dinsdag 13 juni 2017

Italiaanse tomatenbouillon met oventomaatjes, olijven en basilicum

Denk je aan soep, dan denk je aan de herfst of de winter. Soep, daar kun je je aan warmen. Daar knap je helemaal van op als het koud is buiten. Zie je jezelf al zitten met je handen gevouwen om een kom dampende soep?

Maar het is nu zomer. En ook dan denk ik af en toe: soep! Lekker! Vandaag! 

Want ik heb een paar verleidelijk lekkere recepten voor echte zomerse soepen.

Deze fruitige tomatenbouillon gevuld met sappige ovengeroosterde tomaatjes, ringetjes zwarte olijf en verse basilicum is een voorbeeld van zo'n geweldige zomersoep.



Italiaanse tomatenbouillon met oventomaatjes, olijven en basilicum


Ik serveer hem vaak als voorgerecht voor een mediterraan etentje. Maar ook als maaltijdsoep smaakt hij prima, vergezeld van knapperig gegrild knoflookbrood of scones met zongedroogde tomaten en basilicum, belegd met mozzarella (het recept volgt binnenkort op dit blog!).


Gegrild knoflookbrood


Scones met zongedroogde tomaten en basilicum, belegd met mozzarella


Ideaal voor een zwoele avond op je terras of balkon!

Groot voordeel: deze Italiaanse tomatenbouillon met oventomaatjes, zwarte olijven en basilicum staat in een handomdraai op tafel!


Recept Italiaanse tomatenbouillon met oventomaatjes, olijven en basilicum


Italiaanse tomatenbouillon met oventomaatjes, olijven en basilicum


Ingrediënten voor een voorgerecht voor 4 personen of een maaltijdsoep voor 2 personen:

  • 6 dl runderbouillon (zelfgemaakt of van blokjes)
  • 1 blik tomatenstukjes (niet uitgelekt)
  • 2 theelepels poedersuiker
  • 2 eetlepels gehakte of in reepjes geknipte basilicumblaadjes
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 potje ovengeroosterde tomaatjes (Pomodori al Forno Olive; Sacla)
  • 75 gram zwarte olijven zonder pit
  • een handje mooie blaadjes basilicum

Bereiding:

  1. Verwarm de bouillon samen met de tomatenstukjes in een soeppan.
  2. Maak de soep op smaak met de suiker, de basilicum, versgemalen zwarte peper en zout.
  3. Snijd de olijven in dunne plakjes.
  4. Snijd de ovengeroosterde tomaatjes grof in stukken en voeg ze toe aan de tomatenbouillon samen met de kleine olijfjes uit het potje en de olijvenplakjes.
  5. Schep de soep in borden en garneer deze met een paar blaadjes basilicum.

Tips:

  1. Tot en met stap 2 kun je dit gerecht ruim van tevoren voorbereiden. De vulling blijft het smaakvolst als je hem pas op het laatste moment toevoegt.
  2. Liever een volledig vegetarische soep? Vervang de runderbouillon dan door groentebouillon.
  3. Nog meer recepten voor fantastische zomersoepen? De volgende recepten zijn echte aanraders: Thaise currysoep met noedels, kip en groenten, Indiase currysoep met gemarineerde kipblokjes, Italiaanse tomaten-groentesoep met tortellini, Mexicaanse kippensoep met veel verse groenten of de soep waarvan ik je de volgende keer het recept zal geven, een mediterrane soep van versgeroosterde tomaten en puntpaprika.  

Thaise currysoep met noedels, groenten en kip


Indiase currysoep met gemarineerde kip


Italiaanse tomaten-groentesoep met tortellini


Mexicaanse kippensoep met veel verse groenten


Mediterrane soep van versgeroosterde tomaten en puntpaprika

    Geen opmerkingen: