dinsdag 14 maart 2017

Stifado, een kruidige Griekse runderstoofpot met tomaat en zilveruitjes

Ben jij al bezig met het boeken van je vakantie voor de komende zomer? En wordt het Griekenland?


Dan vind je het recept voor deze Griekse runderstoofpot, stifado, vast wel leuk! Zo kom je alvast een beetje in de sfeer, ook al gaat het nog maanden duren voordat je afreist... 😢


Ach, de voorpret is toch eigenlijk ook al een klein feestje!

Hoe dan ook: deze kruidige stoofpot van botermals rundvlees, veel sappige tomaten en zoete zilveruitjes is helemaal het einde! Ook voor niet Griekenland-gangers!


Stifado, een kruidige Griekse stoofpot


Je maakt de mediterrane stoofpot bij voorkeur van mooi dooraderde sukadelappen. Ik gebruik zelf het liefste Black Angus-vlees. Dat wordt na het stoven zo lekker zacht; en het blijft sappig! 😋

Verder gaan er in de stoofpot onder andere veel zondoorstoofde tomaten, lekker verse kruiden als selderij en platte peterselie en een flinke slok rode wijn. Zijn karakteristieke Griekse smaak dankt het gerecht vooral aan de specerijen die je mee stooft: piment (ook wel 'allspice' genoemd), gemalen komijnzaadjes en kaneel of liever nog cassia (lees voor meer informatie over het verschil tussen kaneel en cassia mijn eerdere blog).

Speciale vermelding behoeven de zilveruitjes die door de stifado gaan. Daarmee bedoel ik niet de bekende zoetzure uitjes uit zo'n potje uit de supermarkt. Nee, het gaat om verse zilveruitjes! Hieronder zie je ze op de foto. Het zijn kleine uitjes met zilverwitte schilletjes. Ik weet eigenlijk niet of ze hun naam danken aan deze schilletjes of aan de zilverwitte kleur van de ingemaakte uitjes. Als jij het wel weet, laat dan onder dit blog een berichtje achter. Interessant!

In elk geval: probeer ze te krijgen die uitjes! Je zou eventueel ook sjalotjes kunnen gebruiken, maar zilveruitjes zijn geschikter door hun zoetere smaak. Bovendien blijven ze beter heel tijdens het stoven. Mooi! En het oog wil ook wat natuurlijk! Ik moet toegeven: in de supermarkt zul je ze over het algemeen tevergeefs zoeken. Bij de groentejuwelier maak je een grotere kans. En vergeet de markt niet!

De uitjes hebben maar één nadeel, helaas. Je moet wat tijd uittrekken voor het schoonmaken... Maar ik verzeker je: het is de moeite waard!


Verse zilveruitjes


Dus, ga meteen aan de slag met dit overheerlijke recept! Eet smakelijk!

En ga je inderdaad naar Griekenland komende zomer? Dan wens ik je vast een hele leuke tijd toe!


Recept Stifado, een kruidige Griekse runderstoofpot met tomaat en zilveruitjes


Stifado, een kruidige Griekse runderstoofpot met tomaat en zilveruitjes


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 à 6 personen:

  • 1200 gram mooi dooraderde sukadelappen (bijv. van het Black Angus-rund)
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • 2 grote uien
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 3 laurierblaadjes
  • 500 gram zilveruitjes
  • 2 blikken tomatenstukjes
  • 1,25 dl rode wijn
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
  • 3 eetlepels versgehakte selderijblaadjes
  • 1 kaneelstokje (bij voorkeur een cassiastokje; zie mijn eerdere blog over kaneel)
  • ¼ theelepel gemalen piment
  • ¼ theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • ±1 eetlepel poedersuiker (afhankelijk van de zoetheid van de tomatenstukjes uit blik)
  • 4 rijpe trostomaten
  • een bosje platte peterselie

Bereiding:

  1. Snijd de sukadelappen in niet te kleine stukken.
  2. Verhit wat olijfolie in een braadpan met dikke bodem. Braad hierin de vleesblokjes stevig aan. Bestrooi ze met zout en peper en schep ze uit de pan.
  3. Snipper de uien. Maak de zilveruitjes schoon, maar laat ze heel.
  4. Fruit de uiensnippers in de resterende olijfolie zachtjes gedurende een minuut of vijf. Voeg dan de knoflook, de laurierblaadjes en de zilveruitjes toe. Fruit de toegevoegde ingrediënten nog even mee.
  5. Dan mogen alle ingrediënten vanaf de tomatenstukjes tot en met de poedersuiker erbij. Verwarm de saus.
  6. Schep het gebraden vlees door het stoofvocht. Voeg eventueel een beetje water toe, zodat het vlees helemaal onderstaat.
  7. Breng het geheel net tegen de kook aan, leg het deksel op de pan en draai het vuur laag. Zet de pan eventueel op een vlamverdeler om ervoor te zorgen dat de inhoud van de pan niet te hard kookt.
  8. Stoof het vlees in een paar uur heerlijk zacht en gaar; bij lichte druk met een pollepel moet het nog net niet uit elkaar vallen. Ben je niet helemaal zeker, proef dan gewoon! Verwijder na een uur het kaneelstokje. Een beetje kaneelsmaak is lekker, maar té is nooit goed. 😉
  9. Breng in een andere pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Kruis de tomaten in. Dompel ze gedurende ±20 seconden onder in het kokende water. De velletjes laten dan makkelijk los. Verwijder de pitjes uit de tomaten en snijd het resterende vruchtvlees in blokjes. Voeg deze toe aan de stoofpot.
  10. Verwarm het gerecht nog even. Proef en voeg naar smaak zout toe. Afhankelijk van de zuurgraad van de tomaten heb je misschien ook nog wat meer suiker nodig.
  11. Hak de blaadjes van de platte peterselie grof. Schep ze vlak voor het serveren door de stifado.

Tips:

  1. Zilveruitjes zijn niet dezelfde uitjes als sjalotjes. Lees mijn blog hierboven voor meer details over deze heerlijke groente!
  2. Ik serveer stifado altijd met krokante in de oven geroosterde aardappeltjes (volg mijn recept, maar laat de kummel weg).
  3. Maak eens in een grote pan een heel grote portie stifado. Vries het gerecht in kleinere diepvriesdoosjes in. Makkelijk op een dag dat je even niet veel tijd hebt!
  4. Ik postte al eens eerder een Grieks recept op dit blog, het recept voor Griekse paprika's gevuld met kruidenrijst, gehakt en tomaat. Ook erg lekker!

Griekse paprika's gevuld met kruidenrijst, gehakt en tomaat




Geen opmerkingen: