maandag 19 juni 2017

Verkoelende maaltijdsalade met tonijn en knapperige groenten

Wat een weer, hè! Heerlijk voor degenen die (al) vakantie hebben!

Helaas is dat zo vroeg in het jaar nog niet voor veel Nederlanders weggelegd... De meesten van ons zitten nu te ploeteren op het werk.

Ik heb met name te doen met al die scholieren en studenten, voor wie in juni de vakantie nog heel ver weg lijkt. Er moeten eerst nog wat hordes genomen worden. Eindexamenkandidaten, die deze week herexamen moeten doen; middelbare scholieren, die tegen de toetsweek aanhikken; studenten die de eindejaarstentamens echt móeten halen.

Voor hen geen koel zwembad of strand, maar zweterige studeerkamertjes en dampende examenhallen. 😢

Om al degenen die worstelen met de warmte een hart onder riem te steken vandaag een recept voor een verkoelende maaltijdsalade: knapperig, lekker, gezond, snel klaar en vooral KOUD!

Wie gaat deze salade voor jou maken?


Recept Verkoelende maaltijdsalade met tonijn en knapperige groenten


Verkoelende maaltijdsalade met tonijn en knapperige groenten


Ingrediënten voor een maaltijdsalade voor 4 personen:

  • 200 gram haricots verts
  • zout
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 3 bosuitjes
  • 100 gram milde zwarte olijven
  • 200 gram gemengde sla met bijv. rucola, radicchio, romainesla en krulandijvie
  • 5 blikken tonijnstukjes in olie, uitgelekt
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • de blaadjes van een forse bos verse basilicum
  • witte balsamicoazijn of condimento bianco naar smaak
  • extra vergine olijfolie naar smaak
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Maak de haricots verts schoon, halveer ze en kook ze in een beetje gezouten water net beetgaar. Dat duurt maar een paar minuten. Doe de boontjes over in een vergiet en spoel ze af met koud water. Zo kunnen ze niet doorgaren en behouden ze bovendien hun mooie groene kleur.
  2. Snijd de paprika’s in reepjes of blokjes.
  3. Snijd de ui in dunne halve ringen.
  4. Snijd de bosuitjes schuin in stukjes.
  5. Verdeel de tonijn in stukjes.
  6. Snijd de helft van de basilicumblaadjes in dunne reepjes. Laat de rest van de blaadjes heel.
  7. Vermeng alle ingrediënten vanaf de haricots verts tot en met de basilicum.
  8. Schenk de azijn en de olijfolie over de salade, 2 à 3 keer zo veel olie als azijn. Maal er een ruime hoeveelheid grove zwarte peper overheen. Schep de salade voorzichtig om. Proef. Voeg eventueel nog wat van de smaakmakers toe.

Tips:

  1. Wij eten hier meestal gegrild knoflookbrood bij. Heerlijk!
  2. Zoek je nog meer recepten voor frisse maaltijdsalades om de rest van de week door te komen? Mijn couscoussalade met gemarineerde kip, de Limburgse huzarensalade en de maaltijdsalade van gemarineerde garnalen, artisjokkenharten en kruidensla zijn ook erg lekker!

Gegrild knoflookbrood

Couscoussalade met gemarineerde kip

Limburgse huzarensalade

Salade van gemarineerde grote garnalen, artisjokkenharten en kruidensla


Geen opmerkingen: