woensdag 29 maart 2017

Oosterse kipgehaktballetjes met sesamzaadjes en een lichtpikante dipsaus

Heerlijk! Het prille voorjaar trakteert ons op een paar dagen zonnig terrasjesweer!


Maar waar trakteer jij je vrienden op als ze op jouw terras dat drankje komen doen?


Ik heb wel een tip: wat dacht je van oosters gekruide kipgehaktballetjes met krokante sesamzaadjes, die je dipt in een lichtpikant sausje? Ideaal om de lente te vieren, toch?! 😋


Recept Oosterse kipgehaktballetjes met sesamzaadjes en een lichtpikante dipsaus


Oosterse kipgehaktballetjes met sesamzaadjes en een lichtpikante dipsaus


Ingrediënten voor ±30 kipgehaktballetjes:


Voor de gehaktballetjes:

  • 1 pond kipgehakt (ik gebruik altijd zelfgemalen kipfilets)
  • 3 cm gemberwortel, geschild en geraspt
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 1 ei
  • 8 eetlepels paneermeel
  • 1 afgestreken theelepel cayennepeper
  • 5 eetlepels sesamzaadjes
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 theelepel ketjap manis
  • 1 eetlepel sesamolie
  • zout naar smaak
  • zonnebloemolie

Voor de lichtpikante oosterse dipsaus:

  • 10 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 1 theelepel ketjap manis
  • ½ à 1 Spaanse peper, ontdaan van pitjes en zaadlijsten en fijngehakt (naar smaak)

Bereiding:

  1. Fruit de sjalotjes en de gember zachtjes in een paar eetlepels zonnebloemolie. Laat het mengsel even afkoelen.
  2. Vermeng het gehakt met alle ingrediënten behalve de zonnebloemolie.
  3. Maak een mini-proefballetje en bak dit in een koekenpan. Proef en pas eventueel de hoeveelheid zout in het rauwe gehakt aan.
  4. Vorm van het gehaktmengsel kleine gehaktballetjes ter grootte van een walnoot.
  5. Verhit een beetje zonnebloemolie in de pan en bak de kipballetjes in ±10 minuten goudbruin en gaar.
  6. Roer ondertussen een dipsaus van de aangegeven ingrediënten. Proef en voeg eventueel nog wat ketjap en/of Spaanse peper toe.
  7. Serveer de kipgehaktballetjes met de dipsaus. Geef er eventueel cocktailprikkers bij.

Tips:

  1. De oosterse kipgehaktballetjes smaken zowel warm als koud erg lekker. Wil je ze koud serveren, dan kun je ze ook een dag van tevoren al maken. Handig!
  2. Een restje saus kun je nog enkele dagen in de koelkast bewaren. De saus is ook heerlijk bij kiphamburgers of gebruik hem om een kipfiletsandwich op smaak te maken!
  3. Je kunt de saus ook serveren bij snackgroenten, zoals in reepjes gesneden komkommer, paprika’s in drie kleuren, worteltjes of bleekselderij.
  4. Nog meer recepten voor lekkere terras-hapjes? De volgende snacks zijn echte aanraders: mini-kipschnitzels met tapenade met pijnboompitten, Turkse courgettepannenkoekjes met een frisse citroen-knoflookdip, mini-saucijzenbroodjes met Indonesisch gehakt en bladerdeegflapjes gevuld met gekruid gehakt en tomaten. Of volg de link 'Hapjes' in de header van dit blog!

Mini-kipschnitzels met tapenade met pijnboompitten


    Turkse courgettepannenkoekjes met een frisse citroen-knoflookdip


      Mini-saucijzenbroodjes met Indonesisch gehakt


        Bladerdeegflapjes gevuld met gekruid gehakt en tomaten



          Geen opmerkingen: