woensdag 22 juni 2016

Temperamentvolle Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook

Deze Spaanse aardappel-knoflooksoep is romig en fluweelachtig. 


Maar toch is het geen soep voor watjes! 


Door de toevoeging van een fikse hoeveelheid gepofte knoflook, rokerige pimentón en kruidige bladselderij en bosui krijgt hij behoorlijk wat pit!


Een soep met echt Spaans temperament dus!


Temperamentvolle Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook


Desserts, met een hoofdletter 'D'!


Toetjes, eet jij ze elke dag?
Ik eigenlijk niet terwijl ik toch best wel een zoetekauw ben… Maar elke dag snoepen na de warme maaltijd gaat zelfs mij te ver!

Maar áls ik één keer in de paar weken een toetje eet, dan is het er wel zo eentje dat meteen een ‘Dessert’ mag heten. Ja, met een hoofdletter ‘D’!

Voor mij geen kant-en-klare puddinkjes of pakken vla uit het zuivelschap van de supermarkt. Nee, als ik zondig, dan zondig ik met iets decadents uit eigen oven… of romig zelfgemaakt ijs… of fruitige pannenkoeken… of een luchtige mousse… of een zachte bavarois die smelt op de tong… of…


Lichte maaltijd? Dan een Dessert!


En meestal doe ik dat ook niet na een copieuze maaltijd. Een dessert is bij ons in huis idealiter een vervolg op een lichte maaltijdsalade of een hoofdgerecht met soep. Zo’n maaltijd, waarna je nog wel een gaatje over hebt zogezegd. Of waarvan je het vermoeden hebt dat je zonder dessert later op de avond nog gaat snacken. En dat moeten we natuurlijk ten koste van alles voorkomen, niet waar?!

Mocht je al zitten te smachten naar iets zoets, dan moet ik je teleurstellen. Ik was eigenlijk van plan je te vertellen na welke maaltijdsoep wij voor het laatst zo’n ‘Dessert’ hebben gegeten. Alhoewel teleurstellen… Die soep was wel erg lekker!


Geen Dessert vandaag, maar een Soep. Een Spaanse Soep!


Het recept voor de Spaanse aardappel-knoflooksoep - want dat was de soep in kwestie - is supereenvoudig. 

In principe gaat het om een kruidige bouillon met bosui en bladselderij, die gepureerd en dus verdikt wordt met kruimig gekookte aardappels. Zijn diepe smaak en zijn prachtige aroma krijgt hij van de pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder) en natuurlijk knoflook. 

Geen gewone rauwe of gefruite knoflook, maar zachte, in de oven gepofte knoflook.


Knoflook


Hoe pof je knoflook?


Knoflook pof je door hele, ongepelde teentjes op 175°C rustig te laten garen in een schaaltje met een scheutje olijfolie. Dat kost een halfuurtje oventijd, maar verder heb je er ook geen omkijken naar! 

De knoflookpulp wordt zo boterzacht van smaak en van structuur. Het wordt een goudgele smeuïge pasta met een diepe, ik zou bijna zeggen ‘donkere’, smaak, als je begrijpt wat ik bedoel. Zo’n soort smaak die je ook krijgt als je uien heel lang en zachtjes karamelliseert. 

Doordat het rauwe van de knoflook helemaal verdwijnt, kun je er ook veel meer van gebruiken dan van de ongepofte versie.


Een temperamentvol Spaans soepje!


Na het poffen druk je de pulp uit zijn jasje en je pureert hem mee in de soep. Een scheutje room en een niet te zuinige hoeveelheid versgemalen zwarte peper maken het geheel af. Het resultaat is een soep, die in eerste instantie alleen maar romig en fluweelachtig oogt, maar bij nader inzien over behoorlijk wat power blijkt te beschikken!

Voor de bouillon gebruikte ik zelfgetrokken rundvleesbouillon (die had ik nog in de vriezer), maar je kunt ook gerust bouillon van blokjes gebruiken. Groentebouillon is een optie voor een dagje zonder vlees.

Wij maakten er geen vegetarische maaltijd van. Want als bijgerecht serveerden we de scones met chorizo en rode puntpaprika, waarvan ik je gisteren het recept al gaf. De combinatie was perfect!

Wij hebben echt zitten genieten van onze kleine Brits-Spaanse fiesta!


Scones met Spaanse chorizo en rode puntpaprika



Toch een tip voor een Dessert!


En ben je nu toch nog nieuwsgierig naar het ‘Dessert’, waar we ons feestje mee afsloten, lees dan mijn volgende blog maar! Ik zal om je te verleiden alvast een tipje van de sluier oplichten: er was behoorlijk wat alcohol in het spel…


Recept Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook


Temperamentvolle Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook


Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 3 à 4 personen:

  • 6 ongepelde teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 bosuitjes
  • 750 gram kruimige aardappelen
  • een bosje bladselderij
  • 1 liter niet te flauwe vleesbouillon of eventueel groentebouillon (zelfgetrokken of van bouillonblokjes)
  • ½ theelepel pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder)
  • 1/8 liter slagroom
  • een ruime hoeveelheid versgemalen zwarte peper
  • zout of bouillonpoeder
  • wat extra bladselderij
  • ½ Spaanse peper

Voor het bijgerecht:

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 175°C. Leg de teentjes knoflook in een schaaltje met wat olijfolie. Pof ze een klein half uur totdat ze gaar en heerlijk zacht zijn.
  2. Snipper ondertussen de ui en snijd de bosuitjes in ringetjes. Doe beide soorten ui samen in een grote soeppan en fruit ze 10 minuten zachtjes in een beetje olijfolie.
  3. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Hak de bladselderij grof. Voeg aan de uien toe: de bouillon, de aardappelen, de bladselderij en het paprikapoeder. Breng het geheel aan de kook en laat de aardappelen garen.
  4. Druk de knoflookpulp uit de schilletjes zo gauw die klaar is en voeg hem toe aan de pruttelende soep.
  5. Als de aardappelen gaar zijn, kun je de soep pureren. Dat kan (eventueel in porties) in de foodprocessor/blender of met behulp van de staafmixer. De soep moet mooi glad worden.
  6. Roer de room door de soep.
  7. Proef en maak de aardappel-knoflooksoep stevig op smaak met een ruime hoeveelheid versgemalen zwarte peper en nog wat extra zout of bouillonpoeder. 
  8. Hak de resterende bladselderij fijn.
  9. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de Spaanse peper. Hak ook de peper fijn.
  10. Serveer de soep in mooie kommen en garneer met de bladselderij en de Spaanse peper.
  11. Geef er de scones met chorizo, rode puntpaprika en kaas bij.

Tips:

  1. Natuurlijk kun je deze soep ook als voorgerecht serveren. De hoeveelheid is dan voldoende voor ongeveer 6 personen.
  2. Je zou de aardappel-knoflooksoep ook kunnen vullen. Lekker zijn piepkleine blokjes chorizo, krokant gebakken stukjes serranoham of rodepuntpaprikasnippers. Voeg een eventuele vulling pas toe bij het opmaken van de borden.

Geen opmerkingen: