dinsdag 23 februari 2016

Tartaarburgers met avocadosalsa

Met avocado's tover je een gewoon broodje hamburger om in een heel bijzonder én gezond gerecht. Probeer mijn tartaarburgers maar eens uit. Dan begrijp je wat ik bedoel!

En leer meteen hoe je zelf verse avocadosalsa maakt voor op je burgers! 



Recept Tartaarburgers met avocadosalsa


Avocado's uit eigen tuin!


Mijn liefde voor avocado’s stamt nog uit de tijd dat ik in Argentinië woonde. Wij hadden indertijd een avocadoboom in de tuin en de oogst daarvan was overvloedig. Wekenlang hadden niet alleen wij aan paltas, avocado’s, geen gebrek, maar ook onze hele omgeving. Al deden de buurtkwajongens nog zo hun best ons van de vruchten te beroven, er bleef nog voldoende over om uit te delen aan de overbuurvrouw, die de jongens steeds wegjoeg, onze vrienden, collega's en verder iedereen, die ook maar enige interesse toonde.


Elke dag avocado eten


We aten enorme hoeveelheden guacamole, avocadosalades en avocadosandwiches; elke dag stond er avocado op het menu. Het is eigenlijk een wonder dat we ze ons niet tegengegeten hebben...

Eén van onze toprecepten was het onderstaande.


Tartaarburgers met avocadosalsa


Van het heerlijke Argentijnse rundvlees kon je voortreffelijke tartaar maken. We vormden er hamburgers van, die we roosterden op de barbecue of, als het regende, heel kort aanbraadden in een hete pan. Die tartaarburgers gingen op een zacht bolletje met een blaadje sla en een grote hoeveelheid avocadosalsa: stukjes avocado en tomaten met fijngesnipperde Spaanse pepers, verse kruiden, een scheutje citroensap en een paar eetlepels goede olijfolie. Om de nootachtige smaak van de avocado's extra uit te laten komen voegden we aan de salsa nog een eetlepel walnotenolie toe.

Geloof me: dit is één van de lekkerste hamburgers die je ooit zult eten! Hij staat nog zeer regelmatig bij ons op het menu!

Tip: dit is een heel puur recept, dus gebruik alleen de beste ingrediënten.


Avocado's


Tartaarburgers met zelfgemaakte avocadosalsa

 

Ingrediënten voor een lunchgerecht voor 4 personen:

  • 500 gram tartaar van een goede kwaliteit
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • 4 witte of bruine zachte bolletjes
  • 4 blaadjes botersla
  • 2 rijpe maar niet superzachte avocado’s
  • 250 gram Tasty Tom-tomaatjes
  • ½ Spaanse peper
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • 3 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel walnotenolie
  • een klein bosje bieslook
  • een klein bosje platte peterselie

Bereiding:

  1. Maak de tartaar op smaak met zout en peper. Verdeel het vlees in 4 porties.
  2. Plaats een bakring op het werkvlak en druk 1 portie in de ring. Maak de bovenkant mooi glad. Verwijder de ring. Maak zo nog 3 tartaarburgers. Schep de burgers met een dunne spatel van het werkvlak en leg ze op een bord. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
  3. Ontpit de tomaten en snijd ze piepkleine blokjes. Snijd ook de avocado’s in blokjes.
  4. Snipper de Spaanse peper en de peterselie. Knip de bieslook in kleine ringetjes.
  5. Vermeng alle ingrediënten vanaf de avocado’s tot en met de peterselie. Schep het geheel even om en voeg zout en peper naar smaak toe.
  6. Verwarm een koekenpan met anti-aanbaklaag.
  7. Snijd de broodjes open en rooster de snijvlakken in de koekenpan. Je hebt hiervoor geen boter of olie nodig.
  8. Verwarm wat olijfolie in een andere pan en braad hierin de tartaartjes goudbruin. Persoonlijk bak ik ze liever niet te gaar, maar volg hierin je eigen smaak.
  9. Leg de onderkantjes van de broodjes op 4 borden. Leg er eerst een blaadje sla op en vervolgens een tartaarburger. Verdeel de avocadosalsa over de tartaartjes. Schep een eventueel restje ernaast op de borden. Dek de tartaarburgers af met de kapjes.
  10. Serveer meteen.

Geen opmerkingen: