dinsdag 7 februari 2017

Misschien wel het beste recept voor brownies met walnoten

Na lang experimenteren heb ik, alweer jaren geleden, dit recept ontwikkeld voor brownies met walnoten. Ze zijn echt verrukkelijk: zacht, smeuïg, een beetje klef, zoet en intens chocolade-achtig!


Ik heb een hele boekenkast vol met bakrecepten, maar er zijn er niet veel die aan dit recept kunnen tippen!


Dus ik raad je aan: ga er meteen mee aan de slag!


De lekkerste brownies met walnoten


Smullen in de VS


Het is alweer een hele tijd geleden dat we voor het eerst de VS bezochten. We hadden net onze spullen gepakt om vanuit Buenos Aires te verhuizen naar Rijswijk. Tijdens onze vlucht naar Nederland maakten we een tussenstop in Florida. Het was voor ons een relatief goedkope manier om gedurende een paar dagen even de sfeer op te kunnen snuiven van dat land dat tot ieders verbeelding spreekt. Het bleek een enorme ervaring.

Ik kan uren schrijven over onze reisavonturen, maar dat zijn niet de verhalen waar je naar op zoek bent als je deze website bezoekt. Dit is geen reisblog, maar een culinair blog. Laat ik dus maar meteen ter zake komen.

Want ook op het culinaire vlak maakten de States op ons een onvergetelijke indruk. De eetcultuur week er behoorlijk af van wat wij tot op dat moment kenden uit Nederland en uit Argentinië. Alles was er groot, groter, grootst: de biefstukken, de hamburgers, de porties ijs, de supermarkten, de flessen frisdrank. Ja zelfs de koekjes. We hebben er chocolate chip cookies gezien, die eigenlijk geen cookies meer zouden mogen heten: ze hadden het formaat van een pizza!

En bijna alles smaakte er geweldig. We hebben daarna nooit meer zulke lekkere kreeften, king crabs en gamba’s gegeten! Laat staan dat we later ooit überhaupt nog gator ribs aten. Ja, dat zijn echt wat je denkt: alligator-spareribs! Zeer smakelijk! Verder waren er hamburgerrestaurants waar je je hamburgers (die naar onze maatstaven meer weg hadden van grote supermalse tartaartjes) op maat rare, medium of well done kon laten bereiden. En daarna kon je ze aan een soort gigantische salad bar zelf naar eigen smaak optuigen met sausjes, groenten en andere toppings. En natuurlijk aten we talrijke steaks in allerlei soorten en maten!


Overheerlijk Amerikaans gebak


Ook op het zoete vlak sprongen we in Amerika behoorlijk uit de band. Dat begon ’s ochtends al bij het ontbijt, waar we ons te goed deden aan stapels pancakes met maple syrup. En als tussendoortje kon je overal verrukkelijke donuts kopen. Of muffins. Of brownies! De laatste twee hadden we (in die tijd) in Nederland nog nooit geproefd.


Culinaire bagage uit de VS


Tijdens ons verblijf zagen we al aankomen dat we al dat lekkers in Nederland zouden gaan missen. Vandaar dus dat onze souvenirs voor een groot deel uit kook- en bakboeken bestonden. Zodra we eenmaal gesettled waren in ons nieuwe appartement ging ik met mijn recepten aan de slag. De brownies moesten er het eerst aan geloven. Mijn man is een ongelofelijke chocoholic…


Experimenteren met brownierecepten


Ik begon met het exact namaken van één recept. Maar het resultaat viel tegen. We hadden onze brownies al eens beter gegeten! Daarna gingen al mijn boeken tegelijkertijd open op tafel en al combinerend kwam ik tot een aantal suggesties. Mijn oven maakte overuren.

En op een dag… Mmmm, wat smaakten die brownies goed! Ze bevatten net de juiste hoeveelheid suiker, chocolade en walnoten. En ze waren verrukkelijk smeuïg; ‘fudgy, chewy and moist’, zouden de Amerikanen zeggen! Mijn man was helemaal in de zevende hemel!!


Ingrediënten voor brownies met walnoten


Walnoten



Mijn experimenteren had tot succes geleid! Incidenteel heb ik daarna nog weleens een ander recept geprobeerd, maar geen enkele poging leidde tot brownies die ook maar in de buurt kwamen van mijn toprecept!


Brownies met echte pure chocolade


Ook heb ik nog een keer geëxperimenteerd met het cacaogehalte van de chocolade. Standaard gebruik ik pure chocolade met een cacaogehalte van 54,5 %. Een hoger cacaopercentage bleek brownies op te leveren, die niet zoet genoeg en te bitter van smaak waren. En melkchocolade bleek al helemaal geen optie.

Mijn voorkeur gaat uit naar de chocolade-callets van het Belgische merk Callebaut. Ik koop die met kilozakken tegelijkertijd bij de groothandel (nee, we zijn niet zulke grootverbruikers als je misschien denkt; de chocolade is niet alleen heel lekker, maar ook zeer lang houdbaar!). Kun je geen Callebaut-chocolade vinden? Met de pure chocolade van 54% van Verkade worden je brownies ook heel erg lekker. Ik spreek uit ervaring!


Chocolade-callets van het Belgische merk Callebaut


Voor ons staat vast: dit zijn echt de allerlekkerste brownies!


Hoe dan ook, ik ben nu zo ver dat ik, door de wol geverfd, niet meer taal naar een ander recept. Ik weet het: mijn brownies zijn niet meer superhip als ik ze vergelijk met de recepten die momenteel het internet overspoelen. Ze bevatten gewoon suiker, ze zijn niet glutenvrij en vetvrij en ze worden niet gemaakt op basis van pompoen, courgette, banaan, appelmoes of wat iedereen tegenwoordig ook maar denkt te moeten verzinnen.

Maar het zijn (volgens ons) de allerlekkerste brownies van de wereld en je weet wat ze zeggen: never change a winning team! En dat geldt des te meer voor recepten!


Veel plezier met het recept en geniet van je brownies!



Recept Brownies met walnoten


Brownies met walnoten


Ingrediënten voor 16 stuks:

  • 200 gram pure chocolade in stukjes (of natuurlijk Callebaut-callets; zie blog hierboven)
  • 45 gram zachte roomboter
  • 90 gram zachte margarine
  • 3 eieren
  • 135 gram bloem
  • 240 gram poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 40 gram cacao
  • 1 ons walnoten, grof gehakt
  • een beetje boter voor het invetten van de bakvorm

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 175°C (conventionele oven).
  2. Vet een vierkante bakvorm van ±29x29 cm in met roomboter.
  3. Smelt de chocolade in de magnetron (een paar minuten op half vermogen; roer af en toe) of au bain-marie (zie tip hieronder). Doe de chocolade over in een beslagkom. Laat hem een beetje afkoelen.
  4. Roer de boter en de margarine door de chocolade.
  5. Klop één voor één de eieren door de chocolademassa. Maak er een luchtig geheel van.
  6. Zeef de bloem, de poedersuiker, de vanillesuiker en de cacao boven de kom. Roer of klop het geheel snel om. Hoe kouder het mengsel wordt, hoe moeilijker het mengen wordt. Browniebeslag is veel stijver dan gewoon cakebeslag.
  7. Schep de walnoten door het browniebeslag.
  8. Doe het beslag over in de bakvorm. Strijk de bovenkant glad.
  9. Bak de koek 20 minuten in een oven van 175°C en daarna nog eens 15 à 20 minuten op 150°C. De bovenkant en de zijkanten zijn dan licht krokant. De binnenkant is nog een klein beetje ongaar: precies de juiste structuur! Test de gaarheid even met een satépen. Als er wat vochtige kruimeltjes aan blijven plakken als je hem in de brownies prikt, is het gebak klaar.
  10. Verdeel de browniekoek, nog in de vorm, in 16 vierkante porties. Laat de brownies zo nog een kwartier afkoelen. Neem ze dan uit de vorm en serveer ze meteen of laat ze nog iets kouder worden op een rooster alvorens ze voor later gebruik te verpakken.

Tips:

  1. Wil je je chocolade au bain-marie smelten? Verwarm dan een bodempje water in een pan. Plaats er een kom boven, die het water niet raakt, en laat de chocolade hierin zachtjes smelten.
  2. Je kunt de brownies ook kleiner snijden als je dat wilt. Het is tegenwoordig helemaal hip om kleine brownies te serveren als lolly’s, dus met een stokje erin gestoken.
  3. Brownies kun je makkelijk een paar dagen, strak ingepakt, buiten de koelkast bewaren.
  4. Serveer brownies ook eens (halfwarm) als dessert met een bolletje vanille-ijs.
  5. Vierkante bakvormen zijn te koop in gespecialiseerde kook- en bakwinkels of op internet.
  6. Nieuwsgierig naar nog meer zoete recepten uit de VS? Probeer dan eens mijn apple crumble! En houd dit blog in de gaten, want binnenkort post ik nog de recepten voor chocolate chip cookies met pecannoten en verrukkelijke muffins!

Ontbijtkoekmuffins met honingglazuur, sukade en walnoten


    Chocolate chip cookies met pecannoten


      Apple crumble met kaneel


      Geen opmerkingen: