Pagina's

donderdag 3 november 2016

De allerlekkerste verse friet maak je zelf!

Zelf friet maken moeilijk? Niets is minder waar! Wat wel een feit is is dat zelfgemaakte frietjes veel lekkerder zijn!


Verras dus je gezin of vrienden vandaag nog met een heerlijke portie verse friet!


Versgebakken frietjes



Alles wat je moet weten over friet bakken


De juiste aardappels voor friet


Goede friet maken begint met de keuze van de aardappels. Ga voor relatief grote, licht kruimige aardappels, zoals Bintje, Frieslander, Agria of Désirée. Je groenteman kan je hierover prima adviseren. Koop je je aardappels in de supermarkt? Kies dan een blauwe zak met zo groot mogelijke aardappels.

Wist je dat aardappels in het najaar op hun best zijn om er frieten van te bakken? Ze bevatten dan nog niet zo veel suiker. Wat oudere aardappels met veel suiker bakken snel té bruin…

Als je je frieten serveert als bijgerecht, heb je ongeveer 250 à 300 gram aardappels per persoon nodig.


Schillen of niet?


Het is geen must je aardappels te schillen. Frieten met her en der een stukje schil zijn juist erg lekker! En het scheelt je wat werk ;) De aardappels moeten hiervoor wel goed vers zijn en een gave schil hebben.

Zijn je aardappels relatief klein, dan bevat een portie al snel te veel frietjes met een stukje schil. Overweeg kleinere aardappels voor een deel te schillen en voor een deel niet.

Natuurlijk kun je ook alle aardappels ‘gewoon’ schillen, zoals ik deed voor de frietjes op de foto!


Frietjes snijden


In kookboeken en op internet lees je veel regels over de ideale dikte van frieten. De meeste schrijvers raden een minimale dikte van 1 cm aan. Dikkere frieten hebben meer een aardappelsmaak. Maar misschien vind jij dunne frietjes veel lekkerder. Die zijn in elk geval wel krokanter. Mijn enige regel is dan ook: volg je eigen smaak!

Ook hoeven je frieten van mij niet allemaal precies even rechthoekig en even lang te zijn. Sommige koks snijden de ronde kanten van de frieten zelfs af om perfect gevormde frieten te snijden. Zonde! Behalve natuurlijk als je de afsnijsels meteen gebruikt voor iets anders, maar dat doe je thuis meestal niet. Wat is er mis met een portie friet met af een toe een dunner, spits toelopend en dus extra krokant exemplaar?

Belangrijk voor het snijden is dat je een scherp glad mes gebruikt, dus zonder karteltjes. Daarmee is je klusje zo geklaard! Een patatsnijder is ook een optie. Aan jou de keus!


Frietjes wassen


Was je frieten na het snijden meteen in een grote bak met water. En laat ze daar bij voorkeur minimaal een kwartier in liggen. Zo verliezen ze hun overtollige zetmeel en suiker en worden ze straks krokanter!


Frieten drogen


Laat je frietjes goed uitlekken na het wassen en droog ze in een schone theedoek. Dit doe je pas vlak voordat je ze gaat bakken.


Olie of vet voor je frietjes?


Ook dat is weer een kwestie van smaak. Sommigen zweren bij ossewit, een dierlijk product. En het is waar: ossewit geeft meer smaak aan je friet dan olie. Groot nadeel vind ik dat het vet tijdens het afkoelen van de voorgebakken friet stolt, zodat ze aan elkaar kunnen gaan kleven. En dierlijk vet is ongezonder…

Zelf frituur ik altijd in zonnebloemolie. Die heeft een neutrale smaak en kan goed tegen hoge temperaturen.


Frieten voorbakken


Je kunt je frietjes beter niet in een keer bakken. Bak ze eerst voor in olie van 150°C. Dan garen ze alleen en bakken nog niet bruin. In deze fase verdampt er ook nog wat vocht uit de frietjes en daar worden ze uiteindelijk weer krokanter van!

Schep een niet te grote portie goed gedroogde frietjes in je frituurmandje. De frietjes moeten de ruimte hebben in de olie, ze moeten kunnen zwemmen!

Het voorbakken duurt over het algemeen 6 à 7 minuten, afhankelijk van de dikte van je frieten. Je ziet het vanzelf als ze klaar zijn: gare frietjes komen bovendrijven!


De voorgebakken frietjes laten afkoelen


Schud je voorgebakken frietjes goed uit en doe ze over in een ruime schaal. Zo koelen ze makkelijk af. Idealiter laat je frieten eerst een halfuurtje afkoelen voordat je ze afbakt. Vaak komt dat ook goed uit. Dan kun jij ondertussen je voorgerecht serveren!

Je kunt frieten ook een dag van tevoren al voorbakken als dat handiger is voor je planning!


Frieten afbakken


Voor het afbakken van je frieten mag de temperatuur van je olie behoorlijk omhoog: 180°C is ideaal! Bak je frietjes in kleine porties in ongeveer 2 minuten af. Daarna zijn ze goudbruin en heerlijk krokant. Schud de frietjes goed uit voordat je ze serveert!

Verwarm je olie weer tot 180°C voordat je de volgende portie bakt.


Frieten serveren


Bestrooi je frietjes na het bakken meteen met zout. Je zou ook een lekker kruiden- of specerijenmengsel kunnen gebruiken met wat zout erin. Daarover blog ik een volgende keer.

Serveer je een hoofdgerecht zonder saus? Dan is een lekkere zelfgemaakte mayonaise een must. Die maak je in een handomdraai met mijn supermakkelijke recept uit een eerdere blog!


Geniet van je zelfgemaakte frietjes!


En realiseer je: na vandaag wil je nooit meer zo’n zak voorgebakken patat uit de supermarkt!

11 opmerkingen:

  1. Anton Saarloos21 juli 2020 om 19:18

    Je verhaal en adviezen zien er goed uit.
    Vergeet niet dat de Agrea aardappel één van de beste keuze is
    .
    Anton Saarloos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Gerda,
    Agreja aardappels ken ik niet. Wel bestaat er een aardappelras dat 'Agria' heet. Die aardappels zijn heel geschikt om friet mee te maken, zoals je in mijn blog hierboven kunt lezen. Vraag ernaar bij je groenteman.
    Veel plezier met frietjes bakken!
    Machteld

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De beschrijving hoe zelf frites te maken is helemaal correct en nodigt uit dit ook te doen. Waar het artikel ophoudt had ik ook graag nog gezien dat beschreven werd of voorgebakken frites ook, in porties, ingevroren kan worden voor een heerlijke maaltijd in de nabije toekomst.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Abbius,
    Helaas heb ik geen ervaring met het invriezen van voorgebakken frites. Maar als je het leuk vindt om dat uit te proberen, laat je mij dan horen hoe het gelukt is?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo,
    ik bak gewoonlijk 5 a 7 kg fritten voor. Daarvan gebruik ik in 2de bak wat we aan tafel nodig hebben. De overschot vries ik in in porties van ongeveer 0,5kg. Geen enkel probleem. Je kan ze later uit de vriezer halen wanneer je wilt. Gewoon direct in de 170 graden.
    De diepvries "voorgebakken fritten van de supermarkt zijn toch ook voorgebakken!.
    Ik doe de voorbak altijd op bijna 150graden gedurende 15 minuten. Dan zijn de fritten beter gaar. Afbakken doe ik op 170graden geduren 4 minuten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi,
    Hartelijk bedankt voor je uitgebreide advies! Hier zullen veel mensen wat aan hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wat ik hier lees doe ik 20j aar geleden al met Frieslanders en dat gaat erg goed en je kunt ook van deze aardappelen een koude schotel meemaken

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Voorgebakken Agria uit de vriezer gaat prima.
    Agria is bijna het hele jaar door te bestellen bij de aardappelboer op internet.
    Worden keurig 1/2 dagen na bestelling, in keurig doosje, door Post NL thuis bezorgd.
    Vanaf nu bijna altijd lekkere frieten !,,,,




    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo,
    Wij zijn gek op frietjes, maar willen ze lieven niet in de olie frituren. Hoe kan ik ze in de airfryer klaarmaken? Dus voorbakken en nabakken?
    Graag een advies, bij voorbaat bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Frans,
    Wij maken onze slanke frietjes vaak in de oven; daar kun je grotere porties tegelijkertijd in bakken dan in de airfryer. Volg de link voor mijn recept: https://culinairebagage.blogspot.com/2019/01/eindeloos-varieren-met-verse-ovenfriet.html
    Veel plezier ermee!

    BeantwoordenVerwijderen