dinsdag 31 januari 2017

Romige Limburgse mosterdsoep met spekjes

Hij is makkelijk om te maken, snel klaar én natuurlijk heel erg lekker, deze Limburgse mosterdsoep!


Wij eten hem hier in huis graag als maaltijdsoep met een paar sneetjes Limburgs roggebrood, 'zwartbrood', of zuurdesembrood erbij. Het recept hieronder is dan voldoende voor drie personen. Serveer je de mosterdsoep liever als voorgerecht? Dan is de portie geschikt voor ongeveer vijf eters.

Meer gasten zijn geen probleem: je kunt het recept makkelijk verdubbelen zonder dat je dat meer tijd kost.

Tip: was je al een tijdje op zoek naar een lekker én goedkoop voorgerecht? Ook dan is deze Limburgse mosterdsoep een goede keuze!

Eet smakelijk!

Recept Romige Limburgse mosterdsoep met spekjes


Romige Limburgse mosterdsoep met spekjes


Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 3 personen of een voorgerecht voor ±5 personen:

  • 1 ui
  • 50 gram margarine
  • ½ theelepel mild kerriepoeder
  • 50 gram bloem
  • 1 liter water
  • 3 à 4 flinke eetlepels Limburgse mosterd (naar smaak)
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 3 eetlepels droge sherry
  • ¼ liter slagroom
  • versgemalen zwarte peper
  • eventueel nog een beetje bouillonpoeder
  • 1 ons krokant gebakken gerookte spekreepjes
  • ½ prei, fijn gesneden
  • eventueel Limburgs roggebrood of zuurdesembrood met roomboter

Bereiding:

  1. Snipper de ui.  Fruit de snippers zachtjes in de margarine. Voeg halverwege het fruiten het kerriepoeder toe.
  2. Als de ui glazig ziet, kan de bloem er in één keer bij. Roer het geheel goed totdat er geen klontjes meer zijn. Laat dit mengsel in enige minuten gaar worden.
  3. Schenk dan beetje bij beetje het water erbij en roer elke keer goed totdat het water helemaal is opgenomen. Voeg na ongeveer een halve liter water de mosterd toe; in dit stadium lost die het beste op. Uiteindelijk ontstaat er een lichtgebonden soep.
  4. Dan mogen de bouillonblokjes, de room en de sherry erbij. Maal een fikse hoeveelheid peper boven de soep. Proef en voeg eventueel nog wat bouillonpoeder, mosterd of peper toe.
  5. Verdeel de soep over de borden en strooi in elk bord wat spekjes en gesnipperde prei.
  6. Serveer de soep eventueel met het brood.

Tips:

  1. Je kunt de spekjes en de prei ook in kleine kommetjes los op tafel zetten, zodat iedereen zichzelf kan bedienen.
  2. Nog meer recepten voor winterse maaltijdsoepen? Wat dacht je van een erwtensoep op smaak gemaakt met verkruimeld ontbijtspek, een kruidige pompoensoep met chorizo of een temperamentvolle Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook?

Erwtensoep op smaak gemaakt met verkruimeld ontbijtspek


    Kruidige pompoensoep met chorizo


      Temperamentvolle Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook

      4 opmerkingen:

      Anoniem zei

      Kan je de slagroom ook vervangen door plantaardige room?

      Culinaire Bagage zei

      Ik heb dat nooit bij deze soep geprobeerd, maar het lijkt mij geen probleem. Koop wel een soort room die geschikt is voor warme bereidingen. Dat staat meestal wel vermeld op de verpakking. Veel succes ermee!

      Anoniem zei

      Ik ga hem zaterdag maken dus ik hou je op de hoogte!

      Culinaire Bagage zei

      Leuk!