donderdag 23 februari 2017

Ouderwetse groentesoep met balletjes

Een gratis e-book ontvangen met mijn lekkerste muffinrecepten? Die kans kun je toch niet voorbij laten gaan! Ga snel naar mijn eerdere blog en lees hoe je het boek kunt bestellen!


Laatst gaf ik je het basisrecept voor aardappelpuree. Vandaag nog zo'n gouwe ouwe: de groentesoep! Mét balletjes natuurlijk; echt ouderwets Hollands.


Recept Ouderwetse groentesoep met balletjes


Ouderwetse groentesoep met balletjes


Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 6 à 8 personen of een voorgerecht voor ±14 personen:


Voor de soep:

  • 3 liter stevig op smaak gemaakte rundvleesbouillon (liefst zelfgetrokken; maar als je echt geen tijd hebt, is een goede kant-en-klare bouillon ook een optie)
  • 750 gram grof gesneden soepgroenten (wortel, prei, bleekselderij, broccoli, etc.)
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 groene paprika, in blokjes gesneden
  • 8 rijpe trostomaten
  • eventueel nog een runderbouillonblokje

Voor de balletjes:

  • 300 gram rundergehakt
  • 300 gram varkensgehakt
  • 1 ei
  • ±4 eetlepels paneermeel
  • 1,5 theelepel worcestersaus
  • 1,5 theelepel gedroogde tijm
  • 1/4 theelepel mild paprikapoeder
  • 1/4 theelepel mild kerriepoeder
  • een mespunt nootmuskaat
  • een paar sprietjes bieslook, in ringetjes geknipt
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Breng de bouillon aan de kook.
  2. Breng in een andere pan een liter water aan de kook. Kruis de tomaten in. Leg ze ongeveer 20 seconden in het kokende water. De velletjes laten dan makkelijk los. Ontpit de tomaten. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
  3. Vermeng de twee soorten gehakt met alle ingrediënten vanaf het ei. Kneed het geheel even door. Gaar een klein balletje in het water waarin je de tomaten geblancheerd hebt. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe aan het rauwe gehakt.
  4. Rol kleine soepballetjes van het gehakt.
  5. Schep de soepgroenten in de kokende bouillon. Voeg ook de gehaktballetjes toe. Laat de groenten en de balletjes in een paar minuten net gaar worden.
  6. Voeg de paprikablokjes toe en kook ze 2 minuten mee.
  7. Op het laatst mogen de tomatenblokjes door de soep.
  8. Verwarm de soep nog even en proef. Is de soep niet zout genoeg? Voeg dan liever een bouillonblokje toe dan zout.  

Tips:

  1. Serveer je deze groentesoep als maaltijdsoep, geef er dan boerenbrood met roomboter bij. Hou je van bakken? Dan beveel ik zelfgebakken roomboter-dinerbroodjes aan: verrukkelijk!
  2. Deze hoeveelheid soep is wellicht te veel voor je gezin. Geen nood: vries de rest in. Zo heb je altijd iets bij de hand wanneer je niet veel tijd hebt om te koken!
  3. Binnenkort geef ik je het recept voor een variatie op deze soep, een Italiaanse tomaten-groentesoep met tortellini!

Italiaanse tomaten-groentesoep met tortellini


    Roomboter-dinerbroodjes met maanzaad en sesamzaadjes




    Geen opmerkingen: