Nadat ik je vorige week het recept gaf voor mijn overheerlijke Indiase currysoep, wil ik vandaag niet achterblijven en ook het geheim prijsgeven van mijn Thaise currysoep.
Die heeft een heel ander karakter, maar dat betekent niet dat hij minder lekker is! Hij is gebaseerd op een specerijenmengsel, dat de soep veel frisser maakt dan zijn Indiase evenknie. Bovendien zit er geen room in, maar kokosmelk.
De currysoep is gevuld met beetgare eiernoedels, malse kip en veel verse groenten. Heerlijk!
Wist je trouwens dat in het Verre Oosten dit soort soepen niet alleen gegeten wordt tijdens de avondmaaltijd? Je kunt ze er de hele dag door eten in restaurants of bij stalletjes met street food. Soep is met name populair als ontbijt! Als dat geen gezond begin van de dag is...
Hoe maak je zelf Thaise currysoep met noedels, kip en groenten?
Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 3 à 4 personen of een voorgerecht voor 5 à 6 personen:
- 5 trostomaten
- 1 rode puntpaprika
- 1 groene paprika
- 400 ml kokosmelk
- 1½ eetlepel Thaise rode currypasta (potje)
- 1 teentje knoflook uit de pers
- 2 theelepels geelwortelpoeder (kurkuma)
- 500 gram kipfilet
- 700 ml kippenbouillon (van blokjes is prima)
- 2 eetlepels Thaise vissaus
- 1 eetlepel dark soya sauce (een Chinese sojasaus)
- het sap van een halve limoen
- 300 gram eiernoedels
- water voor het bereiden van de noedels
- 3 bosuitjes
Bereiding:
- Kruis de tomaten in en dompel ze 20 seconden onder in kokend water. Leg ze meteen daarna in ijswater. De velletjes laten dan makkelijk los. Ontvel de tomaten en verwijder de pitjes. Snijd het vruchtvlees in stukjes.
- Snijd beide paprika’s in stukjes.
- Verwarm in een soeppan 150 ml kokosmelk, de currypasta, de knoflook en het geelwortelpoeder.
- Snijd de kipfilets in heel kleine blokjes.
- Roer de kipblokjes door het kokosmelkmengsel en gaar ze zachtjes.
- Voeg de rest van de kokosmelk, de bouillon, de vissaus, de dark soya sauce en het limoensap toe.
- Roer de tomatenblokjes en de paprikastukjes door de soep.
- Verwarm de currysoep goed.
- Proef en voeg eventueel nog wat (kippen)bouillonpoeder of zout toe. De soep mag niet te flauw zijn.
- Gaar de eiernoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Belangrijk: laat de noedels niet te lang doorgaren; beetgaar is voldoende! Om dat resultaat te bereiken kun je het beste af en toe even proeven tijdens het bereiden.
- Snijd de bosuitjes schuin in ringetjes.
- Zet de currysoep, de noedels en de bosuitjes apart op tafel. Ieder schept eerst wat noedels in zijn bord of kom en dan wat soep. De bosuitjes zorgen voor een pittige garnering.
Tips:
- Als je deze soep volgens de regels van de kunst wilt eten, neem dan een lepel in je linker- en een paar eetstokjes in je rechterhand. Leg met de stokjes steeds beetjes vulling op de lepel. Schep er wat vocht bij en eten maar.
- Dit is al de derde currysoep die op dit blog staat. Eerder kon je al de Indiase currysoep met gemarineerde kipblokjes en mijn romige Indiaas gekruide linzensoep proeven! Laat je me in een commentaar onder dit bericht horen welke soep je het lekkerste vond?
Lekkere soep en zeker makkelijk te maken. Net als de modderbami die ik er paar weken geleden heb gemaakt. Bedankt voor het recept en leuk om de verhalen erbij te lezen. Groetjes van Josette uit Apeldoorn
BeantwoordenVerwijderenJosette, wat leuk om te horen! Wij zijn ook echte liefhebbers van de Aziatische keuken!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Machteld
Lijkt me heerlijk!!! Zou je in dit gerecht de kip ook kunnen vervangen door vis? Ik denk bv aan kabeljauw.
BeantwoordenVerwijderenJaap, dat kan zeker! Snijd je vis in niet te kleine stukken, zodat hij niet uit elkaar valt. En verwissel de stappen 5 en 6 in het recept: maak dus eerst de bouillon en voeg pas daarna de vis toe. Laat de soep niet meer koken na het toevoegen van de vis. De vis moet een paar minuten zachtjes garen in het vocht. Ook garnalen smaken lekker in deze soep. Eet smakelijk!
BeantwoordenVerwijderen