vrijdag 16 september 2016

Argentijnse tostados de jamón y queso: flinterdunne ham-kaastosti’s

Een Argentijnse tosti is niet hetzelfde als een Nederlandse tosti, zo merkte ik toen ik in Zuid-Amerika woonde. 


De Argentijnse versie is gemaakt van veel dunner brood. En juist dat maakt hem zo verschrikkelijk lekker; daardoor heeft hij een veel betere verhouding beleg-brood dan zijn Hollandse evenknie! En hij heeft geen korstjes!


Leer nu hoe je zelf zo’n Argentijnse tostado de jamón y queso maakt!


Argentijnse tostados de jamón y queso: flinterdunne ham-kaastosti’s


Argentijnse tosti van pan de miga


Lunch jij op een terrasje of in een restaurant graag met een tosti? Of vind je net als ik de meeste tosti’s in dat soort gelegenheden veel te taai, te droog en te slecht belegd? Als dat laatste het geval is, zit er niets anders op dan je tosti’s zelf te maken. Maar dan wel op de Argentijnse manier!

“Is dat dan zo anders?” hoor ik je al vragen? Jazeker! Want een Argentijn gebruikt heel ander brood voor zijn tosti’s: heel dun en soepel korstloos brood, het zogenaamde pan de miga. Daarin zit het grote verschil!


Grote, dunne plakken brood


Pan de miga wordt in Argentinië door veel bakkers verkocht in grote plakken van zo’n 40x40 cm of in stroken van ongeveer 12x30 cm. Wittebrood wordt het meest gebruikt, maar soms kom je ook andere smaken tegen.


Verschillende smaken pan de miga

Grote plakken pan de miga


Ideaal brood voor sandwiches


Het brood is ideaal om er sandwiches van te maken. Die zijn vooral lekker bij een high tea. Wat dacht je van deze verrukkelijke krabsandwiches, waar ik je het recept nog wel een keer voor geef?


Krabsandwiches


In Argentinië zijn dit soort sandwiches enorm populair. Je koopt ze to go bij veel bakkers en iedereen belegt ze op zijn eigen manier. Zeer in trek zijn de zogenaamde triples, die gemaakt zijn van drie laagjes brood met daartussen twee laagjes vulling. Mijn persoonlijke favoriet is onderstaande drielaagjessandwich met gerookte kalkoen, bacon en mierikwortelroom. Smullen!


Drielaagjessandwich met gerookte kalkoen, bacon en mierikwortelroom


Heel veel tostados


En natuurlijk maken de Argentijnen tostados, tosti’s, van hun geliefde pan de miga, heel veel tostados

Er is bijna geen cafetaría in Buenos Aires die ze niet op de kaart heeft staan. 

De allerlekkerste zijn heel dun, maar wel rijkelijk belegd met kaas en ham. Aan de buitenkant zijn ze krokant en vanbinnen is het brood nog een beetje zacht. En daardoor smaakt de gesmolten kaas nog smeuïger. Mmmmm!!


Dunne tosti's met ham en kaas


Hoe maak je nu zo’n Argentijnse tostado zelf, in je eigen keuken?


Als je een pas hebt voor een van de Nederlandse horecagroothandels, is het kopen van het belangrijkste ingrediënt gemakkelijk. 

Dan koop je daar het Italiaanse pane per tramezzini. Dat is de Europese versie van het pan de miga. Of omgekeerd – en dat lijkt me waarschijnlijker – het pan de miga is het Zuid-Amerikaanse antwoord op dit Italiaanse brood.


Pane per tramezzini


Brood heel dun snijden


Ben je niet de gelukkige bezitter van zo’n pasje, dan moet je een alternatief zoeken. Dat is er wel, maar het kost wat meer tijd. 

Dan koop je een ongesneden casinobrood met de bedoeling om het zelf te snijden, maar dan extra dun. 

Omdat het moeilijk is om zacht brood te snijden, kun je het het beste eerst een tijdje in de vriezer leggen, zodat het steviger wordt. Daarna snijd je eerst de korstjes van het brood. Het overgebleven kruim zaag je vervolgens met een scherp mes in sneetjes van 6 à 7 mm dik. Dat is dunner dan de bakker ze zou snijden. 

Heb je een snijmachine, zet die dan in voor deze klus; dan is hij zo geklaard!


Kaas, ham en pimentón


Beleg je tosti’s met een kaas naar keuze. Ik heb het liefst een belegen of jong belegen boerenkaas. Gebruik liever geen oude kaas; die smelt niet zo snel. 

Ga voor de lekkerste ham die je kunt krijgen, want die bepaalt voor een groot deel de smaak van je tosti’s. 

Ik bestrooi het beleg graag nog met een beetje pimentón. Dat is Spaans gerookt paprikapoeder. Heel lekker!

Dan zijn je tosti’s klaar om te roosteren. Ik doe dat bij voorkeur niet in een tosti-ijzer. Want ik wil zelf de controle houden. Het superdunne brood mag niet binnen de kortste keren droog worden; dat zou zonde zijn!


Pantosti's


Ik raad je aan een koekenpan met anti-aanbaklaag te gebruiken voor het toasten. 

Verwarm hem eerst voordat je hem dun invet met een beetje olijfolie. Dat gaat het makkelijkste gewoon met een stukje keukenpapier. Daarna kunnen de tosti’s erin. Rooster ze op middelhoog vuur aan beide kanten krokant. Als de kaas dan nog niet helemaal gesmolten is, kun je ze nog even laten liggen met het vuur laag. Hou ze wel goed in de gaten en laat ze niet te lang liggen, zodat ze vanbinnen zacht blijven!


Serveer je tostados de jamón y queso onmiddellijk, warm uit de pan. Verrukkelijk!



Recept Argentijnse tostados de jamón y queso: flinterdunne ham-kaastosti’s


Argentijnse tostados de jamón y queso: flinterdunne ham-kaastosti’s 


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 2 à 3 personen:

  • 1 pakje van 5 plakken pane per tramezzini (zie blog hierboven) of ½ wit casinobrood, in plakjes gesneden zoals hierboven beschreven
  • 150 gram gekookte ham van een goede kwaliteit
  • 150 gram (jong) belegen kaas in plakjes
  • pimentón en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • een beetje olijfolie

Bereiding:

  1. Beleg de helft van de sneetjes helemaal met kaas. Je hebt hiervoor ongeveer driekwart van de kaas nodig.
  2. Strooi een beetje pimentón en wat peper over de kaas.
  3. Verdeel de ham eroverheen.
  4. Snijd de rest van de kaas in brede repen. Leg de reepjes kaas op de ham; zo vallen de tosti’s straks niet uit elkaar. Naar mijn smaak zijn hele plakken kaas aan beide kanten van de ham net iets te veel van het goede met dit dunne brood.
  5. Dek af met de andere helft van de sneetjes brood.
  6. Snijd de boterhammetjes in mooie driehoekjes.
  7. Verhit een grote koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur (of nog beter: werk met twee koekenpannen tegelijkertijd).
  8. Schenk wat olijfolie op een stukje keukenpapier en vet hier de pan mee in.
  9. Rooster de tosti’s in de koekenpan lichtbruin. Draai daarna het vuur eventueel wat lager. De kaas moet lekker smelten, maar neem de tosti’s uit de pan zodra je denkt dat de kaas zacht genoeg is. De tosti’s mogen niet door en door krokant worden: krokant van buiten en zacht en smeuïg van binnen is de juiste combinatie.
  10. Serveer de tosti’s meteen.

Tips:

  1. Aanvulling: tegenwoordig kun je ook bij de Jumbo het hierboven genoemde sandwichbrood kopen.
  2.  Pimentón is Spaans gerookt paprikapoeder. Het is verkrijgbaar bij gespecialiseerde kruiden- en specerijenwinkels en via diverse websites.
  3. Leuk: snijd je driehoekjes nog een keer extra door voor borrel-tosti’s!

Geen opmerkingen: