Pagina's

dinsdag 23 mei 2017

Kruidige krieltjes met komijn-knoflookmayonaise

Ik hou van pasta, van rijst, van broodgerechten. Desalniettemin staat de ouderwetse pieper bij ons nog regelmatig op tafel.


Alhoewel, ouderwets? Je kunt met aardappels zo veel moderne, hippe gerechtjes maken! En dan wordt die oude knol toch weer op en top trendy!


Neem nou bijvoorbeeld het onderstaande recept voor krieltjes. Als je de kleine aardappeltjes een beetje anders dan anders kruidt - met onder andere komijn, knoflook, citroensap en platte peterselie -  krijgen ze een heel aparte smaak. Heerlijk mediterraan.


Om het gerecht helemaal af te maken geef je er een smeuïge zelfgemaakte knoflookmayonaise bij, die je ook weer op smaak maakt met diezelfde komijn. Door de aïoli heen gaat komijnpoeder en voor de garnering gebruik je lichtgeroosterde hele komijnzaadjes. Je weet niet wat je proeft, zo lekker!

Serveer deze kruidige krieltjes en de komijn-knoflookmayonaise bij de lamsgehaktspiesjes met venkelzaad van gisteren en de venkelsalade van morgen. Dat wordt smullen!


Recept Kruidige krieltjes met komijn-knoflookmayonaise


Kruidige krieltjes met komijn-knoflookmayonaise


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 à 6 personen:


Voor de kruidige krieltjes:

  • 1200 gram geschrapte krieltjes
  • zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, zeer fijn gehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn (djintan)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 2 eetlepels citroensap
  • een bosje platte peterselie
  • een bosje bieslooksprietjes

Voor de komijn-knoflookmayonaise:

  • 2 eierdooiers (op kamertemperatuur)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels witte balsamicoazijn
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 theelepel poedersuiker
  • 1 theelepel gemalen komijn (djintan)
  • 2 dl zonnebloemolie
  • 1 dl milde olijfolie
  • een paar takjes platte peterselie, zeer fijn gehakt
  • 2 theelepels hele komijnzaadjes

Bereiding:

  1. Begin met de krieltjes. Kook die gaar in wat gezouten water. Giet de aardappeltjes af.
  2. Ondertussen kun je de komijn-knoflookmayonaise maken. Doe daartoe alle mayonaise-ingrediënten vanaf de eierdooiers tot en met de komijn in de foodprocessor. Voeg 3 eetlepels van de zonnebloemolie toe.
  3. Laat het mes in de foodprocessor draaien totdat het geheel vermengd is.
  4. Voeg vervolgens (zonder de machine te stoppen) in een dun straaltje de rest van de twee oliesoorten toe. Er ontstaat zo een dikke, gebonden mayonaise.
  5. Schep de saus uit de foodprocessor en meng er de gesnipperde peterselie doorheen. Proef de mayonaise en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
  6. Rooster de hele komijnzaadjes kort in een koekenpan zonder vet.
  7. Doe de komijn-knoflookmayonaise over in een schaaltje (of individuele kommetjes voor elke eter) en strooi er de komijnzaadjes overheen.
  8. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak hierin de gare krieltjes krokant en goudbruin.
  9. Hak de peterselie. Knip de bieslook in ringetjes.
  10. Vermeng alle ingrediënten vanaf de knoflook tot en met het citroensap. Voeg ook de resterende olijfolie toe. Schep dit mengsel door de gebakken krieltjes. Bak de krieltjes op een iets lager vuur nog een paar minuten. Pas op dat de knoflook en de specerijen niet verbranden.
  11. Doe de krieltjes over in een serveerschaal. Garneer het gerecht met de peterselie en de bieslook.
  12. Serveer de komijn-knoflookmayonaise bij de kruidige krieltjes.

Tips:

  1. In het mayonaiserecept wordt gewerkt met rauwe eieren. Wil je weten hoe je die veilig verwerkt? Ga dan even naar mijn eerdere blog voor extra informatie.
  2. Als de eieren uit de koelkast komen, zijn ze te koud om er meteen mayonaise van te maken. Mayonaise schift als de ingrediënten niet ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Je kunt eieren versneld op kamertemperatuur brengen door ze in warm (niet heet) water te leggen.
  3. Witte balsamicoazijn is een lekker frisse azijnsoort. Hij smaakt heel anders dan rode balsamicoazijn. Witte balsamico is verkrijgbaar bij goed gesorteerde delicatessenwinkels en in sommige supermarkten. Kun je hem niet vinden, vervang hem dan door wittewijnazijn.
  4. Heb je geen foodprocessor, ga dan op dezelfde manier te werk, maar gebruik een garde voor het kloppen van de mayonaise. Het werk is wat zwaarder. Voordeel is wel, dat de saus iets luchtiger wordt.
  5. Een restje komijn-knoflookmayonaise kun je nog wel een week in de koelkast bewaren. Serveer de mayonaise bij gegrild vlees (of kip) of bij zelfgemaakte frietjes (in de schil).
  6. Heb je geen zin of tijd om zelf mayonaise te maken? Koop dan een goede kwaliteit aïoli en maak die op smaak met de komijn, de peterselie en eventueel een beetje poedersuiker.
  7. Dit recept is het tweede recept voor een compleet mediterraan menu. Gisteren gaf ik je al het eerste recept, dat voor verrukkelijke spiesjes van lamsgehakt met venkelzaad. Morgen volgt het recept voor de venkelsalade die het menu helemaal af maakt!

Lamsgehaktspiesjes met venkelzaad


Salade met flinterdun gesneden venkel en een pittige ketjapdressing


Geen opmerkingen:

Een reactie posten