Pagina's

donderdag 3 augustus 2017

Picknickvlaai: Limburgse 'greumelkesvlaai' met extra veel kruimeltjes!

Greumelkesvlaai met extra veel kruimeltjes: in ons gezin wordt zo'n vlaai een "picknickvlaai" genoemd. 


Wil je weten waarom? Lees dan snel het onderstaande blog.


En bak daarna meteen die vlaai. Want hij is me toch lekker!


Limburgse 'greumelkesvlaai' met extra veel kruimeltjes


Ideaal weer om te wandelen of te fietsen


Je hoort het overal om je heen: veel Nederlandse thuisblijvers zijn de laatste paar weken niet erg happy met het weer. Na een goede start in juni en begin juli laat het strandweer het nu afweten. En het is maar zeer de vraag of dat zich binnen korte tijd weer gaat aanmelden...

Maar medelanders, we gaan toch niet bij de pakken neerzitten! Bekijk het weerbericht ook eens van de zonnige kant (excusez le mot). De huidige temperaturen lenen zich uitstekend voor het maken van wandel- en fietstochtjes!


Gezellig samen hapjes bakken voor onderweg


Met al die praktische weer-apps en routekaarten, die je de hele dag bij de hand hebt op je telefoon, staat niets je in de weg om eenvoudig een uitstapje in te plannen, dat probleemloos tussen de buien door laveert. 

En wat doe je op de dag voor je tripje als het toch echt te veel regent? Dan duik je je keuken in en bak je samen gezellig een paar lekkere hapjes voor onderweg!


Hartige picknickhapjes


Die hapjes kunnen hartig zijn. Denk aan mini-saucijzenbroodjes gevuld met Indonesisch gehakt of krokante bagel chips met knoflook en basilicum.


Mini-saucijzenbroodjes gevuld met Indonesisch gehakt


Zoet picknickgebak


Maar misschien wil je nog liever zoet gebak mee als je op stap gaat. Kinderen zijn daar in elk geval altijd voorstanders van...

Op dit blog vind je veel recepten voor heerlijk zoet picknickgebak. Volg eens de links 'muffins', 'koekjes' of 'cake' (zie ook hiernaast onder 'labels') voor lekkere ideeën.

Vraag je mij naar mijn persoonlijke uitstapjesfavorieten? Moeilijk kiezen, maar ik denk dat ik dan voor de brownies, de double chocolate walnut cookies of de maanzaadtulband met citroen en sinaasappel ga. Of misschien toch de ontbijtkoekmuffins?


Misschien wel de allerlekkerste brownies



Double chocolate walnut cookies


Picknickvlaai: die nemen we mee!


Nee, ik weet het: ik kies voor mijn picknickvlaai! Die draagt die geuzennaam niet voor niets!

Toen mijn dochter klein was, lag er tijdens onze wandelingen zo vaak een doosje met picknickvlaai onder in het mandje van de kinderwagen! Voor vertrek had ik die al in punten gesneden. Grote punten en wat kleinere; voor de grote en de kleine trek onderweg.


Greumelkesvlaai gevuld met extra veel roomboterkruimeltjes


Wat wij verstaan onder picknickvlaai? 

Eigenlijk is dat gewoon een kruimelvlaai zonder vulling. Die vulling zou alleen maar gaan uitlopen of plakken tijdens het vervoer. 

Voor extra smaak bak ik mijn vlaai wel altijd met superveel kruimeltjes of 'greumelkes', zoals wij Limburgers die noemen. Zo lekker: al die greumelkes met hun verrukkelijke roombotersmaak! Je zou het bijna een boterkoekvlaai kunnen noemen, al zijn de greumelkes wat krokanter dan een boterkoek en wat minder spekkig. Sommige Limburgers noemen deze vlaai om die reden ook wel botervlaai.

Hoe dan ook, mijn advies luidt: bak deze greumelkesvlaai vandaag nog. En stop morgen een paar punten in je rugzak als je op stap gaat. 

Valt het weer toch tegen? Organiseer dan een spelletjesdag binnen. Mét de vlaai als hoogtepunt natuurlijk. Hij verdwijnt gegarandeerd als sneeuw voor de zon. Ja zelfs als de zon er niet aan te pas komt. De bijgevoegde foto's zeggen genoeg, toch?!


De kruimelvlaai komt vers uit de oven



Even proeven van de eerste punt kruimelvlaai



Voordat je het weet is er nog maar één punt kruimelvlaai over...
Op is op!


Picknickvlaai: Limburgse 'greumelkesvlaai' met extra veel kruimeltjes!


Ingrediënten voor een vlaai met een doorsnede van ±32 cm:


Voor het deeg:

  • 250 gram broodbloem
  • 6 gram gedroogde gist
  • ±1½ dl volle melk
  • 20 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 20 gram zachte roomboter

Voor de kruimeltjes:

  • 270 gram harde roomboter
  • 270 gram kristalsuiker
  • 400 gram patisseriebloem of patentbloem

Extra:

  • een beetje bloem voor het bestuiven van het werkvlak
  • boter voor het invetten van de bakvorm
  • eventueel wat poedersuiker om over de vlaai heen te zeven.

Bereiding:

  1. Strooi de gist in de beslagkom van een stevige staande mixer. Verwarm de melk tot lauw. Schenk het overgrote deel van de melk bij de gist. Voeg de suiker toe en roer het mengsel goed om totdat de suiker is opgelost. Laat het mengsel enige minuten staan en weeg ondertussen de andere ingrediënten.
  2. Zeef de bloem boven de kom met het gistmengsel. Strooi het zout over de bloem en voeg de boter toe. Kneed het deeg gedurende minimaal 10 minuten met de kneedhaken van de machine. Voeg eventueel nog wat melk toe. Het uiteindelijke deeg moet net niet aan de handen blijven plakken en mooi elastisch zijn. Om de elasticiteit van het deeg goed te kunnen beoordelen, kun je de laatste paar minuten het beste met de hand kneden.
  3. Heb je geen keukenmachine met kneedhaken, stort dan de bloem op het werkvlak en maak er een kuiltje in. Roer in het kuiltje een mengsel van de gist, de suiker en een beetje melk. Zorg ervoor dat de suiker goed opgelost is. Laat dit mengsel 10 minuten staan. Voeg dan beetje bij beetje de bloem, het zout en de boter toe aan het mengsel. Voeg ook meer melk toe. Kneed het deeg met de handen totdat het elastisch is.
  4. Vorm van het deeg een mooie strakke bol en laat deze tussen twee theedoeken op een warme plaats (bijvoorbeeld in een oven op rijsstand) een halfuur rijzen, totdat hij in volume verdubbeld is.
  5. Beboter ondertussen een vlaaivorm met een doorsnede van ±32 cm, bij voorkeur een donker gekleurde vorm met een losse bodem.
  6. Sla de gerezen deegbol vervolgens goed plat, zodat alle luchtbellen eruit zijn. Rol hem op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap, die iets groter is dan de bakvorm.
  7. Rol de deegplak losjes om de deegrol en breng hem zo over naar de vlaaivorm. Rol hem daar weer af. Druk het deeg goed aan in de vorm. Rol met de deegrol over de rand van de vorm, zodat het overtollige deeg er netjes ‘afgesneden’ wordt. Nu moet het deeg nog een klein uur rijzen. 
  8. Het volgende werkje betreft het maken van de kruimeltjes of greumelkes zoals we in Limburg zeggen. Stort daartoe de suiker en de bloem op het aanrechtblad. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe aan het mengsel. Begin er met kleine kneepjes in te kneden. Ga hiermee zolang door totdat de ingrediënten samenhang vertonen en klonterige kruimels met een onregelmatige structuur vormen, in omvang variërend van enkele millimeters tot zo’n anderhalve centimeter. Zorg ervoor dat alle bloem en alle suiker zijn opgenomen. Stop dan meteen en doe de kruimeltjes over in een kom, die je tot gebruik het beste in de koelkast kunt zetten.
  9. Verwarm de oven voor tot 200°C. Voor het welslagen van de vlaaibodem heb je in verhouding veel onderwarmte nodig. Kies dus bij voorkeur voor een ovenprogramma met extra onderwarmte. Ook de donkere kleur van de bakvorm draagt bij aan de kwaliteit van de vlaaibodem. Werk je niet met een donker gekleurde bakvorm, schuif dan nu al een bakplaat op de onderste richel in de oven. Dit in plaats van een rooster. De hitte van de bakplaat geeft hetzelfde effect als een donkere bakvorm.
  10. Prik het deeg na de tweede rijs her en der in met een vork. Dan kunnen de kruimeltjes met gulle hand over de vlaai gestrooid worden.
  11. Zet de vlaai op de bakplaat of het rooster onder in de oven. Bak hem in ±25 minuten gaar. Draai de oven eventueel de laatste 10 minuten iets lager als de rand van de vlaai te snel bruint.
  12. Neem de greumelkesvlaai na het bakken meteen uit de vorm en laat hem helemaal afkoelen.
  13. Tijdens het afkoelen worden de kruimeltjes lekker krokant aan de bovenkant. Het laagje eronder blijft nog een beetje spekkig. 
  14. Als je dat lekker vindt, kun je nog wat poedersuiker over de greumelkesvlaai strooien. Voor het mooiste resultaat doe je je suiker hiervoor in een zeefje. De suiker maakt met name de korst lekker zoet! 

Tips:

  1. Voor deze vlaai gebruik je idealiter twee verschillende soorten bloem. Voor de bodem heb je broodbloem nodig. Dat is een bloemsoort gemaakt van harde tarwe. Door de grote hoeveelheid gluten in deze bloem rijst het deeg veel beter. Broodbloem koop je bij een bakker die zelf bakt, een groothandel of via internet. Voor de kruimeltjes kun je beter een zachtere bloemsoort gebruiken; dan worden de kruimeltjes mooi bros. Patentbloem uit de supermarkt is prima.
  2. Meer tips voor het werken met gistdeeg? Die vind je in mijn blog over zelfgebakken dinerbroodjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten