Dit vindt iedereen lekker: krokante bladerdeegtaart met Mexicaans gehakt, sappige tomaten, gesmolten kaas en frisse ijsbergsla!
Ik kruid het gehakt met uien, spekjes, tomaat, specerijen én een geheim ingrediënt…
Weten wat dat is? Lees dan snel verder!
Koken met vrienden
Ik heb in het verleden al zo veel geleerd van culinair onderlegde vriendinnen.
Neem nou dit recept voor mijn tacotaart. Dat ontstond niet zomaar uit het niets. Sterker nog: het was er helemaal niet geweest zonder de inbreng van een Mexicaanse vriendin!
We leerden elkaar kennen in Argentinië, toen we daar beiden woonden.
Mexicaanse lekkernijen
Het was in de tijd dat in Europa de Mexicaanse restaurants net begonnen uit de grond te schieten. De gerechten uit het Midden-Amerikaanse land vielen in Nederland enorm in de smaak en binnen de kortste keren lagen ook de supermarkten vol met allerlei Mexicaanse producten: tacoschelpen, nacho’s, guacamole, tacosauzen, kruidenmengsels, etc. Wij vonden het allemaal even geweldig!
Groot was onze teleurstelling dan ook toen bleek dat in Argentinië helemaal geen Mexicaanse spulletjes te koop waren. Internet bestond nog niet en Mexicaanse kookboeken had ik niet.
Groot was onze teleurstelling dan ook toen bleek dat in Argentinië helemaal geen Mexicaanse spulletjes te koop waren. Internet bestond nog niet en Mexicaanse kookboeken had ik niet.
Hoe kruidde je nou zelf dat pittige gehakt en was het mogelijk om thuis taco’s te bakken? Wie gaf me antwoord op al deze vragen?
Precies: mijn Mexicaanse vriendin!
Wat ik leerde van een Mexicaanse vriendin
Wat de tacoschelpen betrof, de illusie om die zelf te kunnen bakken ontnam ze me onmiddellijk. Te moeilijk.
Maar ik kon wel bladerdeeghapjes of –taarten maken met tacogehakt.
Voor de kruiderijen kreeg ik uitgebreide instructies. En daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor!
Wat zijn nu die ingrediënten voor typisch Mexicaans gekruid gehakt?
De ingrediënten voor Mexicaans gekruid gehakt
Behalve mager rundergehakt zijn dat knoflook, uien, tomatenpuree, reepjes ontbijtspek, chilipoeder, gemalen komijnzaadjes, oregano.
“En morcilla!”, zo vertelde mijn vriendin me! Morcilla?
Ik had een woordenboek nodig om uit te vinden wat dat was. Bloedworst dus!
Je snijdt de worst in piepkleine blokjes en roert die door het gehakt terwijl je het rul bakt. Samen met alle andere ingrediënten die ik hierboven noemde. De specerijen in de bloedworst voegen extra smaak toe aan je gehakt. En het bindmiddel in de worst zorgt ervoor dat je gehaktmengsel heerlijk smeuïg wordt.
“En morcilla!”, zo vertelde mijn vriendin me! Morcilla?
Ik had een woordenboek nodig om uit te vinden wat dat was. Bloedworst dus!
Je snijdt de worst in piepkleine blokjes en roert die door het gehakt terwijl je het rul bakt. Samen met alle andere ingrediënten die ik hierboven noemde. De specerijen in de bloedworst voegen extra smaak toe aan je gehakt. En het bindmiddel in de worst zorgt ervoor dat je gehaktmengsel heerlijk smeuïg wordt.
Als het gerecht klaar is, is de worst helemaal opgelost. Je komt geen losse stukjes meer tegen.
Maar ondertussen zijn de smaak en de structuur precies zo geworden zoals je die van Mexicaans gehakt kent: kruidig pikant en licht gebonden. Verrukkelijk!
Je kunt dit gehakt prima gebruiken voor je taco’s en je tortilla’s.
Bladerdeegtaart met Mexicaans gehakt
Maar je kunt er ook de bladerdeegtaart mee bakken, die ik in Argentinië steeds maakte bij gebrek aan juist die taco’s.
Misschien is hij nog wel lekkerder! Ach, eigenlijk weet ik dat wel zeker!
Om de taart te maken, bak je eerst de bodem. Los! Dan is hij al krokant voordat je de vulling erin doet. Zo kan hij nooit vochtig en klef worden! Handig, toch?
Een bladerdeegbodem blind bakken
Om ervoor te zorgen dat het bladerdeeg niet te veel rijst tijdens het bakken, bak je de bodem blind.
Dat wil zeggen met een zware nepvulling erin, een zogenaamde steunvulling. Je kunt hiervoor oude gedroogde bonen gebruiken, maar in kookwinkels kun je ook keramische vullingen kopen. Zoals je op de foto hieronder ziet, heb ik twee soorten keramische vulling.
Tijdens het bakken van de bodem maak je het befaamde gehakt. En je ontvelt en ontpit de tomaten. Zodat alles klaar ligt om je taart straks te vullen.
Je belegt de taart zoals op de foto hieronder, dus met van buiten naar binnen een ring gehakt, een ring tomatenstukjes en in het midden nog meer gehakt.
Tijdens het bakken van de bodem maak je het befaamde gehakt. En je ontvelt en ontpit de tomaten. Zodat alles klaar ligt om je taart straks te vullen.
Je Mexicaanse bladerdeegtaart beleggen
De stukjes tomaat die je nog overhebt verdeel je over de hele taart. Daarna gaat er kaas overheen.
En dan gaat de taart nog een keer de oven in. Totdat de tomaten gaar zijn en de kaas gesmolten en zacht.
Je maakt het geheel af met een forse portie frisse en krokante ijsbergsla!
Het resultaat is zo lekker! Probeer daar maar eens van af te blijven!
Nog één advies: krijg je kritische eters op bezoek?
En dan gaat de taart nog een keer de oven in. Totdat de tomaten gaar zijn en de kaas gesmolten en zacht.
Krokante sla maakt je hartige taart extra lekker!
Het resultaat is zo lekker! Probeer daar maar eens van af te blijven!
Nog één advies: krijg je kritische eters op bezoek?
Mondje dicht dan over je geheime ingrediënt morcilla…
Sommige mensen kunnen alleen maar genieten van deze taart als ze niet het naadje van de kous weten!
Tacotaart: bladerdeegtaart met Mexicaans gehakt, tomaten, kaas en ijsbergsla
Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 3 à 4 personen:
Voor de bladerdeegbodem:
- 1 grote plak kant-en-klaar bladerdeeg (opgerold, uit de koeling van de supermarkt; liefst geen roomboterbladerdeeg)
- een beetje boter of margarine voor het invetten van de bakvorm
Voor het Mexicaanse gehakt:
- 300 gram mager rundergehakt
- 75 gram bloedworst
- 65 gram mager ontbijtspek in plakjes
- 2 uien
- 1 teentje knoflook uit de pers
- 3 eetlepels tomatenpuree
- ¾ theelepel chilipoeder
- 1 eetlepel gemalen komijn (djintan)
- zout en peper
- een beetje water, voldoende om de massa smeuïg te maken
En verder:
- 600 gram rijpe trostomaten
- 3 eetlepels paneermeel
- 100 gram gemalen belegen kaas
- ½ krop ijsbergsla
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 200°C. Beboter een grote vlaaivorm met losse bodem; doorsnede ±32 cm.
- Vorm van het bladerdeeg een ronde lap, die iets groter is dan de bakvorm. Leg het deeg in de vlaaivorm en druk de zijkanten goed aan. Verwijder het overtollige deeg door de deegrol over de bovenrand van de vorm te rollen.
- Prik met een vork her en der wat gaatjes in het deeg. Bekleed het deeg met bakpapier en stort in de holte een grote hoeveelheid steunvulling (van bijvoorbeeld gedroogde bonen; zie foto hierboven). Bak de taartbodem blind, zoals dat heet, in 20 minuten gaar.
- Maak ondertussen het gehakt. Snijd daartoe het ontbijtspek in smalle reepjes en bak het goed uit. Verwijder het overtollige vet.
- Snipper de uien en voeg ze toe aan het spek. Fruit ze een paar minuten. Fruit de uitgeperste knoflook mee.
- Voeg dan het gehakt en de in piepkleine blokjes gesneden bloedworst toe. Bak het gehakt rul. Roer de overige ingrediënten door de gehaktmassa en laat het geheel nog zeker 10 minuten sudderen.
- Ontvel driekwart van de tomaten. Dat doe je door ze in te kruisen en 20 seconden onder te dompelen in kokend water. Leg ze meteen daarna in ijskoud water. De velletjes laten dan gemakkelijk los. Verwijder ook de pitjes. Snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes.
- Verwijder ook de pitjes uit de niet ontvelde tomaten. Snijd de tomaten in blokjes. Hou ze apart van de ontvelde tomatenblokjes.
- Neem het gebak uit de oven en verwijder wel de steunvulling, maar niet de bakvorm. Tot zover kun je de dit gerecht uren van tevoren voorbereiden.
- Bestrooi de taartbodem met het paneermeel.
- Leg 1/3 van het gehakt in het midden van de bodem. Schep de rest in een rand aan de buitenkant. Vul de middelste ring op met driekwart van de ontvelde tomatenblokjes. Verdeel de resterende kwart over de hele taart. Strooi de kaas over de taart.
- Bak de taart nog eens 10 minuten in de oven. Op een rooster op de onderste richel.
- Snijd ondertussen de ijsbergsla in kleine stukjes.
- Strooi de ijsbergsla en de niet ontvelde tomatenblokjes over de gare taart. Serveer de tacotaart direct.
Tip:
Je kunt ook een grote hoeveelheid tacogehakt in één keer maken. Vries het gehakt in kleine porties in. Als je de volgende keer deze taart, taco’s of chili wilt maken, ben je heel snel klaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten