Pagina's

dinsdag 21 maart 2017

Limburgse keersekeukskes, ouderwets lekkere kersenpannenkoekjes

Een tijdje geleden gaf ik je het recept voor drie-in-de-pan, verrukkelijke kleine pannenkoekjes met fruitige stukjes appel en sappige rum-rozijnen.


Limburgers kennen daar een variant op, die misschien nog wel lekkerder is: keersekeukskes.
In die koekjes (keukskes) worden de appels en de rozijnen vervangen door kersen (keerse)!


Keersekeukskes, ouderwetse Limburgse kersenpannenkoekjes


Wat zijn keersekeukskes?

Het recept is al heel oud, maar af en toe zie je het weer ergens opduiken: keersekeukskes!

En nu dus hier, op mijn blog! 😉

Het gaat om vrij dikke pannenkoekjes die niet belegd worden met kersen. Nee, de kersen gaan door het beslag!


Ingemaakte kersen


In de zomer worden van oudsher in Limburg vaak verse kersen gebruikt voor de keersekeukskes. Maar een groot deel van de oogst van de wat zuurdere kersensoorten werd vroeger ook bewaard voor later in het jaar: die werden ingemaakt in grote weckglazen.

Ik kan me nog goed herinneren dat mijn ouders in het souterrain van ons huis een speciale kamer hadden, die we de "provisiekamer" noemden. Hij stond helemaal vol met stellingkasten met daarop talrijke weckpotten met erwtjes, tuinbonen, sperziebonen (die kwamen allemaal uit de moestuin van mijn tante en oom), aardbeien (oef, wat waren die vies, zo ingemaakt...) Ã©n natuurlijk ook kersen! Dat waren mijn favorieten!

De ingemaakte kersen waren niet echt smakelijk om zo te eten, maar in toetjes (bijvoorbeeld geflambeerd bij het ijs) en gebak (wat dacht je van vlaai of kersenflappen?) waren ze niet te versmaden. En ze waren uitermate geschikt voor keersekeukskes!


Zelfgemaakt maanzaadijs met geflambeerde kersen


Kersenflappen


Kersen uit een pot zijn lekker in allerlei recepten


Niemand heeft tegenwoordig meer zo'n provisiekamer. Ik niet tenminste...

Maar als groot liefhebber van Limburgse keersekeukskes neem ik er geen genoegen mee dat ik ze alleen in de zomer kan eten. 

Gelukkig kennen we tegenwoordig het instituut supermarkt, een soort publieke provisiekamer (al moet je er betalen; dat dan weer wel!). En daar hebben ze heerlijke kersen op lichte siroop. 

Ideaal voor mijn keersekeukskes. Zo kan ik er toch het hele jaar van genieten; dus ook nu, maanden voor de kersentijd! 😋

Wil je ook een keer smikkelen van deze Limburgse specialiteit? Probeer dan meteen het onderstaande recept uit!


Serveer je keersekeukskes als dessert of als een lunch- of brunchgerecht.



Recept Limburgse keersekeukskes, ouderwets lekkere kersenpannenkoekjes


Hoe maak je zelf Limburgse keersekeukskes? 


Ingrediënten voor 15 à 20 stuks:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • een snufje zout
  • 1 ei
  • 3 dl volle melk
  • een grote pot kersen zonder pit (uitlekgewicht 350 gram)
  • vloeibare margarine
  • poedersuiker

Bereiding:

  1. Voeg het zout toe aan het zelfrijzend bakmeel.
  2. Roer het ei door het meel en voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe. Roer elke keer goed en voeg pas meer melk toe als het mengsel egaal en glad is.
  3. Laat de kersen uitlekken en schep ze door het beslag.
  4. Verhit een beetje margarine in een koekenpan (liefst met anti-aanbaklaag). Schep ±4 kleine hoopjes beslag in de pan.
  5. Bak de pannenkoekjes bruin aan de onderkant. Draai daarna het vuur klein. Laat de pannenkoekjes aan de bovenkant een beetje gaarder worden. Draai ze vervolgens om en bak ze op matig hoog vuur ook bruin aan de andere kant.
  6. Schep de pannenkoekjes uit de pan en houd ze warm. Bak zo ook de rest van de pannenkoekjes.
  7. Leg op elk bord een paar pannenkoekjes.
  8. Doe een genereuze portie poedersuiker in een zeef en zeef de suiker boven de borden. Serveer meteen.

Tips:

  1. Als je een foodprocessor hebt, kun je daarin het beslag maken. Dat gaat razendsnel.
  2. Keersekeukskes worden ook wel gebakken van een gistbeslag. Dit recept met zelfrijzend bakmeel is echter veel makkelijker! En het is naar mijn mening minstens zo lekker!
  3. Je kunt de pannenkoekjes ruim voor de maaltijd al bakken als je dat beter uitkomt. Warm ze vlak voor het serveren op in de magnetron. Opwarmen in de oven kan ook: afgedekt met aluminiumfolie een kwartiertje op 150°C.
  4. Het broertje van deze pannenkoekjes, drie-in-de-pan met stukjes appel en rum-rozijnen is ook erg lekker. Wanneer ga je die maken?

Drie-in-de-pan met appel en rum-rozijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten