vrijdag 18 maart 2016

Krokant gebakken en pikant gekruide kabeljauw met peterseliesalsa

Mmmm, versgebakken kabeljauw was altijd al lekker. Maar als je hem op onderstaande wijze klaarmaakt, is hij nog lekkerder dan je al gewend was. 


Je kruidt hem namelijk met een onweerstaanbare dry rub. En je serveert er ook nog eens een frisse salsa bij. Ja echt: mmmm!!!


IJsland culinair


Victor en Petra maakten de afgelopen jaren twee keer een rondreis door IJsland. Vrijwel meteen na thuiskomst werden de vele honderden foto’s die ze gemaakt hadden geladen op mijn computer. Met zijn drieën kropen we achter het scherm en toen kwamen de verhalen los. Vulkanen, gletsjers, geisers, watervallen, kokende modderpoelen, stranden met papegaaiduikers en een gletsjermeer met sprookjesachtige ijsschotsen passeerden de revue.

Natuurlijk ontbraken ook de beschrijvingen van hun culinaire avonturen niet. Vooral de vis schijnt in IJsland spectaculair te zijn. We hebben in het verleden al in veel landen sushi met vis gegeten (helaas nog nooit in Japan…), maar tot dusver is de IJslandse kennelijk de absolute top.


Restaurant Rub 23


Lyrisch waren Victor en Petra met name over een hip restaurant in Reykjavik, Rub23

Het restaurant maakt zijn naam waar: er wordt veel gekookt met zelf samengestelde dry rubs, mengsels van gedroogde kruiden en specerijen. 

In het algemeen (vooral in de VS) worden rubs gebruikt om vlees en kip mee in te wrijven en te marineren alvorens het te barbecueën. 

Dat gebeurt bij Rub23 dus ook. Maar ze doen meer met hun rubs. Ze kruiden er hun gebakken of in de oven gegaarde vis mee. Daardoor worden de visgerechten supersmaakvol!


Scheveningse vis met een dry rub


Ik heb zitten watertanden bij de foto’s uit het restaurant. En natuurlijk kon ik het niet laten om met deze kookinspiratie aan de slag te gaan. Ook met Scheveningse vis moest ik zoiets lekkers kunnen maken!

En ik denk dat dat wel gelukt is: met mijn krokant gebakken en pikant gekruide kabeljauw gooide ik hoge ogen hier in huis!


Kabeljauw met een krokant korstje 


Wil je ook smikkelen? 

Koop dan een paar prachtige dikke stukken kabeljauw, die je in kleinere porties verdeelt. Haal ze vervolgens door een bloemmengsel met een beetje zout en peper. Even bakken in hete olijfolie totdat de vis nét gaar is en een krokant korstje heeft. 


Een zelfgemaakte dry rub voor je kabeljauw


En dan komt de Rub23-truc! 

Een kleine minuut voordat de vis klaar is, strooi je er een licht pikant en zeer smaakvol kruiden-specerijenmengsel overheen met onder andere tijm, basilicum, selderij, cayennepeper, kerrie, knoflook en paprikapoeder. 

De rub moet smaak geven, maar mag niet te lang meebakken, want dan wordt het korstje van de vis weer zacht en kunnen de paprika en de knoflook bitter worden.


Kabeljauw met kruidensalsa


Gelijk uit de pan gaat de vis op tafel (op verwarmde borden!). En dan wordt het geheel nog lekkerder, want je serveert er een frisse kruidensalsa bij. Mmmmm!

Hou de bijgerechten simpel: wat gestoomde of in de oven geroosterde krieltjes en een salade. Vooral mijn blokjessalade met komkommer, tomaat en rode en gele paprika vind ik er prima bij smaken.

Hieronder vind je het complete recept voor de kabeljauw. Misschien een leuke tip voor de paasdagen?


Recept Krokant gebakken en pikant gekruide kabeljauw met peterseliesalsa

Krokant gebakken en pikant gekruide kabeljauw met peterseliesalsa


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:


Voor de vis:

  • 800 gram dikke kabeljauwfilet
  • een handje bloem
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • plantaardige margarine of roomboter naar keuze

Voor de rub:

  • 1 theelepel gedroogde bieslook
  • 2 theelepels mild kerriepoeder
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gedroogde bladselderij
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 2 theelepels mild paprikapoeder
  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel zout

Voor de salsa:

  • een bosje platte peterselie
  • ½ Spaanse peper
  • 2 eetlepels versgeperst citroensap
  • 6 eetlepels extra vergine olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper (naar smaak)
  • eventueel een klein teentje knoflook, zeer fijn gesnipperd

Bereiding:

  1. Neem de vis uit de koelkast.
  2. Schep alle ingrediënten voor de rub door elkaar.
  3. Snijd de Spaanse peper open en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snipper het vruchtvlees zeer fijn.
  4. Snipper de peterselieblaadjes.
  5. Roer alle ingrediënten voor de salsa door elkaar. Als je dat lekker vindt, kun je de knoflook toevoegen. Zelf koos ik ervoor om hem weg te laten, omdat er ook al knoflook in de rub zit.
  6. Snijd de kabeljauw in mooie dikke porties van 60 à 70 gram.
  7. Vermeng in een diep bord de bloem en een klein beetje zout en peper; hou er rekening mee dat er ook al zout en peper zit in de rub en in de salsa.
  8. Verhit in een koekenpan met anti-aanbaklaag een beetje olijfolie en boter.
  9. Haal de vis door de bloem.
  10. Bak de vis in een paar minuten rondom goudbruin. Pas op: hij mag zeker niet droog worden door te lang bakken.
  11. Strooi een minuut voordat de vis klaar is wat rub over de visblokjes. Draai de vis één keer om en voeg nog wat rub toe.
  12. Serveer de vis meteen (liefst op verwarmde borden). Geef de salsa erbij.

Tip:

Het ziet er leuk uit als je op elk bord een klein schaaltje zet met wat salsa. De resterende salsa kun je op tafel zetten, zodat iedereen indien gewenst nog wat meer kan nemen.


Geen opmerkingen: