donderdag 30 maart 2017

Italiaanse kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaat en basilicum

Ik ben niet iemand die graag kookt uit pakjes en zakjes. Maar af en toe kruisen er kant-en-klaarproducten mijn pad, die ik niet kan weerstaan.

Vandaag breek ik een lans voor zongedroogdetomatentapenade uit een potje. In zijn pure vorm zou ik hem niet snel serveren. Versgemaakt (nog een beetje grof met, behalve zongedroogde tomaten, ook zwarte olijven, geroosterde pijnboompitjes en verse kruiden!) is hij veel lekkerder. Maar wist je dat de tapenade uit de supermarkt heel handig én erg lekker is als smaakmaker door een ander gerecht?

Eerder gaf ik je al eens het recept voor een kruidenboter met zongedroogde tomaat. Heerlijk bij gegrild vlees of bij krielaardappeltjes!

Vandaag een recept voor kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaat. Geef je binnenkort een feestje? Zet deze dan op tafel. Zeker weten dat je er hoge ogen mee gooit!

Het recept is supereenvoudig. Je kneedt wat zongedroogdetomatentapenade en een paar eetlepels Italiaanse tuinkruiden door mals kalfsgehakt. Het gehakt wordt mooi rul als je er ook nog een flinke schep paneermeel en een eitje aan toevoegt. En dan kun je balletjes gaan rollen. Gewoon tussen twee handen. Groter dan bite size hoeven ze niet te worden. Daarna bak je je balletjes kort in wat olijfolie en klaar!

Er kleeft maar één bezwaar aan deze Italiaanse gehaktballetjes: hoeveel je er ook maakt, je krijgt altijd het commentaar dat het er te weinig waren… Precies: “waren”. Want ze verdwijnen als sneeuw voor de zon! 😋



Recept Italiaanse kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaat en basilicum


Hoe maak je Italiaanse kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaat en basilicum?


Ingrediënten voor ±75 stuks:

  • 9 ons fijn kalfsgehakt
  • 12 afgestreken theelepels zongedroogdetomatentapenade (uit een potje)
  • 3 theelepels gedroogde oregano
  • de blaadjes van een flinke bos basilicum, fijngehakt
  • 2 eieren
  • 10 eetlepels paneermeel
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • pure olijfolie

Bereiding:

  1. Kneed alle ingrediënten behalve de olijfolie door elkaar.
  2. Bak even een klein balletje van het gehakt en proef. Voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe aan het rauwe gehakt.
  3. Rol kleine eenhapsballetjes van het kalfsgehakt.
  4. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
  5. Bak de balletjes in een paar minuten goudbruin en gaar in de olie. Werk daarbij in porties.

Tips:

  1. Als je dat beter uitkomt, kun je de gehaktballetjes ook al eerder bakken. Bewaar ze afgedekt in de koelkast en warm ze vlak voor het serveren snel op in een koekenpan zonder olie.
  2. Wist je dat deze Italiaanse kalfsgehaktballetjes koud ook prima smaken? Dat maakt ze als borrelhapje nog makkelijker om voor te bereiden!
  3. Garneer de schaal met borrelhapjes eventueel met wat kleine blaadjes basilicum.
  4. Serveer de balletjes ook eens op een tapafeest. Ze zijn weliswaar niet Spaans van oorsprong, maar dat zal niemand je kwalijk nemen als ze ze eenmaal geproefd hebben...
  5. Een heel andere toepassing: deze balletjes smaken ook verrukkelijk bij de pasta. Ik beloof je nu al een heerlijk recept hiervoor, dus houd dit blog in de gaten!

Pasta met tomaat-paprikasaus en kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaat

Geen opmerkingen: