maandag 27 februari 2017

Gegrilde ribeye met zelfgemaakte truffelmayonaise

Het afgelopen weekend hebben we in huiselijke kring de eerste verjaardag van mijn blog gevierd! Dat was wel een feestje waard. En elk feest draait bij ons om lekker eten! Hoe kan het ook anders?

Grappig: zo leidt schrijven over eten weer tot eten. En dat leidt dus weer tot schrijven over eten, zoals je ziet. Laat ik het de 'circle of my life' noemen. 😉

Ons hoofdgerecht bestond uit gegrilde ribeye steaks van het Black Angus-rund met zelfgemaakte truffelmayonaise, verse friet en haricots verts. Het kan slechter, toch?



Zelfgemaakte truffelmayonaise

Verse frietjes

Wil je dit gerecht zelf ook een keer maken? Dat kan met het recept hieronder. Geniet ervan!

Aan het voorgerecht, tartaartjes van tonijn en gerookte zalm, zal ik later een keer een blog wijden. Wil je het recept toch vast lezen? Dat kan op mijn andere website www.menuopmaat.nl!


Tartaartjes van tonijn en gerookte zalm


Het dessert ken je al als je een trouwer volger van mijn blog bent. Ik maakte weer eens een keer een overheerlijke, romige briochepudding met appeltjes en rozijnen. Ik moet altijd weer moeite doen om me hieraan niet te overeten...


Romige briochepudding met appeltjes en rozijnen


Maar OK, genoeg gekletst. Tijd voor het recept van vandaag!


Recept Zelfgemaakte truffelmayonaise


Gegrilde ribeye met zelfgemaakte truffelmayonaise


Ingrediënten voor een feestelijk hoofdgerecht voor 4 personen:


Voor het vlees:

  • 4 ribeye steaks van minimaal 200 gram (kies voor mooi dooraderd vlees, bijv. van het Black Angus-rund)
  • een beetje olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • zoutvlokken (bijv. van Maldon)

Voor de truffelmayonaise:

  • 2 eierdooiers (op kamertemperatuur)
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels witte balsamicoazijn
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 à 2 theelepels poedersuiker (naar smaak)
  • 1 dl milde olijfolie
  • 2 dl zonnebloemolie
  • enkele theelepels truffeltapenade (potje)

Bereiding:

  1. Neem het vlees een uur voor de bereiding uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  2. Doe voor de mayonaise alle ingrediënten vanaf de eierdooiers tot en met de poedersuiker in de foodprocessor. Voeg 3 eetlepels van de zonnebloemolie toe.
  3. Laat het mes in de foodprocessor draaien totdat het geheel vermengd is.
  4. Voeg vervolgens (zonder de machine te stoppen) in een dun straaltje de rest van de twee oliesoorten toe. Er ontstaat zo een dikke, gebonden mayonaise.
  5. Schep de mayonaise uit de foodprocessor. Proef en voeg eventueel nog wat zout, peper, suiker, citroensap of mosterd toe.
  6. Vermeng de mayonaise met een aantal theelepels truffeltapenade naar smaak.
  7. Bewaar de mayonaise tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  8. Verhit de grillpan tot zeer heet. Gril het vlees naar smaak rare, medium rare of medium (zie tip).
  9. Laat het vlees na de bereiding enige minuten, verpakt in aluminiumfolie, rusten alvorens het te serveren.
  10. Bestrooi het vlees op de (liefst verwarmde) borden met versgemalen zwarte peper en de zoutvlokken. Geef er de truffelmayonaise bij.


Tips:

  1. In het recept van de mayonaise wordt gewerkt met rauwe eieren. Het is dus belangrijk, dat je de eieren koopt op een betrouwbaar adres. Was en droog de eieren in elk geval goed voor gebruik. Als je toch bang bent voor een salmonellabesmetting, koop dan gepasteuriseerde eieren. Die zijn soms verkrijgbaar in goed gesorteerde supermarkten. Wil je graag meer informatie over het werken met rauwe eieren, lees dan ook even een van mijn eerdere blogs.
  2. Als de eieren uit de koelkast komen, zijn ze te koud om er meteen mayonaise van te maken. Mayonaise schift als de ingrediënten niet ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Je kunt eieren versneld op kamertemperatuur brengen door ze in warm (niet heet) water te leggen.
  3. Sommige mensen vinden het moeilijk om te bepalen wanneer een biefstuk de gewenste gaarheid heeft bereikt. Het is erg moeilijk om vaste bereidingstijden te geven, aangezien die verschillen afhankelijk van de dikte van de biefstuk. Er is echter een klein trucje om de gaarheid te testen. Druk met de wijsvinger van je rechterhand op de biefstuk en voel hoe hij meegeeft. Plaats vervolgens de toppen van de middelvinger en de duim van je linkerhand losjes tegen elkaar aan. Druk met je rechter wijsvinger op de muis van je linker duim. Als je biefstuk ook zo aanvoelt, is hij rood vanbinnen. Hetzelfde kunt je doen met je ringvinger en je pink. Bij de ringvinger is de muis van je duim wat stugger: zo voelt een medium gebakken biefstuk. Bij de pink voel je hoe een doorbakken biefstuk aanvoelt.
  4. Je kunt er ook voor kiezen 2 dikke ribeye steaks te kopen van ±400 gram per stuk. Voor de liefhebbers van rare gebakken vlees is dat een ware traktatie! Trancheer (in dunne plakjes snijden met een zeer scherp glad mes) de steaks dan voor het serveren en geef elke gast een halve steak.
  5. Maldon zoutvlokken zijn flinterdunne krokante vlokjes zeezout, die op natuurlijke wijze gewonnen worden in het Engelse Maldon. Ze komen het beste tot hun recht wanneer je ze na het koken toevoegt aan je gerechten. Heerlijk over (getrancheerd) gegrild vlees, een avocadosalade of een simpel zachtgekookt eitje. Sinds kort is Maldon zout makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt.
  6. Haal komende zomer dit recept ook weer van stal als je steaks wilt grillen op de barbecue.

    Geen opmerkingen: