Pagina's

woensdag 26 juli 2017

Chocolade-desserttaart met rood fruit: hiermee steel je de show!

Ben jij zo iemand wiens bak-zelfvertrouwen altijd een knauw krijgt als vrienden weer eens een spectaculair chocoladedessert op tafel toveren? En durf je ze daarna vervolgens niet meer terug uit te nodigen?

Vanaf vandaag is dat gevoel verleden tijd! 


Met deze chocolade-desserttaart met rood fruit kan ook jij de show stelen: hij smaakt goddelijk en ziet er ook nog eens fantastisch uit. 


En er is nog meer goed nieuws. Hij is veel makkelijker te maken dan je zou denken!

Dus waar wacht je nog op? Meteen uitproberen dit recept! 

Ik zal je hieronder eerst wat algemene aanwijzingen en tips geven om het bereiden nog makkelijker te maken. Daarna volgt het complete recept met een lijstje van alle benodigde ingrediënten.

Veel plezier en geniet van je taart!


Chocoladetaart met rood fruit en slagroom


Stap 1: de voorbereidingen voor het bakken van de cake


Tips:

  1. Zet je ingrediënten van tevoren afgewogen klaar. Zo voorkom je stress tijdens het werken.
  2. Zorg ervoor dat je boter en je margarine zacht zijn. Komen ze keihard uit de koelkast? Geen nood: snijd de vetten in kleinere stukjes, doe ze in een kommetje en zet dit een paar minuten in de magnetron op 90 W. Houd wel in de gaten dat de boter niet gaat smelten.
  3. Ik gebruik bij het bakken het liefst chocoladecallets, een soort chocoladedruppels. Die zijn bijna op de gram nauwkeurig te doseren. Maar chocola van repen is ook prima. Ga wel voor een goed merk.
  4. Het cacaogehalte van je chocolade is eigenlijk veel belangrijker. Tegenwoordig is het erg trendy om zo puur mogelijke chocolade te verwerken. Dat kan lekker zijn, maar chocolade met een cacaogehalte van 70% of nog meer is niet geschikt voor deze taart. Daarvan wordt hij te bitter en te weinig zoet. Ik spreek uit ervaring, helaas. Gewone pure chocolade van ±54% is top!
  5. Zeef je zelfrijzend bakmeel voor gebruik. Je cake wordt er echt luchtiger van!
  6. Vet je bakvorm altijd eerst in met boter. Dat moet je echt heel zorgvuldig doen. Overal waar geen boter zit, kan straks de cake blijven plakken. Gebruik een kwastje, een stukje keukenpapier of gewoon je vingers. Dat maakt allemaal niet uit.
  7. Daarna moet je de vorm bestuiven met meel. Al kloppend tegen de rand verdeel je die over het laagje boter. Ook nu geldt weer: overal moet een beetje bloem zitten. Het teveel klop je eruit.
  8. Zorg er altijd voor dat je oven helemaal voorverwarmd is voordat de cake de oven in gaat.

Je bakvorm invetten en bestuiven met bloem


Stap 2: het maken van het beslag


Tips:

  1. Chocolade smelten kan op twee manieren. De makkelijkste is de magnetronmethode. Breek je chocolade in kleinere stukjes en leg deze in een schaaltje. Schakel de magnetron in op ±600 W en smelt de chocolade in enkele minuten. Ondertussen af en toe roeren is aan te raden. Zo houd je de temperatuur van je chocolade optimaal in de gaten. Voor het bakken van een cake is de exacte temperatuur niet van belang, maar het is wel belangrijk dat je je chocolade niet laat verbranden. Je chocolade is klaar als bijna alle stukjes vloeibaar zijn geworden. De laatste kleine, halfzachte stukjes roer je als je bijna klaar bent nog even door het al vloeibare deel, zodat ze erin wegsmelten.
  2. Heb je geen magnetron? Smelt dan je chocolade au bain-marie. Leg je chocoladestukjes in een kom en plaats die boven een op pan met heet water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Door de warmte van de stoom gaat je chocolade smelten. Dit duurt wat langer dan de magnetronmethode. 
  3. Als je een klassieke cake bakt, ga je eigenlijk altijd op dezelfde manier te werk. Eerst klop je de vetten met de suikers romig, daarna gaan de eieren er één voor één bij en uiteindelijk mag het zelfrijzend bakmeel door het beslag. 
  4. Het is belangrijk dat het beslag mooi luchtig is na de fase met de eieren. Om die lucht in het beslag te houden, moet je niet meer te lang kloppen bij het toevoegen van het meel. Stop met mengen zo gauw het beslag er homogeen uitziet. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen het meel niet door het beslag te kloppen, maar het er voorzichtig doorheen te spatelen. Voor een biscuit is dat laatste noodzakelijk, bij een cake hoeft dat echter niet per se. Ik heb nog nooit enig verschil gezien in het uiteindelijke resultaat. 
  5. Vul een cakevorm nooit voor meer dan twee derde.

Het au bain-marie smelten van chocolade


    Stap 3: het bakken van de chocoladecake


    Tips:

    1. Open nooit de ovendeur voordat de aanbevolen baktijd om is. Dan kan je cake helemaal inzakken...
    2. Prik met een satépen in je cake om de gaarheid te checken. Er zijn speciale caketesters in de handel, die je hiervoor kunt gebruiken. Maar met een satépen of zelfs een breinaald bereik je hetzelfde resultaat. Prik met de pen op verschillende plaatsen in je cake. Als de pen er schoon uitkomt of als er alleen wat kruimeltjes aan hangen, is je cake klaar. Kleeft er nog wat vochtig beslag aan, bak je cake dan nog een paar minuten langer en test opnieuw.
    3. Het is niet aan te raden om een cake "voor alle zekerheid" langer te bakken dan voorgeschreven, alhoewel dat verleidelijk klinkt. Het deeg wordt er droog van en de korstjes worden te bruin en te dik. 

    Stap 4: het lossen van de cake


    Tips:

    1. Laat je cake vijf minuten in de bakvorm alvorens hem te lossen. Een cake krimpt altijd een beetje tijdens het afkoelen. Makkelijk! Zo kun je hem veel makkelijker uit de vorm halen. 
    2. Open dan voorzichtig de rand. Als je de bakvorm goed had ingevet, laat die makkelijk los.
    3. Leg een rooster of bord boven op de cake zonder er op te drukken. Draai het geheel om. De cake ligt nu met de bovenkant op het rooster. Nu kun je de bodemplaat van je bakvorm eenvoudig ervan af halen.
    4. Draai de cake op dezelfde manier nog een keer. De oorspronkelijke bovenkant moet weer boven komen. Die ziet er mooi rustiek uit; precies wat je wilt voor deze chocoladetaart!
    5. De bovenkant van deze cake is krokanter dan de rest van het deeg. Lekker, maar daardoor ontstaan er wel altijd een paar barstjes. Dat begint tijdens het bakken al, maar tijdens het draaien kunnen er meer barstjes ontstaan. Zit daar niet over in: dat hoort zo. Het draagt zelfs bij aan het ambachtelijke uiterlijk van het dessert!
    6. Leg de cake op een rooster.
    7. Laat de bodem goed afkoelen alvorens verder hem te garneren. Als je meteen aan de slag zou gaan met de garnering van je taart, zou de slagroom meteen gaan smelten. Nog even geduld dus! Het afkoelen van een cake kan wel een uur duren.

    Chocoladecake vers uit de oven

    De chocoladecake staat af te koelen

    Stap 5: slagroom kloppen


    Tips:

    1. Gebruik slagroom met een hoog vetgehalte (±35% vet). Light slagroom kun je niet stijfkloppen.
    2. Laat je slagroom goed koud worden. Slagroom moet minimaal enige uren in de koelkast staan voordat je hem goed kunt kloppen.
    3. Zorg ervoor dat het kloppen niet te lang duurt, zodat de slagroom niet alsnog weer opwarmt. Gebruik dus een hoge, niet te wijde kom. Idealiter gebruik ik een hoog diepvriesdoosje (gewoon van Blokker). 
    4. Klop je slagroom in het begin op een lage stand van de mixer. Als hij iets dikker begint te worden, kan de suiker erbij. Poedersuiker lost het makkelijkste op. 
    5. Voer daarna de mixsnelheid op. Als de slagroom bijna klaar is, schakel je weer terug naar stand 1. Zo kun je goed in de gaten houden dat je niet te lang doorgaat. 
    6. Onthoud goed: stop meteen met kloppen als je slagroom stijf is. Te lang geklopte slagroom wordt boter. En dat proces is onomkeerbaar.
    7. Per deciliter slagroom heb je 1 à 2 eetlepels suiker nodig. Tenminste als je houdt van zoete slagroom. Proeven is altijd de beste test. Proef wel altijd voordat je slagroom helemaal stijf is; anders kun je de extra suiker er niet meer doorheen kloppen zonder dat de slagroom boter wordt.
    8. Doe je slagroom na het kloppen over in een aardewerken of glazen schaal (die houdt de slagroom beter koud en dus stevig). Dek de schaal af met huishoudfolie en bewaar je slagroom tot gebruik in de koelkast.

    Slagroom kloppen in een hoge diepvriesdoos

    Stap 6: het garneren van de chocoladetaart


    Tips:

    1. Deze chocoladetaart bestaat niet uit de laagjes. Je holt hem aan de bovenkant uit en die holte vul je met slagroom. Supermakkelijk!
    2. Leg de taart alvast op je serveerschaal voordat je met het uithollen begint. Dan kan hij later niet meer breken.
    3. Liggen er wat kruimeltjes rondom je taart? 'Bezem' ze met een schone bakkwast van de schaal!
    4. Hol je taart voor je etentje al uit en dek hem daarna af. Bewaar hem buiten de koelkast, zodat de cake lekker zacht en smeuïg blijft. Ga verder met garneren na het hoofdgerecht. Zo zet je een supervers dessert op tafel!
    5. Gebruik alleen maar vers fruit: aardbeien, kersen (in het seizoen), blauwe bessen, frambozen, bramen. Allemaal lekker in combinatie met de chocoladecake!
    6. Stapel een grote berg fruit boven op de slagroom. Met alles wat over is, kun je de schaal verder opmaken.
    7. Een paar blaadjes munt als finishing touch zorgen voor een mooi kleurcontrast!

    Het uithollen van de chocoladetaart



    Verrukkelijk rood zomerfruit



    Het opmaken van de chocoladetaart



    Stap 7: smullen!


    En dan de belangrijkste tip: geniet van je creatie. Veel plezier!


    Recept Chocolade-desserttaart met rood fruit



    Hoe bak je makkelijk zelf een chocolade-desserttaart met rood fruit?


    Ingrediënten voor een dessert voor 8 à 10 personen:


    Voor de chocoladecake (doorsnede 24 cm):

    • 200 gram pure chocolade
    • 75 gram zachte roomboter
    • 75 gram zachte margarine
    • 225 gram witte basterdsuiker
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 5 eieren
    • 150 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
    • een beetje extra boter en zelfrijzend bakmeel

    Voor de vulling en de garnering:

    • 1,5 kilogram vers rood fruit (ik gebruikte 500 gram kleine aardbeien, 500 gram kersen, 200 gram bramen, 200 gram frambozen en 100 gram blauwe bessen)
    • 4 dl slagroom
    • poedersuiker naar smaak
    • een paar mooie blaadjes munt

    Bereiding:

    1. Verwarm de (bij voorkeur conventionele) oven voor tot 160°C.
    2. Vet een springvorm met een doorsnede van 24 cm in met boter en bestuif hem vervolgens met een dun laagje bakmeel.
    3. Smelt de chocolade (zie de tip in het blog hierboven). Laat hem een beetje afkoelen.
    4. Klop in een beslagkom de vetten samen met de suiker en de vanillesuiker. Het geheel moet lekker zacht en smeuïg worden.
    5. Roer de nog zachte chocolade door het botermengsel.
    6. Voeg dan één voor één de eieren toe en klop elke keer goed, totdat alles superluchtig is.
    7. Schep of klop vervolgens het gezeefde meel door het beslag.
    8. Doe het beslag over in de springvorm. Strijk de bovenkant glad zonder het bloemlaagje op de zijkanten te beschadigen.
    9. Bak de cake in 50 à 55 minuten nét gaar en nauwelijks bruin. Test de gaarheid door met een satépen in de cake te prikken. Er mag geen zacht ongaar beslag meer aan plakken.
    10. Laat de cake 5 minuten staan en verwijder vervolgens de springvorm.
    11. Leg de cake op een rooster en laat hem goed afkoelen.
    12. Maak het fruit zo nodig schoon en droog het voorzichtig tussen twee theedoeken. Je kunt de kersen ontpitten, maar het is mooier om dat niet te doen. Verwijder wel de kroontjes van de aardbeien.
    13. Klop de slagroom stijf met een hoeveelheid poedersuiker naar smaak.
    14. Leg de cake op een mooie taartschaal. Snijd uit het midden van de cake een ring van ±18 cm doorsnede en ±1,5 cm dik. Verwijder het deeg uit de taart.
    15. Vul de zo ontstane holte met de slagroom.
    16. Garneer de taart met een grote berg fruit. Leg er her en der een muntblaadje tussen.
    17. Verdeel het resterende fruit rondom de taart. Serveer meteen.

    Tips:

    1. Hierboven vind je heel veel tips. Lezen dus, dat blog!
    2. Deze desserttaart is het allerlekkerste als hij gegeten wordt vlak na het samenstellen. Daarom stel ik voor dat je alle handelingen tot en met stap 14 voor de maaltijd uitvoert (bewaar de slagroom afgedekt in de koelkast; dek de cake af en bewaar hem buiten de koelkast; bewaar het fruit onafgedekt in de koelkast) en de taart pas vult na het hoofdgerecht. Een eventueel restje kun je in de koelkast bewaren tot de volgende dag. Serveer de taart niet te koud.
    3. Serveer bij het dessert een lekker glas bubbels, een dessertwijn of koffie en thee.
    4. De cakering, die je uit het midden van de bodem haalt, kun je de volgende dag eventueel gebruiken voor (mini-)trifles. Snijd de cake daartoe in blokjes en serveer deze in dessertglazen (of in mini-glaasjes) in laagjes afgewisseld met slagroom en fruit. Heerlijk!

    Mini-trifles met chocoladecake, fruit en slagroom

    woensdag 19 juli 2017

    Kersenclafoutis met geroosterde amandeltjes: snoepen als een god in Frankrijk!

    Ik las laatst ergens dat we in Nederland gemiddeld 700 gram kersen per persoon eten elk jaar. Als ik naar mezelf kijk dan moeten er een heleboel mensen zijn die dat niet halen, want daar ga ik ver overheen!

    Ik eet ze graag gewoon uit het vuistje. Maar ik bak er ook vaak mee. Heb je mijn zomerse chocoladetaart met verse kersen van vorige week al gebakken en geproefd? Moet je zeker een keer doen voordat het kersenseizoen weer voorbij is!

    Het recept van vandaag is net zo lekker als die chocoladetaart: een clafoutis! Nooit van gehoord? Dan mis je wat: dat is Frans voor verrukkelijk!


    Nee, dat is niet waar natuurlijk, maar het zou waar kunnen zijn. Want als je dit Franse gebak proeft waan je je als een god in Frankrijk!



    Goddelijke kersenclafoutis


    Wat is een clafoutis?


    Een clafoutis is een dessert dat het midden houdt tussen een taart en een dikke, luchtige pannenkoek. 

    Je bakt een clafoutis in een ovenschaal. 

    Daar gaat eerst een laag kersen in (ander fruit kan ook; peren worden vaak gebruikt) en dan schenk je er een romig beslag overheen met veel eieren en aromatische verse vanille.


    Een pondje Hollandse kersen


    Mijn kersenclafoutis gaat de oven in


    Kersenclafoutis bakken


    Tijdens het bakken, dat een kleine driekwartier duurt, begint het al fantastisch te ruiken in je keuken. 

    Een blik door de ruit van je oven leert je dat je beslag na een halfuur prachtig begint te rijzen; eerst alleen aan de zijkanten en later ook een beetje in het midden. 

    Houd je in en laat de deur nog even dicht.


    Variant: kersenclafoutis met krokante amandeltjes


    Rooster ondertussen een paar eetlepels geschaafde amandelen in een koekenpan totdat ze goudbruin kleuren. Die amandelen horen eigenlijk niet bij het originele Franse recept, maar ik vind ze zo lekker over mijn clafoutis. Behalve smaak voegen ze ook een extra krokantje toe aan je goudbruine gebak. Amandel combineert perfect met kersen!

    Na 40 minuten mag je clafoutis uit de oven. Zet de schaal op een rooster en snuif de geur nog eens lekker op! 

    Strooi je amandeltjes over het gerecht en bestuif het met een zoete deken van poedersuiker.


    Franse kersenclafoutis



    Een verse punt kersenclafoutis


    Mmmm... clafoutis met slagroom!


    Tip: serveer je kersenclafoutis bij voorkeur halfwarm of lauw. Dan is hij het lekkerste. Het enige nadeel daarvan is dat hij tijdens het afkoelen wat inzakt. Althans als je dat een nadeel wilt noemen: aan de smaak doet het niets af!

    Snijd je Franse delicatesse in punten en serveer deze met een flinke lepel lichtzoete geklopte slagroom.
     

    Doe je ogen dicht als je proeft en vergeet even dat je gewoon thuis in Nederland bent en niet op een terrasje op het Franse platteland vertoeft...



    Recept Kersenclafoutis met geroosterde amandeltjes


    Hoe bak je zelf een kersenclafoutis met geroosterde amandeltjes?


    Ingrediënten voor een dessert voor 6 à 8 personen:


    Voor de clafoutis:

    • 400 gram zoete Hollandse kersen mét pit
    • 125 gram witte bloem
    • 60 gram witte basterdsuiker
    • een mespunt zout
    • 1 vanillestokje
    • 3 eieren (L)
    • 30 gram gesmolten boter
    • 225 ml volle melk
    • 75 ml slagroom
    • een beetje boter voor het invetten van de ovenschaal

    Voor de garnering:

    • 40 gram amandelschaafsel
    • poedersuiker
    • als je dat wilt nog wat extra kersen 
    • 1/4 liter slagroom, stijfgeklopt en gezoet (dit is erg lekker erbij, maar niet noodzakelijk)

    Bereiding:

    1. Verwarm de oven voor tot 190°C (conventionele oven) of 175°C (heteluchtoven).
    2. Vet een lage ovenschaal met een doorsnede van ongeveer 26 cm in met een beetje boter.
    3. Was de kersen maar ontpit ze niet. Verdeel ze over de bodem van de schaal.
    4. Het is het makkelijkste om het beslag te maken in de foodprocessor, maar noodzakelijk is dat niet.
    5. Vermeng de bloem, de basterdsuiker en het zout.
    6. Snijd het vanillestokje in de lengterichting open en schraap het merg eruit. Voeg het merg toe aan het bloemmengsel.
    7. Roer de eieren en de gesmolten boter erdoorheen.
    8. Voeg beetje bij beetje de melk en de slagroom toe. Roer steeds totdat alle klontjes verdwenen zijn.
    9. Doe het beslag over in een maatbeker.
    10. Zet de schaal met de kersen in de oven en schenk het beslag over het fruit (zo voorkom je dat je knoeit met het beslag als je met de schaal naar de oven loopt).
    11. Bak de clafoutis in ±40 minuten goudbruin en gaar. Je zult zien dat het deeg prachtig gaat rijzen.
    12. Rooster tijdens de baktijd het amandelschaafsel in een koekenpan. Voeg daarbij geen vetstof toe. Draai het vuur niet te hoog en schep de amandeltjes regelmatig om. Neem ze uit de pan zo gauw ze een bruin kleurtje krijgen.
    13. De clafoutis mag uit de oven als hij mooi gerezen is. 
    14. Strooi de amandelen over de clafoutis.
    15. Schep een paar lepels poedersuiker in een zeef en zeef de suiker over het gebak.
    16. Klop de slagroom; voeg ondertussen poedersuiker naar smaak toe.
    17. Laat de kersenclafoutis afkoelen tot halfwarm of lauw (helemaal heet of koud is hij minder lekker). Snijd het gebak in punten.
    18. Serveer je dessert eventueel met nog wat extra kersen en een lekkere lepel slagroom. 

    Tips:

    1. Zet voor de liefhebbers van zoet nog een schaaltje met wat extra poedersuiker op tafel.
    2. In de winter bak ik deze clafoutis met kersen uit pot. Uiteraard is dat minder lekker dan met verse kersen, maar om nou van half augustus tot juni geen clafoutis te eten... Dat gaat me ook te ver!
    3. Volg de link 'kersen' bij de labels hiernaast voor nog meer overheerlijke recepten met kersen! 

    Chocoladeflensjes met Hollandse kersen en stracciatellaroomrijs


    Limburgse keersekeukskes, kersenpannenkoekjes


    Zomerse chocoladetaart met slagroom en verse kersen



    donderdag 13 juli 2017

    Zomerse chocoladetaart met verse kersen: makkelijk te garneren en superlekker!

    Ben je net zoals ik dol op kersen, chocolade én slagroom? 


    Bak dan bij de eerste de beste feestelijke gelegenheid deze heerlijk zomerse chocoladetaart met verse kersen en slagroom. 


    Of nog beter: wacht dat feestje niet af, maar maak hem meteen. Je gezin of je vrienden zullen je er dankbaar voor zijn! Ik spreek uit ervaring!


    Moeilijk om te maken is de taart niet. Met name de garnering is een eitje. Zelfs als je niet handig bent met een spuitzak, kun je deze prachtige taart zelf versieren. De zijkant bekleed  je met krokante pure chocolaatjes en op de bovenkant spuit je een vrolijke rand van 'spaghetti-slagroom'.

    De kers op de taart bestaat niet uit één kers, maar uit meer dan een half pond kersen. Van Hollandse bodem natuurlijk, want dat zijn de allerlekkerste! Van die zoete, vlezige, dikke, glanzende, bijna zwarte kersen! Mmmmm....


    Luchtige chocoladetaart met verse kersen


    Profiteer van het kersenseizoen


    We zijn alweer halverwege het kersenseizoen. Nog een maand en dan zit het er weer op... 

    Maar voorlopig nog niet getreurd: er ligt nog een pondje in mijn keuken, dus ik ga zo meteen heerlijk zitten genieten! 

    Maar eerst moeten die beauty's nog even hun best doen als fotomodel...


    Een pondje kersen


    Toprecepten met kersen


    Je begrijpt het: ik ben een echte kersenaanbidder. Voor mij bestaat er geen lekkerder fruit. 

    Als je me al volgt sinds de vorige kersentijd, heb je al heel wat verrukkelijke kersenrecepten de revue zien passeren: voor scones met verse kersen, luchtige kersenpannenkoekjes en chocoladeflensjes met kersen en straccialleroomijs om er maar een paar te noemen. 

    Tip: volg een keer de link 'kersen' bij de labels hiernaast. Daar staan al mijn kersenrecepten bij elkaar!


    Scones met verse kersen en slagroom


    Luchtige pannenkoekjes met verse kersen, kersenjam en slagroom


    Chocoladeflensjes met verse kersen en stracciatellaroomijs


    Kersenmuseum in Cothen


    Een jaar geleden deed ik een leuke ontdekking: bij toeval kwam ik er achter dat Nederland een heus Kersenmuseum rijk is. Feest! Daar moest en zou ik heen! En... het werd een groot succes!

    Voor al diegenen die er - zoals ik tot voor kort - nog nooit van hadden gehoord: je vindt het in Cothen in de Kromme Rijnstreek. Het ligt er heel idyllisch, midden in de kersenboomgaarden van de familie Vernooy.


    Kleinschalig, deels interactief Kersenmuseum


    De tentoonstelling in het kleinschalige museum geeft je, deels op interactieve wijze, antwoord op al je brandende kersenvragen zoals: "Hoe worden kersen geoogst en bewaard?", "Welke kersenrassen kenden onze grootouders en van welke kersen smullen wij nu?", "Waarom zijn de hoogstamkersenboomgaarden aan het verdwijnen uit het Nederlandse landschap?" en natuurlijk de belangrijkste vraag voor jou als consument "Waar in Nederland moet ik zijn om kersen te kopen vers van het land?". 

    Nee, ik geef de antwoorden hier nu niet. Daarvoor moet je echt zelf naar Cothen!


    Kersenmuseum


    Zelf bieden op kersen in het 'Veilingspel'


    Het hoogtepunt van het museum vormt de originele veilingzaal van de voormalige fruitveiling in Wijk bij Duurstede. In 2002 werd die fruitveiling, die dienst deed sinds 1949, volledig afgebroken. 

    Gelukkig bleven de veilingbankjes én de prachtige veilingklok bewaard. En nu zijn ze dus te bewonderen in het Kersenmuseum. 

    En dat niet alleen. Jij kunt plaats nemen in die bankjes en deelnemen aan het 'Veilingspel'. Zo kun je zelf bieden op partijen kersen die virtueel worden aangeboden. 

    Leuk, een echte aanrader, zeker voor kinderen! 👍


    De veilingzaal in het Kersenmuseum

    De originele veilingklok uit Wijk bij Duurstede


    De geschiedenis van de kersenteelt in beeld


    De geschiedenis van de kersenteelt komt buiten de veilingzaal ook tot leven als je de grote hoeveelheid oude voorwerpen bekijkt, die vroeger gebruikt werden door de telers en de plukkers. Wat mij betreft had er wat meer uitleg mogen staan bij de prachtige collectie antieke voorwerpen die het museum in zijn bezit heeft. Maar desondanks blijft hij een lust voor het oog!


    Kersenmuseum in Cothen


    Wandelen door de kersenboomgaarden


    Maak na je museumbezoek een wandeling door de boomgaarden en geniet ondertussen van een pondje kersen. Die koop je in het stalletje tussen de kersenbomen of in de Landwinkel De kersenhut. Verser kan niet! 

    En natuurlijk mag je eerst proeven welk kersenras je het allerlekkerste vindt! 

    Je voelt hem al aankomen. Mijn advies luidt: kies een mooie zomerdag uit en ga een middagje naar Cothen, net zoals ik dat deed!


    Chocoladetaart bakken


    Tijdens mijn uitstapje naar Cothen kocht ik ook meteen een kilootje kersen voor de volgende dag. Die maakten we voor een deel soldaat zo uit het vuistje. Een ander deel hielden we nog even achter de hand: dat ging op de taart!

    Als basis voor die taart bakte ik een luchtige biscuit, die ik op smaak maakte met echte chocolade, dus niet alleen maar cacaopoeder. Zelf gebruik ik voor gebak en desserts altijd de makkelijk te doseren chocoladecallets van Callebaut (54,5% cacao), maar gewone pure chocolade uit de supermarkt is ook prima.


    Chocoladecallets van het Belgische Callebaut


    In kirsch gemarineerde kersen voor de vulling van de taart


    De vulling voor mijn taart bestond uit zoete stijfgeklopte slagroom en nog meer kersen. Alleen dat waren niet de kersen uit Cothen. Nee, voor de vulling had ik wat zachter fruit nodig met een wat frissere, zuurdere smaak. Hoe lekker verse kersen ook zijn, kersen uit pot zijn geschikter om er een chocoladetaart mee te vullen. Nog een voordeel van ingemaakte kersen: die kun je makkelijker laten marineren in kirsch. En dát is wat ik wilde! 


    Snelle en makkelijke garnering voor je chocoladetaart


    Veel tijd om mijn taart te garneren had ik die dag niet. Langs de rand plakte ik in sneltreinvaart wat krokante chocolaatjes. De 'Matinettes' van Jacques chocolade, die je gewoon in de supermarkt kunt kopen, bleken ideaal voor dit doel. 

    De slagroom die ik overhad van de vulling deed ik in een spuitzak met een smal glad spuitmondje. Voor één keer deed ik niet moeilijk om feilloze toefjes te spuiten; ik spoot de slagroom als een rand van spaghetti op de taart. Daarmee sloeg ik twee vliegen in één klap: het zag er prachtig uit én de versiering was een fluitje van een cent!


    Als laatste gingen mijn kersen uit Cothen op de taart. Een enorme berg, zeker zo'n 300 gram! 


    Een kopje thee erbij en wat hebben we zitten smullen! Wanneer ga jij deze taart maken?



    Recept Zomerse chocoladetaart met verse kersen en slagroom


    Zomerse chocoladetaart met verse kersen en slagroom


    Ingrediënten voor een taart voor 8 à 10 personen:


    Voor de chocoladebiscuit:

    • 4 eieren (L)
    • 140 gram witte basterdsuiker
    • 1 zakje vanillesuiker
    • een snufje zout
    • 75 gram bloem
    • 25 gram maïzena
    • 100 gram pure chocolade van een goede kwaliteit (ik gebruik graag callets met 54,5% cacao van Callebaut; zie het blog hierboven)
    • 50 ml lauw water
    • een beetje boter voor het invetten van de bakvorm

    Voor de vulling en de garnering:

    • ±300 gram (uitgelekte) kersen zonder pit (pot)
    • 1 liter slagroom, stijfgeklopt met poedersuiker naar smaak
    • een aantal eetlepels kirsch naar smaak
    • 2 pakjes dunne chocoladeplakjes (Jacques Matinettes puur)
    • ±300 gram verse zoete kersen

    Extra:

    • een springvorm met een doorsnede van 22 à 24 cm
    • bakpapier

    Bereiding:

    1. Verwarm de oven voor tot 170°C. Het beste resultaat krijg je in een conventionele elektrische oven zonder heteluchtcirculatie.
    2. Plaats de bakvorm op een stuk bakpapier en trek de vorm met een potlood na. Knip het papier uit. Besmeer de bodem van de vorm met boter en plak hier het papier op. De boter fungeert dus eigenlijk alleen als een soort plaksel voor het bakpapier. Beboter de zijkanten van de vorm niet; de taart rijst zo mooier.
    3. Breek de eieren in een beslagkom en voeg de basterdsuiker, de vanillesuiker en het snufje zout toe. Klop het eiermengsel met een elektrische mixer (bij voorkeur een staande mixer; daar heb je geen omkijken naar) schuimig en dik vloeibaar. Het mengsel is goed als het als een breed lint van de klopper valt. Houd er rekening mee, dat dat minstens 10 minuten duurt.
    4. Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie of in de magnetron (zie voor aanwijzingen de tip onder dit recept). Roer het water door de chocolade, zodat er een soepel mengsel ontstaat. Laat de chocolade een beetje afkoelen.
    5. Zeef, als je tevreden bent over het eiermengsel, de bloem en de maïzena boven de kom. Ga zeer voorzichtig te werk. De lucht, die je zo zorgvuldig in het beslag geklopt hebt, wil je namelijk niet verliezen. Schep de bloem en de maïzena behoedzaam met een spatel door het eiermengsel, onderwijl de kom langzaam met je andere hand draaiend. Ga zolang door totdat er geen spoortje los meel meer te zien is. Houd dan onmiddellijk op.
    6. Schep de vloeibare chocolade voorzichtig door het beslag.
    7. Giet het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart in ongeveer 3 kwartier gaar en zeer licht bruin. De buitenkanten moeten zacht blijven en niet bruin bakken tot een dikke krokante laag. Draai daartoe eventueel de laatste 10 minuten de oven iets lager. Pas wel op: open de ovendeur niet voortijdig. Dan kan de taart inzakken. Test de gaarheid van de biscuit door er met een satépen in te prikken. Er mag geen ongaar beslag meer aan de pen blijven plakken.
    8. Neem de bakvorm uit de oven en laat de biscuit eerst wat afkoelen. De taart krimpt dan een beetje en laat beter los aan de zijkanten. Open de springvorm en verwijder de buitenrand. Leg een rooster bovenop de biscuit en draai het rooster samen met de cake in één vloeiende beweging om. Verwijder de bodem van de springvorm en daarna het bakpapier. Laat de biscuitbodem goed op kamertemperatuur komen en ga hem pas dan garneren.
    9. Laat de kersen uit pot uitlekken. Schenk er wat kirsch overheen en laat de drank er onder af en toe omscheppen een beetje intrekken.
    10. Ontpit de verse kersen.
    11. Klop de slagroom stijf met een hoeveelheid poedersuiker naar smaak. Slagroom voor een chocoladetaart mag vrij zoet zijn.
    12. Snijd de inmiddels afgekoelde taartbodem overdwars in twee lagen.
    13. Leg de onderkant op een serveerschaal en besprenkel hem met een kleine hoeveelheid kirsch. Smeer er een niet te zuinige laag slagroom op en verdeel de gemarineerde kersen erover. Daar mag weer een laag slagroom op. Plaats de bovenste plak biscuit op de vulling. Bestrijk de zijkanten en de bovenkant van de taart ook met een laagje slagroom.
    14. Doe de resterende slagroom in een spuitzak, waarin je een klein glad spuitmondje hebt gezet. Spuit een dikke laag kronkelende ‘spaghetti’ op de taart; laat het midden vrij (zie foto). Leg in het midden de verse kersen.
    15. Zet de chocoladeplakjes met de ongedecoreerde onderkant naar buiten tegen de rand van de taart aan (zie foto).
    16. Maak de serveerschaal rondom goed schoon met vochtig keukenpapier.
    17. Bewaar de taart in de koelkast, liefst onder een stolp. Neem de taart minimaal een kwartier voor het serveren uit de koelkast. 

    Tips:

    1. Chocolade kun je het makkelijkste smelten in de magnetron. Breek de chocolade daartoe eerst in stukjes (of gebruik chocoladecallets, een soort chocoladedruppels, verkrijgbaar bij een chocolaterie, banketbakker of delicatessenzaak/internet). Doe het overgrote deel van de chocolade in een kommetje en plaats dit een paar minuten (afhankelijk van de hoeveelheid) in een op half vermogen ingestelde magnetron. Roer af en toe in de chocolade. De chocolade is goed als hij net gesmolten is. Pas op: chocolade verbrandt als hij te heet wordt. Roer de achtergehouden chocolade door de reeds gesmolten chocolade totdat hij helemaal opgelost is. Nu is de chocolade klaar voor verdere verwerking. Heb je geen magnetron, doe het overgrote deel van de chocolade dan in een kom en plaats deze boven een pan, waarin je een beetje water hebt verwarmd. De kom mag het water niet raken (je kunt ook een bain-mariepan gebruiken als je die hebt). Smelt de chocolade onder af en toe roeren. Roer op het laatst weer de achtergehouden chocolade door het geheel.
    2. Wil je superdecadent doen? Koop dan een extra kilo kersen en serveer deze (ontpit) los bij de taart. Zo profiteer je optimaal van dit heerlijke seizoensfruit!
    3. Binnenkort op dit blog nog meer recepten met kersen: een fruitige Franse kersenclafoutis en een chocolade-desserttaart met rood fruit! 

    Franse kersenclafoutis met krokante amandeltjes


      Chocolade-desserttaart met rood fruit en slagroom

        donderdag 6 juli 2017

        Garnalenspiesjes van de BBQ met chimichurrimayonaise

        Een tijdje geleden gaf ik je het originele Argentijnse recept voor chimichurri, een pittige salsa. Ik kreeg het Zuid-Amerikaanse recept van een Argentijnse kok in de periode dat ik in Buenos Aires woonde. 


        Sinds ik dat recept in mijn bezit heb, staat er altijd wel een pot chimichurri in mijn koelkast. De salsa smaakt voortreffelijk bij allerlei soorten gegrild vlees (bijvoorbeeld lamskarbonaadjes), kip en vis. 


        Afgelopen week stonden mijn in chimichurri gemarineerde en daarna gegrilde garnalenspiesjes weer eens op het menu! Ik gaf er als dip een schaaltje mayonaise bij waardoor ik wat chimichurri had geroerd. We hebben genoten!


        Gegrilde garnalenspiesjes met chimichurrimayonaise


        Eerst chimichurri maken!


        Het recept voor de gegrilde garnalenspiesjes is supereenvoudig. 

        Al is er wel één voorwaarde: je moet eerst een pot chimichurri maken. 

        Maar ik verzeker je: dat is geen straf! Als je deze fruitige, lichtpikante salsa één keer hebt gemaakt, dan moet je echt heel sterk in je schoenen staan om hem niet nog een keer te maken en nog een keer en nog eens... 

        Een verslaving ligt op de loer: je bent gewaarschuwd! 😋


        Chimichurri, een verrukkelijke Argentijnse salsa


        Marineer de garnalen in chimichurri


        Als je die pot chimichurri eenmaal hebt, koop dan een fikse portie grote garnalen. Liefst rauw en gepeld. Schep een paar lepels chimichurri door je garnalen en laat ze een nachtje marineren. Zo worden ze verrukkelijk smaakvol!


        Garnalenspiesjes rijgen


        Daarna rijg je je garnalen aan spiesjes. Gebruik je houten spiesjes, leg deze dan eerst minstens twintig minuten in koud water. Ze zuigen zich dan vol en zullen tijdens het barbecueën niet verbranden.

        En dan mag de BBQ aan! Je hoeft de garnalenspiesjes maar kort te grillen, dus de kooltjes moeten goed heet worden. 

        Dat geeft jou ondertussen de tijd om een heerlijke mayonaise te maken, die je bij je spiesjes serveert: een chimichurrimayonaise.


        Verrukkelijke chimichurrimayonaise


        Voor de chimichurrimayonaise roer je wat goed uitgelekte chimichurri door een portie kant-en-klare mayonaise. Bepaal zelf hoe veel. Gebruik in elk geval mayonaise van een goede kwaliteit. 

        Zelf je mayonaise maken? Je vindt het recept in één van mijn eerdere blogs! 

        Verdeel je chimichurrimayonaise over kleine eenpersoonssausschaaltjes en zet op elk bord een schaaltje.


        Garnalenspiesjes barbecueën


        Zoals al gezegd: gril je garnalenspiesjes kort. Zo gauw de garnalen verkleuren van grijs naar roze zijn ze gaar. Serveer ze meteen.

        Valt het weer onverhoopt tegen? Gril de spiesjes dan in je grillpan. Ook heel erg lekker!


        Gegrilde garnalenspiesjes als hoofdgerecht of voorgerecht 


        Wij eten de garnalenspiesjes zelf regelmatig als hoofdgerecht. 

        Heerlijk met zelfgebakken frietjes (mét nog wat extra chimichurrimayonaise!) en een salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten en olijven!


        Zelfgebakken verse friet


        Salade van verschillende soorten cherrytomaatjes, artisjokkenharten en olijven


        Maar je zou er ook voor kunnen kiezen de gegrilde garnalenspiesjes met chimichurrimayonaise als voorgerecht te serveren. Geef er dan een paar sneetjes stokbrood met chimichurrimayonaise bij. Smullen!

        Ook leuk: zet kleine garnalenspiesjes in glaasjes en schep in elk glaasje tevens een lepeltje chimichurrimayonaise. Zo serveer je een spectaculair borrelhapje/tapa!

        Voor de volledigheid vind je hieronder nog eens het hele recept. Veel plezier ermee!



        Recept Garnalenspiesjes van de BBQ met chimichurrimayonaise


        Garnalenspiesjes van de BBQ met chimichurrimayonaise


        Ingrediënten voor een voorgerecht voor 5 à 6 personen of een hoofdgerecht voor 2 à 3 personen:


        Voor de garnalenspiesjes:

        • 500 gram rauwe gepelde grote garnalen
        • enkele lepels zelfgemaakte chimichurri (zie mijn eerdere blog voor het recept)
        • een klein beetje zout

        Voor de chimichurrimayonaise:

        • mayonaise (Mayonaise zelf maken? Hier vind je het recept!)
        • chimichurri naar smaak 

        Extra:

        • satéspiesjes
        • nog een beetje chimichurri voor de garnering

        Bereiding

        1. Leg de garnalen in een kom en schep er een paar eetlepels chimichurri doorheen. Dek de schaal af en laat de garnalen een nachtje (in de koelkast) marineren.
        2. Gebruik je houten spiesjes, laat deze dan minimaal 20 minuten wellen in koud water.
        3. Rijg de garnalen aan de spiesjes. Bestrooi ze met een beetje zout. Bewaar de spiesjes in de koelkast totdat je ze gaat barbecueën.
        4. Steek de barbecue aan.
        5. Maak ondertussen de chimichurrimayonaise. Vermeng hiertoe de gewenste hoeveelheid mayonaise met een flinke portie chimichurri (naar smaak). Als je frietjes serveert bij de maaltijd, heb je behoorlijk wat meer chimichurrimayonaise nodig; die smaakt namelijk ook voortreffelijk bij de frietjes! Zorg ervoor dat je de chimichurri goed laat uitlekken voordat je hem door de mayonaise roert; anders kan de saus gaan schiften.
        6. Verdeel de chimichurrimayonaise over kleine eenpersoonsschaaltjes.
        7. Gril de garnalenspiesjes in een paar minuten gaar en licht bruin. Zo gauw de garnalen roze kleuren zijn ze klaar.
        8. Verdeel de spiesjes over de borden. Besprenkel ze met wat extra chimichurri; dat ziet er prachtig uit. Zet op elk bord ook een schaaltje met chimichurrimayonaise.
        9. Serveer meteen.

        Tips:

        1. In plaats van verse rauwe garnalen kun je ook diepvriesgarnalen kopen. Laat deze voor het marineren wel goed ontdooien.
        2. Blijft er wat chimichurrimayonaise over? Geen probleem: je kunt hem nog een paar dagen bewaren in de koelkast!

        dinsdag 4 juli 2017

        Hamburgersandwich met sweet-bitesaus, rucolakaas en ontbijtspek


        Een broodje hamburger, maar dan anders. Deze originele hamburgersandwich is bepaald niet standaard! Maar wél erg lekker!


        Ik bouw hem als volgt op:
        • een sneetje lichtgeroosterd speltbrood met zonnebloempitten
        • een laagje pittige hamburgersaus met sweet-bitesnippers
        • een blaadje little gem
        • een biologische hamburger
        • een plakje zachte, gesmolten rucolakaas
        • krokant uitgebakken ontbijtspek
        • een handje sweet-bitereepjes
        • nog zo'n sneetje geroosterd brood met alleen een beetje mayonaise

        Loopt het water je al in de mond? Lees dan snel door en maak dit verrukkelijke maaltje vanavond nog!


        Recept Hamburgersandwich met sweet-bitesaus, rucolakaas en ontbijtspek


        Lijstjesmens


        Ik ben een echt lijstjesmens. Of ik het nu wil of niet: lijstjes maken hoort gewoon bij mij.

        In een grijs verleden stonden alle lijstjes die ik nodig had in mijn geheugen gegrift. Virtueel kon ik er naar believen items aan toevoegen of van afstrepen, zonder ooit wat te vergeten. Helaas, die tijden zijn vervlogen...

        Om het hoofd te kunnen bieden aan mijn verstrooidheid zie ik mij tegenwoordig genoodzaakt mijn lijstjes toe te vertrouwen aan het papier of mijn immer waakse pc.


        Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes


        Welke geheugensteuntjes voor mij dan zo belangrijk zijn? 

        Heb je even? Bijna slaafs begin ik elke dag met het maken van een to-dolijst. Heel handig. Dat kan ik iedereen aanraden! Er is maar één nadeel: aan het eind van de dag springt vervelende-klusjes-ontwijkend gedrag wel heel erg in het oog...

        Bestaat de dagelijkse to-dolijst meestal uit een kladpapiertje van maximaal een A-4'tje, de langeretermijnlijstjes kunnen aanzienlijk omvangrijker zijn. Daar heb ik dus computerbestanden voor.

        Zo heb ik een vrij fors bestand met ideeën voor nieuwe recepten, die ik nog moet uitproberen. 

        In eenzelfde soort file staan een heleboel 'oude' recepten, waar nog een blogtekst bij verzonnen moet worden. 

        En dan is er nog de niet onaanzienlijke lijst met recepten en blogs die vrijwel klaar staan om te posten, maar die alleen nog een om een foto vragen. 

        Rest nog de ellenlange lijst met restaurants, culinaire evenementen, websites en lekkere winkeltjes, die ik ooit nog eens wil bezoeken. 

        En niet te vergeten natuurlijk mijn verlanglijstje met kookboeken. 

        Begint het je al te duizelen?


        Nooit op stap zonder boodschappenlijstje


        In elk geval ken je me nu weer een beetje beter. Je zult dus ook niet meer vreemd opkijken wanneer ik aan dit betoog toevoeg dat ik vrijwel nooit inkopen ga doen zonder nóg zo'n lijstje: het boodschappenlijstje! 

        Ik zou eens een ingrediënt voor een zorgvuldig gepland recept vergeten te kopen...

        Slechts heel af en toe stap ik geheel onbevangen een eetwinkel binnen en laat ik me verleiden puur door al het lekkers dat ik zie. Ja, echt heel af en toe bepaal ik pas op het allerlaatste moment wat ik op het menu ga zetten. Al moet ik ook meteen toegeven dat ik eigenlijk vind dat ik dat veel vaker zou moeten doen. Want zo ontstaan vaak erg smakelijke gerechten.


        Een spontaan recept voor hamburgersandwiches


        Zoals die ene keer, een paar weken geleden, toen ik met een open mind mijn biologische supermarkt Marqt betrad.

        Op de groenteafdeling zag ik prachtige, verse sweet bites in geel, oranje en rood. Hup, in mijn mandje samen met een pot 'Belze majoneis' van TonS Mosterd. Ik proefde al bij voorbaat het pittige sausje dat ik daarmee zou gaan maken.


        Recept Pittige hamburgersaus met sweet-bitesnippersPittige hamburgersaus met sweet-bitesnippers


        Een paar biologische hamburgers erbij, een kropje sla. Een eindje verderop lag een smaakvol puntje rucolakaas naar me te lonken. Oeh, die zou ik heerlijk op mijn hamburger laten smelten. Ik zocht alleen nog een krokantje. Wat uitgebakken flinterdun gesneden ontbijtspek misschien?

        Mijn last-minutehamburgermenu was bijna compleet. Alleen, ik had geen trek in 'gewone' broodjes. Waarom zou ik geen speltbrood met zonnebloempitjes kopen? Dat had veel meer smaak. Zeker als ik de sneetjes ook nog eens kort in de koekenpan zou roosteren!

        Die avond hebben we heerlijke zitten smikkelen!

        Mijn advies: laat ook eens je kookhart de vrije loop in de supermarkt en verras jezelf!


        Wil je vandaag toch liever nog met een lijstje op stap en mijn hamburgersandwich namaken? 


        Ook dat kan: het volledige recept staat hieronder! Eet smakelijk!



        Hamburgersandwich met sweet-bitesaus, rucolakaas en ontbijtspek



        Hamburgersandwich met sweet-bitesaus, rucolakaas en ontbijtspek


        Ingrediënten voor 6 hamburgers:

        • 6 sneetjes speltbrood met zonnebloempitten
        • 6 biologische hamburgers (of andere kwalitatief goede hamburgers, bijvoorbeeld Black Angus-hamburgers)
        • 12 flinterdun gesneden plakjes ontbijtspek
        • 12 plakjes rucolakaas (of een andere kaas die je lekker vindt)
        • 6 blaadjes little gem of baby-romainesla
        • 6 sweet bites in 3 kleuren (of alleen de meest gangbare oranje sweet bites)
        • wat extra mayonaise

        Voor het hamburgersausje:

        • 6 sweet bites in 3 kleuren (of alleen oranje sweet bites)
        • 4 middelgrote zoetzure augurken
        • 3 sjalotjes
        • 2 volle eetlepels kwaliteitsmayonaise, bijvoorbeeld Belze majoneis van TonS Mosterd
        • 1/4 theelepel pikant kerriepoeder
        • een mespunt pikant paprikapoeder
        • een mespunt chilipoeder
        • een paar sprietjes bieslook, in ringetjes geknipt

        Bereiding:

        1. Bak het ontbijtspek krokant in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Je hoeft hiervoor geen boter of olie toe te voegen.
        2. Bak in een andere pan de hamburgers goudbruin en bijna gaar. Leg de plakjes kaas op de hamburgers en laat de kaas zachtjes smelten.
        3. Rooster in een derde pan de sneetjes brood. Ook hiervoor heb je geen boter nodig. Het brood moet uiteindelijk krokant worden van buiten, maar de binnenkant mag nog een beetje zacht blijven.
        4. Snijd 6 sweet bites in reepjes. Die gebruik je zo meteen voor de garnering van je sandwich.
        5. Snipper de andere 6 sweet bites in blokjes. Snipper de augurken en de sjalotjes nog iets fijner dan de paprikaatjes. 
        6. Roer een saus je alle sausingrediënten. Proef en voeg eventueel nog wat meer van de specerijen toe.
        7. Bouw je hamburger als volgt op: een half sneetje brood, wat hamburgersaus, een blaadje sla, de hamburger met de gesmolten kaas, 2 plakjes ontbijtspek, wat sweet-bitereepjes, nog een half sneetje brood besmeerd met mayonaise.
        8. Leg de hamburgersandwiches op borden en garneer de gerechtjes eventueel met nog wat sweet-bitereepjes en een beetje bieslook. 

        Tips:

        1. Uiteraard kun je je hamburgers ook grillen op de BBQ!
        2. Ik ben een echte hamburgerfan. Daarom vind je op dit blog nog meer hamburgerrecepten. De allerlekkerste vind ik zelf de vitello-tonnato-burgers (kalfshamburgers met een heerlijke tonijnmayonaise) en de tartaarburgers met avocadosalsa

        Vitello-tonnato-burger



        Tartaarburger met avocadosalsa