Pagina's

dinsdag 1 november 2016

Mini-appeltaartjes: brosse kaneelbodempjes met karamelappeltjes en een toefje slagroom

Ik verklap je vandaag mijn allerbeste appeltaartrecept!

 

Je moet me echt op een woord geloven: deze kleine appeltaartjes zijn absoluut verrukkelijk!

 

En als je dat niet voetstoots van me wilt aannemen, dan maak je ze toch meteen! Zo kun je zelf de proef op de som nemen ;)


Mini-appeltaartjes: brosse kaneelbodempjes met karamelappeltjes en een toefje slagroom



Mini-mini-appeltaartjes mét slagroom!


Zoals je hierboven op de foto kunt zien, is mijn favoriete appeltaart heel klein van stuk: het is een mini-mini-appeltaartje.

Omdat ze zo klein zijn, serveer ik deze taartjes altijd op een grote schaal met een heleboel tegelijkertijd. 

En iedereen mag er zo veel nemen als hij of zij wil! 

Zodat mijn vrienden achteraf kunnen zeggen: “Ik heb bij Machteld laatst maar liefst drie (of nog meer!) appeltaarten gegeten!”

De appeltaartjes bestaan elk uit een bros kaneelbodempje met daarop een verrukkelijke, sappige appelvulling. In die vulling proef je niet alleen verse appels, maar ook karamel, echte vanille, kaneel, kardemom en zelfs rum! Een flinke toef slagroom maakt de appeltaartjes compleet.


Gevaarlijk lekkere appeltaartjes!


Er schuilt maar één gevaar in dit recept. Het is zo lekker dat je na elk taartje denkt: ik neem er nog één. En dan stop ik echt… 

En tja, dat is niet zo makkelijk als het klinkt!


Nog meer heerlijke recepten met appel!


Heb je na deze appeltaartjes de smaak echt helemaal te pakken, probeer dan ook eens een van mijn andere appelrecepten: de Limburgse appel-kruimelvlaai, de apple crumble met kaneel of de dronken aardbeien-appelsalade bijvoorbeeld!


Limburgse appel-kruimelvlaai


Apple crumble met kaneel



Dronken aardbeien-appelsalade



Recept Mini-appeltaartjes: brosse kaneelbodempjes met karamelappeltjes en een toefje slagroom


Mini-appeltaartjes: brosse kaneelbodempjes met karamelappeltjes en een toefje slagroom


Ingrediënten voor ±40 stuks:


Voor de bodempjes:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram gele of lichte basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel (bij voorkeur echte Ceylonkaneel; zie mijn blog hierover)
  • een mespuntje zout
  • 125 gram koude roomboter
  • ½ ei, losgeklopt in een kopje
  • een beetje zachte boter voor het invetten van de bakplaat
  • een beetje bloem voor het bestuiven van het werkvlak

Voor de appelvulling:

  • 12 appels van minimaal 4 verschillende appelrassen (moesappels, handappels, zoet, fris-zuur)
  • 50 gram roomboter
  • 150 gram gele of lichte basterdsuiker
  • 2 vanillestokjes
  • 1 à 2 eetlepels citroensap (afhankelijk van de zuurgraad van de appels)
  • 5 eetlepels bruine rum
  • een mespuntje gemalen kardemom
  • een mespuntje kaneel

Voor de garnering:

  • ¼ liter slagroom
  • poedersuiker naar smaak

Bereiding:

  1. Begin met het maken van het deeg voor de bodempjes. Vermeng daartoe in een kom of in de foodprocessor het zelfrijzend bakmeel, de gele basterdsuiker, de kaneel en het zout.
  2. Snijd de boter in kleine stukjes.
  3. Voeg de boter en het ei toe aan het bloemmengsel.
  4. Vermeng het geheel (met kleine kneepjes van de vingers of met de pulsknop van de foodprocessor) totdat het deeg net samenhang vertoont. Kneed vooral niet te lang door, want dan worden de bodempjes straks te compact en niet lekker bros.
  5. Vorm een vrij platte schijf van het deeg en leg deze een halfuur afgedekt in de koelkast om op te stijven.
  6. Verwarm de (bij voorkeur conventionele) oven voor tot 155°C. Vet een bakplaat in met boter.
  7. Strooi wat bloem op het werkvlak. Rol het deeg met een deegroller dun uit. Steek kleine rondjes met een doorsnede van ±5 cm uit het deeg en leg de deegplakjes op de bakplaat. Leg ze niet te dicht bij elkaar. Ga ervan uit dat je meerdere porties moet bakken. Je kunt het deeg dat over is nog een keer opnieuw uitrollen, maar weer geldt het advies: kneed het niet te veel.
  8. Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven. Bak de bodempjes in een kleine 20 minuten gaar. Ze mogen daarbij niet bruin worden. Draai de oven halverwege eventueel wat lager als de bodempjes toch gaan kleuren.
  9. Neem de bakplaat uit de oven en leg de dan nog niet helemaal krokante bodempjes op een rooster. Tijdens het afkoelen worden ze pas lekker bros.
  10. Tijdens het opstijven van het deeg voor de bodempjes kun je beginnen met het maken van de appelvulling. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels grof in blokjes.
  11. Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de suiker toe en laat het geheel heel licht karamelliseren.
  12. Voeg de appelstukjes toe. Schep alles goed om. De suiker zal in eerste instantie hard worden door de koude appels. Langzaam maar zeker lost hij echter op in de appelvulling.
  13. Snijd de vanillestokjes in de lengterichting open en schraap met een mes het merg eruit.
  14. Voeg de vanille, de leeggeschraapte vanillestokjes, de rum, het citroensap, de kardemom en de kaneel toe aan de appels.
  15. Draai het vuur hoog en laat de appels onder af en toe omscheppen gaar worden. Uiteindelijk zal het vocht grotendeels verdampt zijn. Een deel van de appelstukjes is tot moes gekookt, andere hebben nog een ‘bite’. Proef en voeg eventueel nog een beetje citroensap toe.
  16. Laat de appelvulling afgedekt afkoelen in de koelkast.
  17. Klop de slagroom stijf met een hoeveelheid poedersuiker naar smaak.
  18. Maak de appeltaartjes pas af vlak voor het serveren; dan smaken ze het lekkerst. Schep daartoe op elk bodempje enkele theelepels appelvulling. Druk de vulling een beetje plat. Doe de slagroom over in een spuitzak en spuit op elk mini-appeltaartje een toefje slagroom.

Tips:

  1. Koop voor de vulling minimaal 4 totaal verschillende appelrassen. Alleen een mengsel van moesappels, handappels, zoete en fris-zure appels geeft  de juiste structuur en de lekkerste smaak aan de appelvulling. Ik gebruikte de laatste keer granny smith, jonagold, elstar en goudrenet.
  2. In een goed afgesloten trommel kun je de bodempjes minimaal een week bewaren. Serveer eventueel overgebleven bodempjes als koekjes.
  3. De appelvulling kun je een dag voor het serveren van de mini-appeltaartjes al maken. Bewaar hem afgedekt in de koelkast.
  4. Deze mini-appeltaartjes zijn onder andere heerlijk als zoet gerechtje bij een high tea. Serveer ze ook eens als (onderdeel van een grand) dessert (eventueel met een bolletje kaneelijs).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten