woensdag 30 november 2016

Kerstspecial: gebraden eendenborst met een port-frambozensaus

Altijd als eerste op de hoogte zijn van een nieuw recept? Volg Culinaire Bagage dan op Facebook!


Heb je geen zin om tijdens de kerstdagen lang in de keuken te staan om een ingewikkeld menu te bereiden, maar wil je toch een elegant hoofdgerecht op tafel toveren?


Dan is dit eendenborstgerecht ideaal voor jou!


Het is erg lekker en eigentijds. Je zult gegarandeerd indruk maken op je familie of gasten; en dat terwijl de bereiding stiekem niet veel moeite kost! Het recept is duidelijk en stap-voor-stap beschreven, zodat het ook door een beginnende kok goed uit te voeren is.


Wat wil je nog meer?


Recept Gebraden eendenborst met een port-frambozensaus


Gebraden eendenborst met een port-frambozensaus


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:


Voor de gebraden eendenborst:

  • 4 eendenborstfilets
  • zout en versgemalen peper

Voor de port-frambozensaus:

  • 300 gram (diepvries)frambozen
  • 2 sjalotjes
  • 2 eetlepels roomboter
  • 5 dl wildfond (kant-en-klaar)
  • 1 dl rode port
  • 4 eetlepels rode balsamicoazijn
  • een paar gekneusde takjes tijm
  • een paar zwarte peperkorrels
  • 50 gram koude roomboter in dunne plakjes

Bereiding:

  1. Neem de eendenborstfilets minimaal een halfuur voor het bereiden uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen.
  2. Begin vervolgens met het maken van de saus. Snipper daartoe de sjalotjes fijn. Fruit de uitjes zachtjes in 2 eetlepels boter.
  3. Verwarm ondertussen de frambozen totdat ze een beetje zacht zijn. Druk de vruchten door een fijne zeef.
  4. Als de uitjes glazig zien, kun je er de fond, de port, de azijn, de tijm, de peperkorrels en 8 eetlepels van de frambozenpuree aan toevoegen. Breng het geheel aan de kook. Laat de saus onder af en toe roeren zachtjes tot de helft inkoken. Zeef de saus.
  5. Snijd de vetlaag van de eendenborstfilets in met een scherp mes. Maak daarbij een regelmatig ruitjespatroon. Bestrooi het vlees met zout en peper.
  6. Leg het vlees met de vetlaag naar beneden in een tot matig verhitte koekenpan. Je hoeft geen braadvet toe te voegen. De vetlaag van de eendenborst smelt deels weg in de pan. Dat vet kun je gebruiken als braadvet.
  7. Bak de eendenborsten ±5 minuten op de vetkant, totdat de vetlaag lekker krokant is.
  8. Draai de eendenborsten vervolgens om en bak ze op hoog vuur in een paar minuten goudbruin aan de andere kant.
  9. Neem het vlees uit de pan en laat het (afgedekt) 8 à 10 minuten rusten.
  10. Verwarm ondertussen opnieuw de saus tot heet en draai daarna het vuur uit. Klop met een garde de koude roomboter door de saus, totdat hij mooi gebonden is en glanst.
  11. Snijd de eendenborsten met een scherp glad mes elk schuin in plakjes (trancheren) en leg ze mooi op (liefst verwarmde) borden. Schep een paar eetlepels saus over het vlees. Serveer de rest van de saus er los bij.

Tips:

  1. Natuurlijk kun je voor deze saus verse frambozen kopen als je dat wilt. Diepvriesfruit is voor deze saus echter net zo geschikt en het is over het algemeen goedkoper.
  2. Je kunt de saus voor de maaltijd al voorbereiden tot en met stap 4. Maak de saus pas af als je het vlees gebraden hebt.
  3. Heb je meer gasten? Je kunt dit recept gemakkelijk vermenigvuldigen!
  4. Op de foto zie je dat ik er aardappeltjes uit de oven bij serveerde (zonder de kummel); en een salade van haricots verts en kort gegrilde groene aspergepuntjes met een walnotenolievinaigrette en een paar druppels balsamicostroop. Heerlijk! Maar je kunt ook kiezen voor een ander aardappelgerecht en een eenvoudige gestoomde groente. Aan jou de keus!

Prettige kerstdagen!


Geen opmerkingen: