Laatst gaf ik je het basisrecept voor aardappelpuree. Vandaag nog zo'n gouwe ouwe: de groentesoep! Mét balletjes natuurlijk; echt ouderwets Hollands.
Hoe maak je ouderwetse groentesoep met balletjes?
Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 6 à 8 personen of een voorgerecht voor ±14 personen:
Voor de soep:
3 liter stevig op smaak gemaakte rundvleesbouillon (liefst zelfgetrokken; maar als je echt geen tijd hebt, is een goede kant-en-klare bouillon ook een optie)
Breng in een andere pan een liter water aan de kook. Kruis de tomaten in. Leg ze ongeveer 20 seconden in het kokende water. De velletjes laten dan makkelijk los. Ontpit de tomaten. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Vermeng de twee soorten gehakt met alle ingrediënten vanaf het ei. Kneed het geheel even door. Gaar een klein balletje in het water waarin je de tomaten geblancheerd hebt. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe aan het rauwe gehakt.
Rol kleine soepballetjes van het gehakt.
Schep de soepgroenten in de kokende bouillon. Voeg ook de gehaktballetjes toe. Laat de groenten en de balletjes in een paar minuten net gaar worden.
Voeg de paprikablokjes toe en kook ze 2 minuten mee.
Op het laatst mogen de tomatenblokjes door de soep.
Verwarm de soep nog even en proef. Is de soep niet zout genoeg? Voeg dan liever een bouillonblokje toe dan zout.
Tips:
Serveer je deze groentesoep als maaltijdsoep, geef er dan boerenbrood met roomboter bij. Hou je van bakken? Dan beveel ik zelfgebakken roomboter-dinerbroodjes aan: verrukkelijk!
Deze hoeveelheid soep is wellicht te veel voor je gezin. Geen nood: vries de rest in. Zo heb je altijd iets bij de hand wanneer je niet veel tijd hebt om te koken!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten