Wie kent ze niet: krokant gebakken schnitzels in een jasje van paneermeel, wienerschnitzels? Het zijn echte allemansvriendjes!
Maar mijn volgende vraag luidt: "Wie kent ze wel: luchtig gebakken schnitzels in een jasje van ei?" Grote kans dat je nu niet meteen "Ik!" roept.
Omeletschnitzels zijn veel minder bekend. Maar daarom niet minder lekker!
Je maakt ze door dunne lapjes vlees te wentelen door een beslagje van
stijfgeklopt eiwit vermengd met goudgele dooiers. En daarna bak je
die schuimige omeletjes met een hartje van vlees in de koekenpan.
Smullen!
Culinair genieten in Wenen
Het is al weer jaren geleden dat ik Wenen bezocht, samen met mijn ouders en zussen. Ik was een tiener en had nog geen greintje verstand van koken en bakken.
Maar ik hield wel al enorm van lekker eten! En de rest van het gezin ook. Geen
wonder dus dat een groot deel van onze reis in het teken stond van culinair
genieten.
Nog steeds koester ik dierbare herinneringen aan de grote punten Sachtertorte en de verrukkelijke porties apfelstrudel, die we soldaat maakten in de beroemde Konditorei Demel.
In de avonduren bezochten we een paar keer ‘Heurigers’, wijnbars, in de omgeving van de Oostenrijkse hoofdstad.
Sachertorte en apfelstrudel van Demel
Nog steeds koester ik dierbare herinneringen aan de grote punten Sachtertorte en de verrukkelijke porties apfelstrudel, die we soldaat maakten in de beroemde Konditorei Demel.
Wijn proeven in Oostenrijkse Heurigers
In de avonduren bezochten we een paar keer ‘Heurigers’, wijnbars, in de omgeving van de Oostenrijkse hoofdstad.
Wij kinderen waren nog wat aan de jonge kant om veel wijn te proeven. Al mocht
een klein glaasje meestal wel…
Maar in de gezellige binnentuinen bij de bars werden naast de wijnen ook
heerlijke hapjes geserveerd. Vooral de grote schalen met de lekkerste hammen
maakten diepe indruk!
Logeren deden we in een ‘Gasthof’ in Breitenfurt: Hotel-restaurant Ulm, een gezellig familiebedrijf. Ik heb er gisteren nog naar gegoogled en het blijkt nog steeds te bestaan. Zelfs mét de familie Ulm aan het roer!
Frau Ulm zwaaide er de scepter in de keuken. En niet onverdienstelijk!
De Ulm-Platte van Gasthof Ulm
Logeren deden we in een ‘Gasthof’ in Breitenfurt: Hotel-restaurant Ulm, een gezellig familiebedrijf. Ik heb er gisteren nog naar gegoogled en het blijkt nog steeds te bestaan. Zelfs mét de familie Ulm aan het roer!
Frau Ulm zwaaide er de scepter in de keuken. En niet onverdienstelijk!
De maaltijden die ze ons voorzette smaakten voortreffelijk. Geen culinaire
hoogstandjes, maar meer wat de Duitsers noemen ‘gutbürgerliche Küche’.
Haar signature dish was de zogenaamde ‘Ulm-Platte’, een schotel voor gasten
die niet in staat waren om een keuze te maken uit de gerechten op de
omvangrijke menukaart.
Het was een soort 'grand plat principal'!
Wat er dan op tafel kwam? Een enorme schaal vol met kleine vleesgerechten! Biefstukjes, porties gebraden kip, wiener schnitzels, etc.
Pariser schnitzels: schnitzels in een jasje van gebakken ei
Wat er dan op tafel kwam? Een enorme schaal vol met kleine vleesgerechten! Biefstukjes, porties gebraden kip, wiener schnitzels, etc.
Maar het allerlekkerste vonden we de schnitzeltjes die door de kokkin ‘Pariser
schnitzels’ werden genoemd.
Die schnitzels waren niet gepaneerd, maar ze hadden wel een ‘jasje’ aan, zoals
mijn moeder dat noemde. De buitenlaag bestond uit gebakken ei.
Googelen leerde mij dat de Parijse schnitzel nog steeds erg populair is in Oostenrijk. Het gaat om goed platgeslagen varkens- of kalfsschnitzels, die eerst door de bloem en daarna door losgeklopt ei worden gehaald en vervolgens krokant worden gebakken. Heerlijk!
Googelen leerde mij dat de Parijse schnitzel nog steeds erg populair is in Oostenrijk. Het gaat om goed platgeslagen varkens- of kalfsschnitzels, die eerst door de bloem en daarna door losgeklopt ei worden gehaald en vervolgens krokant worden gebakken. Heerlijk!
De schnitzels in schuimomelet van mijn moeder
Maar in de tijd van onze Wenen-reis bestond er nog geen Google…
En toch wilden we na thuiskomst graag nog eens ‘Pariser schnitzel’ eten.
Gelukkig voor ons was mijn moeder een inventieve kok! Al in de eerste week na
de vakantie trakteerde ze ons op een schnitzel die bijzonder veel leek op het
origineel. Misschien was hij nog wel lekkerder!
Want ze maakte haar schnitzels niet met gewoon losgeklopt ei. Nee, ze diende haar varkensfiletlapjes op gehuld in een vederlichte schuimomelet! Heb je die weleens gemaakt?
Voor een schuimomelet splits je eerst de eieren. Dan klop je het eiwit luchtig. En vervolgens spatel je de dooiers er samen met wat zout en peper voorzichtig doorheen, zodat je zo weinig mogelijk lucht verliest. Van dat mengsel bak je de luchtigste omelet die je ooit gegeten hebt!
Nog steeds gaat in ons gezin dit eierschuim om de schnitzels heen. Want mijn moeders recept was zo lekker dat het een blijvertje is geworden!
Want ze maakte haar schnitzels niet met gewoon losgeklopt ei. Nee, ze diende haar varkensfiletlapjes op gehuld in een vederlichte schuimomelet! Heb je die weleens gemaakt?
Voor een schuimomelet splits je eerst de eieren. Dan klop je het eiwit luchtig. En vervolgens spatel je de dooiers er samen met wat zout en peper voorzichtig doorheen, zodat je zo weinig mogelijk lucht verliest. Van dat mengsel bak je de luchtigste omelet die je ooit gegeten hebt!
Nog steeds gaat in ons gezin dit eierschuim om de schnitzels heen. Want mijn moeders recept was zo lekker dat het een blijvertje is geworden!
Een familierecept in optima forma!
Probeer het vandaag nog uit en ik garandeer je: vanaf nu wordt deze omeletschnitzel ook traditie binnen jouw gezin!
Schnitzels in een jasje van luchtige schuimomelet: omeletschnitzels!
Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:
- 8 dunne varkensfiletlapjes van 50 à 60 gram (vetrandjes verwijderd)
- zout en versgemalen zwarte peper
- bloem
- 4 eieren
- roomboter of vloeibare margarine
- eventueel wat in ringetjes geknipte bieslook
Bereiding:
- Laat de varkensfiletlapjes door de slager zeer plat slaan of doe dit zelf met een vleeshamer. Je beschadigt het vlees het minste als je het tijdens het kloppen tussen twee laagjes huishoudfolie legt.
- Bestrooi de lapjes aan één kant met een beetje zout en peper.
- Zet een diep bord klaar met daarin een bodempje bloem.
- Splits de eieren. Zorg er daarbij voor dat er geen spoortje dooier terecht komt in het eiwit.
- Klop de eiwitten met een elektrische mixer luchtig.
- Vermeng de dooiers met een beetje zout en peper. Schep ze voorzichtig door de eiwitten zonder te veel lucht te laten ontsnappen.
- Verhit de boter of de margarine in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
- Haal de varkensfiletlapjes eerst door de bloem. Haal ze vervolgens door de eiermassa zodanig dat ze aan beide kanten bedekt zijn met een dikke laag schuimig ei.
- Bak de schnitzels aan één kant. Draai ze daarna voorzichtig met twee spatels om en bak ook de andere kant. Tijdens het bakken gaan ze prachtig rijzen!
- De lapjes vlees zijn zo dun dat ze al helemaal gaar zijn zo gauw het omeletmengsel gaar is.
- Serveer de omeletschnitzels meteen, eventueel gegarneerd met de bieslook.
Tips:
- Uiteraard kun je dit gerecht ook maken met kalfsschnitzels als je dat lekkerder vindt. Sla ook deze goed plat!
- Serveer deze schnitzels op verwarmde borden. Dan blijft het gesouffleerde ei het langst lekker luchtig!
- Ik realiseer me dit net te laat: deze omeletschnitzels zijn een ideaal paasgerecht... Misschien een tip voor volgende jaar?