je voor bladerdeeg wilt gaan, zijn de flapjes gevuld met pittig gekruid gehakt en tomaten ook erg lekker!


Bladerdeegflapjes gevuld met pittig gekruid gehakt en tomaten


Heerlijk luxe zijn de toastjes met Italiaanse bresaola en zelfgemaakte truffelmayonaise!


Toastjes met Italiaanse bresaola en zelfgemaakte truffelmayonaise


Een alternatief voor deze toastjes: beleg ze met gedroogde ham en frisse artisjokkencrème.


Toastjes met gedroogde ham en frisse artisjokkencrème


Ook een vishapje erbij? Wij zouden gaan voor deze zalige zalmhapjes bestaande uit krokante saladecups gevuld met romige zalmsalade.


Saladecups gevuld met romige zalmsalade


Of vul de cupjes eens met een feestelijke boozy garnalensalade.


Saladecups met een feestelijke boozy garnalensalade


Een winters high tea-hapje met gevogelte? Toastjes met zelfgemaakte rillettes de canard, een soort paté van gekonfijte eendenbouten, zijn absoluut verrukkelijk!


Rillettes de canard


Wil je toch nog afsluiten met een licht-zoete noot zonder de hartige touch te verliezen? Dan moet je eens mijn dadel-pindaspread proberen! Je serveert hem met geroosterde pitabroodjes.


Dadel-pindaspread



Welke gerechtjes je ook kiest, ik wens je in elk geval veel plezier met je hartige high tea!


Gezellige feestdagen!


Recept Scones met kaas en bieslook




Hartige scones met kaas en bieslook voor je hartige high tea


Ingrediënten voor ±12 stuks:

  • 250 gram bloem
  • 2½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 50 gram grof geraspte oude kaas
  • 50 gram grof geraspte belegen kaas
  • 25 gram koude plantaardige margarine
  • 25 gram koude roomboter
  • 1 ei, losgeklopt in een kopje
  • 125 ml zure room
  • 3 volle eetlepels fijngeknipte verse bieslook
  • een handje bloem voor het bestuiven van het werkvlak
  • een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat
  • roomboter

Bereiding:

  1. Scones worden lekker licht wanneer het deeg zo weinig mogelijk bewerkt wordt. Daarom worden de eerste handelingen uitgevoerd met de pulsknop van de foodprocessor en wordt het deeg daarna alleen nog maar met de vingertoppen beroerd. Heb je geen foodprocessor, werk dan met koude handen, gebruik alleen de vingers in plaats van de volle hand en werk zo snel mogelijk. Zet alle ingrediënten van tevoren klaar, zodat er geen vertraging ontstaat tijdens het werken. Met name de boter en de margarine mogen niet warm worden. Dan wordt het resultaat plakkerig.
  2. Begin met de bloem, het bakpoeder, de twee soorten kaas en het zout in de foodprocessor goed te vermengen.
  3. Snijd de boter en de margarine snel in dunne plakjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel. Meng de vetten met een paar korte pulsen even door het meel. Het geheel wordt dan wat kruimelig.
  4. Voeg vervolgens in één keer de zure room en de helft van het ei toe. Puls nog een paar keer en haal het deeg meteen uit de machine zodra het enige samenhang begint te vertonen.
  5. Leg het deeg op het werkvlak en strooi er de bieslook overheen. Verdeel de kruiden met kleine kneepjes van de vingertoppen snel door het deeg. Stop weer zo snel mogelijk.
  6. Vet een bakplaat in met margarine. Verwarm de (liefst conventionele) oven voor tot 175°C.
  7. Rol het deeg zonder veel druk uit op een licht met bloem bestoven werkvlak totdat het een dikte heeft van zo’n drie centimeter.
  8. Spoel een scherp uitstekertje met een diameter van 4 à 5 cm even af onder de koude kraan. Droog het niet. Steek er 12 rondjes mee uit het deeg (restjes kun je voorzichtig nog een keer uitrollen). 
  9. Leg de scones op de bakplaat en bestrijk ze met het overgebleven ei.
  10. Plaats de bakplaat in de oven. Draai na tien minuten de oven terug naar 150°C. Nog eens zeven minuten later zijn de scones mooi gaar en lichtbruin gekleurd.
  11. Neem de scones van de bakplaat en laat ze tot halfwarm afkoelen op een rooster. Snijd aan tafel de broodjes open en besmeer ze met een beetje roomboter.
  12. Scones kunnen een paar dagen bewaard worden. Piep ze dan vóór het serveren even op in de magnetron.

Tips:

  1. Traditioneel worden scones geserveerd bij een Engelse afternoon tea, maar deze hartige scones smaken ook prima als lunch- of ontbijtbroodjes. Geef ze ook eens als bijgerechtje bij (tomaten)soep.
  2. Wil je nog wat extra tips voor het bakken van de allerlekkerste scones? Surf even naar mijn blog over zoete scones! 
  3. Nog meer lezen over het fenomeen high tea? Lees dan ook mijn blog over de zoete kerst-high tea!

woensdag 13 december 2017

Een kerstbrunch op z'n Limburgs!

Hoe gezellig de kerstdagen ook zijn, voor veel mensen komt er nogal wat stress bij kijken...
Zeker als je veel gasten over de vloer krijgt, kan de spanning op eerste of tweede kerstdag behoorlijk oplopen.

Mijn advies: ontstress door al je gerechten al voor eerste kerstdag te maken!

Voor een formeel kerstdiner kan dat moeilijk zijn. Maar waarom organiseer je in plaats daarvan geen kerstbrunch? Wedden dat veel van je gasten dat nog leuker en lekkerder vinden ook? Vooral kinderen zullen blij zijn!

Wat dacht je van een kerstbrunch in Limburgse stijl met feestelijke hapjes die populair zijn in het zuiden van het land? Heerlijk bourgondisch en gezellig!


Hieronder zal ik wat suggesties doen voor gerechten die je zou kunnen serveren. Maak zelf maar een keuze. Alle recepten vind je op dit blog. Makkelijk. En lekker dat ze zijn!


Kerstpasteitjes met romige kippenragout


Dit vindt iedereen lekker: kerstpasteitjes van krokant bladerdeeg gevuld met romige kippenragout. De ragout maak je al een dag eerder. Vlak voor het serveren warm je hem op in een pan onder toevoeging van een paar eetlepels water. De pasteibakjes koop je kant-en-klaar. Die hoeven alleen nog maar even in de oven.


Kerstkrans gevuld met Limburgs gehakt


Je zou een zoete kerstkrans kunnen bakken gevuld met amandelspijs, maar deze hartige krans met Limburgs gehakt is minstens zo lekker. Serveer hem koud of warm (20 minuten opwarmen in een oven van 150°C).


Romige Limburgse mosterdsoep met spekjes en prei


Lekker warm worden met een flinke kop winterse soep. Wie wil dat nou niet als het buiten guur is?! Deze Limburgse mosterdsoep valt bij iedereen in de smaak. Je hoeft hem op kerstdag alleen maar even op te warmen op het vuur.


Boterham met Limburgse gehaktbal en mosterdmayonaise


Braad de dag voor kerst een grote pan vol met Limburgse gehaktballen, laat ze afkoelen en bewaar ze in de koelkast. Op kerstochtend snijd je de ballen in dunne plakjes. Even een sausje roeren van mayonaise, mosterd en honing (kan ook al een dag eerder), lekker brood erbij en laat iedereen maar zijn of haar eigen Limburgse boterham met gehaktbal en mosterdmayonaise smeren. Smullen voor groot en klein!


Keersekeukskes, Limburgse kersenpannenkoekjes


Keersekeukskes, Limburgse kersenpannenkoekjes zijn ideaal voor een kerstbrunch. Lekker zoet en warm. Bak ze op 24 december en bewaar ze in de koelkast. Opwarmen kan in de magnetron (een paar minuten op half vermogen, afhankelijk van de hoeveelheid) of in de oven (afgedekt met aluminiumfolie een kwartier op 150°C).


Limburgse appel-kruimelvlaai


Zelf vlaai bakken is zo leuk om te doen! En je kunt deze appel-kruimelvlaai makkelijk een dagje bewaren, gewoon onder een stolp of afgedekt met huishoudfolie buiten de koelkast. Genieten!


Zelfgebakken ontbijtkoek voor je kerstbrunch


Heb je al eens zelf ontbijtkoek gebakken of peperkoek, zoals we hem in Limburg noemen? Dit is een van de makkelijkste gerechten om te bakken, zelfs voor beginners. De koek is het lekkerst een dag na het bereiden omdat de smaken zich dan heerlijk kunnen ontwikkelen. Snijd de peperkoek in dunne plakjes en besmeer die met zachte roomboter. Ideaal voor een brunch!


Ontbijtkoekmuffins met noten en sukade


Liever iets hippers dan een 'gewone' ontbijtkoek? Bak dan deze ontbijtkoekmuffins! Ze hebben superveel smaak en zijn heerlijk luchtig!


Zelfgebrande suikeramandelen



 Ben jij ook zo verzot op die verrukkelijke zoete gebrande amandelen van de kerstmarkt? Zelf maken is een koud kunstje en het gaat er heerlijk van ruiken in huis! Ook niet onbelangrijk: zelfgebrande amandelen zijn veel goedkoper dan hun broertjes van de markt...


De allerlekkerste appelcompote


Zelfgemaakte appelcompote is een ware traktatie! Verras je gasten met dit feestelijke gerecht, dat zijn heerlijke smaak dankt aan het gebruik van vier verschillende soorten appels, karamel, echte vanille, Ceylon-kaneel en een scheutje rum!


Stoofpeertjes met rode port


Stoofpeertjes horen er helemaal bij in deze tijd van het jaar. Deze zijn gestoofd in rode port voor extra veel smaak!


Superluchtige frambozenmousse voor kerst


Nog een fruitgerechtje: deze superluchtige frambozenmousse is snel gemaakt. Als je hem serveert in handige wekglaasjes mét dekseltje, kun je de glaasjes tijdens het bewaren stapelen in de koelkast. Dat bespaart je behoorlijk wat ruimte!

Nog een laatste tip: als je een brunch serveert, kun je ook een paar van je gasten vragen een gerecht voor hun rekening te nemen om jou wat te ontlasten. Dan staat je brunch nog sneller op tafel!


Ik wens je gezellige en smakelijke feestdagen!


dinsdag 12 december 2017

Gebrande amandelen net zoals op de kerstmarkt!

Vraag je mij wat het lekkerste hapje is dat je kunt kopen op een kerstmarkt, dan hoef ik niet lang te twijfelen: dat zijn versgebrande amandelen! 


Waarschijnlijk ken je die ook wel. Van die heerlijk geurende amandelen met een krokant, lichtbruin suikerlaagje. Wist je dat je die heel makkelijk zelf kunt maken? 

Het enige wat je nodig hebt is amandelen, suiker, vanille(suiker) en aromatische kaneel. Snel aan de slag dus! Haal de kerstmarkt gewoon in huis!


Gebrande amandelen net zoals op de kerstmarkt!


Avontuurlijk dwalen door de Valkenburgse grotten


De grotten in het Limburgse Valkenburg, in mijn jeugd kwam ik er elk jaar wel een paar keer. Geen wonder natuurlijk als je er letterlijk bovenop woont.

In de zomer trakteerden we vrienden en familie, die op bezoek kwamen uit andere delen van het land, steevast op een rondleiding. 

Er is niets spannender voor een klein kind dan dwalen door donkere, mysterieuze ondergrondse gangenstelsels. Alhoewel, dwalen... De gids met zijn zachtjes sissende gaslamp wist natuurlijk perfect de weg! En hij kon prachtige verhalen vertellen over blokbrekers, mosasaurussen, onderduikers, champignonkwekerijen, etc.


Mergelgrotten: koud in de zomer, warm in de winter


Je moest wel altijd een jas aan, want in de vochtige gangen werd het nooit meer dan een graad of 13 à 14. In de wintermaanden was die temperatuur net een voordeel. Het wordt in de Valkenburgse grotten namelijk ook nooit kouder dan die 13 graden. Dat bleek ideaal voor een kerstmarkt. 

In grote delen van de twee belangrijkste grotten, de Gemeentegrot en de Fluweelengrot werd elektriciteit aangelegd. Zo konden de grotten feeëriek verlicht worden. Nog steeds gebeurt dat elk jaar weer.


Bezoek de kerstmarkt in de grotten


Je kunt de prachtig versierde grotten vanaf half november al bezoeken en genieten van de feestelijke kerstsfeer, vele gezellige kraampjes met kerstversieringen en lekkere hapjes en drankjes op ondergrondse terrasjes.


Een zak gebrande amandelen van de kerstmarkt


Het was in die grotten op de kerstmarkt dat ik als kind voor het eerst kennismaakte met wat sindsdien een van mijn meest geliefde lekkernijen is: suikeramandelen. Of gebrande amandelen (gebrende amandele), zoals wij ze in Limburg noemen. Bij de ingang kochten mijn moeder of mijn opa en oma er vaak meteen al een grote zak van. Dat maakte het feest voor mij helemaal compleet!

Ook als ik op een van de beroemde kerstmarkten in Duitsland ben, in Aken, Düsseldorf, Bremen of Berlijn, kan ik geen weerstand bieden aan die heerlijk geurende, krokante, zoete amandelen. Vroeger kocht ik zelfs altijd een voorraadje, voor later thuis.

Tot ik een tijd geleden ontdekte dat het eigenlijk heel makkelijk is om de gebrande amandelen zelf te maken. Super! Dat doe ik dus regelmatig.


Versgebrande amandelen uit eigen keuken!


Zelfgebrande amandelen zijn de allerlekkerste!


Als ik ze maak ruikt het hele huis naar noten en versgemalen kaneel. Voor mij is dat de geur van kerst!


Versgemalen Ceylon-kaneel voor de lekkerste smaak en geur!


Al moet ik bekennen dat ik het soms ook niet kan laten amandelen te branden tijdens de rest van het jaar, soms zelfs midden in de zomer. Het zou zonde zijn om deze lekkernij alleen voor de winter te reserveren, toch? 😉

Versgebrand uit eigen keuken zijn de amandelen misschien nog wel lekkerder dan op de kerstmarkt. Meteen maken dus!


Al moet ik je waarschuwen: als je zo'n schaaltje met gebrande amandelen op tafel zet, dan moet je niet verwachten dat het daar lang staat. Je kunt het wel proberen, maar ervan afblijven is zo moeilijk...


Recept Versgebrande suikeramandelen


Hoe maak je zelf gebrande amandelen of suikeramandelen? 


Ingrediënten:
  • 200 gram amandelen met vliesjes
  • 225 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 dl water
  • 1 theelepel kaneel, liefst versgemalen Ceylonkaneel (zie mijn eerdere blog)
  • een snufje zout

Extra:

  • margarine
  • bakpapier

Bereiding:

  1. Vet een bakplaat in met een beetje margarine. Plak hier een stuk bakpapier op.
  2. Verwarm het water, de twee soorten suiker, de kaneel en het zout samen in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur.
  3. Voeg de amandelen toe zodra de suiker is opgelost.
  4. Roer het mengsel af en toe. Op een gegeven moment bereik je het punt dat al het water verdampt is. Schrik niet: de suiker gaat er dan wittig en korrelig uitzien. Dat hoort zo!
  5. Nu is het belangrijk dat je aan een stuk door blijft roeren. De suiker gaat dan weer opnieuw smelten en karamelliseert uiteindelijk een beetje. Tijdens het karamelliseren hecht hij zich helemaal aan de amandelen. Die krijgen daardoor allemaal een krokant jasje met een lichtbruine kleur. Donkerder mogen ze niet worden; dan wordt de suiker bitter.
  6. Draai dus het vuur meteen uit als het zo ver is.
  7. Schep de amandelen op de bakplaat. Ze kleven nu her en der nog wat aan elkaar. Gebruik twee vorken om ze tijdens het afkoelen uit elkaar te halen.
  8. Pas op: proef niet te vroeg, hoe verleidelijk dat ook is. De suiker blijft nog vrij lang erg heet!
  9. Leg de amandelen op een mooi schaaltje en serveer ze.

Tips:

  1. Je kunt de gebrande amandelen nog een paar dagen bewaren mits je ze goed verpakt. Langer hebben ze het bij ons nog nooit uitgehouden, dus daar heb ik geen ervaring mee. 😉
  2. Je kunt de pan schoonmaken door hem op het vuur te zetten gevuld met water. De restjes suiker lossen makkelijk op in het hete water. 
  3. Leuk: geef een zakje of doosje gebrande amandelen cadeau tijdens de kerstdagen!
  4. Ik organiseer in de kersttijd weleens een high tea. Zeker weten dat deze gebrande amandelen dan ook op het menu staan!

vrijdag 1 december 2017

Elegante zalmsandwiches voor je kerst-high tea

Ben je bezig met het plannen van je kerstdiner en vind je het moeilijk iets origineels te bedenken? Wat dacht je van een kerst-high tea in plaats van een diner?! Dat is lekker, gezellig én ook een feest voor kinderen!


Wat serveer je dan? Sandwiches, scones, gebak... 😋


De elegante zalmsandwiches waarvoor je hieronder het recept vindt horen er in elk geval bij!


Elegante zalmsandwiches voor je kerst-high tea


Wat serveer je tijdens een high tea?



Gang 1: begin je high tea met wat kleine hapjes


Ik begin mijn high tea graag met een klein hapje of amuse. 

Wil je een paar suggesties? Volg dan even de link 'Hapjes'. 

Met name de meer delicate hapjes zijn zeer geschikt voor een feestelijke high tea. 

Een hartige kerstkrans gevuld met gehakt is ideaal voor een echte kerst-high tea! Snijd hem aan tafel pas in kleine porties.


Een hartige kerstkrans voor je kerst-high tea


Gang 2: lichte hartige broodgerechtjes


Daarna zet ik altijd een grote schaal of etagère met verschillende soorten hartige broodgerechtjes op tafel. 

Dat kunnen kleine dinerbroodjes zijn, rustieke sandwiches of hele elegante, dunne witte boterhammetjes (of alles tegelijkertijd natuurlijk!). 

De zalmsandwiches die in dit blog centraal staan zijn een voorbeeld van de laatste categorie. Ze zijn licht, zacht van smaak en heerlijk fris. Meer recepten vind je als je op deze link klikt.


Deze luxe sandwiches met Italiaanse bresaola en truffelmayonaise zijn ideaal voor de kerst!


Gang 3: zoete scones met jam en room


Een high tea is geen high tea zonder zoete scones met jam en room. Zelf heb ik al vele tientallen malen deze klassieke scones (volg de link!) gebakken en ze blijven lekker! 

Bij het recept vind je talrijke baktips, zodat je er zeker van kunt zijn dat ze lukken!


Klassieke scones met jam en room


Hartige scones zijn ook erg lekker bij een tea. 

Ik experimenteer regelmatig met nieuwe varianten, die ik beetje bij beetje ook op mijn blog zal posten. In de gaten houden dus! 

Hartige scones serveer je meestal vóór de zoete, een beetje als een vervolg op de sandwiches. Als er hartige scones op het menu staan, serveer ik meestal wel wat minder sandwiches.


Scones met zongedroogde tomaten, belegd met mozzarella


Gang 4: een keur aan zoete gerechtjes


Na de scones ga ik helemaal los. Dan zet ik mijn tafel vol met de lekkerste zoete hapjes: cakes, muffins, bonbons, koekjes, kleine puntjes taart, meringues, verrines met lichte dessertjes, mini-pannenkoekjes

Kijk voor inspiratie maar even rond tussen mijn dessertrecepten of volg de link 'High tea'.


Deze mini-trifles van chocoladecake met rood fruit zijn superfeestelijk!


En dan nu aan de slag met de zalmsandwiches waar je voor gekomen bent. Ik hoop dat jij en je gasten zullen genieten van dit recept. Ik wens je alvast gezellige én lekkere feestdagen!


Recept Elegante zalmsandwiches


Hoe maak je zelf elegante zalmsandwiches voor je kerst-high tea?


Ingrediënten:

  • 10 dunne sneetjes wit casinobrood
  • 1 portie romige zalmsalade (zie mijn eerdere blog)
  • een paar blaadjes ijsbergsla

Bereiding:

  1. Maak eerst de zalmsalade. 
  2. Snijd de korstjes van het casinobrood.
  3. Was en droog de sla en snijd hem grof in stukjes.
  4. Besmeer de sneetjes brood met een laagje zalmsalade.
  5. Leg op de helft van de besmeerde sneetjes wat sla.
  6. Dek de sla af met de andere besmeerde sneetjes.
  7. Snijd de sandwiches in de vorm die je wilt, in driehoekjes, vierkantjes of langwerpige reepjes. Het snijvlak van de sandwiches blijft mooi ‘schoon’, als je regelmatig het broodmes afveegt met een stukje keukenpapier.
  8. Leg de sandwiches op een schaal en dek deze af met huishoudfolie. Zet de schaal minimaal een halfuur in de koelkast, zodat de sandwiches koud worden. Dan zijn ze het allerlekkerste!

Tips:

  1. Als je het brood laat snijden door de bakker, worden de sneetjes niet erg dun. Je kunt daarom het brood nog beter zelf snijden. Leg het brood voor het snijden een tijdje in de vriezer. Zo wordt het steviger. Verwijder eerst de korsten. Zorg ervoor dat het brood mooi vierkant wordt als je straks vierkante of driehoekige sandwiches wilt snijden. Snijd het brood daarna (met een snijmachine of een scherp mes) in sneetjes van 6 à 7 mm dik. Meer hierover lezen? Ga dan even naar een eerder blog over dunne sandwiches.
  2. Heb je wel eens gehoord van het Italiaanse pane per tramezzini? Dat dun gesneden brood is ideaal voor het maken van luxe sandwiches! 
  3. Aanvulling: tegenwoordig kun je behalve bij diverse groothandels ook bij de Jumbo het sandwichbrood kopen dat ik gebruikte voor de foto.
  4. Als je dat beter uit komt, kun je de zalmsalade een dag van tevoren al bereiden. Bewaar hem afgedekt in de koelkast. Stel de sandwiches pas de middag voor de high tea samen. 
  5. Ik serveer deze sandwiches ook weleens bij de lunch/brunch of als hapjes bij de borrel. Heerlijk!