maandag 21 november 2016

Saucijzenbroodletter voor pakjesavond

Wil je graag elk nieuw recept in je inbox ontvangen? Geef je dan nu op voor mijn gratis receptenservice!


"Wie zoet is krijgt lekkers...". Maar mag dat lekkers ook een keertje hartig zijn?


Deze bladerdeegletter gevuld met kruidig gehakt is gegarandeerd een welkome aanvulling van je hapjes op sinterklaasavond! Handig: het recept is makkelijk en snel!


Tip: organiseer rond 5 december ook eens een echte Sinterklaas-high-tea! Mét deze saucijzenbroodletter erbij natuurlijk!


Recept Saucijzenbroodletter voor pakjesavond


Saucijzenbroodletter voor pakjesavond


Ingrediënten:

  • 250 gram rundergehakt
  • 250 gram kalfsgehakt of mager varkensgehakt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • ½ theelepel mild paprikapoeder
  • ¾ theelepel mild kerriepoeder
  • een mespunt nootmuskaat
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • 2 eieren
  • 6 eetlepels paneermeel
  • een ruime hoeveelheid versgemalen zwarte peper
  • zout naar smaak
  • 10 plakjes bladerdeeg op basis van margarine
  • een beetje bloem voor het bestuiven van het werkvlak
  • een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 210°C (conventionele oven) of 190°C (heteluchtoven).
  2. Vermeng het gehakt met de kruiden en specerijen, de worcestersaus, 1 ei, het paneermeel, de peper en wat zout. Bak even een proefhamburgertje in een pan om te bepalen of er nog extra zout en/of peper toegevoegd moet worden. Het gehakt mag niet te flauw zijn, aangezien het deeg niet veel smaak heeft.
  3. Vorm een lange rol van het gehakt.
  4. Rol het bladerdeeg op een licht bebloemde ondergrond uit tot een lap van zo’n 10 centimeter breedte. Hij moet iets langer zijn dan de gehaktrol. Snijd de randen met een deegradertje netjes bij.
  5. Leg de gehaktrol op het deeg. Bestrijk één lange zijde en beide korte zijden van het deeg met een beetje losgeklopt ei. Vouw het deeg over het gehakt heen, rol de staaf een halve slag en plak de naad dicht. Doe hetzelfde met de uiteinden. Leg de deegrol op het werkvlak met de naad naar beneden. Vorm er een mooie S van.
  6. Beboter een bakplaat. Leg de S erop en plaats de bakplaat in de oven. Bak de saucijzenbroodletter in ±35 minuten goudbruin en gaar. Draai eventueel de oven de laatste 10 minuten iets lager, als het deeg te bruin dreigt te worden.
  7. Laat de letter een beetje afkoelen op een rooster alvorens hem te serveren.  

Tips:

  1. Je kunt je saucijzenbroodletter eventueel al een dag voor pakjesavond bakken. Bewaar hem na afkoeling afgedekt in de koelkast. Warm hem vlak voor het serveren op in een oven van 150°C.
  2. Natuurlijk kun je je saucijzenbroodletter ook vullen met ander gehakt. Wat dacht je bijvoorbeeld van kruidig kalfsgehakt, mediterraan gekruid gehakt, kalfsgehakt met verse marjolein, Grieks gehakt, Indonesisch gehakt of kalfsgehakt met zongedroogde tomaten?
  3. Nog meer Sinterklaas-recepten? Mijn recept voor roomboterkruidnootjes is erg lekker!

Ik wens je een gezellige pakjesavond!


Roomboterkruidnootjes met een eigen specerijenmengsel

Geen opmerkingen: