vrijdag 2 december 2016

Tomaatjes gevuld met een boozy garnalensalade

Altijd als eerste op de hoogte zijn van een nieuw recept? Volg Culinaire Bagage dan op Facebook!


Toegegeven: deze tomaatjes met garnalen zijn misschien een beetje ouderwets...


Maar hey, sinds oma's stoofpotje en oma's erwtensoep weer helemaal hip zijn; waarom zouden we oma's gevulde tomaatjes dan geen tweede leven gunnen?


Want ze zijn echt ouderwets lekker!!


Bovendien, met dit verrukkelijke gerechtje bestaande uit kleine Tasty Tom-tomaatjes gevuld met een boozy, lichtpikante garnalensalade kun je alle kanten uit!


Je kunt de tomaatjes serveren als amuse, als voorgerecht (3 per persoon), als brunchgerecht, als oudejaarsavondhapje of als bijgerecht bij een uitgebreid koud buffet, om maar eens een paar opties te noemen!


Kies je voor het laatste, combineer de tomaatjes dan bijvoorbeeld met een feestelijk huzarensalade, een salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, zwarte olijven en verse kruiden, blini's met gerookte zalm en mierikswortelroom, een salade van gerookte zalm, rivierkreeftjes, maïs en tomaten, een salade van gerookte kalkoen, avocado en haricots verts, een zelfgebakken paté, zelfgemaakte vitello tonnato, een spectaculaire pastei van kip, kalfsvlees en ham en/of lingue met artisjokkencrème en serranoham!


Recept Tomaatjes gevuld met een boozy garnalensalade


Tomaatjes gevuld met een boozy garnalensalade


Ingrediënten voor 8 à 10 stuks:

  • 1½ ons Hollandse garnalen
  • 3 volle eetlepels mayonaise
  • 3 volle eetlepels lobbig geklopte slagroom
  • 3 volle eetlepels ketchup
  • ½ theelepel worcestersaus
  • een mespunt pikant paprikapoeder
  • ¼ theelepel pikant kerriepoeder
  • een mespunt chilipoeder
  • een mespunt cayennepeper
  • een scheutje (of meer) cognac of vieux
  • 1 zeer fijn gesnipperd sjalotje
  • enkele sprietjes bieslook, in ringetjes geknipt
  • 8 à 10 Tasty Tom-tomaatjes of andere kleine rijpe trostomaatjes
  • zout

Bereiding:

  1. Vermeng alle ingrediënten vanaf de mayonaise tot en met de bieslook en proef het sausje goed. Pas de hoeveelheid cognac en specerijen aan aan je smaak.
  2. Schep de garnalen door de saus.
  3. Verwijder met een scherp mes de kapjes van de tomaatjes. Bewaar de kapjes.
  4. Hol de tomaatjes uit met een meloenbolletjesstekertje.
  5. Bestrooi ze aan de binnenkant met een beetje zout.
  6. Vul de tomaatjes met de garnalensalade.
  7. Leg de tomatenkapjes erbovenop.
  8. Serveer de gevulde tomaatjes.

Tips:

  1. Je kunt de boozy saus al een dag van tevoren maken. Bewaar de saus afgedekt in de koelkast.
  2. De tomatenpulp die je uit de tomaatjes schept kun je (eventueel ingevroren) bewaren voor als je een keer een tomatenbouillon wilt maken.
  3. Eten er kinderen mee? Maak voor hun dan een aparte portie zonder drank en misschien met wat minder specerijen. De meeste kinderen vinden deze gevulde tomaatjes heerlijk!

    Geen opmerkingen: