dinsdag 7 juni 2016

Zelfgemaakte chocoladepasta met of zonder hazelnoten

Zelf chocoladepasta maken, kan dat? Natuurlijk! Het is zelfs heel makkelijk.
Deze chocoladepasta onderscheidt zich van andere recepten doordat hij heel licht en luchtig is. Verrukkelijk!

Kies zelf of je hazelnoten toevoegt of niet. Ideaal voor als een van je gezinsleden een notenallergie heeft!


Zelfgemaakte chocoladepasta met of zonder hazelnoten


Deze chocoladepasta zag voor het eerst het levenslicht toen ik met mijn gezin in Afrika woonde. Het was in die tijd soms moeilijk om voor voldoende variatie in broodbeleg te zorgen. De karig bevoorrade supermarktjes in onze woonplaats verkochten twee of drie soorten jam en honing. Meer keus was er niet. Je begrijpt: dat gaat snel vervelen!

Op een dag ging het gerucht dat een van de kleinste supermarktjes een container vol met etenswaren van Albert Heijn had geïmporteerd. We konden het nauwelijks geloven. Was dit een 1-aprilgrap? Albert Heijn-producten midden in Afrika? Toch wilden we deze kans niet voorbij laten gaan.

En we bleken niet de enigen te zijn, die nieuwsgierig waren. Toen we de straat van de supermarkt inreden, zagen we de rij met auto’s al staan. Allemaal buitenlanders zoals wij! Eenmaal binnen was het dringen geblazen. De supermarkt was niet veel groter dan een gemiddelde huiskamer en veel ruimte was er niet. Maar de ruimte die er was stond inderdaad vol met hagelslag, drop, speculaas, chocolade, stroopwafels, basterdsuiker, beschuiten, blikjes met groenten en fruit… Een ware lusthof!

De prijzen voor al dit lekkers waren torenhoog. Desalniettemin werd er gehamsterd bij het leven! Ook wij vulden in rap tempo ons boodschappenmandje. Mijn toen vijfjarige dochtertje Petra mocht kiezen wat ze het lekkerste vond. Haar oogjes glinsterden van de pret!

Alleen die allerlaatste pot chocoladepasta, die zagen we net verdwijnen in het mandje voor ons… Oeps!

Het vervolg van dit verhaal laat zich raden. Moeders ging zelf aan de slag met die chocoladepasta. En daar kregen we geen spijt van. De pasta die na enkele pogingen op tafel kwam, bleek veel lekkerder dan welke pasta uit een potje dan ook!

Je maakt deze chocoladepasta door eiwitten luchtig te kloppen met suiker. Daar gaat dan zachte roomboter doorheen. En op het laatst voeg je echte pure chocolade toe. Voor een lekkere crunch rooster je verse hazelnoten. Zelf roer ik de noten niet door de chocoladepasta heen; als je ze pas aan tafel over je boterham strooit, zijn ze veel krokanter!

De chocoladepasta komt het beste tot zijn recht op zacht wittebrood. Mijn zelfgebakken witte roomboter-dinerbroodjes zijn ideaal. Smeer de chocoladepasta direct op het brood zonder boter te gebruiken.


Witte roomboter-dinerbroodjes


Tip: roomboter-dinerbroodjes belegd met een dikke laag chocoladepasta en wat geroosterde hazelnoten smaken heerlijk bij een high tea!


Recept Zelfgemaakte chocoladepasta met of zonder hazelnoten


Zelfgemaakte chocoladepasta met of zonder hazelnoten

Ingrediënten:

  • 100 gram pure chocolade (in kleine stukjes gebroken)
  • 2 eiwitten
  • 125 gram poedersuiker
  • 150 gram zachte roomboter
  • 100 gram hazelnoten zonder vliesjes

Bereiding:

  1. Smelt 80 gram van de chocolade in de magnetron (enkele minuten op vol vermogen; tussendoor af en toe roeren). Laat de chocolade niet te warm worden; net gesmolten is voldoende. Los op het laatst de achtergehouden 20 gram op in de gesmolten chocolade.
  2. Klop de eiwitten luchtig. Voeg vervolgens beetje bij beetje de poedersuiker toe, terwijl je blijft kloppen. Klop de meringue stijf.
  3. Klop in een andere kom de boter heerlijk romig.
  4. Nu mag de boter beetje bij beetje bij de meringue. Klop weer goed totdat er een luchtig mengsel ontstaat.
  5. Voeg in één keer de (nu licht afgekoelde) chocolade toe en klop nogmaals totdat de chocolade helemaal opgenomen is.
  6. Doe de chocoladepasta over in een schone (jam)pot.
  7. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn. Schep ze uit de pan en hak ze grof.
  8. Serveer de hazelnoten in een apart kommetje naast de chocoladepasta.
  9. Besmeer je brood met een laagje chocoladepasta en strooi er indien gewenst wat hazelnoten overheen.

Tips:

  1. Gebruik liever geen extra pure chocolade. Die bevat te weinig suiker voor dit recept.
  2. De chocoladepasta kan ongeveer een week bewaard worden in een goed afgesloten pot in de koelkast.
  3. Laat de chocoladepasta elke keer voor het serveren een paar uurtjes op kamertemperatuur komen. Dan is hij makkelijk smeerbaar en heerlijk luchtig.
  4. In dit recept wordt gewerkt met rauwe eiwitten. Klik hier voor meer info over het gebruik van rauwe eieren.

Geen opmerkingen: