Pagina's

donderdag 10 maart 2016

Met mozzarella gevulde gehaktballetjes op een bedje van tomaat-paprikasalade

Heerlijk vind ik het: die wisselende seizoenen in Nederland! 

Na de koude, maar gezellige wintertijd, volgen altijd weer het verwachtingsvolle voorjaar, de lazy zomer met zijn lange avonden en de kleurrijke herfst. 

Elke keer als je net weer begint te denken “Nu heeft het wel weer lang genoeg geduurd”, laat de verandering niet lang meer op zich wachten.

Vandaag lijkt het de eerste dag te worden dat het voorjaar zich weer laat zien. Het is nog niet echt rokjesdag – daarvoor is het nog te fris – maar je merkt aan alles en iedereen op straat dat er wat in de lucht hangt.

Toen ik vanmorgen inkopen ging doen, kon ik het niet laten om de lente ook in huis te halen. 

Voor de lunch maakte ik een vrolijke salade met tomaatjes en paprika. En die fleurde ik op met kleine gehaktballetjes gevuld met zachte, gesmolten mozzarella.

Het blijft nog minstens een paar dagen mooi weer. Zet jij een van de komende dagen dit gerechtje op tafel?


Recept Met mozzarella gevulde gehaktballetjes op een bedje van tomaat-paprikasalade

Met mozzarella gevulde gehaktballetjes op een bedje van tomaat-paprikasalade


Ingrediënten voor een lunchgerecht voor 4 personen:


Voor de gehaktballetjes:

  • 400 gram fijn kalfsgehakt
  • 4 zongedroogde tomaten (in olie)
  • 1½ theelepel gedroogde oregano
  • ½ ei, losgeklopt in een kopje
  • 4 eetlepels paneermeel
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 20 zeer kleine mozzarellabolletjes (mozzarellaparels)
  • 1 eetlepel plantaardige margarine
  • 1 eetlepel pure olijfolie

Voor de salade:

  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 8 zongedroogde tomaatjes (in olie)
  • 1 à 2 ontvelde rode puntpaprika’s (afhankelijk van de grootte; uit pot)
  • een forse hand basilicumblaadjes
  • extra vergine olijfolie
  • rode of witte balsamicoazijn (naar keuze)
  • zout en versgemalen zwarte peper

Extra:

  • Italiaans brood voor 4 personen
  • zachte roomboter, eventueel gezouten boter
  • een scheutje extra vergine olijfolie

Bereiding:

  1. Begin met de gehaktballetjes. Doe de zongedroogde tomaten, de oregano en het ei samen in de mini-kom van de foodprocessor. Vermaal het geheel tot een fijne, dikke pasta.
  2. Vermeng het gehakt met de zongedroogdetomatenpasta, het paneermeel en wat zout en peper.
  3. Maak van het gehakt een klein proefhamburgertje en bak dit in een paar minuten gaar. Proef of er nog zout en/of peper toegevoegd moet worden.
  4. Verdeel het gehakt in 20 porties. Verstop in elke portie een bolletje mozzarella. Druk het gehakt goed aan en rol er een mooi, gaaf balletje van. Leg de balletjes op een bord en laat ze even opstijven in de koelkast.
  5. Roer ondertussen een paar eetlepels roomboter samen met wat olijfolie luchtig. Deze boter gebruik je zo meteen om bij het brood te serveren.
  6. Ga dan weer verder met de gehaktballetjes. Verhit de margarine en de olijfolie samen in een pan met anti-aanbaklaag. Bak de balletjes in tien minuten gaar. Rol ze af en toe om zodat ze aan alle kanten goudbruin worden.
  7. Snijd ondertussen de cherrytomaatjes in kwartjes.
  8. Snijd de zongedroogde tomaten en de paprika in reepjes.
  9. Vermeng de groenten en schep er wat olijfolie, een klein scheutje balsamicoazijn en wat zout en peper door. Proef en voeg eventueel nog een beetje van één van de smaakmakers toe.
  10. Verdeel de salade over 4 borden.
  11. Snijd een paar gehaktballetjes door, zodat je de vulling goed ziet. Leg de doorgesneden balletjes midden op de salade. Verdeel de andere balletjes er rondomheen. Garneer elk bord met een gulle portie basilicumblaadjes.
  12. Serveer het gerecht met beboterd Italiaans brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten