donderdag 11 augustus 2016

Kalfsgehaktworstjes met verse marjolein: geniet juist nu optimaal van je kruidentuin!

Een van de lekkerste gerechten met kalfsgehakt: kalfsgehaktworstjes met verse marjolein.


Marjolein is vooral in de zomer verkrijgbaar. Of misschien heb je het net zoals ik in je kruidentuin staan! In elk geval moet je er in deze tijd van het jaar van profiteren. 


Dus: aan de slag en daarna volop genieten!


Kalfsgehaktworstjes met verse marjolein


Zomer in de tuin: potten vol met verse kruiden


Als ik denk aan de zomer, dan denk aan een tuin vol met potten met verse kruiden. Ik weet dat dat niet de eerste associatie is die de meeste mensen hebben. Maar ach, je bent een foody of je bent het niet…

Elk voorjaar als de grootste kans op nachtvorst is geweken, plan ik een middagje tuincentrum in. 

De bieslook heeft dan al lang zijn sprietjes vrolijk boven de grond uit gestoken en de rozemarijn en de lavas zijn al aan het groeien geslagen. Ook de salie doet tegen die tijd al flink zijn best om uit te dijen. 

Maar de eenjarigen moeten nog de grond in. Zo ook de marjolein.



Marjolein


Marjolein combineert uitstekend met kalfsvlees


De blaadjes van de marjolein hebben een vrij subtiele, maar heerlijk kruidige smaak, die prima tot zijn recht komt in combinatie met zacht kalfsvlees. Wat dacht je van langzaam gegaarde kalfssukade met een tomatenjus met marjolein? Daarvan loopt het water je in de mond, toch? Ik zal het recept binnenkort wel een keertje posten! 

Nog vaker gebruik ik verse marjolein in gehakt en dan met name weer kalfsgehakt. Naast marjolein voeg ik ook nog een beetje tijm en wat verse salie toe, al spelen die twee kruiden geen echte hoofdrol in dit recept. Die zorgen meer voor wat ondersteunende diepgang.

Van het kalfsgehakt met marjolein rol ik meestal kleine worstjes. Natuurlijk kun je er ook gehaktballetjes van draaien. En als hamburger slaat het eveneens geen slecht figuur! Wil je een keer iets heel speciaals? Vul dan je zelfgemaakte saucijzenbroodjes met marjoleingehakt! Je ziet het: variatiemogelijkheden te over!


Marjoleinworstjes met geroosterde krieltjes en gepofte tomaatjes


Kalfsgehaktworstjes met marjolein laten zich met veel bijgerechten combineren. 

Maar als je echt de zomer op je bord wilt toveren, kies dan voor in de oven geroosterde krieltjes en gepofte Tasty Tom-tomaatjes!


Smikkelen!



Recept Kalfsgehaktworstjes met verse marjolein


Kalfsgehaktworstjes met verse marjolein


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 6 personen:

  • 1 kg kalfsgehakt
  • 5 sneetjes wittebrood zonder korst
  • ±2 dl volle melk
  • 1 ei
  • de blaadjes van een flinke bos verse marjolein, fijngehakt
  • 1 eetlepel gehakte verse tijmblaadjes
  • 1 theelepel gehakte verse salieblaadjes
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 theelepels worcestersaus
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • pure olijfolie

Bereiding:

  1. Laat de sneetjes brood even weken in een beetje melk.
  2. Knijp het brood goed uit en kneed het samen met de andere ingrediënten (tot en met de peper) door het gehakt.
  3. Bak een piepklein hamburgertje in wat olijfolie, proef en voeg eventueel nog wat extra zout en/of peper toe aan het rauwe gehakt.
  4. Verdeel het kalfsgehakt in 18 porties. Rol van elke portie een mooi worstje.
  5. Verhit een beetje pure olijfolie in een koekenpan.
  6. Bak de worstjes in ±10 minuten goudbruin en gaar.

Tips:

  1. Gebruik voor dit gerecht liever geen gedroogde marjolein. Die is veel minder karakteristiek van smaak.
  2. Maak eens een grote portie marjoleinworstjes tegelijkertijd. Ze laten zich (na het braden en afkoelen) prima invriezen.

Geen opmerkingen: