Pagina's

donderdag 6 juli 2017

Garnalenspiesjes van de BBQ met chimichurrimayonaise

Een tijdje geleden gaf ik je het originele Argentijnse recept voor chimichurri, een pittige salsa. Ik kreeg het Zuid-Amerikaanse recept van een Argentijnse kok in de periode dat ik in Buenos Aires woonde. 


Sinds ik dat recept in mijn bezit heb, staat er altijd wel een pot chimichurri in mijn koelkast. De salsa smaakt voortreffelijk bij allerlei soorten gegrild vlees (bijvoorbeeld lamskarbonaadjes), kip en vis. 


Afgelopen week stonden mijn in chimichurri gemarineerde en daarna gegrilde garnalenspiesjes weer eens op het menu! Ik gaf er als dip een schaaltje mayonaise bij waardoor ik wat chimichurri had geroerd. We hebben genoten!


Gegrilde garnalenspiesjes met chimichurrimayonaise


Eerst chimichurri maken!


Het recept voor de gegrilde garnalenspiesjes is supereenvoudig. 

Al is er wel één voorwaarde: je moet eerst een pot chimichurri maken. 

Maar ik verzeker je: dat is geen straf! Als je deze fruitige, lichtpikante salsa één keer hebt gemaakt, dan moet je echt heel sterk in je schoenen staan om hem niet nog een keer te maken en nog een keer en nog eens... 

Een verslaving ligt op de loer: je bent gewaarschuwd! 😋


Chimichurri, een verrukkelijke Argentijnse salsa


Marineer de garnalen in chimichurri


Als je die pot chimichurri eenmaal hebt, koop dan een fikse portie grote garnalen. Liefst rauw en gepeld. Schep een paar lepels chimichurri door je garnalen en laat ze een nachtje marineren. Zo worden ze verrukkelijk smaakvol!


Garnalenspiesjes rijgen


Daarna rijg je je garnalen aan spiesjes. Gebruik je houten spiesjes, leg deze dan eerst minstens twintig minuten in koud water. Ze zuigen zich dan vol en zullen tijdens het barbecueën niet verbranden.

En dan mag de BBQ aan! Je hoeft de garnalenspiesjes maar kort te grillen, dus de kooltjes moeten goed heet worden. 

Dat geeft jou ondertussen de tijd om een heerlijke mayonaise te maken, die je bij je spiesjes serveert: een chimichurrimayonaise.


Verrukkelijke chimichurrimayonaise


Voor de chimichurrimayonaise roer je wat goed uitgelekte chimichurri door een portie kant-en-klare mayonaise. Bepaal zelf hoe veel. Gebruik in elk geval mayonaise van een goede kwaliteit. 

Zelf je mayonaise maken? Je vindt het recept in één van mijn eerdere blogs! 

Verdeel je chimichurrimayonaise over kleine eenpersoonssausschaaltjes en zet op elk bord een schaaltje.


Garnalenspiesjes barbecueën


Zoals al gezegd: gril je garnalenspiesjes kort. Zo gauw de garnalen verkleuren van grijs naar roze zijn ze gaar. Serveer ze meteen.

Valt het weer onverhoopt tegen? Gril de spiesjes dan in je grillpan. Ook heel erg lekker!


Gegrilde garnalenspiesjes als hoofdgerecht of voorgerecht 


Wij eten de garnalenspiesjes zelf regelmatig als hoofdgerecht. 

Heerlijk met zelfgebakken frietjes (mét nog wat extra chimichurrimayonaise!) en een salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten en olijven!


Zelfgebakken verse friet


Salade van verschillende soorten cherrytomaatjes, artisjokkenharten en olijven


Maar je zou er ook voor kunnen kiezen de gegrilde garnalenspiesjes met chimichurrimayonaise als voorgerecht te serveren. Geef er dan een paar sneetjes stokbrood met chimichurrimayonaise bij. Smullen!

Ook leuk: zet kleine garnalenspiesjes in glaasjes en schep in elk glaasje tevens een lepeltje chimichurrimayonaise. Zo serveer je een spectaculair borrelhapje/tapa!

Voor de volledigheid vind je hieronder nog eens het hele recept. Veel plezier ermee!



Recept Garnalenspiesjes van de BBQ met chimichurrimayonaise


Garnalenspiesjes van de BBQ met chimichurrimayonaise


Ingrediënten voor een voorgerecht voor 5 à 6 personen of een hoofdgerecht voor 2 à 3 personen:


Voor de garnalenspiesjes:

  • 500 gram rauwe gepelde grote garnalen
  • enkele lepels zelfgemaakte chimichurri (zie mijn eerdere blog voor het recept)
  • een klein beetje zout

Voor de chimichurrimayonaise:

  • mayonaise (Mayonaise zelf maken? Hier vind je het recept!)
  • chimichurri naar smaak 

Extra:

  • satéspiesjes
  • nog een beetje chimichurri voor de garnering

Bereiding

  1. Leg de garnalen in een kom en schep er een paar eetlepels chimichurri doorheen. Dek de schaal af en laat de garnalen een nachtje (in de koelkast) marineren.
  2. Gebruik je houten spiesjes, laat deze dan minimaal 20 minuten wellen in koud water.
  3. Rijg de garnalen aan de spiesjes. Bestrooi ze met een beetje zout. Bewaar de spiesjes in de koelkast totdat je ze gaat barbecueën.
  4. Steek de barbecue aan.
  5. Maak ondertussen de chimichurrimayonaise. Vermeng hiertoe de gewenste hoeveelheid mayonaise met een flinke portie chimichurri (naar smaak). Als je frietjes serveert bij de maaltijd, heb je behoorlijk wat meer chimichurrimayonaise nodig; die smaakt namelijk ook voortreffelijk bij de frietjes! Zorg ervoor dat je de chimichurri goed laat uitlekken voordat je hem door de mayonaise roert; anders kan de saus gaan schiften.
  6. Verdeel de chimichurrimayonaise over kleine eenpersoonsschaaltjes.
  7. Gril de garnalenspiesjes in een paar minuten gaar en licht bruin. Zo gauw de garnalen roze kleuren zijn ze klaar.
  8. Verdeel de spiesjes over de borden. Besprenkel ze met wat extra chimichurri; dat ziet er prachtig uit. Zet op elk bord ook een schaaltje met chimichurrimayonaise.
  9. Serveer meteen.

Tips:

  1. In plaats van verse rauwe garnalen kun je ook diepvriesgarnalen kopen. Laat deze voor het marineren wel goed ontdooien.
  2. Blijft er wat chimichurrimayonaise over? Geen probleem: je kunt hem nog een paar dagen bewaren in de koelkast!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten