maandag 22 februari 2016

Kapucijnerschotel met tomatensaus, paprika en spekjes

Bij de in de oven geroosterde aardappeltjes met kummel van gisteren serveerde ik deze winterse kapucijnerschotel. De saus op basis van tomaten is heerlijk fris en smeuïg. De spekjes geven het gerecht een rokerige smaak, die nog versterkt wordt door toevoeging van een beetje gerookt paprikapoeder, pimentón. En de grote hoeveelheid groente en peulvruchten maken het geheel ook nog eens gezond! Wat wil je nog meer?



Recept Kapucijnerschotel met tomatensaus, paprika en spekjes

Kapucijnerschotel met tomatensaus, paprika en spekjes

 

Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor ±6 personen:

  • 5 ons dunne, magere speklappen
  • 5 ons ontbijtspek in dikke plakken (±½ cm)
  • 25 gram vloeibare margarine
  • 4 grote uien
  • 1,5 rode paprika
  • 1,5 groene paprika
  • 1 groot blik jonge kapucijners (met vocht)
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • ±350 ml tomatenketchup
  • ±2 eetlepels mild paprikapoeder
  • 3/4 theelepel pikant paprikapoeder
  • 1/4 theelepel pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder)
  • zout, peper

Bereiding:

  1. Snijd zowel de speklappen als het ontbijtspek in kleine dobbelsteentjes of reepjes.
  2. Verhit de margarine in een grote braadpan en bak hierin het verse spek goed uit, zodat het lekker krokant wordt. Schep het spek met een schuimspaan uit de pan.
  3. Bak zo ook het ontbijtspek.
  4. Snipper ondertussen de uien en snijd de paprika’s in blokjes.
  5. Schep eventueel overtollig spekvet uit de pan, maar laat voldoende achter om de uien in te fruiten. Met name het vet van het gerookte spek geeft het gerecht een heerlijke rooksmaak, dus verwijder niet te veel vet. Gooi het teveel aan spekvet niet meteen weg, maar hou wat achter; later bij het proeven wil je misschien nog wat toevoegen om de rooksmaak te versterken.
  6. Fruit de uien zachtjes gedurende ±5 minuten. Zet het vuur dan helemaal klein en voeg de paprika's toe.
  7. Maak een saus door de tomatenpuree, de ketchup en de drie soorten paprikapoeder aan het groentemengsel toe te voegen en het geheel goed te vermengen.
  8. Nu kunnen de kapucijners in de pan samen met het vocht uit het blik. Warm de kapucijners even goed door.
  9. Voeg op het laatst de spekjes weer bij de kapucijnerschotel en maak alles op smaak met een beetje zout, wat vers gemalen zwarte peper en eventueel nog wat spekvet.

 Tips:

  1. Je kunt de kapucijnerschotel makkelijk invriezen. Neem het gerecht een dag van tevoren uit de vriezer en laat het langzaam in de koelkast ontdooien. Voeg tijdens het opwarmen een klein beetje water toe.
  2. De kapucijnerschotel is erg lekker met in de oven geroosterde aardappeltjes met kummel.

Geen opmerkingen: