woensdag 24 augustus 2016

Frisse salade van Hollandse garnalen, avocado en tomaat

Nu het zo warm is, wil je niet veel tijd in de keuken doorbrengen. Maar je wilt wel lekker en gezond eten. Dan is deze frisse salade van Hollandse garnalen, avocado en tomaat ideaal!


Frisse salade van Hollandse garnalen, avocado en tomaat


Ik vertelde je al eens eerder dat wij in Argentinië een avocadoboom in onze tuin hadden. De oogst was overvloedig, hetgeen het uiterste vroeg van mijn kookfantasie. Immers alle avocado’s moesten op zonder dat we elke dag hetzelfde aten! Veel recepten hebben de tand des tijds niet doorstaan, maar een aantal gerechten figureren nog regelmatig op onze menukaart.

Zo ook de frisse salade van avocado met garnalen en tomaten, waarvan je hieronder het recept aantreft. Eigenlijk is het een heel eenvoudig gerecht. En het is snel klaar! Precies wat je wilt nu het weer meer uitnodigt tot zonnen dan koken!

Je vermengt blokjes avocado en tomaat met een frisse citroenmayonaise en veel verse bieslook. Een Spaans pepertje zorgt voor wat Zuid-Amerikaans temperament. Je maakt de salade helemaal af met luxe kleine garnaaltjes!

In Argentinië serveerde ik deze salade met roze garnalen. Terug in Nederland verkies ik de kleine Hollandse garnaaltjes, die zo veel meer smaak hebben.

Je kunt met deze salade veel kanten uit:
  1. Je kunt hem serveren als voor-/lunchgerecht op een paar knapperige blaadjes sla. Geef er dan zachte dinerbroodjes bij, die je eventueel zelf bakt.
  2. Serveer hem ook eens direct op brood. Kies bijvoorbeeld voor krokant stokbrood, bagles, Turks brood of een Italiaans ciabattabroodje.
  3. Vul saladecups met de garnalen-avocadosalade voor een feestelijk hapje. Je zou de cups kunnen vervangen door lekkere toast. Snijd de stukjes avocado en tomaat voor deze toepassing eventueel iets kleiner dan normaal.
  4. Leuk: laat de blokjes tomaat weg uit de salade en vul uitgeholde tomaatjes met garnalen-avocadosalade!
  5. Of andersom: laat de avocado weg en vul gehalveerde avocado's met een garnalen-tomatensalade.
  6. Ook heel feestelijk: schep kleine porties salade in mini-glaasjes. Steek er een krokant blaadje little gem of baby-romainesla naast. Een heerlijk gerechtje voor bij een luxe borrel, een tapabuffet of een high tea. Of serveer het voor een etentje als amuse!
  7. Voor een verrine zou je de ingrediënten ook kunnen scheiden. Je vormt dan in glaasjes laagjes van in stukjes gesneden sla, tomatenblokjes, avocadoblokjes en garnalen. Tussen de laagjes spuit je een toefje citroenmayonaise met Spaanse peper en bieslook voor de smaak.

Verrine met een salade van garnalen, avocado en tomaat


Weet jij nog meer combinatiemogelijkheden? Laat me dat dan weten door onder dit bericht een reactie achter te laten. Ik ben heel benieuwd!

In elk geval wens ik je veel plezier met dit recept!


Recept Ciabattabroodjes met een salade van Hollandse garnalen, avocado en tomaat


Salade van Hollandse garnalen, avocado en tomaat


Ingrediënten voor een lunchgerecht voor 3 personen:

  • 200 gram Hollandse garnalen
  • 3 rijpe avocado’s
  • 8 Tasty Tom-tomaatjes
  • ±3 eetlepels mayonaise
  • ±2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 Spaanse peper
  • een ruime hoeveelheid in ringetjes gesneden bieslook
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • de blaadjes van 1 krop little gem of baby-romainesla, gewassen en drooggeslingerd
  • brood voor 3 personen

Bereiding:

  1. Ontpit de tomaten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Vermeng de tomatenblokjes met een beetje zout en peper.
  2. Snijd de Spaanse peper open en ontdoe hem van pitjes en zaadlijsten. Snipper de peper zeer fijn.
  3. Snijd de avocado’s in kleine blokjes. Schep 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper door de avocadoblokjes.
  4. Roer een sausje van de mayonaise, het resterende citroensap, 1 eetlepel olijfolie en het overgrote deel van de Spaanse peper en de bieslook (de rest gebruik je voor de garnering).
  5. Schep het overgrote deel van de garnalen, de tomatenblokjes en de avocadoblokjes door het sausje. Proef en voeg eventueel nog wat extra zout, peper en/of citroensap toe.
  6. Scheur de slablaadjes indien nodig in kleinere stukken.
  7. Verdeel de slablaadjes over 3 borden. Schep op elk bord wat van de garnalensalade. Garneer met de achtergehouden garnalen, tomaten- en avocadoblokjes, bieslook en Spaanse peper.
  8. Serveer de salade met het brood.

Tip:

In de post hierboven geef ik nog wat extra serveersuggesties.

Geen opmerkingen: